SLAYER vs METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

SLAYER czy METALLICA

Slayer
75
49%
Metallica
30
20%
Acid Drinkers
10
7%
Vesania
38
25%

Liczba głosów: 153
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

Re: SLAYER vs METALLICA

27-05-2012, 14:10

0ms pisze:To ja kontrowersyjnie napisze, ze wole Hetfielda z okresu, kiedy jeszcze nie probowal spiewac ;)
Wiadomka, Metallica tak jak Dem skończyła się na Kill`em all ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

27-05-2012, 15:26

[V] pisze:
longinus696 pisze: Moim zdaniem obie kapele wyśmienite, ale Slayer jednak z przodu.
Tylko prekursorzy sa zawsze z przodu. czyli wiadomo kto.
Kto? Pytam serio, bo dla mnie Slayer nie jest ani na jotę mniej prekursorskim zespołem niż Meta. Oba zespoły powstały niemal w tym samym czasie, debiuty wydały w tym samym roku. Ekipa Hetfielda ma wielkie zasługi dla wypromowania metalu w mainstreamie, natomiast Sleya na 2 i 3 praktycznie stworzył niemal cały undergroundowy metal (black, death, odnowił thrash), a na 5 pokazał, że nie boi się melodyjnego grania i łatwiejszej do strawienia formuły. Nie wspomnę już o DiM i GHUA.
[V] pisze:A Slayer to jednak tylko thrash ,tylko metal i okolice.Doprowadzony do perfekcji,to fakt,ale skala i rozmach i pole razenia zupelnie inne.
To, że Slayer nie mieści się w szufladce thrashowej jest oczywizmem - to ogólnie metal/rock, w dodatku w najlepszym możliwym wydaniu. Natomiast nie zamierzam podważać faktu, że Metallica zaistniała w ogólnie szerszym wymiarze. Zastanawiam się tylko co z tego wynika. Ale o tym poniżej.
[V] pisze:Slayer pozostaje bozyszczem dla srodowisk undergroundowych,odniósl jednoczesnie spory sukces komercyjny jak na tak ekstremalna muzyke,ale nie ma go tam gdzie jest Metallica,nie przebija sie do popkultury,do glównego nurtu,nie ksztaltuje wyobrazni tlumów zauroczonych rockowa estetyka.Inna skala po prostu.
No właśnie tak się, trochę z Tobą droczę, bo ostatnio sobie po cichu myślałem o statusie Metallicy w popkulturze i prawdę mówiąc nie za bardzo to widzę. Dla publiczności masowej Metallica określa stary typ ciężkiego grania - to po prostu rynkowa propozycja dla bardziej radykalnych mainstreamowych buntowników, których wyobraźnia zatrzymuje się na tym zespole. Natomiast jak chcesz być "na czasie" i "cool", to słuchasz Limp Bizkit, Linkin Park, System of a Down albo Papa Roach, a najprawdopodobniej już teraz nie ich, tylko jakiegoś My Chemical Romance i 30 Seconds to Mars, ewentualnie opcja angielska - Muse i Coldplay, bo mody w tym światku bardzo szybko się zmieniają. To sa zespoły, które aktualnie "kształtują wyobraźnię tłumów zauroczonych rockową estetyką" - nie jakaś Metallica dobra dla ojców lub dziadków.

Z tej perspektywy patrząc wpływ i udział Metalliki w popkulturze wygląda na miniony i na dłuższą metę iluzoryczny. Bo z tego grania prawdę mówiąc niewiele zostało na rockowych listach przebojów. Tymczasem ciężko jest grać współcześnie ekstremalny, undergoundowy metal nie czerpiąc ze Slayera i nie widać, by miało się to zmienić. Może jednak jest tak, że spuścizna Slayera okaże się bardziej trwała i aktualna, mimo, że pozornie obejmuje węższe pole wpływów.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 16:01

Vio-Lence, a później Machine Head, Sepultura, Dream Theater, Mortal Sin, Evile, Megadeth, Mastodon, Testament, Xentrix, Lamb Of God, Exodus, Death, Morbid Angel, Gojira, Meshuggah, Red Hot Chili Peppers. Uznane marki, które w pierwszej chwili przychodzą mi na myśl, a członkowie których SAMI przyznawali, że czerpali z Mety. Coś ten twój wywód nie trzyma się kupy longinus.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

27-05-2012, 16:20

a ze Slayera czerpała cała reszta ;)
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-05-2012, 16:22

Wymień te które jako pierwsze przyjdą Ci na myśl;)

Albo lepiej nie, Triceps miał kiedyś wymienić 800 albumów które są płytami tektonicznymi i to zrobił, a efekt jaki był to chyba każdy pamieta;-)
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 16:25

