POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

13-11-2025, 20:37

hcpig pisze:
13-11-2025, 19:44
Robisz pomieszanie z poplątaniem. Nie, nie ma tu dezycyjności. Wykładnia celowościowa tego przepisu jest taka: intencją normodawcy jest, ze względu na szczególny charakter zawodu sędziego, nadanie doniosłości aktowi jego powołania poprzez powierzenie tego aktu głowie państwa a zarazem wskazanie formy, w jakieś powołołanie ma nastąpić.

NIE JEST intencją normodawcy takie ukształtowanie ustroju, w którym organ władzy wykonawczej arbitralnie decyduje o 100% składu sędziewiskiego w RP, to byłby czysty faszyzm.

Nie ma potrzeby tutaj nawet uciekania się do innych wykładni niż językowa z samego faktu użycia trybu oznajmującego o czym już pisałem ale jeśli trzeba, wykładnie pomocnie również przynoszą tutaj rozstrzygające argumenty.

W tym sensie, że jednostka nie ma żadnego trybu odwoławczego w trybie np. kpa. W grę wchodzi wyłącznie odpowiedzialność konstytucyjna przed Trybunałem Stanu co jest utrudnione i dlatego każdy na to gwiżdże a samo skazanie nie wzruszy skutków prawnych działanie ewentualnego skazanego, chociażby był ona bezprawne.
Nie robię pomieszania z poplątaniem. Intencja zapisu była moim zdaniem inna i miała zapewnić równowagę pomiędzy władzą wykonawczą i sądowniczą. W momencie, gdy władza sądownicza wskazuje kandydatów, a prezydent MUSI ich zaakceptować, żadnej równowagi nie ma. Decyzję o składzie władzy sądowniczej w Polsce podejmuje wyłącznie władza sądownicza i jest wyjęta spod jakiejkolwiek kontroli. Sprowadzanie tej konstrukcji do absurdu nic nie zmieni.

Ja zawodowo wywodzę się z innego środowiska, ale o dość podobnej konstrukcji. I po około dwudziestu latach praktyki wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie. Bo gdy o środowisku decyduje wyłącznie środowisko, to zawsze i nieodmiennie prowadzi do patologii. Do stworzenia grupy trzymającej władzę, która może wszystko. Ale mam jakiś "insight" także wśród sędziów i tam też te grupy trzymające władzę były. A że dawniej były w tym środowisku, które teraz najgłośniej krzyczy o praworządności, nadaje sprawie dodatkowego smaczku. Tu nie o praworządność chodzi, tylko o wpływy, władzę i stanowiska. I przestańmy udawać, że jest inaczej.

Brak trybu odwoławczego jest dodatkowym problemem. Szczególnie dla tych, którzy zostali odrzuceni. Stąd, były propozycje, by to uregulować. Prezydent ma prawo odmowy, ale sąd administracyjny ma prawo zbadania tej odmowy. To by nie było złe, choć trudne do wdrożenia. Tryb TS to żaden tryb, jak sam napisałeś.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 20:49

hcpig pisze:
13-11-2025, 20:16
Brednie polegają na tym, że nie dysponując żadnymi danymi Ty WIESZ ile było ofiar, tzn że nie był.
Jak Ci to wytłumaczyć, bo ręce mi opadają! Kurwy obiecały, że podadzą listę chętnych do ujawnienia, więc mówię "sprawdzam". Mogli debile nie obiecywać. To klasyczny przykład stwierdzenia "wiem, ale nie powiem." To bardzo wygodne, prawda? Kurwy chcą wmówić ludziom, że opozycja była podsłuchiwana, ale nie mogą tego ujawnić. Zdobyli korzyść polityczną (władzę) i rączki umywają od realizacji obietnicy?
Tylko skrajni idioci z soku z buraka albo silnych razem są w stanie to łyknąć.
No weź nie pajacuj!
hcpig pisze:
Czy byłoby to marzenie każdej kobiety z kręgów polityki lub nie, która pisała sobie z gachem sprośności żeby trafić na taką listę?
Sądzisz zatem, że platformerskie kobiety to k...? Cóż, nie będę się kłócił :sarcasm2: No dobra, to taki żarcik. Bardzo kiepski, ale nie mogłem się powstrzymać, sorry.
Przecież trafienie na listę to tylko ujawnienie imienia i nazwiska, a nie danych operacyjnych. No chyba, że zakładasz, że np. GW w jakimś wydaniu weekendowym ujawniłaby stenogramy? I wiesz, co ci powiem? Gdyby chodziło o PiS lub Konfę, to ujawniłaby...
hcpig pisze:
Tych danych nie poznamy i nigdy nie dowiemy, ilu jest pokrzywdzonych ze względu na ich dobro.
Naiwny jesteś albo masz klapki na oczach. Okazuje się teraz, że nawet ilości "pokrzywdzonych" nie poznamy? No co to ma znaczyć? Doszliście między innymi na tym kłamstwie do władzy, chcecie do więzienia wsadzić przynajmniej pół PiSu, a gdy pytam o konkrety, których ujawnienie obiecaliście, to słyszę "Wiem, ale nie powiem?" .
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-11-2025, 21:04

