+1hcpig pisze:Już któraś osoba powtarza ten nonsens, Mgła jak najbardziej ma nie dość że swój styl to jeszcze cholernie wyrazisty i to praktycznie od samego początku.maciek z klanu pisze: jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone.
MGŁA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: MGŁA
this is a land of wolves now
-
- weteran forumowych bitew
Tak po kilkunastu odsłuchach to myślę, że jest dobrze. Porównań z poprzednimi się nie podejmuję i oceniania też nie (chociaż robi mi doskonale i podoba się bardzo) ale przychodzą mi na myśl trzy uwagi.
1. Mignęło mi już tu i tam, jaka to ta płyta nie jest melodyjna i przebojowa. Jezu, gdzie? Ok, jest melodyjna, bo MGŁA w ogóle gra dosyć melodyjny black metal, ale hiciarstwa to ja tu nie notuję. Jest dużo fragmentów, które mocno przykuwają uwagę i się wwiercają w głowę (np werble w II, albo wokale w VI - świetny tekst nawiasem mówiąc - albo te doskonałe transowe riffy w V, zresztą IMO najlepszym utworze na chwilę obecną), ale żaden kawałek nie jest jakimś oczywistym przebojem. Oczywiste leśne przeboje, pełne bardzo wyrazistych melodii były przede wszystkim na Grozie i, w mniejszym stopniu, na WHTN (I albo IV z Grozy, ani wcześniej ani potem tak bardzo melodyjnie nie grali), tu jest jak dla mnie akurat mało "oczywiście". Muzyka się wkręca, ale nie narzuca, o tak bym powiedział, jeśli jest przebojowo to na pewno nie w takim zwyczajnym sensie. W pierwszym kontakcie jest to dość chropawe właściwie i jednolite.
2. Czy ktoś zwrócił uwagę, jak bardzo "dsowata" jest ta płyta? DEATHSPELL OMEGA z okresu do SMRC włącznie jest tu całkiem sporo (najwyraźniej znów w II, ale nie tylko), szczególnie w wokalach. M. brzmi miejscami prawie jak Aspa, np na początku III. Przy czym nie są to tak wyraźne odniesienia jak w przypadku np Ghost Chants OUTRE, ale jednak są. Nie notuję jednak tego jako minusa, bo dobrze się to wkomponowuje w styl MGŁY.
3. Perkusja znowu rozdaje i nie jest tak daleka od tego co było na Enemy Of Man (przykład: znowu początek I), przy czym tu akurat jest ściśle podporządkowana dość tradycyjnej formie i po prostu nakurwia podkład. Niemniej jednak jest mnóstwo drobnych i fajnych detali, przejść, pomieszań, a nie jednostajne bicie a'la rozpędzona pralka tłukąca w ścianę.
1. Mignęło mi już tu i tam, jaka to ta płyta nie jest melodyjna i przebojowa. Jezu, gdzie? Ok, jest melodyjna, bo MGŁA w ogóle gra dosyć melodyjny black metal, ale hiciarstwa to ja tu nie notuję. Jest dużo fragmentów, które mocno przykuwają uwagę i się wwiercają w głowę (np werble w II, albo wokale w VI - świetny tekst nawiasem mówiąc - albo te doskonałe transowe riffy w V, zresztą IMO najlepszym utworze na chwilę obecną), ale żaden kawałek nie jest jakimś oczywistym przebojem. Oczywiste leśne przeboje, pełne bardzo wyrazistych melodii były przede wszystkim na Grozie i, w mniejszym stopniu, na WHTN (I albo IV z Grozy, ani wcześniej ani potem tak bardzo melodyjnie nie grali), tu jest jak dla mnie akurat mało "oczywiście". Muzyka się wkręca, ale nie narzuca, o tak bym powiedział, jeśli jest przebojowo to na pewno nie w takim zwyczajnym sensie. W pierwszym kontakcie jest to dość chropawe właściwie i jednolite.
