Słuchawki kupuję..
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- świeżak
Re: Słuchawki kupuję..
Jeśli na izolacji Ci zależy to Kossy odpadają ... mam je właśnie na uszach i spokojnie usłyszę dzwonek do drzwi na parterze będąc na 1 piętrze
mi pasują strasznie. Lekkie, wygodne, przewiewne, czytałem wiele opinii o ich brzmieniu i przeważają te w stylu: dużo szczegółów, naturalny ale trochę schowany bas. Na pewno nie jest to sprzęt ani na miasto ani dla audiofila ale czuję , że mi wystarczą jeszcze na długo.

Let my words be as sand in cogwheels of reasons...
- 4m
- weteran forumowych bitew
A ja się przychylę do opinii Morpha. Przełóż zakup dwóch płyt na później, ale wydaj na te słuchawy 100 zł więcej. W momencie odsłuchu może wydać Ci się to zbytecznym, ale na dłuższą metę na pewno nie będziesz żałował podjęcia tej decyzjiRattlehead pisze:buk zapłać dobry człowieku, zdecyduję się jednak na KOSSy lub HD 418, szkoda mi 100zł więcej wydawać

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Dzieki, wezme to pod uwage. Wlasnie mam ten dylemat - te Kossy sa niewatpliwie wygodne i idealne do przenosnej muzyki. Gorzej z izolacja... no nic, zaraz wybieram sie do mp3store i zobacze na miejscu co i jak.Prism pisze:Jeśli na izolacji Ci zależy to Kossy odpadają ... mam je właśnie na uszach i spokojnie usłyszę dzwonek do drzwi na parterze będąc na 1 piętrzemi pasują strasznie. Lekkie, wygodne, przewiewne, czytałem wiele opinii o ich brzmieniu i przeważają te w stylu: dużo szczegółów, naturalny ale trochę schowany bas. Na pewno nie jest to sprzęt ani na miasto ani dla audiofila ale czuję , że mi wystarczą jeszcze na długo.
A co sadzicie o tych? http://www.mp3store.pl/,nauszne,sennhei ... 161827.htm
Sennheiser PMX 100
Zastanawia mnie opis. W jednym zdaniu jest: "dzięki otwartej konstrukcji zapewniają mnóstwo detali, soczyste i dynamiczne brzmienie.", a zaraz ponizej: "Zamknięta konstrukcja dla dokładniejszego odwzorowania basu, oraz ochrony przed zakłóceniami z zewnątrz"
To w koncu jakie one sa?

this is a land of wolves now
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
Dzięki Panowie za opinie. Decyduję się jednak na KOSSy UR 40. Dzisiaj pewnie zakupię.
support music, not rumors
- Riven
- Kontakt:
no i kupilem AKG K414P
i jestem zachwycony. przede wszystkim robi wrazenie izolacja. slucham teraz tak na ok 60% glosnosci, a wszystko slysze idealnie wyraznie i glosno, bas jest zajebisty, dzwiek klarowny i w ogole cud miod. w zasadzie moge sluchac jeszcze ciszej, a i tak pozostaje wrazenie, ze slucham glosniej niz na 80% na poprzednich sluchawkach. jestem na ulicy, centrum miasta, srodek dnia, a caly zgielk drogowy slysze tylko w przerwach miedzy utworami, i to i tak ograniczony do delikatnego szumu w tle.
zanim padna glosy - amator sie dorwal do srednich sluchawek i sie jara - tak, jestem amatorem, i do tego pierwszy raz wyszedlem na miasto w zamknietych sluchawkach
. nie mniej mysle, ze jest tu sporo takich osob jak ja - np. Rattlehead, obejrzalem te KOSSy UR40 i jak sie domyslam chodzi Ci o podobne zastosowanie jak mi - czyli komfortowe sluchanie poza domem. Moze i te KOSSy maja jakies lepsze parametry dzwiekowe (chociaz nie sadze, zeby dalo sie je zauwazyc bez bezposredniego porownania, badz schorzenia zwanego audiofilia), ale K414P maja jedna zasadnicza zalete - sa male, zajebiscie lekkie i mozna je zlozyc. A te UR40, z tego co widzialem, to juz dosc duze sluchawki, raczej mniej poreczne w codziennym uzytkowaniu. edit: nie mowiac o tym, ze K414P kosztuja ~130 zl
tak czy inaczej, dzieki Morph, bo nie wiem czy zwrocilbym uwage na ten wlasnie model gdyby nie Twoje sugestie. Gosc w mp3store proponowal mi rozne fajne modele, ale z tych dostepnych na miejscu tylko te byly jednoczesnie nieduze i zamkniete.
i jestem zachwycony. przede wszystkim robi wrazenie izolacja. slucham teraz tak na ok 60% glosnosci, a wszystko slysze idealnie wyraznie i glosno, bas jest zajebisty, dzwiek klarowny i w ogole cud miod. w zasadzie moge sluchac jeszcze ciszej, a i tak pozostaje wrazenie, ze slucham glosniej niz na 80% na poprzednich sluchawkach. jestem na ulicy, centrum miasta, srodek dnia, a caly zgielk drogowy slysze tylko w przerwach miedzy utworami, i to i tak ograniczony do delikatnego szumu w tle.
zanim padna glosy - amator sie dorwal do srednich sluchawek i sie jara - tak, jestem amatorem, i do tego pierwszy raz wyszedlem na miasto w zamknietych sluchawkach

tak czy inaczej, dzieki Morph, bo nie wiem czy zwrocilbym uwage na ten wlasnie model gdyby nie Twoje sugestie. Gosc w mp3store proponowal mi rozne fajne modele, ale z tych dostepnych na miejscu tylko te byly jednoczesnie nieduze i zamkniete.
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
Ja właśnie chciałem coś większego, lekkiego z szerokim pałąkiem i głównie do odsłuchu w domu, tak więc Kossy wydały mi się najlepsze pośród wymienionych. Cenowo też nie ma dramaturgii, bo 160zł. Riven życzę zatem udanych napierdalatorów po uszach w przechadzkach miastowych jak i w domowych pieleszach 

support music, not rumors
- Riven
- Kontakt:
hehe, thx
no, do domu to jasne, pewnie beda lepsze.
no, do domu to jasne, pewnie beda lepsze.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
No bo to IMO są najlepsze taniutkie słuchawki przenośne, sam zresztą pisałem że rok z nich korzystałem i za tą cenę nie ma lepszego rozwiązania przenośnego. Tylko naprawdę uważaj na pałąk - ma tendencje do wychodzenia z plastiku na końcach (mniejszy problem) lub przy tych gumowanych trzymadełkach (większy problem) - dlatego sugerowałem te JBLki.Riven pisze:no i kupilem AKG K414P
zanim padna glosy - amator sie dorwal do srednich sluchawek i sie jara - tak, jestem amatorem, i do tego pierwszy raz wyszedlem na miasto w zamknietych sluchawkach. nie mniej mysle, ze jest tu sporo takich osob jak ja - np. Rattlehead, obejrzalem te KOSSy UR40 i jak sie domyslam chodzi Ci o podobne zastosowanie jak mi - czyli komfortowe sluchanie poza domem. Moze i te KOSSy maja jakies lepsze parametry dzwiekowe (chociaz nie sadze, zeby dalo sie je zauwazyc bez bezposredniego porownania, badz schorzenia zwanego audiofilia), ale K414P maja jedna zasadnicza zalete - sa male, zajebiscie lekkie i mozna je zlozyc. A te UR40, z tego co widzialem, to juz dosc duze sluchawki, raczej mniej poreczne w codziennym uzytkowaniu. edit: nie mowiac o tym, ze K414P kosztuja ~130 zl
![]()
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Riven
- Kontakt:
mhm. a zdradz w jaki sposob je rozjebales?
czy 'samo' sie spieprzylo, z powodow, ktore wymieniles, czy np. przypadkiem pierdolnales nimi w podloge, etc.? pytam, bo jak 'samo', to bede musial jeszcze bardziej uwazac niz planuje, hehe

- Morph
- Kontakt:
Samo, góra się rozkleiła, pałąk wyszedł, nie chciało mi się kleić, kupiłem ATH-ES7. Dlatego Ci radziłem te JBL 

- Riven
- Kontakt:
no coz, bede uwazal. za rok kupie sobie jakies za 5 stow i tak 
ale kurwa jestem z nich szczesliwy, tyle radosci mi wczoraj daly po pijaku. taki bas !!
powiedz, czy jak sobie kupie dobre sluchawki za wspomniane 5 stow, to mam sie spodziewac ogromenego (slyszalnego) skoku jakosciowegp? bo po otwartych eh350 (czy jak im tam) to po prostu rozpierdala dokumentnie (po chuj ja w ogole kupowalem tamte sluchawki?!)

ale kurwa jestem z nich szczesliwy, tyle radosci mi wczoraj daly po pijaku. taki bas !!
powiedz, czy jak sobie kupie dobre sluchawki za wspomniane 5 stow, to mam sie spodziewac ogromenego (slyszalnego) skoku jakosciowegp? bo po otwartych eh350 (czy jak im tam) to po prostu rozpierdala dokumentnie (po chuj ja w ogole kupowalem tamte sluchawki?!)
- Morph
- Kontakt:
Generalnie im wyższa półka, tym mniejsza różnica jakościowa w stosunku do niższej, mniej więcej tak:
~100 <<<<<<<<<<<<<< ~250 <<<<<<<< 500 <<<< 750 <<< 1000 < 1500
(droższych nie słuchałem).
W sumie to nabywając model za te ~500 zł - zwłaszcza gdy nie składasz sprzętu "pod słuchawki", tzn. nie myślisz o dedykowanym wzmaku, etc. - trafiasz na najlepsze słuchawki w kategorii cena/jakość.
Przykład - miałem te AKG (~150zł), cały happy, etc. W styczniu wymieniłem na ATH-ES7 (~500zł) i szczena na podłodze, w zasadzie wszystko o niebo lepsze. W sierpniu nabyłem ATH-ESW9 (~800zł) i te już się różnią niuansami - minimalnie lepiej kontrolowany bas, trochę lepsze detale itp. Wniosek oczywisty, największy skok jakościowy miałem między 414kami a ES7.
No i 500 jest to w sumie jeszcze półka, na której znajdują się niestety i dobre, i słabe modele (kupując słuchawy dajmy na to za 1000 dostajesz po prostu jeden z wariantów dobrego). Dlatego - rada może przedwczesna bo piszesz że gdzieś za rok - IMO za ~500 lepiej szukać 2nd handowego zawodnika ~1000złotowego.
~100 <<<<<<<<<<<<<< ~250 <<<<<<<< 500 <<<< 750 <<< 1000 < 1500

W sumie to nabywając model za te ~500 zł - zwłaszcza gdy nie składasz sprzętu "pod słuchawki", tzn. nie myślisz o dedykowanym wzmaku, etc. - trafiasz na najlepsze słuchawki w kategorii cena/jakość.
Przykład - miałem te AKG (~150zł), cały happy, etc. W styczniu wymieniłem na ATH-ES7 (~500zł) i szczena na podłodze, w zasadzie wszystko o niebo lepsze. W sierpniu nabyłem ATH-ESW9 (~800zł) i te już się różnią niuansami - minimalnie lepiej kontrolowany bas, trochę lepsze detale itp. Wniosek oczywisty, największy skok jakościowy miałem między 414kami a ES7.
No i 500 jest to w sumie jeszcze półka, na której znajdują się niestety i dobre, i słabe modele (kupując słuchawy dajmy na to za 1000 dostajesz po prostu jeden z wariantów dobrego). Dlatego - rada może przedwczesna bo piszesz że gdzieś za rok - IMO za ~500 lepiej szukać 2nd handowego zawodnika ~1000złotowego.
- Riven
- Kontakt:
super, dzieki. tak wlasnie sie spodziewalem , w zasadzie ze wszystkim tak jest. grasz na chujowej podrobie stratocastera , to potem gitara za 2 i pol kafla jest wyjebista. w sumie i tak jest 
swoja droga nie potrafie sobie wyobrazic jak zajebisty musi byc dzwiek na tych tych ES7, skoro po AKG 'szczena na podlodze'
btw chyba niedlugo zaczne rozumiec Twojego zajoba na punkcie tego sprzetu

swoja droga nie potrafie sobie wyobrazic jak zajebisty musi byc dzwiek na tych tych ES7, skoro po AKG 'szczena na podlodze'
btw chyba niedlugo zaczne rozumiec Twojego zajoba na punkcie tego sprzetu