Ale sie tak nie denerwuj bo ci prawicowa zylka w posladzie peknie.

A gdzie komentarz od uczestnikow dyskusji, ze madowi za bardzo polityka weszla?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

13-11-2025, 21:11

trup pisze:

A gdzie komentarz od uczestnikow dyskusji, ze pisowskiej damie do towarzystwa za bardzo polityka weszla?
Podwójne standardy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

13-11-2025, 21:21

trup pisze:

Tam, gdzie jego miejsce. Kolega Mad przynajmniej rozmawia z osobą, która z własnej woli weszła w interakcję. Ty przyszedłeś do cudzej rozmowy o Pani Matysiak (przyznaję, drugorzędnej, ale to bez znaczenia) i wyjechałeś z burakami. Widzisz różnicę? Jeśli ktoś chce rozmawiać o Pani Matysiak, niech rozmawia.

No ale skoro już tu jesteś :sarcasm2: Chciałbym dopytać, bo naprawdę mnie to ciekawi. Mówię serio. To jak to jest z tymi powołaniami sędziowskimi? Warto kruszyć kopie i załamywać ręce, bo zły prezydent nie powołał? Czy nie warto, bo gdyby powołał, to są nielegalne i będzie trzeba je anulować tak czy siak? Ja tylko nieśmiało wrzucę tu tytuł z dzisiejszej GW:

"Dlaczego Nawrocki odmówił powołania 46 neosędziów. "Podpisywali apele""

No ja nie wiem. Albo są nielegalne, więc dobrze, że nie powołał. Albo są legalne, ale wtedy cała narracja z dwóch ostatnich lat idzie się, mówiąc nieelegancko, jebać. Są czy nie są?
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

13-11-2025, 21:26

mad pisze:
13-11-2025, 20:17
Nerwowy pisze:
13-11-2025, 19:58
https://www.saos.org.pl/judgments/111026
Znowu łyknąłeś ordynarnego, pisowskiego fejura z twitterka, ale w twoim wypadku to akurat ziobro zaskoczenia :hehehe:
A czy ja napisałem, że to jest całe orzeczenie? To jest - jak rozumiem - sama esencja. Zwyczajnie nie chce mi się czytać całości, bo mam obrzydzenie do prawniczego bełkotu. Ale jeśli to fejk, to podaj mi stosowne fragmenty pełnego tekstu orzeczenia TK, które by o tym świadczyły. Chętnie przeczytam, serio - a jeśli się mylę, to odszczekam. A pod fotką postawiłem pytanie, nie zgrywałem cwaniaka.
Żadna esencja - to jest jedno zdanie które pisowcy wyciągnęli z uzasadnienia postanowienia o umorzeniu postępowania i wkleili tak żeby wyglądało że to treść samego postanowienie i puścili do netu prosząc swoich akolitów o powielanie tej jawnej manipulacji. Przy okazji pojebali datę, ale kto by tam się zastanawiał nad takimi szczegółami i czytał jakiś prawniczy bełkot :nerd:

mad pisze:

Tylko skrajni idioci z soku z buraka albo silnych razem są w stanie to łyknąć.
:hehehe: :hehehe: :hehehe:
Ostatnio zmieniony 13-11-2025, 21:27 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

13-11-2025, 21:27

trup pisze:Ale sie tak nie denerwuj bo ci prawicowa zylka w posladzie peknie.

Ascetic pisze:
trup pisze:

A gdzie komentarz od uczestnikow dyskusji, ze pisowskiej damie do towarzystwa za bardzo polityka weszla?
Podwójne standardy.
Kolejni symetryści. :cross: ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
zodiac
postuje jak opętany!

