BURZUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re:

10-02-2011, 21:44

Skaut pisze: No, ale jakie tutaj masz kontrowersje, skoro to zwykłe odcinanie kuponów od "Belusa"?
Taki argument jeszcze się tu nie pojawił. Płyta ma inny klimat, jest w pewnym sensie kontynuacją, ale na pewno nie odcinaniem kuponów.
Skaut pisze: To, że kilku gimnazjalistom się nowy album podoba,
po co to piszesz, skoro doskonale wiesz, że nikt z tego forum do gimnazjum już nie chodzi, a większość nigdy też nie chodziła...

Skaut pisze: a innym nie, robi z "Fallen" kontrowersyjny album?
... innym gimnazjalistom - rozumiem :)

W sumie tak poważniej mówiąc, to ciekaw jestem jakie ta płyta będzie miała przyjęcie. Opinie na masterfulu najczęściej zależą od tego kto pierwszy i w jakim duchu się wypowie, więc za poważnie ich brać nie można. Poczekajmy - płyta wyjdzie, ludzie posłuchają i wtedy będziemy zastanawiać się czy więcej jest fallen- entuzjastów czy fallen- sceptyków wśród gimnazjalistów z tego forum.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

10-02-2011, 22:13

IRONMIL pisze:
Skaut pisze: No, ale jakie tutaj masz kontrowersje, skoro to zwykłe odcinanie kuponów od "Belusa"?
Taki argument jeszcze się tu nie pojawił. Płyta ma inny klimat, jest w pewnym sensie kontynuacją, ale na pewno nie odcinaniem kuponów.
no ma inny klimat, taki rzekłbym "fujarkowo-pluszowy". Nic nowego, a tym bardziej lepszego czy "kontrowersyjnego" Varg na tej płycie nie wymyślił.
IRONMIL pisze:
Skaut pisze: To, że kilku gimnazjalistom się nowy album podoba,
po co to piszesz, skoro doskonale wiesz, że nikt z tego forum do gimnazjum już nie chodzi, a większość nigdy też nie chodziła...
oj Maria, na żartach się nie znasz. To taki mały prztyczek w nos za Twoje "Ile Ty masz lat?" ;)
IRONMIL pisze: W sumie tak poważniej mówiąc, to ciekaw jestem jakie ta płyta będzie miała przyjęcie. Opinie na masterfulu najczęściej zależą od tego kto pierwszy i w jakim duchu się wypowie, więc za poważnie ich brać nie można. Poczekajmy - płyta wyjdzie, ludzie posłuchają i wtedy będziemy zastanawiać się czy więcej jest fallen- entuzjastów czy fallen- sceptyków wśród gimnazjalistów z tego forum.
przesadzasz z tymi opiniami na masterfulu. "Fallen" to ewidentnie łagodniejsze oblicze Burzum i jak już ktoś wcześniej zauważył, gdyby tego Varg nie wypuścił, to pewnie nikt by na ten krążek nie zwrócił uwagi. Ten album może nie jest jakoś wybitnie chujowy, ale mam przeczucie, że teraz do usranej śmierci Varg będzie nas raczył takimi patentami, jeśli komuś to odpowiada - jego sprawa. Wolałbym, aby następne płyty Burzum poszły jeszcze bardziej w trans, taki jak na ostatnim kawałku z "Belus".
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: BURZUM

10-02-2011, 23:03

So_It_Is_Done pisze:Fallen jest pod każdym wzgledem lepszy od Belus, ale i tak poniżej oczekiwań.
daj no na priva numer do twojego dilera.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

11-02-2011, 00:56

Z Fallen problem jest taki, że Varg zagrał już wszystko co w tej konwencji zostało nagrane. Powinien zmienić styl i zacząc eksplorować inne dźwięki i struktury utworów. Moim zdaniem powinien powrzucać ambientowe elementy. Z wokalami poszedł w dobrą strone, ale niech dalej eksperymentuje. Jak wyskoczy poza swoją schematyczność to ma szanse rozjebać. Chociaż w porównaniu do Belus, Fallen jest nieprzewidywalny i wcale nie łagodniejszy.Do tego spójniejszy, Belus taki rozjebany troche.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

11-02-2011, 01:18

So_It_Is_Done pisze:Z Fallen problem jest taki, że Varg zagrał już wszystko co w tej konwencji zostało nagrane. Powinien zmienić styl i zacząc eksplorować inne dźwięki i struktury utworów. Moim zdaniem powinien powrzucać ambientowe elementy. Z wokalami poszedł w dobrą strone, ale niech dalej eksperymentuje. Jak wyskoczy poza swoją schematyczność to ma szanse rozjebać. Chociaż w porównaniu do Belus, Fallen jest nieprzewidywalny i wcale nie łagodniejszy.Do tego spójniejszy, Belus taki rozjebany troche.
chyba pierwszy raz moge sie z tobą zgodzić.
do not make equal what is unequal
Maria Konopnicka

Re:

11-02-2011, 02:33

Skaut pisze: no ma inny klimat, taki rzekłbym "fujarkowo-pluszowy". Nic nowego, a tym bardziej lepszego czy "kontrowersyjnego" Varg na tej płycie nie wymyślił. .
dla Ciebie to klimat "fujarkowo-pluszowy", a ja w tym słyszę przejmujący smutek, agresję, zadumę... właściwie ta płyta niesie za sobą ten sam przekaz emocjonalny, co Filosofem. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, podobnie jak Twoje....

Skaut pisze: oj Maria, na żartach się nie znasz. To taki mały prztyczek w nos za Twoje "Ile Ty masz lat?" ;)
Maria zmarła w kwietniu ubiegłego roku ;)
Skaut pisze: przesadzasz z tymi opiniami na masterfulu. "Fallen" to ewidentnie łagodniejsze oblicze Burzum
chyba właśnie dlatego ten album jest aż tak fascynujący - za pomocą pozornie milszej, łagodniejszej i łatwiej przyswajalnej muzyki Varg przekazał dokładnie te same emocje, co kiedyś - tą przejmującą bezgraniczną pustkę, zawieszoną gdzieś pomiędzy poczuciem siły i emanacją swojej wyższości, a dławiącą rozpaczą i samotnością

Skaut pisze: i jak już ktoś wcześniej zauważył, gdyby tego Varg nie wypuścił, to pewnie nikt by na ten krążek nie zwrócił uwagi.
Ani się zgadzam ani nie zgadzam. Być może masz rację, że gdyby to był zespół Black Holly Terror z Peru to poświęciłbym mu mniej czasu i nie zrozumiałbym tej muzyki. Jeśli bym przesłuchał jednak tyle razy co przesłuchałem "Fallen", to dla mnie równie dobrze mógłby nagrać ją Rubik. I tak bym ją polubił.
Mówienie, że gdyby jakieś płyty nie nagrała kapela X tylko kapela Y to by miała inny odbiór jest zupełnie bez sensu. Równie dobrze można napisać, że gdyby "Monotheist" nagrał Nightwish a nie Celtic Frost to byśmy się tą płytą na forum tak nie zachwycali.
Skaut pisze: Ten album może nie jest jakoś wybitnie chujowy, ale mam przeczucie, że teraz do usranej śmierci Varg będzie nas raczył takimi patentami, jeśli komuś to odpowiada - jego sprawa.
Nigdy nie nagrał takiej samej płyty więc zupełnie nie rozumiem skąd Twoje obawy.
Skaut pisze: Wolałbym, aby następne płyty Burzum poszły jeszcze bardziej w trans, taki jak na ostatnim kawałku z "Belus".
A ja tam będę szczęśliwy jak będzie nagrywał tak dobre albumy jak dwa ostatnie. Cieszę się, że po tylu latach nie zatracił ducha i wciąż potrafi grać tak prosto i genialnie zarazem. Stawiałem na trzy warianty:
a) wyjdzie z pierdla i zacznie grać muzykę nie mającą absolutnie nic wspólnego z metalem czy rockiem nawet
b) będzie próbował na siłę nagrywać Filosofem part. 2, Det Som Engang Var part. 2 itp.
c) zacznie inkorporować do swojej muzyki aktualne trendy panujące w muzyce ekstremalnej

tymczasem nie zrobił nic z tego - jest tak samo oryginalny i szczery w tym co robi, jak kilkanaście lat temu. A nawet jeśli nie jest i nigdy nie był, to przynajmniej robi to na tyle dobrze, że ja w tą szczerość i oryginalność wierzyłem i wciąż wierzę
Maria Konopnicka

