HOODED MENACE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

Re: HOODED MENACE

26-06-2011, 13:29

Conflagrator pisze:wystarczy wspomnieć Mystic Charm , Beyond Belief, Coffins czy w końcu Hooded Menace
Ano właśnie, HM jest ok, ale w podobnej stylistyce Japońce rozkurwiają Finów jednym pierdem.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

26-06-2011, 13:40

Conflagrator pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:dla mnie to nie są fajne rzeczy, tylko chujowe, bo cała ta estetyka jest śmieszna generalnie :D
Co w niej takiego śmiesznego? Oczywiście mam tu na myśli ten powolny i mroczny death metal, a nie smęty wg schematu growling+klawisze+jakaś wyjąca cipa polane tandetną melancholią.
Też nie wiem, co jest śmiesznego w muzyce Autopsy, która idealnie pasuje do opisu z pierwszej części zdania, nie wiem więc, czemu sobie ich nie posłuchasz, zamiast rzeczy z drugiej części opisu. :D
DCI Hunt

26-06-2011, 14:07

twoja_stara_trotzky pisze:też nie wiem, co jest śmiesznego w muzyce Autopsy, która idealnie pasuje do opisu z pierwszej części zdania
Wolne partie w Autopsy niszczą galaktyki, ale średnia temp w tym zespole aż taka doomowa nie jest. Podobnie jest w przypadku Incantation.
twoja_stara_trotzky pisze:nie wiem więc, czemu sobie ich nie posłuchasz, zamiast rzeczy z drugiej części opisu :D
Tzn zamiast czego? Nie wymieniłem tu ani jednej kapeli grającej wg schematu growling+klawisze+jakaś wyjąca cipa+melancholijna tandeta*, więc zupełnie nie wiem do czego zmierzasz. Za taką muzyką nigdy nie przepadałem.

* - swoją drogą to był popularny patent dla polskich kapel, które chciały grać death metal, ale umiejętności nie pozwalały. :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

26-06-2011, 14:39

no to wyjmij pipę i melancholię - wystarczą same klawisze, growl i te śmieszne melodyjki na gitarach :D
DCI Hunt

26-06-2011, 15:02

Pomyliłes melodyjki z melodiami (tzn. na drugiej płycie), które swoją drogą brzmią jak wyjęte ze starych płyt Candlemass. Nie tędy droga.
twoja_stara_trotzky pisze:w ogóle w latach 90 słuchałem chujni w rodzaju Tiamat, Anathema, heavy metalu wszelakiego, a nawet Lacrimosy ;)
...no widzisz, teraz masz przez to uczulenie i prawie każdy bardziej melodyjny album z muzyka metalową jest dla ciebie przepitolony. Aż mi się przypomniała wypowiedź kumpla: "W dzieciństwie często oglądałem Bill Cosby Show. Dlatego nienawidzę czarnych". :)

Generalnie sam wolę jak jest szorstko, hałaśliwie i nieprzystępnie, ale nie popadajmy w skrajności.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

26-06-2011, 17:33

okej, zmieniłem zdanie, uwielbiam death doom z klawiszami i śmiesznymi melodyjkami.
DCI Hunt

26-06-2011, 17:39

No widzisz - stara miłość nie rdzewieje :D Doceniam Twoje wyznanie, choć z HM nie ma wiele wspólnego :)))
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

26-06-2011, 17:41

zajebisty zespół ten HM, szczególnie mi się podobają te nawiązania na dwójce do boskiego Gothic Paradise Lost. chociaż trochę to chłopaki psują wchodząc w jakieś takie mdłe granie pod Autopsy czasami. a najgorsze jest to, że odrobina w tym jakiegoś rocka, coś jak Black Sabbath. okropne. ale na szczęście grają fajne solówki!
byrgh
zahartowany metalizator

26-06-2011, 17:59

to sie zdecyduj Trocki, bo w koncu nie wiem czy mam to lubic, czy nie (;))
DCI Hunt

26-06-2011, 18:09

rozumiem, że "gothic" odcisnął swego czasu silne piętno na twoim młodym sercu, ale melodyka "never cross the dead" ma zdecydowanie więcej wspólnego ( oprócz w/w candlemass) z debiutem amorphis czy nawet purtenance niż twoimi bogami z albionu.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

26-06-2011, 18:19

wracając do pisania na serio - gdzie ty tam słyszysz melodykę Amorphis (i, w domyśle, Bolt Thrower)? chyba że za ich debiut uznajesz ich drugi album, wtedy zgoda ;)
DCI Hunt

26-06-2011, 18:38

Przecież na "Karelian Isthmus" oprócz boltthrowerowej motoryki pojawiają się też patenty, które w jeszcze bardziej melodyjnym wydaniu wypełniają dwójkę. Dwójka Amorphis jest jednak zdecydowanie bardziej melodyjna i wiejska (nawet jesli to ten rodzaj wsi, który trawię z uśmiechem na twarzy) niż dwójka HC, więc wolałem porównać do debiutu tych pierwszych.

I tak całkiem na serio - nie twierdzę, że "Never Cross The Dead" to jakiś monument, ale wrzucanie tego do jednego wora z death/doom metalem opartym na wiejskich klawiszach i tandetnych rozwiązaniach jest niesprawiedliwe. Nawet jesli jest tu trochę wiochy to jest to wiocha w 100% zamierzona. Wystarczy posłuchać jak zajebiście covery zamykające ich płyty komponują się z reszte utworów.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

26-06-2011, 19:13

ale o co ty kopię kruszysz? przecież mówię, że HD jest PRZECIĘTNE, a nie CHUJOWE. a ty mi wmawiasz, że ja mówię, że jest CHUJOWE ;) nie jest, ma tylko inklinacje do popadania w chujnię momentami ;)
DCI Hunt

26-06-2011, 20:07

twoja_stara_trotzky pisze:
Conflagrator pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:dla mnie to nie są fajne rzeczy, tylko chujowe, bo cała ta estetyka jest śmieszna generalnie :D
Co w niej takiego śmiesznego? Oczywiście mam tu na myśli ten powolny i mroczny death metal, a nie smęty wg schematu growling+klawisze+jakaś wyjąca cipa polane tandetną melancholią.
też nie wiem, co jest śmiesznego w muzyce Autopsy, która idealnie pasuje do opisu z pierwszej części zdania, nie wiem więc, czemu sobie ich nie posłuchasz, zamiast rzeczy z drugiej części opisu :D
Wydawało mi się, że pijesz do Hooded Menace to się uczepiłem :) Czas obadać ten split z Asphyx.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-07-2012, 18:45

Obrazek

'Effigies of Evil' - trójeczka wychodzi 11 września 2012 r.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Sybir

12-07-2012, 18:56

Ciekawa data premiery.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-07-2012, 08:15

idealnie !!! ALEŻ ZAJEBISTA OKŁADKA !!!!!! o muzykę się nie boję !!!
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Karkasonne

28-07-2012, 13:25

Słucham sobie demko "The Eyeless Horde" i muszę powiedzieć, że jest bardzo sympatycznie, tu Winter (czekam, aż usłyszę "Frozen tears escape eternal frost"), tam riffy jakby ze starego Candlemass... Potem jest jeszcze lepiej?
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-07-2012, 16:24

Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
lucass
weteran forumowych bitew

29-07-2012, 22:05

Juz pisałem,w innym temacie, ze numer wypierdala. Nic sie od tamtego czasu nie zmieniło.
LEGALISE DRUGS & MURDER
ODPOWIEDZ