Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re: Smartfon

28-01-2012, 10:15

Adrian696 pisze:
beastov23 pisze:Tylko bądź tak miły i poinformuj swoich znajomych o przeniesieniu numeru do Play, by nie byli potem zdziwieni rachunkami ;).
jebac ich
To samo pomyślałem.

Wybierając operatora kieruj się tym co dla ciebie dobre a nie dla dzwoniących do Ciebie.
Skoro play od x-czasu ma najlepszą ofertę to wybór jest prosty.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

28-01-2012, 10:38

beastov23 pisze:
metalized pisze:Dotykalskiego telefona mam półtora roku. Owszem ekran zaczyna byc porysowany , ale wielokrotne wsypywanie monet i wrzucanie kluczy musi w końcu dac o sobie znać. Staram sie uważać ale wiadomo jak jest. Kilka piw i resztę z zakupu kolejnego piwa do kieszeni hehe. Mam jeszcze ipoda touch - dłużej - zaraz po prezydencie czy tam premierze mniej więcej kupiony i porysowany nieco ale bez przesady a używany bardzo często ( nie ruszam sie w zasadzie z chaty bez),kilka krasztestów zaliczonoi nadal wyświetlacz śmiga
To i tak jesteś hardkorowiec, bo większość moich znajomych to zawsze albo futerały, folie albo inne gumy itp., a nie tak luzem z resztą i kluczami ;). Co do lepszych szkieł zasada jest taka: one mają wytrzymać klucze, monety i tym podobne rzeczy, ale wystarczy ziarenko piasku i już witasz rysy.

Co do samych upadków - sprzęt może sporo wytrzymać, ale wszystko zależy od tego JAK spadnie telefon i jak rozłoży się uderzenie. Nie miałem szczęścia - mam nauczkę na przyszłość.

Jednym zdaniem - na razie fizyki nie przeskoczymy ;).
przede wszystkim najwiekszym przegranym jest na tym polu ajfon - zrobiony z pieknego szkla, rozpierdala sie zazwyczaj dokumentnie. inne telefony skladaja sie z reguly z kilku elementow i baterii, dzieki czemu zamiast upasc jak porcelanowe naczenie i sie rozstrzaskac, rozpadaja sie na kawalki. taki galaxy (zarowno 1 jak i 2) jest dodatkowo bardzo lekki i generalnie to ciezko go uszkodzic. gorilla glass ftw, jeszcze nie probowalem z piaskiem (i nie zamierzam) ale poki co nie ma najmniejszej ryski. futeral jest niepotrzebny.

btw, jakby ktos szukal futeralu - wezcie pod uwage, ze to moze znaczaco zmniejszyc odbior wifi. kiedys kupilem sobie taki ladny futeral do wildfire i sygnal byl slabszy o 30%.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

19-02-2012, 20:17

o, pierwszy raz od baaardzo dawna trafilem na ciekawa i pomyslowa gierke. moze nawet pogram dluzej niz 20 minut.
nazywa sie osmos i polega na absorbowaniu form zycia ;O

zajebista muzyka i niezly klimat
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

19-02-2012, 20:20

Osmos świetny, w ostatnim Humble Bundle był. Inna sprawa, że jak ma się umiejętności i gram pomysłu to jest to gra akurat na 20 minut ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

19-02-2012, 20:27

tak podejrzewam, natomiast warto obcykac ze wzgledu na sama otoczke, zwlaszcza dzwiekowa.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

19-02-2012, 20:27

No, z tym że myślę, że na dużym ekranie i porządnym sprzęcie audio wygląda lepiej niż na fonie z droidem ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

19-02-2012, 20:30

na pewno. ale tez graficznie to nie rozpierdala, nie oszukujmy sie ;)

btw, widzialem wczoraj w mediamarkcie galaxy nexus. fajne, fajne, chociaz prawde mowiac ten ekran 720p mnie nie rozjebal jakos, bez porownywania z sgs2 trzymanym w reku to nawet nie rzuca sie w oczy ta zajebista rozdzielczosc. nie mniej ekran piekny. no ale przede wszystkim goly ICS wyglada zajebiscie - super gui i estetyka. przy czym sam telefon robi juz nieco slabsze wrazenie, jakis taki mniej elegancki niz galaxy, sprawia wrazenie troche "tanszego" jesli idzie o jakosc obudowy (mimo ze kosztuje 500 zl drozej - LOL). tak czy siak teraz to raczej nie ma sensu tego kupowac, skoro s2 mozna dostac znacznie taniej, tez bedzie mialo ICS (chociaz z samsungowym pancerzem - no ale od tego sa custom romy), ma duzo lepsza obudowe i aparat.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