11-02-2011, 02:37

So_It_Is_Done pisze: Chociaż w porównaniu do Belus, Fallen jest nieprzewidywalny i wcale nie łagodniejszy.Do tego spójniejszy, Belus taki rozjebany troche.
Nie wiedziałem, że kiedyś do tego dojdzie, ale zgadzam się w 100 proc. To zdecydowanie spójniejsza płyta i tylko pozornie łagodniejsza i bardziej przyjazna. Belus był jak cięcie mieczem, "Fallen" jest jak sztylet wślizgujący się bezszelestnie pomiędzy żebra. Jedno i drugie trafia w serce, jedno i drugie zabija :)
535

11-02-2011, 07:51

..
Ostatnio zmieniony 28-02-2011, 16:42 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

11-02-2011, 08:54

przesłuchałem fallen kilka razy, strasznie nudna płyta
gdyby przed nią nie było belus może inaczej bym ją odebrał, ale po fajnym belusie fallen wydaj się być zbiorem odrzutów
nudy
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

11-02-2011, 09:07

535 pisze: Cały czas się łudzę, że gdy dostanę w swe łapska oryginał to zamiast sapań, murmurand i stękań usłyszę histeryczne wrzaski - znak firmowy Vikernesa, a puszczenie tego w sieć było jedynie cynicznie wyreżyserowanym żartem, ku przysporzeniu rozterek licznie zgromadzonej gawiedzi.
To taka wiara jak co poniektórych że Darkthrone nagra jeszcze raz płytę w klimatach Under a Funeral Moon :) póki co słuchając mp3 najbardziej przeszkadza mi produkcja, zastanawiam się jak bym odebrał ten album z inna produkcją, chociażby taka jak Belus czy Hvis... tutaj wszystko brzmi płasko... nie miałbym nic przeciwko gdyby okazało się że na Cd to całkowicie inna bajka. Ja osobiście wstrzymam się z ferowaniem wyroku na Fallen dopóki nie posłucham tego materiału z płyty.
535

11-02-2011, 09:27

..
Ostatnio zmieniony 28-02-2011, 16:39 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-02-2011, 20:41

nowa płyta jest świetna.
czy tylko ja tutaj słyszę inspiracje/nawiązania do ostatniej płyty peste noire?
"Fallen" was recorded and mixed during two weeks in Grieghallen studios, using a Spectar bass with alembic electronics on a VOX AC50 amp from 1965, a Ludwig drum kit (with a 26 inch kick) from 1975, a Neumann M149 microphone and stereo Schoeps CMTS 501 U microhpones for vocals, an OBH Nordica Harmony 6487, a custom Stig instrument and a Peavey 23 guitar on a Peavey 6505 (120 Watt) amp.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Maria Konopnicka

11-02-2011, 22:30

ta, z pewnością Varg słuchał ostatniego Peste Noire :)
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

11-02-2011, 23:16

nie, no 10 stron o wyjętej z dupy płycie.
Varg rucha fanów dokładnie tak samo jak Peter i Kmioł... zamiencie BURZUM na VADER a Varg na Peter - nie widzę różnicy...
So_It_Is_Done pisze:Prawda jest taka, że cokolwiek co nagra, nawet jak będzie to znowu ambient na 3 Casio z Ikei, to będzie to z klasą. Gośc ma wyczucie smaku jak mało kto.
taaa...
IRONMIL pisze:Belus był jak cięcie mieczem, "Fallen" jest jak sztylet wślizgujący się bezszelestnie pomiędzy żebra. Jedno i drugie trafia w serce, jedno i drugie zabija :)
chuja tam sztylet, "Fallen" to co najwyżej nóż ze stołówki studenckiej
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

11-02-2011, 23:32

Masterful wciąż głuchy jak pień.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-02-2011, 23:34

o kim mówisz paniczu?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

11-02-2011, 23:39

on lubi gadać do siebie, ten typ tak ma
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

11-02-2011, 23:50

A ja sobie urządzam detox od Fallen, przesłuchałem 20 razy z mp3 i teraz już posłucham z normalnego nośnika, póki nie dostane winyli nie będę słuchał, zobaczymy czy coś się zmieni.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

11-02-2011, 23:55

Probowalem sie przekonac,naprawde...no,jednak to jest mialkie i wyzute z esencji,kotra byla nieodzowna w muzyce Burzum,naciagane 3-
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

12-02-2011, 15:58

Maleficio pisze:A ja sobie urządzam detox od Fallen, przesłuchałem 20 razy z mp3 i teraz już posłucham z normalnego nośnika, póki nie dostane winyli nie będę słuchał, zobaczymy czy coś się zmieni.
zajebiaszczy avatar
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
ODPOWIEDZ