- Morph
- Kontakt:
No bo to jest znakomite wyjście jak ktoś nie może/nie stać go na dobry zestaw głośnikowy.
Źródło za ~1000 (czy to DAC czy CD-player), wzmacniacz słuchawkowy za ~1200, słuchawy za ~1000, z 300zł na oba potrzebne kable i za 3,5 kafla masz dźwięk, którego nawet jakbyś same głośniki kupował za 3,5 to byś nie dostał.
Źródło za ~1000 (czy to DAC czy CD-player), wzmacniacz słuchawkowy za ~1200, słuchawy za ~1000, z 300zł na oba potrzebne kable i za 3,5 kafla masz dźwięk, którego nawet jakbyś same głośniki kupował za 3,5 to byś nie dostał.
-
- rasowy masterfulowicz
a czym spowodowana jest taka rozbieżność cenowa jeśli chodzi o AKG K 414 P , w RMS po 137zł , a tu np. po 99 http://allegro.pl/item738607779_sluchaw ... k414p.html ?
- Riven
- Kontakt:
no wiem, wiem. przeprowadzam sie i w nowym miejscu zamieszkania raczej nie bede mogl nakurwiac na glosnikach, wiec takie rozwiazania mnie interesuja
- Morph
- Kontakt:
Dwa powody:streetcleaner pisze:a czym spowodowana jest taka rozbieżność cenowa jeśli chodzi o AKG K 414 P , w RMS po 137zł , a tu np. po 99 http://allegro.pl/item738607779_sluchaw ... k414p.html ?
- słuchawki są dość starym modelem (AFAIR ~5 lat już są na rynku), właśnie pojawiła się nowa linia (K420/430/450) więc niektórzy dystrybutorzy chcą wyprzedać stary stock.
- K414P były dodawane do zestawu z jakimś telefonem muzycznym w mixPlusie czy simPlusie (już nie pamiętam), a że sprzedaż była w chuj niższa niż plus planował to został z toną niepotrzebnych słuchawek. Jak ta promocja jeszcze żyła to 414ki dawało się zgarnąć z Allegro za 50zł

No to zbieraj, zbieraj cashRiven pisze: no wiem, wiem. przeprowadzam sie i w nowym miejscu zamieszkania raczej nie bede mogl nakurwiac na glosnikach, wiec takie rozwiazania mnie interesuja

- 4m
- weteran forumowych bitew
Z tym, że to działa też w drugą stronę, ponieważ z głośników za 3,5 kzł otrzymasz dźwięk, którego nie otrzymasz ze słuchawek nawet jakbyś zestawił system słuchawkowy za 10 kzł.Morph pisze:Źródło za ~1000 (czy to DAC czy CD-player), wzmacniacz słuchawkowy za ~1200, słuchawy za ~1000, z 300zł na oba potrzebne kable i za 3,5 kafla masz dźwięk, którego nawet jakbyś same głośniki kupował za 3,5 to byś nie dostał.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- Morph
- Kontakt:
No wiadomo, że przestrzeni czy pozycjonowania dźwięku takiego jak z głośników nie otrzymasz z żadnych słuchawek.4m pisze:Z tym, że to działa też w drugą stronę, ponieważ z głośników za 3,5 kzł otrzymasz dźwięk, którego nie otrzymasz ze słuchawek nawet jakbyś zestawił system słuchawkowy za 10 kzł.Morph pisze:Źródło za ~1000 (czy to DAC czy CD-player), wzmacniacz słuchawkowy za ~1200, słuchawy za ~1000, z 300zł na oba potrzebne kable i za 3,5 kafla masz dźwięk, którego nawet jakbyś same głośniki kupował za 3,5 to byś nie dostał.
- Riven
- Kontakt:
np. Sunn slucham tylko na kolumnach. Dzwiek jak dzwiek, meble musza sie trzasc