Smartfon
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Smartfon
czy ktos ma jeszcze jakies watpliwosci co do tych zjebow?
Apple's new patent isn't just about disabling your camera, it can disable any function on your phone. -
oczywiscie kto by sie tam przejmowal takimi bzdurami, wazne ze aluminiowa obudowa. i tumany kupuja, a potem placza jak sie okazuje, ze nie maja zadnej kontroli nad wlasnym urzadzeniem. i akurat w przypadku smartfona to jest nie byle jaki problem.
Apple's new patent isn't just about disabling your camera, it can disable any function on your phone. -
oczywiscie kto by sie tam przejmowal takimi bzdurami, wazne ze aluminiowa obudowa. i tumany kupuja, a potem placza jak sie okazuje, ze nie maja zadnej kontroli nad wlasnym urzadzeniem. i akurat w przypadku smartfona to jest nie byle jaki problem.
this is a land of wolves now
- beastov23
- weteran forumowych bitew
Polecam oberzeć. Krótkie podsumowanie naszych smyczy, czyli co o nas wie operator.
http://www.ted.com/talks/malte_spitz_yo ... ching.html
http://www.ted.com/talks/malte_spitz_yo ... ching.html
maximum walrus yields maximum walrus
:3
- Riven
- Kontakt:
dobra chuje, nadchodzi nowy nexus - bardzo mozliwe, ze to wiarygodne ploty:
http://gpad.tv/phone/google-optimus-g-nexus-lg/
ale zajebisty wyglad. a ze to nexus, to reszta telefonow moze grzecznie wypierdalac. szkoda ze nie bedzie mnie stac na nowego fona w tym roku ;C
http://gpad.tv/phone/google-optimus-g-nexus-lg/
ale zajebisty wyglad. a ze to nexus, to reszta telefonow moze grzecznie wypierdalac. szkoda ze nie bedzie mnie stac na nowego fona w tym roku ;C
- beastov23
Kolejne przecieki to tablet google za 99$, nexus 7 32gb oraz nexus 10 (high endowy nexus tworzony we współpracy z Samsungiem). W przypadku ostatniego retina nie będzie już czymś wyjątkowym na rynku tabletów.
- Riven
- Kontakt:
Super, chociaz mam watpliwosci co do tego Samsunga - ich najnowsze tablety, takze te highendowe, to w duzym skrocie: kupa. Asusowi bardzo fajnie wyszedl N7 (chociaz mogli sie bardziej postarac przy kontroli jakosci...)
- beastov23
Trochę szkoda, że od razu nie puścili n7 32gb, ale co zrobisz.
- Riven
- Kontakt:
Jasne, ale mi osobiscie duzo bardziej brakuje wbudowanego 3G niz kolejnych 16 GB (swoja droga, ten model z 3G to chyba niedlugo ma wyjsc nawet w Polsce).
Paradoksalnie to znacznie wiecej miejsca potrzeba na telefonie niz na tablecie, bo na tym pierwszym mam wchuj muzyki i zdjec, na drugim ani tego ani tego ;)
Paradoksalnie to znacznie wiecej miejsca potrzeba na telefonie niz na tablecie, bo na tym pierwszym mam wchuj muzyki i zdjec, na drugim ani tego ani tego ;)
- beastov23
3g swoją drogą. Rozumiem biznesy itp., ale z drugiej strony nie rozumiem takiego pojawiania się poszczególnych wersji, a dokładniej odstępów czasowych pomiędzy nimi.
