MGŁA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: MGŁA
Szanuję Twój pogląd, choć uważam, że jest kontrowersyjny. :-)Heretyk pisze:najlepszy obecnie zespół BM. i chuj co tam kto sobie na ten temat uważa
all the monsters will break your heart
-
- mistrz forumowej ceremonii
jasne. nie ma problemu. od czasu Dissection, który takim do końca black metalem nie był, nie słyszałem nic lepszego. co nie zmienia faktu, że kogoś mogą wkurwiać te wszystkie "melodyjki" itd. ale co mnie to obchodzi tak naprawdę. muzyka, która trafia do mnie idealnie. tyle
- nicram
Dobre melodyjki są zajebiste. Mgła mi podchodzi na "Mdłościach" i "Exercises in Futility". Ta ostatnia jest naprawdę bardzo dobra.
all the monsters will break your heart
- hcpig
A najlepsze, że pomimo kosmicznego poziomu nagrań każda następna płyta może być potencjalnie lepsza od poprzedniej, czyli warto czekać - ile obecnie jest takich zespołów z metryczką taką jak Mgła lub starszą?Heretyk pisze:ja łykam całościowo. ciekawą sprawą jest to, ze ta muzyka z biegiem czasu zamiast nudzić, bierze mnie coraz bardziej. jakiś fenomen
Behemoth jest bardziej popularny ale z perspektywy czasu może właśnie Mgła dostanie etykietę naczelnego polskiego produktu eksportowego z takich samych przyczyn, z jakich szacunkiem cieszy się np. Sadistic Intent czy Nifelheim.
Yare Yare Daze
- ozob
- zahartowany metalizator
CdG wedlug mnie lepsze. Jednakze Mgla niewiele im ustepuje.Heretyk pisze:najlepszy obecnie zespół BM. i chuj co tam kto sobie na ten temat uważa
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
dodam że nie tylko pod względem muzycznym. tutaj po prostu wszystko jest na swoim miejscu.Heretyk pisze:najlepszy obecnie zespół BM
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Ja fenomenu Mgły nigdy nie rozumiałem. Tzn. w żadnych wypadku nie uważam żeby był to zły zespół, ale dziwię się według jakich kategorii ludzie klasyfikują go jako jeden z najwybitniejszych aktualnych czasów. Melodie - tutaj kwestia gustu, mi nie wydają się szczególnie pedalskie i ta część jak i riffy są na wysokim poziomie, ale... już sam aranż i powtarzalność w strukturach mnie odpycha na dłuższą metę.
Nie wymagam od black metalu, by była to ambitna i progresywna muzyka, jak chociażby Prometheus wiadomego zespołu, ale np. Burzum, którego echa w Mgle słychać, potrafił z prostych zagrywek zrobić coś zajebistego, co miało tę iskrę i wiadomo było, że "to jest to". W Mgle kompletnie tego płomienia nie czuję. Na żywo podobnie, wyszedłem ze sporym niedosytem. Kompletne przeciwieństwo występów Furii, gdzie tak naprawdę wszystko odbywa się na poziomie światowym, a zarazem nie odnoszę wrażenia "wyreżyserowania" pokazów i tej "generyczności", która jest chyba największym mankamentem Mgły.
Nie wymagam od black metalu, by była to ambitna i progresywna muzyka, jak chociażby Prometheus wiadomego zespołu, ale np. Burzum, którego echa w Mgle słychać, potrafił z prostych zagrywek zrobić coś zajebistego, co miało tę iskrę i wiadomo było, że "to jest to". W Mgle kompletnie tego płomienia nie czuję. Na żywo podobnie, wyszedłem ze sporym niedosytem. Kompletne przeciwieństwo występów Furii, gdzie tak naprawdę wszystko odbywa się na poziomie światowym, a zarazem nie odnoszę wrażenia "wyreżyserowania" pokazów i tej "generyczności", która jest chyba największym mankamentem Mgły.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
-
- rozkręca się
Aha. A Nihil udający na scenie najebanego to nie jest wcale "wyrezyserowane"? Taki naturalny spontan?, na "światowym poziomie"?
- hcpig
A co masz do zaproponowania w zamian?Anzhelmoo pisze:JTzn. w żadnych wypadku nie uważam żeby był to zły zespół, ale dziwię się według jakich kategorii ludzie klasyfikują go jako jeden z najwybitniejszych aktualnych czasów.
Yare Yare Daze
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
+88yossarian84 pisze:dodam że nie tylko pod względem muzycznym. tutaj po prostu wszystko jest na swoim miejscu.Heretyk pisze:najlepszy obecnie zespół BM
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- maciek z klanu
Bardzo kontrowersyjna teza, choć obiektywnie trzeba przyznać, że poziom mistrzowski.Heretyk pisze:najlepszy obecnie zespół BM. i chuj co tam kto sobie na ten temat uważa
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
Pomijając kwestię poziomów, lig i tego typu, nic nie znaczących haseł, to czego się spodziewałeś? Zimnych ogni wetkniętych w miejsce, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę? Akurat wystąpienia tej kapeli idealnie pasują do muzyki. Wchodzą, grają i wychodzą. Bdb koncepcja.Anzhelmoo pisze: Na żywo podobnie, wyszedłem ze sporym niedosytem. Kompletne przeciwieństwo występów Furii, gdzie tak naprawdę wszystko odbywa się na poziomie światowym, a zarazem nie odnoszę wrażenia "wyreżyserowania" pokazów i tej "generyczności", która jest chyba największym mankamentem Mgły.
- trup
Żorżoroth, Żorżoroth o rzesz ty.... ****!
Mgła jest konsekwentna w tym co robi. Robi to doskonale. A już czy się komuś podoba....
Fenomenem są oczywiście melodie, które chwytają nie tylko za czarne serca...
Mgła łączy.
Czy grają bardziej melodyjnie bo są popularni? chyba nie. Teksty doskonałe! Rify świetne. Jest trans. Jest bdb brzmienie. W sumie są charakterystyczni. Słyszysz fragment kompozycji i wiesz, że to Mgła.
Co do tego, że może to być czyjś ulubiony zespół, to się w ogóle nie dziwię. Czy najlepszy? Ciężko powiedzieć skoro mamy tak doborowe towarzystwo jak: KSM, CDG, Deus Mortem, Demonic Temple, Temple Desecration, Martwa Aura, Freezing Blood, Infernal War, Death like Mass, Plaga... jeśli mowa o samej Plolsce.
Mgła jest konsekwentna w tym co robi. Robi to doskonale. A już czy się komuś podoba....
Fenomenem są oczywiście melodie, które chwytają nie tylko za czarne serca...
Mgła łączy.
Czy grają bardziej melodyjnie bo są popularni? chyba nie. Teksty doskonałe! Rify świetne. Jest trans. Jest bdb brzmienie. W sumie są charakterystyczni. Słyszysz fragment kompozycji i wiesz, że to Mgła.
Co do tego, że może to być czyjś ulubiony zespół, to się w ogóle nie dziwię. Czy najlepszy? Ciężko powiedzieć skoro mamy tak doborowe towarzystwo jak: KSM, CDG, Deus Mortem, Demonic Temple, Temple Desecration, Martwa Aura, Freezing Blood, Infernal War, Death like Mass, Plaga... jeśli mowa o samej Plolsce.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)