Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

Re: Smartfon

25-09-2012, 02:04

beastov23 pisze:Ależ nie mam nic przeciwko. Szkoda tylko, że sporo playerów z podcastami itp. to jednak flash :(.
no coz, zostaje czekac az powoli zaczna sie przesiadac na inne technologie.

edit - no i jest 4.1.1

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25-09-2012, 02:27 przez zekke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 02:16

Ależ masz sporo racji, szczególnie z tym, że czasem jeden filmik potrafi rozłożyć całą przeglądarkę. Z drugiej strony brak wsparcia flasha to dealbreaker. Stąd ponawiam pytanie do Rivena :) - robiłeś sideload? jakiej przeglądarki używasz? czy flash działa?

Trochę dobiło mnie, że np. w appce youtube wielu filmów nie ma, gdyż niszowe rzeczy raczej nie są konwertowane i zostają we flashu. Chyba dopiero od jakiegoś czasu nowe uploady są od razu konwertowane.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 02:25

tak jak lubilem kiedys flasha (glownie przez to ze zarabialem na tym) tak teraz sie nie dziwie nikomu kto rezygnuje z jego wspierania, btw jakie niszowe rzeczy na yt nie smigaja?
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 02:36

Czytałem trochę o tabletach na androidzie i spotkałem się z uwagami, że appka yt omija sporo filmów. O szczegóły nie pytaj ;).

Nie ukrywam, że nie testowałem ;) hehe. Trudno korzystanie z HTC Wildfire S nazwać pełnoprawnym kontaktem z androidem. Ponieważ chwilowo nie zapowiada się na zmianę telefonu, muszę tego grzmota zrootować, bo mimo app2sd, ciągle nie mogę używać podstawowych aplikacji, ponieważ "low storage"... eh. W przypadku roota, jest możliwość używania link2sd co pomoże mi jakoś postawić tego malca na nogi.

Nie ciągnie mnie do tabletotelefonu, stąd zastanawiam się nad Nexusem 7. W pracy, w wolnych chwilach pożyczam iPada 2, ale prywatnie wolałbym 7" ;). Nie mam też ochoty wiązać się z iOS. Jak na razie główną przeszkodą jest właśnie ten brak flasha i zastanawia mnie na ile sideload + alternatywne przeglądarki pozwolą korzystać mi ze stron, do których jestem przyzwyczajony (chociażby adobe.tv itp.).

Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 02:48

no to rootuj i potestuj =]
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 02:51

W przypadku tego telefonu za dużo nie potestuje, bo np. przy próbie instalacji Firefoxa wyskakuje komunikat, że moje urządzenie jest niekompatybilne ;(.

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

25-09-2012, 05:14

beastov23 pisze:Czytałem trochę o tabletach na androidzie i spotkałem się z uwagami, że appka yt omija sporo filmów. O szczegóły nie pytaj ;).

Nie ukrywam, że nie testowałem ;) hehe. Trudno korzystanie z HTC Wildfire S nazwać pełnoprawnym kontaktem z androidem. Ponieważ chwilowo nie zapowiada się na zmianę telefonu, muszę tego grzmota zrootować, bo mimo app2sd, ciągle nie mogę używać podstawowych aplikacji, ponieważ "low storage"... eh. W przypadku roota, jest możliwość używania link2sd co pomoże mi jakoś postawić tego malca na nogi.

Nie ciągnie mnie do tabletotelefonu, stąd zastanawiam się nad Nexusem 7. W pracy, w wolnych chwilach pożyczam iPada 2, ale prywatnie wolałbym 7" ;). Nie mam też ochoty wiązać się z iOS. Jak na razie główną przeszkodą jest właśnie ten brak flasha i zastanawia mnie na ile sideload + alternatywne przeglądarki pozwolą korzystać mi ze
, do których jestem przyzwyczajony (chociażby adobe.tv itp.).
W xScope (browser za parę złotych, z tych które testowałem najlepszy ze względu na wygląd, wygodę i stabilność, która jest lepsza niż w przypadku chrome, lol) po sideloadowaniu Flasha większość playerow audio/video działa zupełnie normalnie. Problem miałem ostatnio np. z odtwarzaczem nowej płyty Harrisa który nie chciał wydawać dźwięku (akurat w tym wypadku nie plakalem). Jak chcesz mogę sprawdzić jakieś konkretne strony i zobaczyć jak chodzą. Ogólnie to bardzo rzadko mam z tym do czynienia i nawet gdyby tego nie było, to żaden z tego deal breaker.

Co do youtube, ta apka została bardzo mocno updateowana w ics/jelly bean i jeszcze ani razu nie widziałem tekstu pt. "cannot play on mobile", co zdarzało się dość często na telefonie. Oglądam na tym filmy dość często i wszystko smiga, jak jest to i w 1080p. Oczywiscie może mam farta. Tak samo dobrze działa app vimeo, a tam czasem trafi się jakiś fajny dokument dłuższego formatu, wiec jest spoko.

Jakbys chciał zamawiać n7 to lookaj na play store i patrz czy Google wysyła je już prosto do Polski. Kumpel w Hiszpanii zamówił i dal mniej niż ja razem z wysyłka.

