SAMO

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-06-2006, 20:31

Wysłane przez metanoll
za wikipedią o awangardzie:
"Termin jest wykorzystywany również obecnie dla określenia dokonań artystycznych, które wykraczają poza schematy i nie poddają się prostej klasyfikacji, np. muzyka awangardowa."

czy pod tą definicję awangardy nie da się podpiąć w/w zespołów?? Sądzę, że można. Awangarda to nie tylko nowe, ale i coś co wyróżnią się na tle reszty.
Termin pochodzi od określenia militarnego avant garde, oznaczającego "przednią straż", czyli kogoś kto prowadzi, jest na przedzie, czyli wytycza nowe drogi, odkrywa nieodkryte.
Awangardę charakteryzuje utopijna i często totalitarna wizja nowego porządku danej dziedziny.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem, że AWANGARDĘ stanowią TYLKO CI, którzy TWORZĄ COŚ NOWEGO i mają jasno sprecyzowany program formalny i ideologiczny.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

04-06-2006, 20:54

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
... ot, polska I liga, zachodnia okręgówka... [/quote]
zachodnia okręgówka? wątpie , no ale o gustach nie rozmawiajmy, do Godflesh nie porównujmy ich ,mało kapel wytrzymuje z nimi porównanie , jak dla mnie projekt Cipisa jest bardzo interesujacy,fajna muza
Awatar użytkownika
metanoll
zaczyna szaleć

04-06-2006, 21:10

kurwa posiedzieć chciałem trochę na necie a robi się tu uniwersytet. I dalej twierdze, że na polskie warunki te zespoły są awangardowe.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-06-2006, 22:09

Awangardą się albo jest w ogóle, albo się nią nie jest wcale.
Jeśli ktoś przetarł przed tobą szlaki, a ty tylko podążasz wydeptaną ścieżką, to jesteś epigonem.

Nie rozumiem tego pobłażliwego podejścia do polskiej muzyki. Jaką niby ulgę można nam dać jeśli chodzi o poziom twórczości? Wszędzie ludzie są tacy sami i nie ważne, czy pochodzisz z Singapuru, Malezji czy Wysp Wielkanocnych musisz się liczyć z konkurencją na całym świecie.
Max_Disgruntled
w mackach Zła

05-06-2006, 08:07

Słuchaliście w ogóle tego, filozofowie ?!

Bardzo ładnie wchodzi ten materiał - 4, 5 przesłuchań i człowiek wpada w taki trans, że już mu się nie chce wyłączać ! ;) Jednak co się okazuje, chłopaki nie dogadali się chyba z wydawcą i dlatego płytę umieścili w necie... Szkoda.

A ten Progrram to jakiś nudny. No przynajmniej tak wnioskuje po jednym kawałku, co dali na oficjalnej stronie.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-06-2006, 09:15

Bandwidth Limit Exceeded

eh, kurwa
Max_Disgruntled
w mackach Zła

05-06-2006, 09:21

Więc jednak trochę ludzików musiało obczaić ;) Może później wróci...
Authyyr
rozkręca się

05-06-2006, 11:06

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
jak w google wpisałem to mi "Samo Życie" wyskoczyło[/quote]hehehehehehe
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-06-2006, 16:40

[quote][i]Wysłane przez Borys[/i]
Mnie sie podoba, dobra muza. Ciekawe podejscie. Pewnie, ze moze nie jakies odkrywcze, ale co z tego. IMO warto posluchac. [/quote]
jw.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

06-06-2006, 10:14

No. Wreszcie. Udało mi się to zassać i posłuchać.
Muszę powiedzieć, że to świetny materiał.
Podoba mi się selektywne brzmienie. Tego typu kapele za często budują duszną ścianę dźwięku za pomocą gitarowego jazgotu. Tutaj tego nie ma. Jest trochę pustki, trochę przestrzeni, przez co zostaje wyeksponowana sekcja rytmiczna. Basik ładnie pracuje.
Chciałbym żeby Antigama tak nagrywała. No ale to tylko moje pobożne życzenie.

Trochę wkurzają rwane riffy.
Max_Disgruntled
w mackach Zła

06-06-2006, 10:16

Ale jest ta awangarda, czy nie, bo już się trochę gubię ?! ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

06-06-2006, 11:06

Nie jest.

Ale to nie przeszkadza by było dobre.
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

07-06-2006, 12:49

kompletnie nie dla mnie muzyka, aczkolwiek gownem tego nie nazwe
NECRO SKINS SOCIETY
nan
postuje jak opętany!

