CANNIBAL CORPSE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: CANNIBAL CORPSE

22-12-2008, 07:54

Sineater pisze:Uważam, że Immolation jest trudniejsze w interpretacji niż Deathspell Omega z jednego prostego powodu: uszu nie da się sobie wygooglać.

Myślę, że po prostu nie poświęciliście tej płycie tyle uwagi ile ona wymaga. Problem z nią jest taki, że nie wysyła oczywistych sygnałów typu: teraz będzie intelektualnie! teraz będzie ambitnie! Po prostu płynie. A dzieje się na niej bardzo dużo i to niesamowitych rzeczy; kawałki są skonstruowane niesamowicie ciekawie; każdy kawałek ma swój punkt kulminacyjny, ma swoją własną dramaturgię, do tego cała płyta jest bardzo spójna. Jej niedointerpretowanie wynika ze strategii odbioru: Immolation nagrało kolejny album, na pewno jest to kolejny raz to samo, na pewno znowu jest to death metal (fuj!), więc płyta może być co najwyżej przeciętna. Taka strategia skutkuje przesłuchaniem pięć razy i utwierdzeniem się w swoim przekonaniu. Zauważenie, że na płycie jest coś więcej nie jest tak oczywiste i proste jak w tym drugim przypadku. Po prostu trzeba siedzieć na dupie i słuchać uważnie, a nie googlować jak dzika świnia.
I jeszcze co do podniosłości: polecam posłuchać "Passion Kill"; jest tam pewien riff, który jest przeniesieniem najlepszych tradycji epickiego metalu w nowy wymiar; albo np. najbardziej oczywisty wybór - teledyskowy "World Agony", partia instrumentalna (jak w ogóle wszystkie instrumenty w tym współgrają) i fragment "the earth is bitter...". Patos jak w Eneidzie normalnie.
i powiedz mi jeszcze, że to ja przesadzam z DsO :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mort
rasowy masterfulowicz

22-12-2008, 09:18

Sineater pisze:Ale tak na serio: wy słuchaliście jakiegoś innego "Shadows In The Light" niż ja, czy co?
gdyby SitL byloby pierwsza plyta Immolation jaka slyszalem pewnie by mi sie podobala, ale z uwaga sledze losy tego zespolu od czasu Close..., i wole siegnac po ktoras z wczesniejszych plyt, jest na nich to samo, tyle ze moim zdaniem lepiej. W przypadku Immolation przeszkadza mi jazda na jedno kopyto,
I AM MORBID
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

22-12-2008, 09:42

co do Immo, to ja bym to tak widział:

Dawn Of Possession - płyta doskonała. na pewno jeden z najlepszych death metalowych krążków z USA.
Here In After - nagrana zbyt późno i nagrana byle jak - trochę ich przerosła rola giganta, płyta co najwyżej przyzwoita
Failures For Gods - płyta słaba. zjebane brzmienie, słabe kompozycje, brak siły i ognia.
Close To A World Below - płyta zajebista, powrót w wielkim stylu bym powiedział.
Unholy Cult - kolejny bardzo dobry krążek, chyba jedyny raz udało im się utrzymać formę na drugim kolejnym krążku
Harnessing Ruin - czekałem na ten album, poprzednie dwa zaostrzyły apetyt... a tu klapa - płyta średnia, nie tragiczna, ale i nie wybitna. maksymalnie zjebana sekcja. brzmienie słabe, kompozycyjnie średnio na jeża
Shadows in The Light - no i jeszcze większe dołowanie. ma wszystkie wady poprzedniczki... ale nie ma jej zalet. obok trójki najsłabsze Immo.
Awatar użytkownika
Mieszko I
starszy świeżak

22-12-2008, 09:49

Ostatnio coraz mniej tu postów o Cannibal Corpse :mrgreen:
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

22-12-2008, 10:11

Właśnie, widział ktoś "Centuries of Torment"? Zastanawiam się nad zakupem, więc opinie mile widziane(opinie fanów zespołu, rzecz jasna ;) ).
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

22-12-2008, 11:06

Mort pisze: W przypadku Immolation przeszkadza mi jazda na jedno kopyto,
czego oczywiście niema na płytach Dying Fetus i Mortician

tak swoja drogą ostatnia płyta Immolation jest tylko dobra, wolałem okres kiedy tworzyli bardziej rozbudowane kompozycje czas do "Unholy Cult", natomiast "Harnessing Ruin" podoba mi się jedynie jaki moge miec zarzut to zjebane brzmienie
In a world of compromise...some don't
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

22-12-2008, 12:38

To, że Trocki ma zjebany gust w temacie death metalu to wiadomo od dawna. Dziwię się tylko, że ktoś się jeszcze tym przejmuje :wink: Mi osobiście nie chce się bić piany w tematach które mnie nie interesują, ale może mam za mało czasu :wink:
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

22-12-2008, 13:30

twoja_stara_trotzky pisze: Here In After - nagrana zbyt późno i nagrana byle jak - trochę ich przerosła rola giganta, płyta co najwyżej przyzwoita
Failures For Gods - płyta słaba. słabe kompozycje, brak siły i ognia.
:lol: :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek
esq
postuje jak opętany!