25-02-2012, 18:35

właśnie jestem po testach kilku telefonów i dla mnie wygląda to tak:
samsung galaxy 2:
- kiepska obudowa
- brak fizycznego przycisku do aparatu
+ duży wyświetlacz (ale obraz nie powala)

samsung wave 2:
+ bdb jakość dźwięku (słuchawki i sprzęt)
+ świetny wyświetlacz
+ długo trzyma bateria
+ zajebista alu obudowa
+ przycisk do aparatu
+ odbieranie i odrzucanie połączeń z przycisku
- długo łapie fixa do GPS (ale jak złapie to już jest ok)

sony ericsson xperia arc s
- chujowa obudowa
- chujowa bateria
- chujowa jakość dźwięku
- brak obsługi połączeń z przycisków
+ dobry aparat z fizycznym przyciskiem
+ GPS działa szybko i sprawnie

samsung wave 3
+ zajebista alu obudowa
+ bdb jakość dźwięku
+ świetny wyświetlacz
+ dobra bateria
- brak przycisku do aparatu (aparat gdzieś schowany w chuj w jakimś menu - zero szans na zrobienie szybkiego zdjęcia)
- brak fizycznych przycisków do obsługi połączeń (w porównaniu do wave 2)

tak to widzę na dzień dzisiejszy wracam do wave 2 (dobrze, że go nie sprzedałem) i poczekam na aktualizację do bada 2, wtedy będzie to to samo co wave 3, galaxy i xperia do dupy
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 18:58

ee, dlaczego kiepska obudowa w s2? nic nie trzeszczy nawet jak sie postaram, jak upadnie to ladnie sie rozklada (a nie rozkurwia telefon) i wyglada bardzo estetycznie jak na moj gust. poza tym co tam ze wykurwista wydajnosc, ze samoled+, ze idealna czern,wyjebany aparat...

powazne minusy to - relatywnie dlugi czas wybudzania ze snu (ale da rade przezyc) i bugi w firmwarze (znow, nic wielkiego, ale jest pare pierdol).

aa, no i jak wave'y nie maja androida to dla mnie jednak dealbreaker... obecnei android nie ma specjalnie konkurencji, ale juz nawet pomijajac jakosc samego systemu (szczegolnie w perspektywie ICS, ktory rozdaje karty), to przeciez ma ogromny ekosystem aplikacji (a to jest przeciez najwazniejsza rzecz w smartfonie - no chyba, ze sie nie uzywa, ale wtedy lepiej sobie kupic stara nokie) - ten caly bada to raczej jakas bieda pod tym katem. a, no i 4 gb pamieci zamiast 16, 512 mb ram...nigga please, to nie ta polka w ogole :D
- brak przycisku do aparatu (aparat gdzieś schowany w chuj w jakimś menu - zero szans na zrobienie szybkiego zdjęcia)
lol, to tam nie mozna sobie skrotu do aparatu wrzucic na desktop? w androidzie mozesz np sciagnac sobie widgetlocker i zrobic dostep do aparatu juz z lockscreenu - chcesz szybko zrobic zdjecie bo akurat ufo nadlecialo (albo nagrac film w 1080p)? jeden ruch, bez pierdolenia z odblokowywaniem itp.
nie mowiac juz o wymienialnych klawiaturach, szczegolnie swiftkey o ktorym byla mowa jakis czas temu i ktory kladzie na lopatki wszystkie ekranowe klawiatury razem wziete
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

25-02-2012, 19:45

śmiejcie się, napisałem co jest ważne dla mnie, a co wy sobie tam chcecie używać wasza sprawa, wolny rynek ;), gdybym nie miał innych telefonów może bym polemizował, ale miałem, używałem i wybrałem wave 2, bo:
- dobrze się odbiera i wykonuje telefony nawet w samochodzie podczas jazdy
- ma zajebistą jakość dźwięku (dzięki niemu pogoniłem irivera do szuflady)
- wystarczającą ilość aplikacji (co z tego że w galaxy czy arc poinstalowałem tego w kurwę jak i tak używałem tylko kilka, które są w bada również (no może poza mort - zajebisty odtwarzacz)
- pancerną i elegancką obudowę alu, nie jakieś plastikowe badziewie (zwłaszcza arc)
- długo trzymającą baterię i tu nie ma konkurencji
- przycisk aparatu na obudowie - bardzo ważna jak ktoś robi dużo zdjęć, a ja robię, arc też ma ale w przechujowym miejscu, robienie zdjęć jedną ręką klikając w ekran to porażka
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 20:32

bateria fakt, to niestety zdaje sie jest problem androida - jest robiony na linuksie, a wiec jego podstawa nie jest system napisany z mysla o urzadzeniach mobilnych. dlatego chujowe windows mobile czy ajfon radza sobie z tym znacznie lepiej - tamte systemy sa robione od poczatku pod telefon. innej opcji nie widze, bo zaden system nie idzie tak do przodu jak android, konkurencja to jakis smiech na sali teraz. co do reszty to zupelnie nie masz racji, ale nie bede sie sprzeczal, jesli pasuje Ci taki telefon to dobrze, o to chodzi ;)

btw, jak sobie zainstalujesz powerampa to tez masz zajebista jakosc dzwieku, ale ja nie jestem audiofilem wiec nie mam wygorowanych wymagan :P nie mniej zadnych artefaktow, szumow itp nie ma, a to sie zdarzalo czesto w smartfonach.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

