MORBID ANGEL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
byrgh
zahartowany metalizator

Re: MORBID ANGEL

18-06-2015, 13:32

Dobrze gadasz, polejcie mu
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

18-06-2015, 13:37

Czego to ma niby dowodzić? Oczywiście IDI będzie częściej wspominana niż np formulas, ale czy to znaczy ze jest lepsza? Gdyby nagrali płytę z lady Gaga to w ogóle by był szum. Bezsensowne kryterium które nic nie dowodzi, poza tym ze to co wzbudza kontrowersje... Wzbudza kontrowersje.

IDI to gówno pomieszane z średniej jakości kopia covenant / domination i tyle
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

18-06-2015, 13:43

Obrazek
kenediusze
weteran forumowych bitew

18-06-2015, 15:38

byrgh pisze: Zatem wymień młodą, obiektywnie dobrą - skoro temat jest o MA - deathmetalową piątkę, która wyobraźnią i zdolnościami teraz, lub może rokującą na przyszłość, dochodzi do ściany możliwości gatunku, do której doszedł, nawet na swoich najsłabszych płytach, Morbid Angel. Zadanie mają prostsze: zrobić coś, co dobiłoby do progu czegoś, co zostało zdefiniowane.
To jest ciekawy temat, bo zahacza o kondycję death metalu jako gatunku w ogóle. Można by z tego w ogóle osobny wątek wydzielić, bo zdaje się, że, o dziwo, nie było jeszcze o tym szerzej mowy.
Może PORTAL, może dwójka TEITANBLOOD? Ale to tak luźno rzucam propozycje bez przekonania.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

18-06-2015, 15:41

kenediusze pisze:
byrgh pisze: Zatem wymień młodą, obiektywnie dobrą - skoro temat jest o MA - deathmetalową piątkę, która wyobraźnią i zdolnościami teraz, lub może rokującą na przyszłość, dochodzi do ściany możliwości gatunku, do której doszedł, nawet na swoich najsłabszych płytach, Morbid Angel. Zadanie mają prostsze: zrobić coś, co dobiłoby do progu czegoś, co zostało zdefiniowane.
To jest ciekawy temat, bo zahacza o kondycję death metalu jako gatunku w ogóle. Można by z tego w ogóle osobny wątek wydzielić, bo zdaje się, że, o dziwo, nie było jeszcze o tym szerzej mowy.
Może PORTAL, może dwójka TEITANBLOOD? Ale to tak luźno rzucam propozycje bez przekonania.
TEITANBLOOD, PORTAL, DEAD CONGREGATION, IMPETUOUS RITUAL, IGNIVOMOUS, DISKORD...
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
kenediusze
weteran forumowych bitew

18-06-2015, 15:49

Dorzuciłbym MITOCHONDRION jeszcze, na dwójce się fajnie wpływy międzygatunkowe ujawniają, bo jest to bardzo "DsO-esque"; w ogóle w tej "nowej fali gruzowego deathmetalu" jest trochę blackmetalowych naleciałości.
ULCERATE, EXECRATION... ale na ile to wszystko rzeczywiście wychodzi z twarzą w porównaniu z chociażby Gateways To Anihillation?
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

18-06-2015, 15:51

Akurat TEITANBLOOD i DEAD CONGREGATION przewyższają "Gateways" bez problemu. PORTAL i MITOCHONDRION (dobry typ!) w zasadzie też.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
byrgh
zahartowany metalizator

18-06-2015, 16:07

Drone pisze:
kenediusze pisze:
TEITANBLOOD, PORTAL, DEAD CONGREGATION, IMPETUOUS RITUAL, IGNIVOMOUS, DISKORD...
Ale jeśli się nie mylę, są to zespoły złożone z doświadczonych muzyków. Przypominam, że chodzi mi o żółtodziobów.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-06-2015, 16:09