22-12-2008, 13:45

dajcie chłopakowi spokój, trocki ma swój świat w którym żyje i jest mu tam dobrze, a że wy podłapujecie jego kontrowersje to druga sprawa :)
Trzeba wezwać pomoc, nadamy sygnał H-U-J alfabetem Downa !
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

22-12-2008, 14:02

Odbiegacie od tematu Panowie :P Wracając do właściwego, nie napalam się jak szczerbaty na suchary licząc na coś wybitnego ze strony Kanibali. Przyjęta przez zespół stylistyka pasuje mi i nadal widzę sens katowania sąsiadów twórczością Hamerykanów. Tak czy inaczej posłucham, liczę na moc i "chwytliwość" Bloodthirst. BTW Immolation nigdy niczego nie zjebał oprócz brzmienia Failures....... :P:P:P
Six o clock.
Mort
rasowy masterfulowicz

22-12-2008, 21:37

KAKAESIAK pisze:
Mort pisze: W przypadku Immolation przeszkadza mi jazda na jedno kopyto,
czego oczywiście niema na płytach Dying Fetus i Mortician
W przypadku Mortician mi to nie przeszkadza. A co do Dying Fetus to nie wiem, bo znam dwie płyty.
I AM MORBID
Mort
rasowy masterfulowicz

22-12-2008, 21:38

twoja_stara_trotzky pisze:co do Immo, to ja bym to tak widział:
Failures For Gods - płyta słaba. zjebane brzmienie, słabe kompozycje, brak siły i ognia.
to jest moja ulubiona płyta tego zespołu
I AM MORBID
vulture

22-12-2008, 23:05

Mol pisze:
twoja_stara_trotzky pisze: Failures For Gods - płyta słaba. słabe kompozycje, brak siły i ognia.
:lol: :lol: :lol:
No to ja powiem tak: plułem sie kiedyś tak samo i broniłem tej płyty bardzo gorliwie,jednak dziś,faktycznie wydaje mi sie to co najwyżej średni album.ochłonąlem po początkowym zachwycie i jakieś to wszystko takie byle jakie sie zrobiło.
Najwyzej cenie UNHOLY CULT.
Ostatnia płyta,jak to już tutaj niejednokrotnie stwierdzono = NIEPOROZUMIENIE.
Awatar użytkownika
hcpig

23-12-2008, 09:14

vulture pisze:Ostatnia płyta,jak to już tutaj niejednokrotnie stwierdzono = NIEPOROZUMIENIE.
Ja bym powiedział = ROZDROBNIENIE. Szkoda czasu na płytę, która zostanie zapamiętana nie jako autonomiczne SITL lecz coś w deseń n-tej płyty zespołu, który nagrał CTAWB. Czego o albumach tak wyśmiewanych przez usera Pożeracza Grzechów projektów powiedzieć nie można, gdyż nowadays są w czasie zaawansowanej erekcji, Immolation dni płodne ma już za sobą. To tyle.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

23-12-2008, 09:29

Mort pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:co do Immo, to ja bym to tak widział:
to jest moja ulubiona płyta tego zespołu
support music, not rumors
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

23-12-2008, 12:54

Major pisze:To, że Trocki ma zjebany gust w temacie death metalu to wiadomo od dawna. Dziwię się tylko, że ktoś się jeszcze tym przejmuje :wink: Mi osobiście nie chce się bić piany w tematach które mnie nie interesują, ale może mam za mało czasu :wink:
no ba, wszystko co złe, to ja :lol:
to ja też jaram się dziesiątą identyczną płytą zespołu Dismember, który poza niezłym debiutem, choć też maksymalnie wtórnym, nagrywa jakiś rozwodniony heavy metal i twierdzę, że to zespół lepszy od Entombed :lol:
to ja określam ostatnie Immolation jako płytę XXI wieku :lol:

zaraz pewno usłyszę też od kogoś, że Cryptopsy jest lepsze niż Morbid Angel, a esencją technicznego death metalu jest Origin, a nie np. pierwsze dwie płyty Niemców z Atrocity. proponuję też postawić sprawę jasno i stwierdzić w końcu, że Autopsy to żaden tam grób, flaki i piwniczny swąd - te atrybuty należą przecież do późnego Cannibal Corpse, a nie do jakiś punków... no bo to, że dziś wychodzi znacznie więcej ciekawych płyt z death metalem (lepiej brzmiących!) niż w latach 89-94 to przecież oczywiste. kto by tam słuchał jakiś staroci, gdzie bębnów nawet równać nie umieli... :lol:
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