12-08-2006, 13:56

[quote][i]Originally posted by zoloft_smile[/i]

a kojarzy ktoś inicjatywe OvO art? [/quote]

OvO nie, ale 0v0 jak najbardziej :)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

13-08-2006, 16:19

Wysłane przez zoloft_smile
ale co w takim razie z określeniem "jazz awangardowy", hm?
A co ma być, bo nie rozumiem?
Na ile "jazz awangardowy" jest awangardowy?
Jeśli chodzi o "free jazz" to jak najbardziej, bo przecież Coleman i reszta tworzyli w pewnym sensie nowy obraz tej muzyki. Na ile dzisiaj takie granie się zakademizowało to może powinien Trotzky powiedzieć, albo Brzachwo, bo wiedzą zdecydowanie więcej.
a taki Neurosis (muzyka zupełnie inna od omawianej, inan nawet od zespol ktore rzekomo się wzorują) gra awangarde czy nie gra?

jestem wielkim fanem Neumy jak i Godflesha a mimo to nie widzę żadnych podobieństw - inna motoryka, inne riffy, zdecydowanie inny klimat.
Ano właśnie to jest pewien problem, bo wdajemy się w dość dziwną dyskusję.
Awangarda miała zawsze pewien program (często radykalny), który zamierzała urzeczywistnić w swojej sztuce. Poza tym sami twórcy mieli świadomość przynależności do "ruchu awangardowego". Dziś trochę trudno o podobne rzeczy, bo żyjemy w świecie pozbawionym złudzeń odnośnie tego, czym sztuka jest i czym może być. Niemożliwe jest już podobieństwo do dawnej tzw. "wielkiej awangardy".
Jeżeli w postmodernizmie warunkiem uznania tworu za dzieło sztuki jest pewne nowatorstwo (np. według Lyotarda - nie wiem na ile odnosi się to do muzyki) to trudno mówić w ogóle o awangardzie w sensie dosłownym. Możemy sobie potocznie gaworzyć i tyle. Zresztą to właśnie awangarda ustanowiła paradygmat nowości warunkiem koniecznym do uznania za sztukę. I w sumie dobrze, bo zostawiła po sobie metodę rozwiązywania problemu oceny w epoce postmodernistycznej. Myślę, że w pewnym sensie odpowiedziałem na Twoje pytanie co do Godflesh i Neurosis.
Wysłane przez longinus696
Chciałbym żeby Antigama tak nagrywała. No ale to tylko moje pobożne życzenie.
hm, nie rozumiem. przecież antigama to zupełnie, zupełnie inny styl. muzyka Antigamy to przeciez ciagle grind core.
Ale ja mówię już o swoim "widzimisie". Chodziło mi o selektywność, o ile dobrze pamiętam.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: SAMO

02-06-2011, 20:36

Właśnie, po 7 latach, wyszedł debiut na cede. Mi S1 podobało się całkiem solidnie, ot tak na poziomie KOBONG chociaż dziewiątka w recenzjach chyba nieco przesadzona.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

02-06-2011, 21:12

S1 to oczywiście dobry materiał, choć na mój gust chyba trochę za długi - ciężko to zmęczyć za jednym posiedzeniem. Polecam sprawdzić "Plex zero" - bardzo zacna epka :)
Awatar użytkownika
null
starszy świeżak

Re:

09-06-2011, 18:51

twoja_stara_trotzky pisze:Progrram słyszałem poprzednio materiał (zdaje się, że coś nowego teraz nagrali...) i tak mi to jednym uchem wleciało, drugim wyleciało...
Daj im szansę, to bardzo solidna rzecz - tylko, że trzeba się nastawić na uważny odsłuch. W tym przypadku poziom oryginalności jest wyraźnie wyższy niż w przypadku wspomnianej Neumy. Neumę lubię i cenię, ale porównywania do God (2 płyta) i Godflesh czy wczesnych Swansów same się nasuwają. Progrram generuje mniej jednoznacznych skojarzeń. Myślę tu o Autumn, - ten materiał zgniata transowymi gitarami, zagęszczoną rytmiką i zeschizowanymi mikrowtrętami dęciaków i klawiszy. Gdzieś niby kołacze się Zorn, Meshuggah, Captain Beefheart czy japończycy, ale nie słyszałem niczego co mógłbym z Progrramem pomylić.

Progrram już nie istnieje. Nowe płyty wychodzą pod szyldem Kostas New Progrram. Ten projekt przesunął się mocno w stronę free impro.

A S1 - nawet jeśli nie jest to AWANGARDA to i tak Samo rzeźbi w pewnej estetyce, która bynajmniej nie została jeszcze wyeksploatowana. Takich polirytmii (Szymański!!!) i ciężkich gitar nigdy za dużo. :)
A rezultat warto skonfrontować z innym rodzimym bandem, który podobno też para się muzyką ekstremalną, tym dowodzonym przez pacjenta nr 1.
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

15-03-2012, 23:10

Ciekawa recenzja nowego materiału. http://www.violence-online.pl/recenzje/ ... ion-czolo/
A tutaj próbka.
Miał już ktoś przyjemność słyszeć całość?
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
ODPOWIEDZ