- Riven
- Kontakt:
No tez tego nie lapie, 3G to standard od dawna. Juz nawet brak slotu na sd mniej boli (co i tak jest dla mnie nadal niezrozumiala decyzja - no ale wyglada na to, ze wszystkie urzadzenia z linii nexus beda na to cierpialy).
edit: nie wiem czy slyszales, ale google bardzo mocno cisnie w ta cala idee jaka jest nexus, nie tylko jesli chodzi o ilosc nowych urzadzen, ale jakas spora zmiane podejscia. maja stworzyc centralny system skinowania, tak zeby producenci mogli sobie robic wlasne skorki i brandowac soft, ale zeby uzytkownik nadal mial mozliwosc wyboru czy chce te rzeczy, czy woli golego androida. i w ogole sporo nowych rzeczy, ktorych nie pamietam teraz bo czytalem gdzies o tym na kacu :P tak czy inaczej super, jak im sie to uda to pozamiataja juz na dobre. rozwiazanie problemu najwiekszej bolaczki androida: fragmentacji.
edit: nie wiem czy slyszales, ale google bardzo mocno cisnie w ta cala idee jaka jest nexus, nie tylko jesli chodzi o ilosc nowych urzadzen, ale jakas spora zmiane podejscia. maja stworzyc centralny system skinowania, tak zeby producenci mogli sobie robic wlasne skorki i brandowac soft, ale zeby uzytkownik nadal mial mozliwosc wyboru czy chce te rzeczy, czy woli golego androida. i w ogole sporo nowych rzeczy, ktorych nie pamietam teraz bo czytalem gdzies o tym na kacu :P tak czy inaczej super, jak im sie to uda to pozamiataja juz na dobre. rozwiazanie problemu najwiekszej bolaczki androida: fragmentacji.
- beastov23
Brak slotu łatwo wytłumaczyć. Znacząco zmniejsza możliwość piractwa przez przeciętnego użytkownika. Jest to stawianie nacisku na usługi Google oraz pracę w chmurach. Wracając do kwestii 3g czy większej pamięci wewnętrznej, szkoda, że cykl jest taki a nie inny. Z jednej strony nie nazwałbym nas early adopters, z drugiej strony, mając info o przeciekach odnośnie nowych wersji, też nie ma sensu wstrzymywać się z zakupem, ''bo może akurat za kila miesięcy wyjdzie wersja o lepszej specyfikacji''. Jest to dość irytujące ;)
Odnośnie ich planów co do nadawania certyfikatów urządzenia nexus, całkiem dobra idea, na której użytkownik może tylko skorzystać. Przy okazji wersja 4.2 ma przynieść zmiany odnośnie wykorzystania akumulatora, a to zawsze mile widziane.
Odnośnie ich planów co do nadawania certyfikatów urządzenia nexus, całkiem dobra idea, na której użytkownik może tylko skorzystać. Przy okazji wersja 4.2 ma przynieść zmiany odnośnie wykorzystania akumulatora, a to zawsze mile widziane.
- Riven
- Kontakt:
Piractwa? Nie kumam :). Co ma do tego slot? Z tym naciskiem na cloud to fakt, rzeczywiscie pewnie o to chodzi, ale mi sie to nie podoba. Znaczy sie cloud spoko, ale gdybym w S2 nie mogl dolozyc sobie 16 gb pamieci, to byloby bardzo chujowo. Inna sprawa, ze dzisiejszy standard to minimum 32, a taka ilosc poki co spokojnie mi wystarcza w telefonie.
Co do tego 3G - ja bym co prawda chcial to miec w tablecie, ale i tak bym teraz nie mial odpowiedniego abonamentu ;) wiec nie placze i korzystam z tethering z komorki, ktory jest lekko upierdliwym, ale bardzo dobrze dzialajacym rozwiazaniem.
Nie ukrywam ze milutko smyra mnie po jajach fakt, ze ten tablet to nexus - mozemy byc pewni, ze dostaniemy najnowszego androida w momencie premiery i to jeszcze na kilka wersji do przodu (Jelly Bean wyszedl nawet na wiekowego juz Nexusa S).
edit: a slyszales jakies ploty co do premiery 4.2? kiedy to ma byc?
Co do tego 3G - ja bym co prawda chcial to miec w tablecie, ale i tak bym teraz nie mial odpowiedniego abonamentu ;) wiec nie placze i korzystam z tethering z komorki, ktory jest lekko upierdliwym, ale bardzo dobrze dzialajacym rozwiazaniem.
