HAJS, PIENIĄDZE, KASA

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

HAJS, PIENIĄDZE, KASA

10-06-2026, 21:25

Jaka jest wasza relacja z pieniędzmi? Gdzie znajdujecie się na spektrum myślenia o nich? Czy lubicie imponować ludziom pieniędzmi i drogimi zabawkami? Czy całe życie odkładaliście grosz, by na spokojnie umrzeć na nim, czy też rozwalaliście wszystko jak leci, żyjąc od pierwszego do pierwszego?

Od kiedy pamiętam, czułem niechęć do luksusu - wydawania pieniędzy na rzeczy, które nie podnoszą jakości życia, ale sprawiają, że ludzie odwracają głowy. Bajeranckie auta zawierające w środku ekspres do kawy, domy większe, niż potrzeba, a potem zapełniane wszelkiego rodzaju pierdołami, gigantyczne kolekcje płyt, których nie ma szans przesłuchać, ale jak ludzie na to patrzą, to mówią ,,wooooow!" - wszystko to brzydzi mnie na jakimś głębokim poziomie.

Jednocześnie nie jestem niechętny hajsowi jako takiemu. Moim questem jednak, od kiedy pamiętam, było życie skromnie, bycie przeciwieństwem flashy, ale też bez popadania w mieszkanie w beczce i chodzenia w szmatach niczym Diogenes; raczej szukanie bardzo podstawowych ciuchów, które byłyby dobrze dopasowane. Żyję za 50% tego, co zarabiam, dzięki czemu udało się spłacić mieszkanie w ciągu 5 lat, z czego jestem dość dumny, i trajektoria jest ogółem całkiem OK długoterminowo. Teraz planuję zbudować poduszkę finansową, a potem już żyć raczej na luzie.

Moje rozrywki codzienne są dość tanie; ot, wyjście do ogrodu botanicznego, zjedzenie tam ciastka, raz w tygodniu jakaś restauracja, książki prawie zawsze używane po taniości, płyty również. Cieszy mnie myśl, że dzięki temu dobra już wyprodukowane krążą, i nie trzeba produkować kolejnego plastiku :fakty:

Oddaję mikrofon widowni.
Find your flow
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

Re: HAJS, PIENIĄDZE, KASA

10-06-2026, 22:39

Staram się oszczędzać, ale raczej w celu zbudowania poduszki finansowej, wyjechania gdzieś. Dwójka dzieci w wieku szkolnym raczej nie sprzyja temu ale jakoś daję radę.

Najbardziej nie lubię pierdolenia w stylu "ajfon w dniu premiery, oczywiście w najlepszej wersji bo nie jestem biedakiem, a w ogóle nie mogę gadać bo mam sucho w ustach od plucie na biedaków". Znam (albo raczej znałem) takiego typa, gardzę takimi. Po prostu nienawidzę szpanerstwa i wywyższania się.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

10-06-2026, 22:46

Ja to raczej mam ciut droższee rozrywki: saunaria, escape roomy, podróże weekendowe, czasem na dłużej (raczej tańsze ale czasem się uda kilka urlopów zagranicznych w roku - w zeszłym roku 5x).
Lubię dobre sprzęty dla siebie a nie dla szpanu).
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

10-06-2026, 23:10

jedyne co udało mi się odłożyć to poduszka tłuszczowa wokół pasa , gdy nadejdą chude czasy będe z niej korzystał
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
ODPOWIEDZ