nicram pisze: Muszę powiedzieć, że dawno nie czytałem tutaj czegoś równie kuriozalnego. Jeżeli na tym balasie IDI jest jakaś brawura i arogancja to chyba zaraz zamienię się w kleryka, który nigdy nie miał polucji.
A dlaczego nie?
Brawura - bo taka wolta stylistyczna wymaga sporo odwagi od zespołu, któremu wszyscy patrzą na ręce i oceniają pod kątem dawnych dokonań - zwłaszcza w konserwatywnym światku słuchaczy metalu, którzy pod względem otwartości przypominają częściej słuchaczy Radia Maryja, niż poszukiwaczy muzycznej przygody.
Arogancja - może mnie nie zrozumiałeś, bo to nie było do końca w pozytywnym sensie, a chodziło o przesadną pewność siebie w podejściu do materii muzycznej, przy jednoczesnym lekceważeniu zmian jakie zaszły na polu różnych gatunków.
nicram pisze:Pomijając fakt, że ta niemetalowa brawura, o której wspominasz jebie myszką, to nawet death metalowe kawałki (no może oprócz Nevermore) nie dorastają do pięt do ich najsłabszych utworów z przeszłości. I jeżeli wyznacznikiem jest tutaj przebojowość, to polecam którąś z płyt Lady Gaga. Dużo przebojowości i arogancji. Na pewno większej niż na IDI. :-)
Lady Gaga swoją drogą, a MA swoją. Mnie te kawałki od pierwszego razu wpadły w ucho. Ja nie mówię, że nie "jebie myszką", tylko, że czasem wolę interesującą pomyłkę, niż smętne powielanie samego siebie.
nicram pisze:I widzę, że nadal zaklinasz rzeczywistość, że "Heretic" jest słabe, nude itd. Tylko, że Enshrined by Grace czy Beneath the Hollow niszczą IDI jednym riffem. Polecam przesłuchać tę płytę raz jeszcze i docenić jej wielkość.
To Twoje zdanie. Według mnie jest inaczej. Słuchałem wiele razy - rzemieślnicza robota - nic podniecającego.
Plastek pisze: Trzymajcie mnie bo się zesram. Arogancja i brawura na "IDI"? Kurwa, jakim trzeba być tępym żużlem, żeby tą płytę określać jako brawurową? Jesteś zjebem, który chyba gówno w życiu słyszał, skoro pierdoli takie farmazony i chciałbym żebyś umarł na glejaka,
Weź sobie Nervosol kolego. Albo nie... Pawulon.
byrgh pisze: Zatem wymień młodą, obiektywnie dobrą - skoro temat jest o MA - deathmetalową piątkę, która wyobraźnią i zdolnościami teraz, lub może rokującą na przyszłość, dochodzi do ściany możliwości gatunku, do której doszedł, nawet na swoich najsłabszych płytach, Morbid Angel.
Ja mówię o muzyce W OGÓLE. Natomiast, skoro się upierasz, to w rejonach okołodeathmetalowych są zespoły, które warto obserwować z uwagą: Portal, Ulcerate, StarGazer, Mitochondrion, Ignivomous, Diskord, Antediluvian... wymieniłbym z chęcią Ehanhre, ale oni już chyba za daleko odbili od tej stylistyki.
byrgh pisze:Zadanie mają prostsze: zrobić coś, co dobiłoby do progu czegoś, co zostało zdefiniowane.
Każdy ma takie same zadanie w swojej epoce. Gdy Morbid Angel startowali, to też wydawało się, że poruszają się w zdefiniowanym gatunku, dopóki go nie poszerzyli.
byrgh pisze:Zapomnisz o IDI czy powszechnie słabym Heretic?
O "Illus..." nie zapomnę - przecież wyraźnie napisałem, że to ciekawa płyta, właśnie przez swój omyłkowy charakter. O "Heretic" na co dzień nie myślę, nawet w kontekście dyskografii MA i zapomniałbym całkiem, gdybyście mi ciągle nie przypominali.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

18-06-2015, 16:50

Z mojego punktu widzenia PORTAL to jedyna kapela z ostatnich lat, o której można powiedzieć, że w jakiś sposób poszerzyła granice death metalu. Ale to było w 2003 roku... Co do Morbid Angel, to jakoś nie ekscytuje mnie wieść o ich nowej płycie, niezależnie od tego w jakim składzie będzie nagrana. To chyba podobny przypadek jak choćby Slayer, Megadeth etc. - swoje najlepsze płyty mają już za sobą. Nie bardzo też rozumiem zachwyty nad ich kondycją koncertową - ot, profesjonalny show na poziomie Behemoth czy Nile (no, od nich może nieco lepiej), ale do pułapu na jakim grają zbliżone gatunkowo Napalm Death czy Suffocation to im sporo brakuje.
ZłyPan

18-06-2015, 17:33

A tak popuszczając zwieracz fantazji... Jakby tak Zbylu zapyrkał na tarabanach w Morbid Angel. Nadałby się li Inferno?
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

18-06-2015, 17:48

W swoich zespołach gra w podobnym stylu, więc pewnie by się nadał.
blindfold
zaczyna szaleć

18-06-2015, 19:34

Czas na literkę -J-, więc
ZłyPan pisze:popuszczając zwieracz fantazji
zapraszam do typowania roboczego tytułu nowej płyty. Na podstawie wizji spoza grobu, oczywiście. Mój typ to 'Jog-Sothoth'

A tak przy okazji wykopania Norwega ze składu, to z nową płytą w przyszłym roku i na deski sceniczne lokalnych Domów Kultury wraca MYRKSKOG.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

18-06-2015, 19:39

"Jezebel's Gloryhole" - tak będzie brzmiał tytuł płyty.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

18-06-2015, 20:43

Pogubiłem się. Wg Metal Archives na ten moment w skład Morbid Angel wchodzą:

Obrazek

Norweg też już poza składem?
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

18-06-2015, 21:00

blindfold pisze:Czas na literkę -J-, więc
ZłyPan pisze:popuszczając zwieracz fantazji
zapraszam do typowania roboczego tytułu nowej płyty. Na podstawie wizji spoza grobu, oczywiście. Mój typ to 'Jog-Sothoth'

zrobili jedną komedię przy okazji "I", to na "J" mogą zrobić drugą - proponuję na tę okoliczność jako tytuł nowej płyty - "Jabberwocky" -;)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

18-06-2015, 21:02

Juggernaut
this is a land of wolves now
535

18-06-2015, 21:06

knaar pisze:Pogubiłem się. Wg Metal Archives na ten moment w skład Morbid Angel wchodzą:

Obrazek

Doskonale. Będzie porządne pierdolnięcie. Rozumiem, że na perkusji Doktor Avalanche?
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

18-06-2015, 21:06

knaar pisze:Pogubiłem się. Wg Metal Archives na ten moment w skład Morbid Angel wchodzą:

Obrazek

Kurwa, to chyba najlepsze rozwiązanie - Morbidzi na dwa basy i wokale, dodać Rutana i jeszcze jednego magika, a będzie lepiej niż w Ironach ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

18-06-2015, 21:10

To by miało sens gdyby Vincent miał wokale i bass, a Tucker gitarę i dodatkowe wokale....ale tak nie będzie więc pozostaje mi zaproponować tytuł nowej płyty: 'Jesus, what have you done with Morbid Angel'
ODPOWIEDZ