Nie ukrywam ze milutko smyra mnie po jajach fakt, ze ten tablet to nexus - mozemy byc pewni, ze dostaniemy najnowszego androida w momencie premiery i to jeszcze na kilka wersji do przodu (Jelly Bean wyszedl nawet na wiekowego juz Nexusa S).
edit: a slyszales jakies ploty co do premiery 4.2? kiedy to ma byc?
- beastov23
Ale czemu mnie pytasz co ma do tego slot? ;) Z reguły pisują o tym tak, że wynika z tego, że linia Nexus nie ma być nastawiona na twój content, a na usługi, czyli podobnie jak z iPadem i całą resztą od Apple. Wracając do tematu, irytującym jest, kiedy wszyscy oficjalnie twierdzą, że nie będzie czegoś takiego jak wersja 3g albo np. 32gb, po czym, po zakupie dostępnego urządzenia, okazuje się, że jednak takie coś jest w planach. Nexus 10 jest poza obszarem moich zainteresowań, ale szkoda, że linia N7 to głównie masa plotek i przecieków ;). 7 cali to bardzo wygodna sprawa, zdecydowanie bardziej mobilna od np. iPada z którym miałem styczność przez kilka miesięcy.
Co do premiery 4.2, nie mam pojęcia, poszukaj na Android Central itp. Ogólnie zapowiada się rozwojowo.
Co do premiery 4.2, nie mam pojęcia, poszukaj na Android Central itp. Ogólnie zapowiada się rozwojowo.
- Riven
- Kontakt:
No pytam dlatego, ze nie widze zadnego zwiazku. Piratowac mozna bez problemu bez wzgledu na to czy ma sie slot, czy nie. Przeciez ustawiasz sobie w opcjach "Allow non-market sources" (czy jak to idzie) i wgrywasz storrentowane .apki bez problemu.
Ja osobiscie w ogole tego nie robie - zaplacilem juz sumarycznie pewnie calkiem sporo kasy za aplikacje, bo wychodze z zalozenia, ze za swietny app, ktory ulatwia mi whuj zycie warto a) wydac nawet te 15 zyla b) dac wyraz wdziecznosci devom, ktorzy czesto robia to zupelnie po godzinach - i wychodza im genialne aplikacje. Takze akurat piractwo w ogole mnie nie interesuje na tej platformie i smiesza mnie ludzie, ktorzy piratuja apki warte 5 zl. Zal im na piwo dla goscia, ktory wlozyl w to duzo pracy i talentu? Zwlaszcza, ze akurat tutaj jasno wiadomo, ze okreslona kwota idzie wprost do samego programisty.
/rant
Anyway, slot sd nie ma tu nic do rzeczy IMO :). Pelna zgoda co do rozmiaru 7". 10-calowe tablety zaczna byc w ogole uzywalne na codzien jak beda wazyc duzo mniej niz waza. iPad to straszny kloc, podobnie zreszta jak wszystkie inne wieksze tablety.
Ja osobiscie w ogole tego nie robie - zaplacilem juz sumarycznie pewnie calkiem sporo kasy za aplikacje, bo wychodze z zalozenia, ze za swietny app, ktory ulatwia mi whuj zycie warto a) wydac nawet te 15 zyla b) dac wyraz wdziecznosci devom, ktorzy czesto robia to zupelnie po godzinach - i wychodza im genialne aplikacje. Takze akurat piractwo w ogole mnie nie interesuje na tej platformie i smiesza mnie ludzie, ktorzy piratuja apki warte 5 zl. Zal im na piwo dla goscia, ktory wlozyl w to duzo pracy i talentu? Zwlaszcza, ze akurat tutaj jasno wiadomo, ze okreslona kwota idzie wprost do samego programisty.
/rant
Anyway, slot sd nie ma tu nic do rzeczy IMO :). Pelna zgoda co do rozmiaru 7". 10-calowe tablety zaczna byc w ogole uzywalne na codzien jak beda wazyc duzo mniej niz waza. iPad to straszny kloc, podobnie zreszta jak wszystkie inne wieksze tablety.