Heretyk pisze:a ze Slayera czerpała cała reszta ;)
A King twierdzi ofen że w ogóle zaczął grać bo Mustaine'a zobaczył na koncercie Mety i się gapił w niego jak w malowane wrota.
Możemy się tak przerzucać ;)
Heretyk

27-05-2012, 16:27

nie no, zasadniczo chłopaki ze Slayera chodzili na koncerty Mety i się nimi w jakiś tam sposób inspirowali. tu w ogóle nie ma dyskusji.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-05-2012, 16:39

Kraft pisze:Vio-Lence, a później Machine Head, Sepultura, Dream Theater, Mortal Sin, Evile, Megadeth, Mastodon, Testament, Xentrix, Lamb Of God, Exodus, Death, Morbid Angel, Gojira, Meshuggah, Red Hot Chili Peppers. Uznane marki, które w pierwszej chwili przychodzą mi na myśl, a członkowie których SAMI przyznawali, że czerpali z Mety. Coś ten twój wywód nie trzyma się kupy longinus.
Zespoly czerpiace garsciami z dorobku Slayera nawet ciezko policzyc, w zasadzie latwiej byloby po prostu powiedziec: thrash, black i death metal.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

27-05-2012, 16:48

Heretyk pisze:nie no, zasadniczo chłopaki ze Slayera chodzili na koncerty Mety i się nimi w jakiś tam sposób inspirowali. tu w ogóle nie ma dyskusji.
przeczytałem Mgły i przez moment było mi wesoło.
za szybko piszecie, nie chce mi się nadrabiać
Nasum

27-05-2012, 16:51

Może to chłopaki ze Slayera rzucali ta plastikową butelką...?
Heretyk

27-05-2012, 16:59

Blackult pisze:przeczytałem Mgły i przez moment było mi wesoło.
:D
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:26

Kraft pisze:Vio-Lence, a później Machine Head, Sepultura, Dream Theater, Mortal Sin, Evile, Megadeth, Mastodon, Testament, Xentrix, Lamb Of God, Exodus, Death, Morbid Angel, Gojira, Meshuggah, Red Hot Chili Peppers. Uznane marki, które w pierwszej chwili przychodzą mi na myśl, a członkowie których SAMI przyznawali, że czerpali z Mety. Coś ten twój wywód nie trzyma się kupy longinus.
a ty znow lolku bzdury piszesz - Megadeth czerpał z Metki?? i w wywiadzie powiedział to obrazony na cały swiat Rudy :) skoro to on napisał wiekszosc wczesnych kawałków Metki, a potem była wojna kto które moze grac w swojej kapeli :)
to czerpanie z Metki w przypadku takich Death, Morbid Angel, Sepultura to ograniczało sie do tego, ze zobaczyli jak chłopaki fajnie wygladaja z gitarami i postanowili dokurwic jeszcze mocniej :)
Kraft pisze:A King twierdzi ofen że w ogóle zaczął grać bo Mustaine'a zobaczył na koncercie Mety i się gapił w niego jak w malowane wrota.
prymitywne kłamstwo - po raz kolejny udowodniłes ze ni chuja sie nie znasz na muzyce
popatrzmy na daty - powstanie Slayera datuje sie na ten sam rok co Metallicy - bezsprzecznie Metka nagrała pierwsze powazne kawałki wczesniej niz Slaya... ale - przywołales tutaj osobe Mustaina - i masz kłopocik lolku - bo Metallica pierwszy koncert z Mustainem zagrała 14 marca 1982, natomisat Slayer zagrał swoj pierwszy koncert 25 marca 1982 - 11 dni róznicy i w tym czasie Kerry King nauczył sie grac na gitarze pod wpływem Mustaina i to pod warunkiem, ze był na tym koncercie :) nie - nie był zapatrzony w swój ukochany JUDAS PRIEST, tylko w Rudego bo grał w Metallice
ty w ogóle słyszałes wczesne kawałki Slayera?? Blitzkrieg, Ice Titan, Assassin, Night Rider?? gdzie tam jest Metallica kurwa??
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Mort
rasowy masterfulowicz

27-05-2012, 17:31

Z tego co pamietam Szubrycht w swojej biografii Slayera napisał, że chłopaki postanowili mocniej dopierdolic kiedy uslyszeli jak ciezko i szybko gra Metallica.
I AM MORBID
DCI Hunt

27-05-2012, 17:32

Kraft pisze:Vio-Lence, a później Machine Head
A to nie Robb Flynn mówił swego czasu w wywiadach, że Slayer to bogowie, absolutny nr 1 itd?
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:35

Mort pisze:Z tego co pamietam Szubrycht w swojej biografii Slayera napisał, że chłopaki postanowili mocniej dopierdolic kiedy uslyszeli jak ciezko i szybko gra Metallica.
Owszem, dlatego przywołuje najsampierwsze kawałki Slaya co brzmia jak naburmuszona kopia Judasów :) bo wtedy Kerry decydował co graja, dopiero pozniej Jeff ukazał swoje inspiracje.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:48

535 pisze:Kłóćmy się i spierajmy, jak mężczyźni, a nie gnoje, tylko proszę przez pryzmat faktów , a nie mrzonek i młodzieńczych fantazji.