2. Czy ktoś zwrócił uwagę, jak bardzo "dsowata" jest ta płyta? DEATHSPELL OMEGA z okresu do SMRC włącznie jest tu całkiem sporo (najwyraźniej znów w II, ale nie tylko), szczególnie w wokalach. M. brzmi miejscami prawie jak Aspa, np na początku III. Przy czym nie są to tak wyraźne odniesienia jak w przypadku np Ghost Chants OUTRE, ale jednak są. Nie notuję jednak tego jako minusa, bo dobrze się to wkomponowuje w styl MGŁY.
3. Perkusja znowu rozdaje i nie jest tak daleka od tego co było na Enemy Of Man (przykład: znowu początek I), przy czym tu akurat jest ściśle podporządkowana dość tradycyjnej formie i po prostu nakurwia podkład. Niemniej jednak jest mnóstwo drobnych i fajnych detali, przejść, pomieszań, a nie jednostajne bicie a'la rozpędzona pralka tłukąca w ścianę.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- kampeki
- postuje jak opętany!
Pkt 1 tutaj kolega sie myli. Hiciarskakenediusze pisze:Tak po kilkunastu odsłuchach to myślę, że jest dobrze. Porównań z poprzednimi się nie podejmuję i oceniania też nie (chociaż robi mi doskonale i podoba się bardzo) ale przychodzą mi na myśl trzy uwagi.
Pkt 2 tutaj kolega ma absolutną rację. Też zauważyłem. SMRC jak nic...na plus.
Za młody jesteś na Heroda!
- manieczki
Ponawiam. Zwlaszcza, ze padaja juz opinie, ze nowka to najlepsza rzecz wydana pod tym szyldem.manieczki pisze:Dobra to teraz pytanie:
Kto z Was slyszal Northwards? Paluszki do gory, a moze jest to urbanmyth?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
kenediusze pisze:Bo jest modna, to logiczne.WaszJudasz pisze:Zagadka zatem: czemu o Mgle tyle osób rozmawia i przede wszystkim: czemu tyle osób tej muzyki słucha?maciek z klanu pisze: ale zejdzmy na ziemie, kolo tuzów BM z lat 90 to nawet nie stało, bo jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone.
kurwa nie chce mi sie dyskutowac. co do wzorcow to napisal wyzej jeden z kolegow chocby fw. a nie jest modna mgla moze? zobacz ile nowy ch fanow hispterow bylo na koncercie, sprawdz last.fm i jakie technojeby zachwycaja sie mgla i paraduja w koszulkach w spodniach rurkach obcislych na jajach.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Riven
- Kontakt:
Ja to jestem pojebany jakiś, bo wydawało mi się że na odbiór muzyki wpływa muzyka, teksty i oprawa graficzna, a nie jakieś technozjeby albo liczba lajkow na portalu społecznościowym no ale to ważne jak widać ok
Ja jebie hipsterstwo level 99
- maciek z klanu
nie, ty jestes hipsterem.Riven pisze:
- Riven
- Kontakt:
No tak, to ma sens. Ale serio, wspolczuje, jest jakiś zespół który uznajesz za wybitny i nagle okazuje się ze juz nie jest taki zajebisty bo ma dużo odwiedzin na YouTube, ciężka sprawa
- maciek z klanu
rajwen ale ja pisalem wielokrotnie, ze bardzo lubie mgłe. i uwazam go za zespol bardzo dobry. ale starczy popatrzec kto slucha mgly. zobacz np ile black metalu Ty sluchasz, a mgłe lubisz? a czemu ja polubiles? Bo była modna i popularna. Kolo sie zamyka.
-
Ok, sprawdzam na lastfm zgodnie z sugestią, bo to może być ciekawe. Biorę kilka kapel dla porównania.maciek z klanu pisze: a nie jest modna mgla moze? zobacz ile nowy ch fanow hispterow bylo na koncercie, sprawdz last.fm i jakie technojeby zachwycaja sie mgla i paraduja w koszulkach w spodniach rurkach obcislych na jajach.