- beastov23
Riven no, przecież to nie ja sobie wymyśliłem odnośnie tego slotu, tylko poczytaj trochę, to dojdziedz do tych samych wniosków. To tak samo jak z produktami Appla ;). Podobny tok myślenia.
Co do 10", dużo namieszać może iPad mini, choć z drugiej strony, nie jestem przekonany do 1) firmy, 2) ekosystemu. Kombinują z innymi proprocjami ekranu względem androidowych wynalazków, co może im wyjść na dobre. Na pewno u mnie Dead Trigger wygląda inaczej niż u kumpla na iPadzie 2, hehe*. Trzymam się wersji, że wraz z rozwojem Androida, nabierze to wszystko rozpędu. Na pewno jest prościej pisać na iOS, gdzie masz kilka urządzeń, a trudniej na Androida, gdzie urządzeń i konfiguracji jest multum.
*ściągaj Dead Trigger - jest moc.
Co do 10", dużo namieszać może iPad mini, choć z drugiej strony, nie jestem przekonany do 1) firmy, 2) ekosystemu. Kombinują z innymi proprocjami ekranu względem androidowych wynalazków, co może im wyjść na dobre. Na pewno u mnie Dead Trigger wygląda inaczej niż u kumpla na iPadzie 2, hehe*. Trzymam się wersji, że wraz z rozwojem Androida, nabierze to wszystko rozpędu. Na pewno jest prościej pisać na iOS, gdzie masz kilka urządzeń, a trudniej na Androida, gdzie urządzeń i konfiguracji jest multum.
*ściągaj Dead Trigger - jest moc.
- Riven
- Kontakt:
Przeciez znam :). Moc jak moc - grafika zajebista, ale gra na 10 minut. Jak wiekszosc. Jedyna, ktora mnie wciagnela na dluzej to Real Racing. Bardzo fajnie tez sie sprawdzila NOVA 3 - tam to jest dopiero grafa (choc odrobine tnie, bo chyba jeszcze nie zoptymalizowali pod katem Tegra 3).
iOs to jest koszmarny syf. I nie chodzi o te wszystkie zagrania apple, o to ze nie lubie tej firmy itp. Chodzi o suche fakty. Brak odpowiednika androidowego Intents, zenujacy multitasking i koszmarnie ograniczona konfigurowalnosc. Ja rozumiem doskonale, ze do kogos bardziej trafia iOs, ale jak sie ma choc zielone pojecie o IT, to nie wiem jak mozna to wybrac - kiedys tak, ale nie dzis, kiedy Android praktycznie w niczym nie ustepuje jesli chodzi o stabilnosc i ergonomie. Tylko trzeba kupowac dobre urzadzenia, a nie jakies wildfire'y ;).
Co do tej trudnosci w pisaniu aplikacji - fragmentacja na pewno jest nadal spora przeszkoda, ale znam jednego naprawde wybitnego programiste, ktory robi zarowno w iOs jak i w Androidzie i mowi, ze bez porownania woli pisac pod ten drugi, i ze objective C to generalnie syf ;).
edit: jakby co: http://developer.android.com/reference/ ... ntent.html
no nie wiem jak mozna w 2012 wypuscic system operacyjny bez czegos tak elementarnego.
Ale to nie ma zadnego zwiazku, no nie widze tego :). I prawde mowiac nie widze tez jakiejs wiekszej tendencji w Androidzie zeby upodabniac sie koncepcyjnie do crapple. Wrecz przeciwnie bym powiedzial, nadal duzy nacisk kladziony jest na custom romy (vide producenci sprzedajacy telefony juz z odblokowanym bootloaderem , co jest mocno doceniane przez spolecznosc). Owszem, Google robi mala rewolucje pod katem upowszechnienia uslug przede wszystkim przez poszerzenie oferty Play Store o ksiazki, filmy i muzyke, ale nie widze niczego co by wskazywalo, ze ma sie to odbyc kosztem najwiekszego atutu Androida - wolnosci uzytkowania.Riven no, przecież to nie ja sobie wymyśliłem odnośnie tego slotu, tylko poczytaj trochę, to dojdziedz do tych samych wniosków. To tak samo jak z produktami Appla ;). Podobny tok myślenia.
