DISSECTION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

Re: DISSECTION

28-01-2011, 19:05

Karkasonne pisze:Jest kompletnie niepoprawna. Na zajęciach poprawialiśmy dziesiątki kalekich zdań właśnie tego typu. To jest o tyle szczególne, że wynika z niego, że gadał sam ze sobą.
bardzo się mię spodobało to zdanie.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 19:22

bardziej niż o samą niepoprawność, chodziło mi o to, że tego typu konstrukcje, charakteryzują "odjazd od siebie" świadczący że taka rozmowa nigdy nie miała miejsca, to tak jak napisać zamiast np."rozmawiałem z Euronymousem", "rozmawiało się z Euronymousem" hehe, bo troszkę chce się innych okłamać, ale troszkę też nie wypada ;)
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 19:56

Karkasonne pisze:Jest kompletnie niepoprawna. Na zajęciach poprawialiśmy dziesiątki kalekich zdań właśnie tego typu. To jest o tyle szczególne, że wynika z niego, że gadał sam ze sobą.
Chyba u Miodka w piwnicy...

Napisałeś, że konstrukcja jest nie poprawna, ale nie podając żadnego argumentu - błąd również nie został wskazany.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 20:08

ty chyba słuchasz polskiego rapu,
fachowo to się nazywa błąd tożsamości podmiotu,
ale dziecko w 1 klasie podstawówki zrozumie, że zdanie "idąc ulicą, padał deszcz" jest niepoprawne,
no chyba, że faktycznie Set rozmawiał sam ze sobą :lol:
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 20:13

koreaniec pisze:bardziej niż o samą niepoprawność, chodziło mi o to, że tego typu konstrukcje, charakteryzują "odjazd od siebie" świadczący że taka rozmowa nigdy nie miała miejsca, to tak jak napisać zamiast np."rozmawiałem z Euronymousem", "rozmawiało się z Euronymousem" hehe, bo troszkę chce się innych okłamać, ale troszkę też nie wypada ;)
W podanym przez Ciebie fragmencie, nie doszło do nieprawidłowego doboru końcówek fleksyjnych. "Set" jako osoba nie musi być wymieniana po raz wtóry, może zostać opuszczona w dalszym fragmencie tekstu - sytuacja podmiotu domyślnego.

"Odjazd od siebie". Jesteś neofilologiem, czy filozofem języka?

Ha ha ha.

Rozmowa jest faktem. Miała miejsce 21.10.2010 w Berlinie (K-17), podczas trasy z Destroyer 666.

Natomiast błędy są w Twoim zdaniu:
koreaniec pisze:...że tego typu konstrukcje, charakteryzują "odjazd od siebie"bład interpunkcyjny - brak przecinka świadczącybład interpunkcyjny - brak przecinka że taka rozmowa nigdy nie miała miejsca, to tak jak napisać zamiast np."rozmawiałem z Euronymousem" - zły szyk zdania, "rozmawiało się z Euronymousem" hehe - piszemy rozłącznie, bo troszkę chce się innych okłamać, ale troszkę też nie wypada ;)
Nadal zamierzasz się czepiać szczegółów? :P

P.S. Język forów internetowych, smsów, e-mail charakteryzuje się luźnym stylem, oraz luźnymi związkami międzywyrazowymi, co oznacza, że rygorystycznie nie trzymamy się normy językowej i błędy są rzeczą normalną.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 20:18

co innego literówki, braki interpunkcji, a co innego używać takich zdań jak, to które skonstruowałeś,
bo zachodzi podejrzenie, że używasz takich debilnych konstrukcji w języku mówionym
a gdzie masz brak przecinków i literówki w mowie? no chyba, że po pijaku kurwa
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

28-01-2011, 20:19

koreaniec pisze:co innego literówki, braki interpunkcji, a co innego używać takich zdań jak, to które skonstruowałeś,
zdań, przecinek, jak to, przecinek, które skonstruowałeś ;)
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 20:24

jebać interpunkcję ;)
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 20:27

koreaniec pisze:co innego literówki, braki interpunkcji, a co innego używać takich zdań jak, to które skonstruowałeś,
bo zachodzi podejrzenie, że używasz takich debilnych konstrukcji w języku mówionym

"A co mi będzie pierdolić ta żółta kukiełka!"

Weź swoje językoznawcze aspiracje i wypierdalaj do innego tematu!

Temat to "DISSECTION", jakbyś nie zauważył - no chyba, że skośne oczy niedowidzą?
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 20:36

Unhallowed pisze:

"A co mi będzie pierdolić ta żółta kukiełka!"

Weź swoje językoznawcze aspiracje i wypierdalaj do innego tematu!

Temat to "DISSECTION", jakbyś nie zauważył - no chyba, że skośne oczy niedowidzą?
jeśli wiedza na poziomie podstawówki ma dla ciebie coś wspólnego z językoznawstwem, to gratuluję
EOT
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 20:41

Nie dziękuj, tylko spierdalaj z tematu jeżeli nie masz nic do napisania odnośnie Dissection.

Załóż sobie nowy temat: "Profesor Żółta Pacynka".
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 21:09

zamiast, podziękować grzecznie za wskazanie błędu i za to, że udzielono ci lekcji, rzucasz się dalej, potwierdzając, że jesteś debilem
Lefthandpathyoga
Karkasonne

28-01-2011, 21:19

Unhallowed pisze:
Chyba u Miodka w piwnicy...

