DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

27-10-2007, 12:11

rozumiem, ze ta plyta moze odrzucac przez przytlaczajaca zlozonosc i wrazenie chaosu, ale ze "DSO zatracilo klimat"? Raczej takiego klimatu nikt nigdy nie mial :)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

27-10-2007, 12:19

[quote][i]Wysłane przez Riven[/i]
rozumiem, ze ta plyta moze odrzucac przez przytlaczajaca zlozonosc i wrazenie chaosu, ale ze "DSO zatracilo klimat"? Raczej takiego klimatu nikt nigdy nie mial :) [/quote]
przytłaczającej złożoności to można szukać w innych gatunkach, a nie w BM. Z klimatem się zgodzę - nikt nie miał, ale oni tez już nie mają....

Problem polega na tym, że jam mam chyba bardzo "klasyczne" podejście do gatunku jakim jest BM i dlatego zdecydowanie bardziej wolę słuchać non stop nowego Svartsyn, który poziomem siary zawartej na krążku nieźle zamiata. Z drugiej strony - taki Dodsvisioner, album całkowicie inny niż reszta, ale dalej w pełni black metalowy,
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-10-2007, 13:42

[quote][i]Wysłane przez COFFIN[/i]
przytłaczającej złożoności to można szukać w innych gatunkach[/quote]

niby dlaczego? kto powiedzial co mozna, a co nie mozna? dla mnie zespol, ktory przekracza granice gatunku jest tym bardziej wartosciowy
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

28-10-2007, 11:56

Czy tak by brzmiał Cephalic Carnage gdyby przerzucił się na black metal? ;)

Jak dla mnie płyta niszczy i zamiata.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-10-2007, 12:51

nie znam Cephalic Carnage.

wkurwia mnie natomiast okreslanie tej plyty black metalowym mathcorem, bo ten z kolej kojarzy mi sie z amerykancami w szerokich spodniach i nudnymi jak flaki solowkami ;)
Awatar użytkownika
cumchrist
zaczyna szaleć

28-10-2007, 20:59

nie znam Cephalic Carnage.

wkurwia mnie natomiast okreslanie tej plyty black metalowym mathcorem[/quote]

LOL, ale inwencja ja pierdole... może lepiej jakiś blackmath, albo blackcore i chuj...
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
Awatar użytkownika
Skaut

28-10-2007, 21:02

Przesłuchałem wiele razy i niestety.... [b]Nie tego oczekuję od BM[/b], płyta męczy niemiłosiernie. Pod względem atmosfery biją ją na głowę przynajmniej trzy tegoroczne produkcje ze Szwecji :
1. MORTUUS
2. BERGRAVEN
3. SVARTSYN

Może za jakiś czas ją bardziej docenię, ale w porównaniu z chociażby SMRC - DSO zatraciło zupełnie klimat [/quote]

Haha i to jest właśnie wykładnia jeśli chodzi o taką muzykę. Ja właśnie nastawiłem się na nieszablonowe rozwiązania, bo już mnie sie rzygać chciało tą samą stylistyczną BM siarką. Takim właśnie albumem wydał mnie sie nowy SVARTSYN (bije sie w pierś, ale niestety MORTUUS i BERGRAVEN nie słyszałem nigdy). Owszem, piekło zgotowali nowym albumem niezłe (mova o Svartsyn), ale jakoś mam wrażenie, że tego typu granie już gdzieś wcześniej słyszałem, że to już było (choć nie powiem, pierwszy kawałek od pierwszych sekund po ostatnie urywa rogi i ogon). Ale, to wg mnie za mało aby zostać kandydatem na płytę roku.

DsO rozwinął się muzycznie i za każdym razem kiedy tego słucham mam wrażenie, że do końca tej płyty nie odkryłem, gdzie te zwolnienia, chory, a pożniej ostre przypierdolenie (no i wokal!) sprawiają, że mnie pot oblewa i z niecierpliwościa czekam na następną sekunde. Zaprawdę, ciężko tutaj mówić, że DsO straciło klimat. Jeśli chodzi o atmosferę, hmm można to chiba tylko odbierać indywidualnie, ale tak gęstej atmosfery nie słyszałem dawno (nawet SMRC takiej nie miał - choć pod wzgledem spójności i kompozycji SMRC bardziej do mnie przemawia). Ten rozwój i ich świadomość muzyczna bardziej do mnie przemawiają i prędzej laur przyznałbym właśnie DsO.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-10-2007, 21:23

[quote][i]Wysłane przez Skaut_Kwatermaster[/i]
(..) z niecierpliwościa czekam na następną sekunde.. [/quote]

O, to to! Zwlaszcza przerwa miedzy Obombration a The Shrine of Mad Laughter. Nigdy nie patrze na czas utworu, zeby nie psuc sobie efektu zaskoczenia, ktory wystepuje jak dotad za kazdym razem ;)).

hahahha, jaka chujowa recenzja na M-A, no ja pierdole
http://www.metal-archives.com/review.php?id=157375

[i]They try that whole "chaotic" thing. Fast, constantly changing riffs and tempo in attempt to achieve feelings of chaos, insanity, or whatever. Overall, it sounds like brutal/technical death metal combined with modern black metal and Opeth tendencies.[/i]

uwielbiam jak takie tepe kurwy biora sie za takie plyty.
jesterSS

29-10-2007, 11:21

Lepiej niech ktoś odpowie na mój poprzedni post. Np. trocki? :p [/quote]

Książe Iktorn odpowiada tylko niepytany. Zapytałeś - za chuj nie odpowie;)))

Za ile FAS jest w MM? Drożej niż na allegro?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-10-2007, 11:22

Jeśli załatwiał to MMP razem od NED i EAL to pewnie jak ostatni Abigor, za którego dałem bodajże 57.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

29-10-2007, 11:23

[quote][i]Wysłane przez jesterSS[/i]
Lepiej niech ktoś odpowie na mój poprzedni post. Np. trocki? :p [/quote]

Książe Iktorn odpowiada tylko niepytany. Zapytałeś - za chuj nie odpowie;)))

Za ile FAS jest w MM? Drożej niż na allegro? [/quote]

Drożej. Bierz w Old Temple.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
jesterSS

29-10-2007, 11:25

Czyli wysyłka.... Swoją drogę to Easthate ma prawie wszystkie religijne płyty BM w dobrych cenach.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

29-10-2007, 11:25

Ja za moment zabieram się po raz setny do przesłuchania tej płyty. Jakoś nadal do mnie nie trafia :(
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

29-10-2007, 11:32

Czyli wysyłka.... Swoją drogę to Easthate ma prawie wszystkie religijne płyty BM w dobrych cenach. [/quote]

Od niego brałem SMRC. Też OK facet.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
absinthe_patriote
postuje jak opętany!

29-10-2007, 11:32

Przesłuchałem wiele razy i niestety.... Nie tego oczekuję od BM, płyta męczy niemiłosiernie. Pod względem atmosfery biją ją na głowę przynajmniej trzy tegoroczne produkcje ze Szwecji :
1. MORTUUS
2. BERGRAVEN
3. SVARTSYN [/quote]

Mam spore opory przed wrzuceniem Bergraven do worka z napisem Black Metal, ale to oczywiście kwestia umowna.
Svartsyn z kolei jest dla mnie zbyt zachowawczy...ma momenty ale ogolnie potrafi i znudzić.

Może za jakiś czas ją bardziej docenię, ale w porównaniu z chociażby SMRC - DSO zatraciło zupełnie klimat [/quote]

To w gruncie rzeczy można unać za fakt, zatraciło tamten klimat, na rzecz innego, równie gęstego, choć mniej dosłownego.;)
jesterSS

29-10-2007, 11:33

[quote][i]Wysłane przez Wódz_Dziesięć_Niedźwiedzi[/i]
Czyli wysyłka.... Swoją drogę to Easthate ma prawie wszystkie religijne płyty BM w dobrych cenach. [/quote]

Od niego brałem SMRC. Też OK facet. [/quote]

Jak ja tam brałem Sunn O))) w kwietniu to była panienka;)))
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-10-2007, 11:34

[quote][i]Wysłane przez absinthe_patriote[/i]
Svartsyn z kolei jest dla mnie zbyt zachowawczy...ma momenty ale ogolnie potrafi i znudzić. [/quote]

Myślę, że ta zachowawczość w tym wypadku wynika raczej z dość sztywnego trzymania się ram gatunku. Ale IMO nijak nie można zarzucić tej płycie że nudzi, w swojej kategorii jest praktycznie kompletna.
Give birth to something dead
Give birth to something old
absinthe_patriote
postuje jak opętany!

29-10-2007, 11:36

Może po prostu takie ortodoksyjno-klasyczne podejscie do tematu zaczyna mnie nudzić...nie wykluczam;)
Awatar użytkownika
COFFIN

29-10-2007, 12:20

[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Ale IMO nijak nie można zarzucić tej płycie że nudzi, w swojej kategorii jest praktycznie kompletna. [/quote]
I zajebiście wciąga :]
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

29-10-2007, 14:48

byłaby już kompletnie wciągnięta jakby stała na półce ;)
Down the bottle's nest
ODPOWIEDZ