iOs to jest koszmarny syf. I nie chodzi o te wszystkie zagrania apple, o to ze nie lubie tej firmy itp. Chodzi o suche fakty. Brak odpowiednika androidowego Intents, zenujacy multitasking i koszmarnie ograniczona konfigurowalnosc. Ja rozumiem doskonale, ze do kogos bardziej trafia iOs, ale jak sie ma choc zielone pojecie o IT, to nie wiem jak mozna to wybrac - kiedys tak, ale nie dzis, kiedy Android praktycznie w niczym nie ustepuje jesli chodzi o stabilnosc i ergonomie. Tylko trzeba kupowac dobre urzadzenia, a nie jakies wildfire'y ;).
Co do tej trudnosci w pisaniu aplikacji - fragmentacja na pewno jest nadal spora przeszkoda, ale znam jednego naprawde wybitnego programiste, ktory robi zarowno w iOs jak i w Androidzie i mowi, ze bez porownania woli pisac pod ten drugi, i ze objective C to generalnie syf ;).
edit: jakby co: http://developer.android.com/reference/ ... ntent.html
no nie wiem jak mozna w 2012 wypuscic system operacyjny bez czegos tak elementarnego.
- beastov23
Gram już z godzinę i na krótkie partyjki w ciągu dnia, daje to radę ;).
Co do slotu, żeby nie bawić się w ping ponga. To jest jedyne możliwe wyjaśnienie, czemu nie ma slotu ;).
Odnośnie multitaskingu, zgodzę się, że Android rozstawia iOS po kątach. Przy okazji, nie mogę tego znaleźć. Pisałeś, że nie działa Ci l.fm. Jak to jest, że zainstalowałem oficjalną appkę i wszystko gra jak trzeba? :)
edit: a co to ten Intent :)?
Co do slotu, żeby nie bawić się w ping ponga. To jest jedyne możliwe wyjaśnienie, czemu nie ma slotu ;).
Odnośnie multitaskingu, zgodzę się, że Android rozstawia iOS po kątach. Przy okazji, nie mogę tego znaleźć. Pisałeś, że nie działa Ci l.fm. Jak to jest, że zainstalowałem oficjalną appkę i wszystko gra jak trzeba? :)
edit: a co to ten Intent :)?
- Riven
- Kontakt:
Dziala, ale nie moge sluchac radia, bo pisze, ze mobilne radio jest niedostepne w "tym regionie". Przynajmniej tak bylo ze 2 tygodnie temu. Ale pierdole to - uzywam Digitally Imported do techniawy i Xiia Live (polecam, zajebisty app + pomagalem przy tlumaczeniu na polski :P) do wszystkiego innego.
Co do tego slotu, zeby to zakonczyc, mnie przekonuje wytlumaczenie, ze klada nacisk na cloud, nie widze natomiast zwiazku z piractwem,.
edit: na tyle ile ja to rozumiem, a rozumiem od strony praktycznej, to jest taki mechanizm w androidzie, ktory pozwala na interakcje miedzy aplikacjami. czyli caly proces jest z gruntu ustandaryzowany. w praktyce najczesciej sie tego uzywa w postaci przycisku Share - mozesz przeciez wyslac obrazek/tekst/plik z dowolnej aplikacji do innej, ktora obsluguje dany typ danych - nawet jesli obie aplikacje byly napisane zupelnie niezaleznie. no prosta rzecz, wydawaloby sie ze dosc podstawowa w urzadzeniu, ktore funkcjonalnoscia powoli zbliza sie do normalnego komputera.