13-11-2025, 21:34

Pytanie z logiki do silników. Zacytuję post Lukassa: No ja nie wiem. Albo są nielegalne, więc dobrze, że nie powołał. Albo są legalne, ale wtedy cała narracja z dwóch ostatnich lat idzie się, mówiąc nieelegancko, jebać. Są czy nie są?
Czy może to tak samo jak z Izbą Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych. Jeśli wybory wygrywa PO to izba istnieje, jeśli Nawrocki to już nie istnieje.
Awatar użytkownika
trup

Lukass pisze:
13-11-2025, 21:21
trup pisze:

Tam, gdzie jego miejsce. Kolega Mad przynajmniej rozmawia z osobą, która z własnej woli weszła w interakcję. Ty przyszedłeś do cudzej rozmowy o Pani Matysiak (przyznaję, drugorzędnej, ale to bez znaczenia) i wyjechałeś z burakami. Widzisz różnicę? Jeśli ktoś chce rozmawiać o Pani Matysiak, niech rozmawia.

No ale skoro już tu jesteś :sarcasm2: Chciałbym dopytać, bo naprawdę mnie to ciekawi. Mówię serio. To jak to jest z tymi powołaniami sędziowskimi? Warto kruszyć kopie i załamywać ręce, bo zły prezydent nie powołał? Czy nie warto, bo gdyby powołał, to są nielegalne i będzie trzeba je anulować tak czy siak? Ja tylko nieśmiało wrzucę tu tytuł z dzisiejszej GW:

"Dlaczego Nawrocki odmówił powołania 46 neosędziów. "Podpisywali apele""

No ja nie wiem. Albo są nielegalne, więc dobrze, że nie powołał. Albo są legalne, ale wtedy cała narracja z dwóch ostatnich lat idzie się, mówiąc nieelegancko, jebać. Są czy nie są?
"Tam, gdzie jego miejsce..." aha...
To sobie rozmawiajcie z KOLEGĄ madem.
O matysiak.

Co zrobil alfons Nawrocki?
Odmowil awansow oficerskich. Czyli ze to byly legalne czy nielegalne awanse?
Jak uzasadnil?

Zawetowal utworzenie Parku Narodowego Dolnej Odry.
Jak uzasadnil?

Odmowil podpisania mianowan sedziowskich.
Jak uzasadnil?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
hcpig

13-11-2025, 21:40

mad pisze:
Okazuje się teraz, że nawet ilości "pokrzywdzonych" nie poznamy?
Nie wiem jak wy Pisowcy ale my Polacy mówimy o liczbie ludzi, a nie ich ilości.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 21:48

Nerwowy pisze:
Żadna esencja - to jest jedno zdanie które pisowcy wyciągnęli z uzasadnienia postanowienia o umorzeniu postępowania i wkleili tak żeby wyglądało że to treść samego postanowienie i puścili do netu prosząc swoich akolitów o powielanie tej jawnej manipulacji. Przy okazji pojebali datę, ale kto by tam się zastanawiał nad takimi szczegółami i czytał jakiś prawniczy bełkot :nerd:
Czyli właśnie esencja. Masz inną, to mi pokaż, bo całości zwyczajnie nie chce mi się czytać. Wszelkie źródła podają właśnie taką wykładnię jak w wyedytowanej sekwencji.

A data 12.06? To dzień, w którym sporządzono i podpisano uzasadnienie pisemne oraz przekazano wyrok do publikacji w Dzienniku Ustaw.
Natomiast 5.06 o dzień, w którym Trybunał Konstytucyjny ogłosił wyrok na sali rozpraw (rozstrzygnięcie merytoryczne).

Jakiś problem? Czekam na twoją esencję, wykładnię, komentarz, a najlepiej na cytat.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 21:54

hcpig pisze:
13-11-2025, 21:40
mad pisze:
Okazuje się teraz, że nawet ilości "pokrzywdzonych" nie poznamy?
Nie wiem jak wy Pisowcy ale my Polacy mówimy o liczbie ludzi, a nie ich ilości.
https://okiempolonisty.pl/zasady/ilosc- ... tosowania/

Zjedź do połowy strony.
Rozumiem, że czepiasz się o drobnostki, bo w poruszonych tematach nie masz nic do powiedzenia? Cóż...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

13-11-2025, 22:04

mad pisze:
13-11-2025, 21:48
Nerwowy pisze:
Czyli właśnie esencja. Masz inną, to mi pokaż, bo całości zwyczajnie nie chce mi się czytać. Wszelkie źródła podają właśnie taką wykładnię jak w wyedytowanej sekwencji.