Napisałeś, że konstrukcja jest nie poprawna, ale nie podając żadnego argumentu - błąd również nie został wskazany.
Angielski odpowiednik, szeroko opisany: http://en.wikipedia.org/wiki/Dangling_modifier

Ale nie będę tego ciągnąć dalej, skoro widać, że w życiu nie przyznałbyś się do błędu uzasadniając to tym, że to jest internet i masz prawo być analfabetą.
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 21:37

Jakbym chciał i miał za co, to bym to zrobił.

Ale nie uczyniłem tego, bo pisząc do mnie, nie użyłeś zaimka osobowego pisanego wielką literą - co świadczy o braku szacunku.

W temacie Bathory - Blood on ice, Huzar przed chwilą też użył tej konstrukcji:
Husar pisze:rozmawiając z empirem, powiedział, że się z nim zgadza
Ja domyśliłem się o co mu chodzi, nie świadczy to o nim źle i nie zamierzam go poprawiać, bo uważam to za zbędne - poza tym niepotrzebnie zapycha to tematy.

Czy Twoim zdaniem tak mają wyglądać rozmowy na MF? Trzeba rozstrzygać takie pierdoły? Czy ktoś popełnił błąd logiczny w zdaniu, błąd tożsamości podmiotu, ma problemy z ortografią i nie trzyma się interpunkcji?

Stary, daj spokój. Lepiej napisz coś na temat. Chociażby "KRYTYCZNIE O WYTWÓRNIACH" albo "Na nowe płyty jakiego zespołu czekasz z mokrymi majtami? ".
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

28-01-2011, 21:42

"Rozmawiając z Setem, powiedział, że nie ma pojęcia kiedy i czy w ogóle się ukaże."
Gdzie tutaj jest ten błąd (pomijając nadliczbowy przecinek), bo nie rozumiem? Przecież podmiot obu czynności jest ten sam, w dodatku logicznie też się wszystko zgadza, bo jednak przeważnie rozmawiając - mówimy. Jako kontrprzykład można sparafrazować cytowane zdanie bez zmiany znaczenia - "W czasie rozmowy z Setem powiedział, że nie ma pojęcia kiedy i czy w ogóle się ukaże".
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 21:51

Blackult pisze:"Rozmawiając z Setem, powiedział, że nie ma pojęcia kiedy i czy w ogóle się ukaże."
Gdzie tutaj jest ten błąd (pomijając nadliczbowy przecinek), bo nie rozumiem? Przecież podmiot obu czynności jest ten sam, w dodatku logicznie też się wszystko zgadza, bo jednak przeważnie rozmawiając - mówimy. Jako kontrprzykład można sparafrazować cytowane zdanie bez zmiany znaczenia - "W czasie rozmowy z Setem powiedział, że nie ma pojęcia kiedy i czy w ogóle się ukaże".
Zamiast zainteresować się co z losami niewydanego dvd Dissection (bo to chyba temat o Dissection), to niektórzy wolą uprawiać językowe dywagacje i wmawiać komuś analfabetyzm etc.

Panie Blackult, przerwij Pan ten łańcuch bezcelowego pierdolenia i napisz, z jakiej perspektywy widzisz Reinkaos po upływie czasu? ;)
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

28-01-2011, 22:24

ja pierdole, temat o TAKIM zespole, a wy pierdolicie o jakiejś durnej interpunkcji :roll:
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 22:26

Blackult pisze:"Rozmawiając z Setem, powiedział, że nie ma pojęcia kiedy i czy w ogóle się ukaże."

tu nie chodzi o jakąś 3 osobę, która rozmawiała z Setem i która coś potem powiedziała, Unhallo napisał o sobie w pierwszej osobie, że rozmawiał z Setem:
"(Ja) rozmawiając z Setem, powiedział, że nie ma pojęcia"
czy to jest prawidłowe zdanie? nie gadajmy już faktycznie o tym
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Unhallowed
rozkręca się

28-01-2011, 22:34

koreaniec pisze:nie gadajmy już faktycznie o tym

Pochwalony!

To teraz pierdolnij coś w temacie.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

28-01-2011, 22:47

pisałem już wcześniej, smutne, że wylewano na nich tyle sraki po wydaniu Reinkaos,
przyznam, że kole 2006 nie chwyciłem też od razu tej muzyki, ale nie ze względu na jej melodyjność, tylko na to, że wydawała mi się dość monotonna, żeby nie powiedzieć nudna, ale tak mam z wieloma albumami (np. "Tiamtu" Ofermod, a ostatnio "From the Devil's Tomb" Weapon ), muszą się przegryźć, żebym docenił ich geniusz, myślę, że wtedy zachwyt jest bardziej szczery i przede wszystkim trwalszy...
ale też daleki byłem od bezgranicznej krytyki, może faktycznie nie byłem przygotowany na taką zmianę, chociaż dziś z perspektywy czasu widzę, że Reinkaos jest całkiem sensowną kontynuacją poprzednich wydawnictw, po prostu konsekwentny progres, muzyka jest inna, ale wciąż słychać, że to ekipa Nödtveidta
Lefthandpathyoga
ODPOWIEDZ