Kurestwo i upadek zasad na scenie metalowej

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Kurestwo i upadek zasad na scenie metalowej

22-12-2019, 12:22

Czasem zdarza się, że muzycy okazują się kompletnymi **ujami. Porozmawiajmy o takich przypadkach, zacznę od wrzucenia newsa o Amon Amarth.

Były perkusista Amon Amarth oskarżył swoich kolegów, że przywłaszczyli sobie jego pieniądze.

Fredrik Andersson rozstał się z Amon Amarth w 2015 roku. Perkusista twierdzi jednak, że jego koledzy z zespołu przywłaszczyli sobie należne mu pieniądze.

W opublikowanym na Instagramie poście Andersson napisał:
Gdyby zespół pozwolił mi otrzymywać należne mi tantiemy, dostawałbym około 15000 dolarów rocznie. Oni jednak podzielili te pieniądze między siebie. Dobra robota. Cieszcie się swoimi milionami i „zwycięstwem”. Mam nadzieję, że było to warte utraty przyjaciela.
Perkusista opublikował też screen, według którego w 2019 roku nie zarobił na tantiemach ani dolara.
...
Frederik Andersson grał w zespole od 1998 roku i nagrał z nim osiem albumów.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Kurestwo i upadek zasad na scenie metalowej

22-12-2019, 12:26

Lombardo opuścił Slayera po tym jak zainteresował się gdzie jest kasa z mechu.
A może to tylko względy artystyczne zadecydowały.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
TheDude

22-12-2019, 13:28

Takich akcji było i będzie dużo, zwłaszcza w przypadku kapel, które nie są tzw. gwiazdami i muszą napierdalać koncerty do bólu.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-12-2019, 13:43

Rozstanie Hoffmanów z Deicide też przebiegło w atmosferze wzajemnych pretensji i obrzucania się gównem. W tle również była kasa.
Heretyk

22-12-2019, 13:52

Medard pisze:Lombardo opuścił Slayera po tym jak zainteresował się gdzie jest kasa z mechu.
A może to tylko względy artystyczne zadecydowały.
za koncerty też ponoć dostawał dużo mniej od reszty kolegów. jeśli to prawda, to kurwa jakiś kosmiczny absurd. sęk w tym, że King twierdzi coś zupełnie innego. cóż, jak jest wiedzą tylko oni i nie bardzo widzę sens zajmowania się takimi ploteczkami
Nasum

22-12-2019, 14:33

To najdobitniej pokazuje, że zespół który nagrywa pierwsze płyty jest jeszcze pełen ideałów, chęci przekazania czegoś za pomocą swojej muzyki. Kiedy jednak osiąga sukces, zaczyna się zwykły biznes, normalna robota, taka jak wszędzie. Pojawia się problem rachunków i ideały idą na bok.
Awatar użytkownika
Medard

22-12-2019, 15:04

Nasum pisze:To najdobitniej pokazuje, że zespół który nagrywa pierwsze płyty jest jeszcze pełen ideałów, chęci przekazania czegoś za pomocą swojej muzyki. Kiedy jednak osiąga sukces, zaczyna się zwykły biznes, normalna robota, taka jak wszędzie. Pojawia się problem rachunków i ideały idą na bok.
Wszystko jest dobrze dopóki nie ma większej kasy do podziału. Jeden skomponował trzy utwory, a drugi cztery.
Jeszcze inny dorzucił tylko solówki.

Jak wszędzie trzeba się umieć dogadać, bo to praca zespołowa.

Ozzy, a właściwie jego żonka wymusiła zrzeczenie się wszystkich praw autorskich do utworów, na jego drugim gitarzyscie Lee, który dołączył po śmierci Randy'ego, tak więc chłopina nic nie zarobił.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

22-12-2019, 15:18

Podobna historia byla z Legionem, Morgan podobno tez cial go na hajs
KVLT lizania CZASZKI
Ogre
weteran forumowych bitew

22-12-2019, 16:51

Medard pisze:
Nasum pisze:To najdobitniej pokazuje, że zespół który nagrywa pierwsze płyty jest jeszcze pełen ideałów, chęci przekazania czegoś za pomocą swojej muzyki. Kiedy jednak osiąga sukces, zaczyna się zwykły biznes, normalna robota, taka jak wszędzie. Pojawia się problem rachunków i ideały idą na bok.
Wszystko jest dobrze dopóki nie ma większej kasy do podziału. Jeden skomponował trzy utwory, a drugi cztery.
Jeszcze inny dorzucił tylko solówki.