A data 12.06? To dzień, w którym sporządzono i podpisano uzasadnienie pisemne oraz przekazano wyrok do publikacji w Dzienniku Ustaw.
Natomiast 5.06 o dzień, w którym Trybunał Konstytucyjny ogłosił wyrok na sali rozpraw (rozstrzygnięcie merytoryczne).

Jakiś problem? Czekam na twoją esencję, wykładnię, komentarz, a najlepiej na cytat.
Chyba z herbaty :D

Masz na pierwszej stronie jak byk postanowienie o umorzeniu postępowania ze względu na niedopuszczalność wydania wyroku - dosłownie dwie linijki tekstu widoczne bez przewijania treści.

Do tego krótki opis czego dotyczyła sama skarga powyżej.

Z uzasadnienia i zdań odrębnych można wyciągnąć różne, często sprzeczne ze sobą cytaty, ale sam wyrok w postaci braku wyroku w tej sprawie jest oczywisty, ale jak przerasta cię przeczytanie ze zrozumieniem kawałka tekstu a źródło z którego wolisz czerpać to partyjna propaganda to faktycznie nie ma za bardzo o czym dyskutować.
Ostatnio zmieniony 13-11-2025, 22:05 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
hcpig

13-11-2025, 22:05

mad pisze:
13-11-2025, 21:54
Rozumiem, że czepiasz się o drobnostki
O, drobnostka czy freudowski błąd? Bardzo pasuje do pisowskiej mentalności, w której nie liczą się ludzie jak indywidua tylko Masse.Mensch.Material.
Ostatnio zmieniony 13-11-2025, 22:06 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 22:05

https://www.onet.pl/informacje/okopress ... b,30bc1058

Kierwa będzie ścigał za race podczas Marszu Niepodległości. Te matoły na serio będą analizować zdjęcia i poszukiwać ludzi, którzy byli w tłumie. Czy to się dzieje naprawdę? Zadłużają Polskę na prawie miliard dziennie, państwo jest zwijane, wszystko leży i kwiczy - a te matoły uruchamiają machinę państwa, żeby bawić się w tropienie chłopców bawiących się "zapałkami". No kurwa, gdzie żyjemy?...
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

13-11-2025, 22:08

trup pisze:
"Tam, gdzie jego miejsce..." aha...
To sobie rozmawiajcie z KOLEGĄ madem.
O matysiak.

Odmowil awansow oficerskich. Czyli ze to byly legalne czy nielegalne awanse?
Jak uzasadnil?

Zawetowal utworzenie Parku Narodowego Dolnej Odry.
Jak uzasadnil?

Odmowil podpisania mianowan sedziowskich.
Jak uzasadnil?
Ależ Panie Kolego. Mamy wspólne fascynacje muzyczne, ogólnie dobry vibe. Naprawdę?

Ktoś chce rozmawiać o Matysiak, rozmawia o Matysiak. Ktoś chce dyskutować z Kolegą Madem, to dyskutuje. Nic w tym złego. Ba, wiele dobrego. Poklepywanie się po pleckach to najmniej interesująca aktywność, jaką można sobie wymyślić. Do niczego nie prowadzi.

Prezydent Nawrocki odmówił awansów oficerskich. Tak, mam tu duże wątpliwości, ale też komunikacja służby - prezydent musi istnieć. Jeśli jej nie ma, to będą problemy. Prezydent uzasadnił to właśnie brakiem kontaktu. Sądzę, że można to naprawić. Raczej nie była to decyzja wycelowana w samych kandydatów.

Prezydent Nawrocki zawetował utworzenie PN Dolnej Odry. Ma za to u mnie dużego minusa. Uzasadnił to kwestiami gospodarczymi, czyli zero zdziwienia. Miał takie prawo. Ale to mogło być laboratorium do tworzenia nowych PN. co jest mi akurat bardzo bliskie. Ja jednak przekornie odbiję piłeczkę - najważniejszy PN do stworzenia to park Turnicki. Rząd PO nic nie robi w tej kwestii. Dlaczego? Czyżby interesy Lasów Państwowych były jednak ważniejsze, niż ochrona przyrody? Cóż za zaskoczenie. Ale przypomnę, że w zapowiedziach wyborczych była ochrona Puszczy Karpackiej. Po dwóch latach już wiadomo, że były to tylko zapowiedzi. Nie ma nic. Zero. Null. I daję głowę, że nic nie będzie.