25-02-2012, 21:16

Riven pisze:bateria fakt, to niestety zdaje sie jest problem androida
nic mnie tak nie wkurwia w nowym telefonie jak bateria. Przebolałem zjebany, chatowy system smsów, przyzwyczaiłem się do dotykowej klawiatury, ale bateriożerność jest porpostu porażająca. Powyłaczane wi-fi, bluetooth, aplikacje, wyłaczone animacje, przejścia, jasnośc ekranu ustawiona na jakieś 15% i po napisaniu kilunastu smsów i wykonaniu paru połaczeń po półtora dnia mam jakies 10% baterii. No ja pierdole...
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 21:18

no tak jest. trzeba sie po prostu nastawic na ladowanie kazdego wieczoru - i tyle. to nie jest wcale takie bolesne jak sie wydaje, no chyba ze w gre wchodzi wyjazd... takie zycie. ale zjebany chatowy system smsow, ocb? jak ci nie pasi default to zainstaluj sobei gosms - ja uzywam i sobie cenie, mimo ze to chinszczyzna. no i ma zajebisty sms popup. w ogole to jest fajne w androidzie - wkurwia cie jakis komponent telefonu - to chuj, wymieniasz, opcji jest multum. czy to sms,czy galeria, czy dialer. prawda jest taka, ze na prawie kazdy element jest lepszy odpowiednik na markecie. do galerii polecam Quickpic, kladzie na lopatki to gowno stockowe.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

25-02-2012, 21:26

Uzywam go smspro i rzeczywiscie jest milion razy lepszy niż defaultowa aplikacja, szczególnie jak sie go ustawi pod siebie, ale ja jestem prosty człowiek przyzwyczajony do podziału "wiadomości wysłane" i "wiadomości odebrane".
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 21:29

ale to jest chujowy podzial o ktorym sie zapomina po tygodniu uzywania ;p kurwica mnie bierze jak musze korzystac ze starego SE, ktorego biore na koncerty bo jednak wolalbym w mlynie nie popierdalac z galaktyka w kieszeni, zwlaszcza kompletnie zalany ;d
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-02-2012, 21:30

oh, strasznie psioczyłem na te jebane czatowe chmurkowe smsy. ale poużywałem trochę, i kurwa mać - wygodne to. w chuj wygodne.
a bateria trzyma mi ze 2-3 dnina luzie, ale nie siedzę z tym telefonem przyklejonym do ręki, wiadomo, że przy intensywnym używaniu parę godzin i po rybach. jakiś czas temu tylko coś mi się spierdoliło i raz, że bateria się kończyła jak pojebana, a dwa że w ogóle sieci w tym czasie nie miałem, za chuja nikt się do mnie dodzwonić nie mógł, jak już się dodzwonił to urywało i rozłączało. ale się naprawiło samo. w sumie to nawet fajne było :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 21:32

hehe. no ja wyciagam max 2 dni jesli nie uzywam netu i tylko jakies tam sms czy polaczenia odbiore. da rade przezyc, kwestia przyzwyczajenia. trzeba czekac na przelom w bateriach, to musi isc mocno w gore bo kurwa te telefony coraz mocniejsze, galaxy 3 bedzie mial quad core, 2 gb ramu i jeszcze wiekszy ekran, no kurwa przeciez to sa rakiety a nie telefony.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

25-02-2012, 21:36

Scaarph pisze:oh, strasznie psioczyłem na te jebane czatowe chmurkowe smsy. ale poużywałem trochę, i kurwa mać - wygodne to. w chuj wygodne.
Nienawidze czytać swoich własnych wiadomości na zmianę z tym co mnie interesuje ;) Dla mnie poprostu ten stary system był lepszy, that's all.
Scaarph pisze:a bateria trzyma mi ze 2-3 dnina luzie, ale nie siedzę z tym telefonem przyklejonym do ręki, wiadomo, że przy intensywnym używaniu parę godzin i po rybach.
No własnie problem polega na tym, że ja W OGÓLE nie korzystam z żadnych aplikacji poza tymi które są koniecznie żeby ten telefon funkcjonował, internetu, radia czy mp3 playera. Przez 95% czasu telefon leży i egzystuje robiąc mi za zegarek a i tak wpierdala tę baterie jak pojebany.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2012, 21:38

to dziwne, nie powinno tak byc. obczaj battery usage w settings i zobacz czy cos nie zzera podejrzanie duzo energii.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-02-2012, 21:39

hmm, to dziwne, ja właśnie uwielbiam czytać swoje błyskotliwe smsy a mało interesują mnie wiadomości innych :D
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
ODPOWIEDZ