23-12-2008, 13:08

twoja_stara_trotzky pisze:
Major pisze:To, że Trocki ma zjebany gust w temacie death metalu to wiadomo od dawna. Dziwię się tylko, że ktoś się jeszcze tym przejmuje :wink: Mi osobiście nie chce się bić piany w tematach które mnie nie interesują, ale może mam za mało czasu :wink:
no ba, wszystko co złe, to ja :lol:
to ja też jaram się dziesiątą identyczną płytą zespołu Dismember, który poza niezłym debiutem, choć też maksymalnie wtórnym, nagrywa jakiś rozwodniony heavy metal i twierdzę, że to zespół lepszy od Entombed :lol:
to ja określam ostatnie Immolation jako płytę XXI wieku :lol:

zaraz pewno usłyszę też od kogoś, że Cryptopsy jest lepsze niż Morbid Angel, a esencją technicznego death metalu jest Origin, a nie np. pierwsze dwie płyty Niemców z Atrocity. proponuję też postawić sprawę jasno i stwierdzić w końcu, że Autopsy to żaden tam grób, flaki i piwniczny swąd - te atrybuty należą przecież do późnego Cannibal Corpse, a nie do jakiś punków... no bo to, że dziś wychodzi znacznie więcej ciekawych płyt z death metalem (lepiej brzmiących!) niż w latach 89-94 to przecież oczywiste. kto by tam słuchał jakiś staroci, gdzie bębnów nawet równać nie umieli... :lol:

Hehheheheheh ide se wlaczyc "Leprosy" bo przynajmniej wiem ze obcuje z czyms szczerym i ponadczasowym!!!!! Kwintesencja wszystkiego co NAJlepsze w metalu. \m/
Six o clock.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2008, 16:39

Pamiętam, że jak miałem naście lat to w takim samym stopniu jarały mnie Morbid Angel, Cannibal Corpse, Entombed, Malevolent Creation, Dismember, Grave, Suffocation, Sinister...Różnorodność tej muzyki była(i jest) dla mnie jedną z jej największych zalet. Później pojawili się mądrale dzielący to wszystko na zespoły "prawdziwe", "nieprawdziwe"...A potem przez długie lata trudno było spotkać kogokolwiek zainteresowanego death metalem, czy to oldskulowym, czy to nowoczesnym. Teraz nagle każdy ma na ten temat coś do powiedzenia. Dla mnie od kilkunastu lat jest to ulubiony gatunek muzyczny i prawdę mówiąc trochę mnie te wszystkie dyskusje śmieszą.

Bardzo bym się ucieszył, gdyby ktoś w tym temacie napisał coś sensownego o Cannibal Corpse.
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

23-12-2008, 16:45

Wkurwiajaca jest ta jebana nagonka na CC ostatnimi czasy. Pierwsza plyta jest esencja death metalu z thrashowym pazurem, a kto tego nie zauwaza to jest albo pedrylcem, albo poprostu naczytal sie o DSO i nawet tego nie przesluchal z gory ich skreslajac, albo sluchal 15 lat temu i nie pamieta zadnego dzwieku z tego albumu(tych drugich jest pewnie wiecej). Kolejne plyty to juz ciezkie grzezniecie w deathmeatlu o tematyce gore, w ktorej moim zdaniem CC sa bogami. Scisla czolowka swiatowa. Z nowych plyt (tych z panem F. na wokalu) najbardziej cenie sobie Vile oraz GoS. Masa mocnych riffow i rozurwiajaca agresja wokalu. Potem bylo roznie, ale zawsze powyzej przecietnej. Mysle , ze niektorym poprostu znudzila sie taka stylistyka, tak jak w Immolation. Death Metal or Die Motherfuckers!! :mrgreen:
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

23-12-2008, 16:50

Husar pisze:Wkurwiajaca jest ta jebana nagonka na CC ostatnimi czasy. Pierwsza plyta jest esencja death metalu z thrashowym pazurem, a kto tego nie zauwaza to jest albo pedrylcem, albo poprostu naczytal sie o DSO i nawet tego nie przesluchal z gory ich skreslajac, albo sluchal 15 lat temu i nie pamieta zadnego dzwieku z tego albumu(tych drugich jest pewnie wiecej). Kolejne plyty to juz ciezkie grzezniecie w deathmeatlu o tematyce gore, w ktorej moim zdaniem CC sa bogami. Scisla czolowka swiatowa. Z nowych plyt (tych z panem F. na wokalu) najbardziej cenie sobie Vile oraz GoS. Masa mocnych riffow i rozurwiajaca agresja wokalu. Potem bylo roznie, ale zawsze powyzej przecietnej. Mysle , ze niektorym poprostu znudzila sie taka stylistyka, tak jak w Immolation. Death Metal or Die Motherfuckers!! :mrgreen:
brawo! w końcu ktoś napisał coś z sensem o CC w temacie o CC :D
Ale zaraz pewnie przylezie Drone i pierdolnie jakiegos farmazona:/
KVLT lizania CZASZKI
ODPOWIEDZ