Prezydent Nawrocki odmówił powołania nowych sędziów. Miał takie prawo (chyba), nie uzasadnił decyzji poza informacją prasową. Bez szału, ale nie dziwi. Wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie, czy powołania sędziów na wniosek obecnej KRS są legalne, czy nie są? Jak to jest? Bo skoro nie są, to nie rozumiem tej histerii.

Gdzieś na boku pragnę zauważyć, że nazywanie prezydenta "alfonsem" prawdopodobnie mieści się w definicji znieważenia. Za to można pójść siedzieć. Nie odbierz tego źle, nie wzywam prokuratury na masterfula. Ale jest to jednak forum ogólnie dostępne. Zważyłbym, czy w imię przekonań politycznych warto sobie komplikować życie. Bo popierani przez Ciebie politycy raczej mają Cię w dupie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
olgims
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 22:14

Widzisz trup uważaj lepiej jak się o panie prezydencie doktòrze wypowiadasz, bo kolega symetrysta cię podpierdoli na policję XD komuś chyba za mocno polityka weszła XD
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
Ascetic

13-11-2025, 22:17

olgims pisze:
Widzisz trup uważaj lepiej jak się o panie prezydencie doktòrze wypowiadasz, bo kolega symetrysta cię podpierdoli na policję XD komuś chyba za mocno polityka weszła XD
No, podwójne standardy.
W szczególności u gościa który obok madzi nakurwia elaboraty na pół strony ... w dziale, tak, tak ... polityka xd

Mając przy okazji taki rozrzut, że każdemu zaraz dogodzi, nie mając swojego zdania, choć oczywiście jemu się zdaje, że to łon jest tym, który rozumie i nie rozumie obie strony konfliktu ZARAZEM, nie stawiając się po żadnej, ale tak przy okazji tłukąc jakieś farmazony na bani, przy których człowiek się wyłącza tak po 3 sprzecznym zdaniu, następującym po innej sprzeczności. To są dopiero jaja. Z których ściąga madzia, spijając soczki, czyli tłukąc jakąś dziwaczną propagandę dla dziadków* przysypiających przy tvzarublika.

*Tak. Na forum obok badania krwi, alko i narkotestów, jakiś limit wieku jednak powinen być. Mogę być nawet jego ofiarą. Podstarzałe pisowskie kurtyzany, to niech pod prokuraturą na powitanie obajtka wystawają, a nie na forume.
Ostatnio zmieniony 13-11-2025, 22:25 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
olgims
weteran forumowych bitew

13-11-2025, 22:23

Ascetic pisze:
olgims pisze:
No, podwójne standardy.
W szczególności u gościa który obok madzi nakurwia elaboraty na pół strony ... w dziale, tak, tak ... polityka xd

Mając przy okazji taki rozrzut, że każdemu zaraz dogodzi, nie mając swojego zdania, choć oczywiście jemu się zdaje, że to łon jest tym, który rozumie i nie rozumie obie strony konfliktu ZARAZEM, nie stawiając się po żadnej, ale tak przy okazji tłukąc jakieś farmazony na bani, przy których człowiek się wyłącza tak po 3 sprzecznym zdaniu, następującym po innej sprzeczności. To są dopiero jaja. Z których ściąga madzia
Ubaw po pachy :D
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
Ascetic

13-11-2025, 22:28

olgims pisze:
13-11-2025, 22:23
Ascetic pisze:
olgims pisze:
No, podwójne standardy.

Mając przy okazji taki rozrzut, że każdemu zaraz dogodzi, nie mając swojego zdania, choć oczywiście jemu się zdaje, że to łon jest tym, który rozumie i nie rozumie obie strony konfliktu ZARAZEM, nie stawiając się po żadnej, ale tak przy okazji tłukąc jakieś farmazony na bani, przy których człowiek się wyłącza tak po 3 sprzecznym zdaniu, następującym po innej sprzeczności. To są dopiero jaja. Z których ściąga madzia
Ubaw po pachy :D
Z tego całego bycia po żadnej i każdej stronie gość nam prezentuje regularny kabaret. Nie on jeden. Zauważyłem, że środki magiczne mają na to wpływ. 1000 postaw i wizji świata. W zależności co weszło.
lys på slutten av lys
ODPOWIEDZ