MGŁA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Herezjarcha
- w mackach Zła
Re: MGŁA
Teza jakoby WHTN miałaby być najlepszą płytą w historii Polandu w kontekście tych kilku kapel które wymienił Trocki jest nie do obronienia. (Ale z Katem to trochę przegiął) Parę innych nazw też by się znalazło, a i poprzednie Mgły w sumie też lepsze.
- Herezjarcha
- w mackach Zła
Protestuję. Jako normalny człowiek słuchający Mgły (a niby gdzie tam na WHTN jest jakaś patologia?) To Prodigy i Turbowolf jest dla zboków.Maria Konopnicka pisze:Właśnie - tu mamy sedno sprawy - black metal ma sobie coś patologicznego. Dla normalnych ludzi jest Prodigy i Turbowolf :))Random Apex pisze:Czyli albo Szósty Zmysł albo Piękny Umysł. Jedno i drugie to choroba psychiczna.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ten zespół to akurat zły adres jeśli szukasz eksperymentów, bogatych aranży i niespodzianek? tu nie ma na to miejsce, tu nie o to zupełnie chodzi. w tym przypadku to zupełnie pozbawione znaczenia kwestie.mad pisze:Jeśli chodzi o ostatnią Mgłę - wystarczy w zasadzie przesłuchać po minucie każdego utworu, żeby wiedzieć, co się kryje w pozostałych minutach. To mnie boli, tego nie potrafię zaakceptować. Chcę czegoś więcej i przyznaję - ostatnio trudno mi to znaleźć w muzyce nieimprowizowanej. Ale to już mój problem.
Czyli Cacophony stoi na wyższym poziomie muzycznym niż Darkthrone, a Malmsteen bije na głowę Black Sabbath? A co sądzisz o EARTH?mad pisze:Uważam, że stopień prostoty (hm, raczej prostactwa) dyskwalifikuje - wg mnie oczywiście - omawiane płyty. Nudne pobrzękiwanie, wałkowanie na okrągło podobnych riffów - coś jest tutaj nie tak.
Wystarczy zwilżyć usta, żeby poczuć smak wody - ale czy to oznacza, że przestaniesz czuć pragnienie? :) Oczywiście zupełnie się z Tobą nie zgadzam.mad pisze:Jeśli chodzi o ostatnią Mgłę - wystarczy w zasadzie przesłuchać po minucie każdego utworu, żeby wiedzieć, co się kryje w pozostałych minutach.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
w sumie to naprawdę zaczynam się zastanawiać, jak byłaby odbierana ta Mgła, gdybym jej tak nie jebał :D
Nie zdaje sobie sprawy, bo zupełnie nie wie o co w tej muzyce chodzi - to trochę tak jakby kupić sobie eleganckie pantofle i narzekać, że przemiękają jak się chodzi w nich po kałużach. Ba, przekonywać, że gumowce są lepsze bo nie przemiękają.Scaarph pisze:ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ten zespół to akurat zły adres jeśli szukasz eksperymentów, bogatych aranży i niespodzianek? tu nie ma na to miejsce, tu nie o to zupełnie chodzi. w tym przypadku to zupełnie pozbawione znaczenia kwestie.
Żeby docenić i zrozumieć płytę black metalową trzeba wiedzieć po co w ogóle chce się jej słuchać i czego chce się doświadczyć. Jak ktoś idzie z wędką i parawanem na wędrówkę w góry, albo zabiera ze sobą na plażę czekany i raki to nie dziwne, że może poczuć się rozczarowany. :)
- twoja_stara_trotzky
I nie widzisz, że pierdolisz jak SIID w wersji emo?
Pewnie powyrzucalibyśmy już ich wszystkie płyty, a na koncercie w Krakowie nie byłoby nikogo pod sceną. Ja dodatkowo zapuściłbym Turbowąsy. :)twoja_stara_trotzky pisze:w sumie to naprawdę zaczynam się zastanawiać, jak byłaby odbierana ta Mgła, gdybym jej tak nie jebał :D
- ultravox
- zahartowany metalizator
A jak wytłumaczysz rozczarowanie tych, którym podobały się wcześniejsze wydawnictwa tego zespołu?Maria Konopnicka pisze:Nie zdaje sobie sprawy, bo zupełnie nie wie o co w tej muzyce chodzi - to trochę tak jakby kupić sobie eleganckie pantofle i narzekać, że przemiękają jak się chodzi w nich po kałużach. Ba, przekonywać, że gumowce są lepsze bo nie przemiękają.