w iOs w ogole tego nie masz, czego efektem jest to, ze jesli w ogole jakas interakcja moze zachodzic, np. wyslanie obrazka z galerii do Dropboxa, to dlatego ze jest to specjalnie pisane (i to pewnie za pozwoleniem apple hehe). Wiec zapomnij o wyslaniu obrazka z napisanej przez siebie galerii mailem. Nie da sie. Jeblem solidnie jak zobaczylem prezentacje jednej z glownych nowych opcji w iOs 6 (poza spierdoleniem map) : mozliwosc uploadowania obrazka z galerii do Facebooka. Poswiecili na to pol strony, bo w iOs to taki wielki feature jest :D
Co do tego slotu, zeby to zakonczyc, mnie przekonuje wytlumaczenie, ze klada nacisk na cloud, nie widze natomiast zwiazku z piractwem,.
edit: na tyle ile ja to rozumiem, a rozumiem od strony praktycznej, to jest taki mechanizm w androidzie, ktory pozwala na interakcje miedzy aplikacjami. czyli caly proces jest z gruntu ustandaryzowany. w praktyce najczesciej sie tego uzywa w postaci przycisku Share - mozesz przeciez wyslac obrazek/tekst/plik z dowolnej aplikacji do innej, ktora obsluguje dany typ danych - nawet jesli obie aplikacje byly napisane zupelnie niezaleznie. no prosta rzecz, wydawaloby sie ze dosc podstawowa w urzadzeniu, ktore funkcjonalnoscia powoli zbliza sie do normalnego komputera.
w iOs w ogole tego nie masz, czego efektem jest to, ze jesli w ogole jakas interakcja moze zachodzic, np. wyslanie obrazka z galerii do Dropboxa, to dlatego ze jest to specjalnie pisane (i to pewnie za pozwoleniem apple hehe). Wiec zapomnij o wyslaniu obrazka z napisanej przez siebie galerii mailem. Nie da sie. Jeblem solidnie jak zobaczylem prezentacje jednej z glownych nowych opcji w iOs 6 (poza spierdoleniem map) : mozliwosc uploadowania obrazka z galerii do Facebooka. Poswiecili na to pol strony, bo w iOs to taki wielki feature jest :D
Ostatnio zmieniony 09-10-2012, 17:52 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
- beastov23
Xiia Live cacy, ale jak działa l.fm, to korzystam głównie z niego, przynajmniej, póki mam opłaconą subskrypcję.
W jaki to regionie jesteś, jeśli można spytać :)?
Kończąc kwestię absurdów. Czemu by zrobić backup, potrzebuję roota? Czy jest jakaś inna opcja niż root+Titanium Backup. Powiedzmy, że nie uśmiecha mnie się rootować N7. Nie wszystkie appsy mają backup w chmurze, a chciałbym mieć kopię zapasową save'ów/ustawien.
W jaki to regionie jesteś, jeśli można spytać :)?
Kończąc kwestię absurdów. Czemu by zrobić backup, potrzebuję roota? Czy jest jakaś inna opcja niż root+Titanium Backup. Powiedzmy, że nie uśmiecha mnie się rootować N7. Nie wszystkie appsy mają backup w chmurze, a chciałbym mieć kopię zapasową save'ów/ustawien.
- Riven
- Kontakt:
Nie mam pojecia. Nie rootowalem.
No jestem w Polsce :D. I zawsze tak bylo do tej pory z tym last.fm (mimo, ze na kompie moge sluchac...). Moze cos sie zmienilo na dniach - byloby spoko. Lukne potem.
No jestem w Polsce :D. I zawsze tak bylo do tej pory z tym last.fm (mimo, ze na kompie moge sluchac...). Moze cos sie zmienilo na dniach - byloby spoko. Lukne potem.
- beastov23
No Nexusa raczej nie ma sensu rootować ;). Jedyne co mnie zastanawia, to backup. Wrócę z wojaży, to będę kombinował.
Jeśli masz opłacone radio, to powinno działać.
Jeśli masz opłacone radio, to powinno działać.