ATHEIST

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

Re: ATHEIST - nowy album

23-11-2010, 12:45

sveneld pisze:A ja się cieszę, że Jupiter bliżej do Piece of time niż do Elements.
o to to... bliżej do najlepszej płyty Athsist :D
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

23-11-2010, 13:28

do Piece of Time to jej daleko niestety :(
this is a land of wolves now
Maria Konopnicka

09-12-2010, 00:56

Zajebisty ten album - po pierwszym przesłuchaniu nie zachwycił, po drugim zaintrygował, po trzecim się spodobał, a z każdym kolejnym wkręcam się coraz bardziej. Na pewno będzie pierwsza piątka tego roku- kto wie, może nawet pierwsza trójka ...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-12-2010, 07:59

pierdolisz
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-12-2010, 08:23

Nie, Maria ma rację. To jedna z najlepszych płyt tego roku.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-12-2010, 08:25

chcialbym :( za latwa jest.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-12-2010, 08:29

Co to znaczy za łatwa? Przecież żadna z ich płyt nie jest trudna w odbiorze. Na tym właśnie polega kunszt tego zespołu - grają technicznie, a przy tym wciąż są to dobre, chwytliwe piosenki. Ja też na początku poczułem lekkie rozczarowanie, ale im więcej tej płyty słucham, tym bardziej mnie ona zachwyca.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-12-2010, 08:32

nie wiem, szybko mi sie znudzila. nie ma startu do elements czy unquestionable.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-12-2010, 08:38

A moim zdaniem można ją spokojnie postawić obok wyżej wymienionych.
Pelson
rasowy masterfulowicz

09-12-2010, 08:59

ultravox pisze:A moim zdaniem można ją spokojnie postawić obok wyżej wymienionych.
W sensie dosłownym jak najbardziej ;) bo muzycznie jest jednak gorzej niż na 3 pierwszych płytach. Moje główne zastrzeżenie- po kilku przesłuchaniach nie ma co w tej płycie odkrywać. Wszystko jest podane na tacy, prosto na twarz. Po więcej niż kilku przesłuchaniach łapiesz się na tym, że znasz tę płytę na wylot i idziesz w kierunku innego albumu, do "Jupiter" wracając tylko mocno sporadycznie.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-12-2010, 09:00

you sir, are a gentleman and a scholar.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-12-2010, 09:17

Pelson pisze: muzycznie jest jednak gorzej niż na 3 pierwszych płytach. Moje główne zastrzeżenie- po kilku przesłuchaniach nie ma co w tej płycie odkrywać. Wszystko jest podane na tacy, prosto na twarz. Po więcej niż kilku przesłuchaniach łapiesz się na tym, że znasz tę płytę na wylot i idziesz w kierunku innego albumu, do "Jupiter" wracając tylko mocno sporadycznie.
Ja widzę to inaczej. Na "Elements" czy nawet na "Piece of Time" też wszystko było podane "na tacy". A jednak, mimo że znam te płyty na wylot, wciąż chcę do nich wracać i podobnie mam z "Jupiter". Dla mnie nie jest ważne to jak bardzo ta muzyka jest skomplikowana, tylko jakie emocje udało się muzykom w niej zawrzeć i ile jestem w stanie z tego wyciągnąć. Trochę śmiesznie to zabrzmi, ale kiedy słucham tej płyty to odpływam sobie z nią gdzieś w nieznane i to jest w zasadzie nawet więcej niż mógłbym od niej oczekiwać. Także nie mogę się z Tobą zgodzić, mimo że rozumiem Twój punkt widzenia.
Mort
rasowy masterfulowicz

09-12-2010, 09:36

Pelson pisze: Moje główne zastrzeżenie- po kilku przesłuchaniach nie ma co w tej płycie odkrywać. Wszystko jest podane na tacy, prosto na twarz. Po więcej niż kilku przesłuchaniach łapiesz się na tym, że znasz tę płytę na wylot i idziesz w kierunku innego albumu, do "Jupiter" wracając tylko mocno sporadycznie.
piszesz, jakby na poprzednich płytach było inaczej, Piece of Time i Unquestionable Presence wchodzily rownie latwo

z nowej plyty Atheist jestem zadowolony ale nie zachwycony
I AM MORBID
Pelson
rasowy masterfulowicz

09-12-2010, 09:39

ultravox pisze:
Trochę śmiesznie to zabrzmi, ale kiedy słucham tej płyty to odpływam sobie z nią gdzieś w nieznane i to jest w zasadzie nawet więcej niż mógłbym od niej oczekiwać.
Stwierdzenie-klucz w kwestii naszych rozbieżnych zapatrywań na tę płytę. :) Osobiście, podobną do opisanej powyżej głębię wyczuwam na poprzednich dokonaniach, na Jupiter właśnie tego mi brakuje. Są tego zaczątki, Second to Sun buduje przestrzeń i napędza jakieś podprogowe emocje, ale dalej jest jak na skoczni narciarskiej- po krótkim locie, (StS) zamiast jak sugeruje tytuł lecieć w kosmos, następuje wypłaszczenie i jazda po ziemi.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-12-2010, 09:42