Generalnie to,ze względu na kombinacje hardware + cena + soft, n7 jest raczej jedynym tabletem z androidem godnym uwagi na dzień dzisiejszy (w sumie nawet jeśli pominiesz w równaniu cenę). Ja w każdym razie o ile będę mógł to nie kupie już żadnego urządzenia spoza linii nexus. Czysty android to zbyt zajebista sprawa żeby potem bawić się w flashowanie urządzenia za takie pieniądze, żeby pozbyć się tandety samsunga czy htc. To oczywiście przejaw lenistwa z mojej strony, ale zwyczajnie mi się nie chce. No chyba, że nowy nexus (albo kolejna generacja, bo w tym roku nie zamierzam wymieniać telefonu) okaże się chujowy, co jednak jest wątpliwe. Z drugiej strony np. S2 jest znacznie lepszym telefonem niż aktualny nexus wiec kurwa... ;p ah te dylematy 1 świata.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
norf
starszy świeżak

25-09-2012, 09:36

Zgadzam się, jeśli tablet z Androidem (przed czym się wzbraniam i jednak stanie na iPadzie), to tylko Nexus. Tak, jak mówi Riven, szkoda czasu na root i wgrywanie CF, pozbywanie się syfu od producenta. Na niską półkę tabletów z Andkiem nawet nie patrz, miałem wątpliwą przyjemność sprawdzania tych wynalazków z biedry, teskacza czy gdzie tam jeszcze te sprzęty się pojawiały. Działało gorzej niż moje stare HTC G1 po maksymalnym updacie. No chyba, że chcesz tylko dzieciakowi bajki na tym puszczać, to się nada ;P
"Eyes are glowing, burn as hell's fire
Mark thy wisdom in my mind"
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-09-2012, 09:44

Ja powiem więcej : nawet zeszłoroczne modele high end z androidem to było w dużym skrócie gowno. Sprawdzałem galaxy 10 i Motorola xoom i do ipada było im bardzo daleko. Z dwóch powodów : android 3.0 był imo średnio udany i, tradycyjnie, firmowe skiny jeszcze go dobijały (tutaj przed wszystkim w Samsungu, ale i xoom nie grzeszył wydajnością) . Tak więc dopiero nexus z jelly beanem jest sensownym wyborem (a więc w konsekwencji pierwszym zajebistym tabletem w ogóle ;-)). Nie ze to jakiś ideal, jeszcze sporo do tego brakuje. Ale jako substytut netbooka do wszystkiego poza pisaniem dokumentów nadaje się bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 10:52

norf pisze: szkoda czasu na root i wgrywanie CF
ale wiesz ze to zajmuje jakas minute a korzysci sa takie ze kazdy lubiacy dlubac w sprzecie/sofcie zrobi roota predzej czy pozniej.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 17:38

wczoraj JB, teraz asphalt, modern combat i shadowgun za free dla sgs3, nice.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2012, 05:37

Już jakiś czas temu wyszedł update który to eliminuje.

Źle wieści dla użytkowników Apple, nie będzie Google maps na ios6:

http://www.theregister.co.uk/2012/09/25 ... s_on_ios6/

Hehehe, powodzenia. Epl ftw.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2012, 10:48

Podczas gdy apple wydaje miliony na prawników w walce o wyłączność do figur geometrycznych, google chce zrobić street view na księżycu. Serio.

http://www.googlelunarxprize.org/prize-details

Ja pierdole :D jak tu ich nie kochać. I do tego jest to zajebiste wsparcie dla sektora prywatnego w eksploracji kosmosu.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

26-09-2012, 19:44

jest gdzieś w sieci porównanie wydajności baterii u zwykłych telefonów i smartfonów?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2012, 19:57

Nie wiem czy jest sens. Przeciętny high endowy smartfon trzyma 1-2 dni w zależności od użycia. Analogiczny dumbfon pewnie z tydzień albo dwa. Ale taki jest koszt używania telefonu z ekranem HD, kamerą 1080p, internetem i 4 rdzeniowym procesorem.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

26-09-2012, 20:37

no tak ale podobno motka wypuszcza niektóre swoje smartfony w 2 wersjach: z cieńką i grubą baterią
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

27-09-2012, 14:00

empir pisze:no tak ale podobno motka wypuszcza niektóre swoje smartfony w 2 wersjach: z cieńką i grubą baterią
W dwóch wersjach, ale to ciągle smartfon, więc różnica, to może być maks. kilka, kilkanaście godzin.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-09-2012, 18:55

empir pisze:no tak ale podobno motka wypuszcza niektóre swoje smartfony w 2 wersjach: z cieńką i grubą baterią
J/w + z kupnem Motoroli poczekalbym aż będą widoczne realne efekty przejęcia tej firmy przez Google. Wcześniej ich smartfony slynely z wybitnie hujowego softu. Poza tym na cuda i tak nie ma co liczyć, potrzebny jest przełom technologiczny a nie grubsze baterie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-09-2012, 19:02

BTW widziałem dziś w markecie jakieś smartfony sony, nie wiem co za modele ale spore wiec pewnie high end. Ja pierdole, tak paskudny to jest chyba tylko lumia. Galaxy S3 wygląda przy tym jak dzieło sztuki. Morph, nie nabieraj się na foty ;)
ODPOWIEDZ