KRIEGSMASCHINE - 10 828 słuchaczy
FURIA - 23 986 słuchaczy
MGŁA - 24 319 słuchaczy
AZARATH - 32 145 - słuchaczy
HATE - 47 570 - słuchaczy
VESANIA - 50 526 - słuchaczy
BEHEMOTH - 369 170 słuchaczy
Wnioski nasuwają się same.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- maciek z klanu
kenediusze pisze:Ok, sprawdzam na lastfm zgodnie z sugestią, bo to może być ciekawe. Biorę kilka kapel dla porównania.maciek z klanu pisze: a nie jest modna mgla moze? zobacz ile nowy ch fanow hispterow bylo na koncercie, sprawdz last.fm i jakie technojeby zachwycaja sie mgla i paraduja w koszulkach w spodniach rurkach obcislych na jajach.
FURIA - 23 986 słuchaczy
MGŁA - 24 319 słuchaczy
nie chodzilo mi o ilosc, ale jakosc.
- maciek z klanu
manieczki pisze:Ponawiam. Zwlaszcza, ze padaja juz opinie, ze nowka to najlepsza rzecz wydana pod tym szyldem.manieczki pisze:Dobra to teraz pytanie:
Kto z Was slyszal Northwards? Paluszki do gory, a moze jest to urbanmyth?
mialem lata temu mp3 sciagniete ale czy to bylo faktycznie to ciezko stwierdzic
-
Jak mówisz o czymś że jest modne (a zrobiłeś to), to odwołujesz się do ilości, tylko i wyłącznie.maciek z klanu pisze:nie chodzilo mi o ilosc, ale jakosc.kenediusze pisze:Ok, sprawdzam na lastfm zgodnie z sugestią, bo to może być ciekawe. Biorę kilka kapel dla porównania.maciek z klanu pisze: a nie jest modna mgla moze? zobacz ile nowy ch fanow hispterow bylo na koncercie, sprawdz last.fm i jakie technojeby zachwycaja sie mgla i paraduja w koszulkach w spodniach rurkach obcislych na jajach.
FURIA - 23 986 słuchaczy
MGŁA - 24 319 słuchaczy
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- maciek z klanu
oczywiscie, ze nie. modne moga byc torebki Birkin, albo Manolo Blahnik, a mało kto je kupuje, bo sa drogie.kenediusze pisze: Jak mówisz o czymś że jest modne (a zrobiłeś to), to odwołujesz się do ilości, tylko i wyłącznie.
-
Muzyka to nie torebki Birkin, w dzisiejszych czasach każdy może sobie słuchać czego chce bez ograniczeń, więc o tym czy dany zespół jest modny świadczy tylko ilość słuchaczy. Którą, nawiasem mówiąc, dzięki internetowi i mediom społecznościowym, bardzo łatwo źle oszacować (te statystyki z lastfm mnie trochę zaskoczyły, bo spodziewałem się, że FURIA jest znacznie popularniejsza od MGIEŁY albo od INFERNAL WAR, a tu niespodzianka, wszystko na zbliżonym poziomie).
I nie ma to znaczenia dla samej muzyki, zresztą przejmowanie się tym, kto danego zespołu słucha to mentalna hipsternia.
I nie ma to znaczenia dla samej muzyki, zresztą przejmowanie się tym, kto danego zespołu słucha to mentalna hipsternia.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
To też się odnosi do ilości - tyle, że pieniędzy.maciek z klanu pisze:oczywiscie, ze nie. modne moga byc torebki Birkin, albo Manolo Blahnik, a mało kto je kupuje, bo sa drogie.kenediusze pisze: Jak mówisz o czymś że jest modne (a zrobiłeś to), to odwołujesz się do ilości, tylko i wyłącznie.
A jeśli chcesz dalej drążyć temat mody rychło wpakujesz się na minę w postaci faktu, iż owych tuzów BM z lat 90. ta kwestia dotyczyła i dotyczy znacznie bardziej.
Ostatnio zmieniony 02-09-2015, 11:50 przez WaszJudasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Do kupienia od jakiegoś czasu, od jutra ma być wysyłana.
Osobiście wytrzymałem. :)
Osobiście wytrzymałem. :)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.