^ this!
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

09-12-2010, 14:11

ultravox pisze: Ja widzę to inaczej. Na "Elements" czy nawet na "Piece of Time" też wszystko było podane "na tacy". A jednak, mimo że znam te płyty na wylot, wciąż chcę do nich wracać i podobnie mam z "Jupiter". Dla mnie nie jest ważne to jak bardzo ta muzyka jest skomplikowana, tylko jakie emocje udało się muzykom w niej zawrzeć i ile jestem w stanie z tego wyciągnąć.
Właściwie mogę się podpisać pod tym wywodem czterema kończynami.
Jak dla mnie płyta, którą stawiam na ten moment niemal na równi z dwoma pierwszymi oraz wyżej niż Elements. Jupiter spełnił w 100% moje oczekiwania. Obok oczywistych popisów jest tu mnóstwo prostych, chwytliwych metalowych riffów, zagranych z dużą pasją. Proporcje treści i formy nie zostały ani trochę zachwiane. Przesłuchałem CD pewnie ze 30 razy i stwierdzam, że jest to jedna z najlepszych tegorocznych pozycji.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

09-12-2010, 14:27

Na spokojnie mogę stwierdzić, że to bardzo solidna płyta ocierająca się o geniusz, ale niestety tylko momentami...
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Maria Konopnicka

10-12-2010, 00:21

Riven pisze:pierdolisz
już jako pryszczaty nastoletni szczyl imponowałeś mi swoją wiedzą muzyczną i erudycją - z zadowoleniem muszę stwierdzić, że z upływem czasu coraz więcej wnosisz na to forum i z coraz większą ochotą czytam Twoje posty :)

Do tematu: podtrzymuję tezę, że ATHEIST wydał płytę, którą śmiało można ocenić jako jedną z najlepszych wśród tegorocznych premier. Nie znam się na tej kapeli tak dobrze jak Riven, ale coś mi podpowiada, że wcześniejsze ich płyty były wydane nieco wcześniej niż w 2010 r., nawet więc jeśli są lepsze niż ostatnia, to i tak w żaden sposób nie deprecjonują Jupiter w kontekście najlepszych wydawnictw roku 2010.
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, czy Jupiter wytrzymuje porównanie z poprzednimi albumami. Biorąc pod uwagę czas, w którym powstał to pewnie nie. Na pewno nie jest to płyta tak nowatorska jak w przypadku krążków z lat 90-tych. Nie zmienia to jednak faktu, że słucha mi się jej doskonale i dziś jeśli mam ochotę posłuchać ATHEIST włączam Jupiter , a nie Elements czy Unquestionable Presence. Powiem więcej - z perspektywy czasu "Elements" nieco przyblakła, wydaje mi się dziś płytą słabszą niż dwie poprzednie i kto wie czy za parę lat to właśnie "Jupiter" nie stanie na atheistowym podium :)
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

10-12-2010, 01:06

IRONMIL pisze:
Riven pisze:pierdolisz
już jako pryszczaty nastoletni szczyl imponowałeś mi swoją wiedzą muzyczną i erudycją - z zadowoleniem muszę stwierdzić, że z upływem czasu coraz więcej wnosisz na to forum i z coraz większą ochotą czytam Twoje posty :)

Do tematu: podtrzymuję tezę, że ATHEIST wydał płytę, którą śmiało można ocenić jako jedną z najlepszych wśród tegorocznych premier. Nie znam się na tej kapeli tak dobrze jak Riven, ale coś mi podpowiada, że wcześniejsze ich płyty były wydane nieco wcześniej niż w 2010 r., nawet więc jeśli są lepsze niż ostatnia, to i tak w żaden sposób nie deprecjonują Jupiter w kontekście najlepszych wydawnictw roku 2010.
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, czy Jupiter wytrzymuje porównanie z poprzednimi albumami. Biorąc pod uwagę czas, w którym powstał to pewnie nie. Na pewno nie jest to płyta tak nowatorska jak w przypadku krążków z lat 90-tych. Nie zmienia to jednak faktu, że słucha mi się jej doskonale i dziś jeśli mam ochotę posłuchać ATHEIST włączam Jupiter , a nie Elements czy Unquestionable Presence. Powiem więcej - z perspektywy czasu "Elements" nieco przyblakła, wydaje mi się dziś płytą słabszą niż dwie poprzednie i kto wie czy za parę lat to właśnie "Jupiter" nie stanie na atheistowym podium :)
przecież z nowym Atheist mamy praktycznie taki sam scenariusz jak z ostatnim, niezłym tylko, Pestilence ;)
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

Re:

10-12-2010, 01:47

Skaut pisze: przecież z nowym Atheist mamy praktycznie taki sam scenariusz jak z ostatnim, niezłym tylko, Pestilence ;)
Wyrzuć "niezłym tylko" i się z Tobą zgodzę :)
ODPOWIEDZ