VS

Czerstwa, notabene słabo wykonana i jak zwykle słabo wykrzyczana galopada przeciwko zorganizowanej i z góry ustawionej "na sukces" maszynie. Taki jest Zabójca. Jakieś głupie równania kończa się zwykle ciężkim nokautem...
wot objawienie :) któryś już raz powtarzam że tu nawet nie ma co porównywać bo dzisiejszy slayer niszczy metallicę okrutnie. o co tu się kłócić w ogóle? co tu udowadniać? :)
slayer jest ogólnie lepszy bo slayer dziś jest lepszy. no bez jaj :) logika sto pincet. skoro już ustaliliśmy, że począwszy od piątej płyty slayer zostawia metallicę daleko w tyle, proponuję skoncentrować się na pierwszych czterech płytach, gdzie jeszcze jest co w ogóle porównywać bez bolesnego nokautu. bo porównywanie wciąż jednego z najlepszych metalowych zespołów świata do bandy zramolałych, zmanierowanych starszych panów którzy już dawno zgubili gdzieś po drodze swoją tożsamość jest jak kopanie dałna na wózku inwalidzkim i krzyczenie z dumą: patrzcie jak mu wpierdoliłem! jestem przekozak i twardziel jak sam chuj! :)
Riven pisze:
zespoly czerpiace garsciami z dorobku Slayera nawet ciezko policzyc, w zasadzie latwiej byloby po prostu powiedziec: thrash, black i death metal.
ni chuja, wymień! :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 17:51

Adrian696 pisze:ty w ogóle słyszałes wczesne kawałki Slayera?? Blitzkrieg, Ice Titan, Assassin, Night Rider?? gdzie tam jest Metallica kurwa??
Tu, i tylko tu mnie masz, chuju ;) Zagalopowałem się z tym inspirowaniem do grania w ogóle, co nie zmienia faktu, że King wymienia Metę, i w szczególności Mustaine'a jako jedną z 5 głównych inspiracji obok Judasów, Ironów, Venom itd:

http://www.youtube.com/watch?v=fK5Xkf5X ... age#t=250s

Swoją drogą Friedman nieźle się szmaci u tych skośnookich ;)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:53

Scaarph pisze:wot objawienie :) któryś już raz powtarzam że tu nawet nie ma co porównywać bo dzisiejszy slayer niszczy metallicę okrutnie. o co tu się kłócić w ogóle? co tu udowadniać? :)
slayer jest ogólnie lepszy bo slayer dziś jest lepszy. no bez jaj :) logika sto pincet. skoro już ustaliliśmy, że począwszy od piątej płyty slayer zostawia metallicę daleko w tyle, proponuję skoncentrować się na pierwszych czterech płytach, gdzie jeszcze jest co w ogóle porównywać bez bolesnego nokautu. bo porównywanie wciąż jednego z najlepszych metalowych zespołów świata do bandy zramolałych, zmanierowanych starszych panów którzy już dawno zgubili gdzieś po drodze swoją tożsamość jest jak kopanie dałna na wózku inwalidzkim i krzyczenie z dumą: patrzcie jak mu wpierdoliłem! jestem przekozak i twardziel jak sam
chuj! :)
Jesteś tak dobry jak Twoja ostatnia płyta.
Scaarph pisze:
Riven pisze:
Zespoly czerpiace garsciami z dorobku Slayera nawet ciezko policzyc, w zasadzie latwiej byloby po prostu powiedziec: thrash, black i death metal.
ni chuja, wymień! :)
Łatwiej wymienić te, które nie czerpały.
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

27-05-2012, 17:55

Mike Patton pisze:Sorry za offtop, ale
Night Goat twój nick ma coś wspólnego z The Melvins :) ? Jeśli tak to gratuluję wyboru nicka :)
Na tej płycie to w zasadzie Melvins, a nie The Melvins ;)
Ale tak, to od nich.
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:57

empir pisze: Jesteś tak dobry jak Twoja ostatnia płyta.
sorry ale farmazon. chcesz powiedzieć, że kill'em all to nędzne, leciutkie pobrzdąkiwanie bez charakteru z targetem na mtv?
ja się zgadzam, że metallica niczego wartościowego dzisiaj nie prezentuje (nie dla mnie przynajmniej), ale to, że dzisiaj są jacy są wcale nie neguje faktu, że zapierdolili takie cztery płyty, że klękajcie narody.

empir pisze: Łatwiej wymienić te, które nie czerpały.
ech, to kluczenie, kombinowanie, wywijanie się :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
ODPOWIEDZ