Jak wszędzie trzeba się umieć dogadać, bo to praca zespołowa.

Ozzy, a właściwie jego żonka wymusiła zrzeczenie się wszystkich praw autorskich do utworów, na jego drugim gitarzyscie Lee, który dołączył po śmierci Randy'ego, tak więc chłopina nic nie zarobił.
Pamiętam tą akcję. Jednak wydaje mi się że scenariusz do większej "telenoweli" upstrzonej absurdami w iście brazylijskim stylu napisała Gloria Cavalera, Żona Maxa :

https://www.antyradio.pl/Muzyka/Duperel ... -Maxa-7560
Awatar użytkownika
COFFIN

22-12-2019, 17:00

Takich historii bylo multum, nie wspominając już o trzaskach na linii zespoły - wytwórnie. Z akcji z ostatnich lat jedną z najbardzej żenujących byla chyba ta z Gorgoroth, gdzie Infernus musiał ganiać po sądach, zeby nie stracić nazwy zespołu, ktory założył kupe lat temu.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
COFFIN

22-12-2019, 17:03

Pan_Kimono pisze:Podobna historia byla z Legionem, Morgan podobno tez cial go na hajs
Z tego, co pamiętam wylot Legiona był spowodowany przez niego samego. Tarcia finansowe dotyczyły problemów z Osmose, dlatego też Morgan założył Blooddawn.
'Come the Blessed Madness'
Ogre
weteran forumowych bitew

22-12-2019, 17:05

COFFIN pisze:Takich historii bylo multum, nie wspominając już o trzaskach na linii zespoły - wytwórnie. Z akcji z ostatnich lat jedną z najbardzej żenujących byla chyba ta z Gorgoroth, gdzie Infernus musiał ganiać po sądach, zeby nie stracić nazwy zespołu, ktory założył kupe lat temu.
A za naszego, Rodzimego podwórka nie było podobnej historii dotyczącej Devilyn i Novego?
Chyba, że coś pomieszałem....
Awatar użytkownika
Prodi
postuje jak opętany!

22-12-2019, 23:14

A to ta scena ma jakieś zasady? Tak się tu co poniektórzy wesołkowie czasem podśmiechiwują z hc/punkowych idei (mam na myśli przede wszystkim scenę DIY), że byłem święcie przekonany że w metalu liczy się tylko dobra zabawa, fajny merch i zarabianie za wszelką cenę.
...to kawa i herbata zrobiły z ciebie szmatę...
Nasum

22-12-2019, 23:22

Ogre pisze:A za naszego, Rodzimego podwórka nie było podobnej historii dotyczącej Devilyn i Novego?
Chyba, że coś pomieszałem....
Coś takiego było....ale sprawa Batuszki lepsza ;-)
Awatar użytkownika
Żułek

22-12-2019, 23:29

wywalenie Rudego z Metalliki ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

23-12-2019, 13:07

Żułek pisze:wywalenie Rudego z Metalliki ;)
Rydy był jak lider , dlatego wywalili go
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

23-12-2019, 14:50

Prodi pisze:A to ta scena ma jakieś zasady?
Nie wiem. Tytuł tematu zainspirowany kawałkiem polskich gangsta raperów z Firmy. Swoją drogą gdyby nie gatunek muzyczny, pasowaliby do tego tematu. Były członek Kali twierdzi, że nie dostawał kasy za merch logiem JP, panowie nagrali też na siebie kilka dissów.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

23-12-2019, 15:57

Dla mnie kurestwem i upadkiem był występ wiele lat temu zespołu Saxon na festiwalu w San Remo,a że ktoś tam komuś kasy nie dał za płyty czy koszulki czy pogonił z zespoliku to mało istotne.
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
maciek z klanu

23-12-2019, 20:54

Piona Art
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika