Ja pierdole. Mowa o zespole, który tchnął drugie życie w death metal.
NILE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ozob
- zahartowany metalizator
Re: NILE
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Dwie pierwsze są lepsze,
chociaż nawet na nich
to tacy klasowi prymusi, którzy robią ankietę co najbardziej lubią fani death metalu, a potem do swojej muzyki wybierają te elementy z gatunku.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
Nie poczułem nigdy tego drugiego życia.
Prędzej dały je zespoły z Australii lub Nowej Zelandii.
Chociaż nigdy bym nie nazwał płyt Nile kiepskimi.
Ostatnio zmieniony 17-01-2021, 14:25 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- ozob
Nile z pierwszych 4 płyt to zespół, który zagrał DM tak jak nikt inny nie zagrał w przeszłości i nikt inny nie zagra w przyszłości. Gości poszli własną ścieżką udowadniając, że jeżeli ma się pomysł na siebie to można zaoferować w DM jeszcze wiele.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Medard
Zupełnie tak nie uważam, wyróżniają się na tle innych, jak piątkowi uczniowie na tle klasy.
Ale trudno znaleźć coś, czym zmienili bieg ciężkiej muzyki, chyba, że tym, iż przyciągnęli grupę słuchaczy albo dodali tematykę egipską plus trochę więcej orientalnych motywów niż inni.
- hcpig
Pamietam trójka Nile wygrywała wszędzie niemalże wszystkie podsumowania na płytę roku 2002 i to wśród konkretnych ludzi, podobnie jak rok później Vital Remains.
Teraz czytam na forume że to jakiś podrzędny band,
Teraz czytam na forume że to jakiś podrzędny band,
Yare Yare Daze
- ozob
Tak, w 2002 Nile wygrał niemal wszystkie podsumowania.
Pamiętam, ze było u nas jakieś studenckie radio i audycja w nim metalowa. Młodzieniec i babeczka puszczali tam często najla i najtłisza. Pamiętam też jeden koncert gdzie nile grali przed morbid angel. To było jak zderzenie żuka z czołgiem. Także spokojnie. 2002 nie jest miarodajnym rokiem dla death metalu. Możemy tylko gdybać gdzie wylądowałaby ta kapela w okolicach 1990. Dobra , solidna kapela, ale nic ponadto.
- Medard
Offspring wygrał jakieś podsumowania i co z tego?
Nigdzie nie piszę, że Nile to kiepski zespół, czy jakaś druga liga. Jeśli chodzi o popularność to może nawet pierwsza.
Chodzi o to, że mimo, iż omawiany ostatnio Carcass wydał sporo słabych płyt, to jego trójka przykrywa znaczeniem całość dyskografii Nile.
- Medard
Dokładnie, gdyby jedynka Nile wyszła ok 1990 to by było coś więcej niż dobrze odrobiona praca domowa.535 pisze: ↑17-01-2021, 16:30Pamiętam, ze było u nas jakieś studenckie radio i audycja w nim metalowa. Młodzieniec i babeczka puszczali tam często najla i najtłisza. Pamiętam też jeden koncert gdzie nile grali przed morbid angel. To było jak zderzenie żuka z czołgiem. Także spokojnie. 2002 nie jest miarodajnym rokiem dla death metalu. Możemy tylko gdybać gdzie wylądowałaby ta kapela w okolicach 1990. Dobra , solidna kapela, ale nic ponadto.
- hcpig
Czyli sam widzisz, że jest właśnie tak jak z tą babą na łodzi podwodnej, a tymczasem czytam, że coś unikalnie wyjątkowego.
- ozob
Przypomnę, że w 2002 wyszło jeszcze Immolation, Abscess, Hate Eternal, Behemoth, Lock Up czy Origin. No, ale to nie jest miarodajne. (:
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kolego. W 1998 roku swoim debiutem, Nile sprawił, że o death metalu znowu zaczęło się pisać. Krótko powiedziawszy, ten zespół wyciągnął tę stylistykę ponownie na światło dzienne. Posłuchaj sobie. Tam nie ma eksperymentu, ryzyka?
all the monsters will break your heart
-
- weteran forumowych bitew
Trzeba zatem wyciągnąć jakiś konsensus z tej dyskusji. A więc która to liga death metalu i co z brzmieniem werbla u nich?
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
- Medard
Komercyjnie się udało i dobrze,
ale moim zdaniem jeśli zaczęli jakiś eksperyment, to zwyczajnie zakończyli w połowie drogi, to nie Death, który cały czas rozwijał formułę i eksperymentował.
Być może zatosowali jakieś nowoczesne metody gry, inne gitary itp., ale nie wyłapałam takich niuansów, albo się nie znam.
Nie podważam, że to bardzo dobry zespół, bo był.