Żeby docenić i zrozumieć płytę black metalową trzeba wiedzieć po co w ogóle chce się jej słuchać i czego chce się doświadczyć. Jak ktoś idzie z wędką i parawanem na wędrówkę w góry, albo zabiera ze sobą na plażę czekany i raki to nie dziwne, że może poczuć się rozczarowany :)
- twoja_stara_trotzky
Jak to jak? Oni nie rozumieją black metalu. :DDDDD
- twoja_stara_trotzky
Trochę gorzej, miło że pytasz, SIID by pewnie nie zapytał, jesteś mniej patologiczny. :D
- Sova
- rasowy masterfulowicz
haha, na bank gdyby nie Ty, to WHTN nie sprzedawało by się tak dobrze na świecie, Mgła nie byłaby zapraszana na różne zagraniczne koncerty/festy, właściciele znanych labeli by się nie dopytywali o możliwość współpracy, a same recki na świecie, nie jak teraz, by były chujowe.twoja_stara_trotzky pisze:w sumie to naprawdę zaczynam się zastanawiać, jak byłaby odbierana ta Mgła, gdybym jej tak nie jebał :D
:)
- twoja_stara_trotzky
Już nie obwiniaj mnie za to, że słabe płyty dostają dobre recenzje na świecie. :D
Zdrowie jest najważniejsze :) Mizantropijnym black metalowcem ziejącym pogardą do świata i nienawiścią do rodzaju ludzkiego jestem dopiero po godzinie 18.00 :)))twoja_stara_trotzky pisze:trochę gorzej, miło że pytasz, SIID by pewnie nie zapytał, jesteś mniej patologiczny :D
- twoja_stara_trotzky
Po prostu nie rozumiesz black metalu. :D
- mad
- weteran forumowych bitew
Trochę Ci zazdroszczę, Marian, że świat jest dla Ciebie taki prosty. Parę efektownych sloganów na odczepnego (dobre chociaż tyle) i już wychodzi, że nie rozumiem BM. Może masz rację.
Co do podanych zespołów: ostatnie Darkthrone rzeczywiście nie należy do moich faworytów, a z wcześniejszymi płytami moja percepcja różnie sobie radziła. Black Sabbath w żaden sposób nie jest prostacki, poza tym poszczególne płyty znacznie się od siebie różnią - jest pasja tworzenia i genialne pomysły . Earth to zjawisko dosyć oryginalne, doceniam, ale nie przepadam. Zatem widzisz, nie da się wrzucić wszystkiego do jednego worka.
Tymczasem w przypadku ostatnich Burzumów i Mgły widzę coś takiego: stoi sobie grupka nawiedzeńców przed kałużą i z pasją obwieszcza światu, że to Rów Mariański. Ale żeby tę głębię dostrzec, trzeba być zaliczonym w poczet wybrańców, łaska niepańska musi spłynąć na odbiorcę. Jeśli tak, to rzeczywiście masz rację - łaska na mnie nie spłynęła. Słyszę "tylko" lekką przyjemną muzyczkę, którą można sobie od czasu do czasu zapuścić - ale głębi w tym nie widzę za cholerę.
Co do podanych zespołów: ostatnie Darkthrone rzeczywiście nie należy do moich faworytów, a z wcześniejszymi płytami moja percepcja różnie sobie radziła. Black Sabbath w żaden sposób nie jest prostacki, poza tym poszczególne płyty znacznie się od siebie różnią - jest pasja tworzenia i genialne pomysły . Earth to zjawisko dosyć oryginalne, doceniam, ale nie przepadam. Zatem widzisz, nie da się wrzucić wszystkiego do jednego worka.
Tymczasem w przypadku ostatnich Burzumów i Mgły widzę coś takiego: stoi sobie grupka nawiedzeńców przed kałużą i z pasją obwieszcza światu, że to Rów Mariański. Ale żeby tę głębię dostrzec, trzeba być zaliczonym w poczet wybrańców, łaska niepańska musi spłynąć na odbiorcę. Jeśli tak, to rzeczywiście masz rację - łaska na mnie nie spłynęła. Słyszę "tylko" lekką przyjemną muzyczkę, którą można sobie od czasu do czasu zapuścić - ale głębi w tym nie widzę za cholerę.
- twoja_stara_trotzky
oto słowa mędrca :D