TRUCIZNA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

Re: TRUCIZNA

20-03-2026, 09:35

Szczerze mówiąc, dawno nie słyszałem czegoś co emanuje tak złą energią i demonicznością jak TRUCIZNA. Tylko śmieszne teksty psują odbiór. Mimo to będę miał na radarze.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 12:19

też tak miałem, po kilku przesłuchaniach pierwszych wypustów. czar niestety szybko pryska, wszystko brzmi na jedno kopyto a forma wyczerpuje się błyskawicznie, w prostackim graniu trzeba umieć zawrzeć te "coś" co jest jeszcze trudniejsze w takiej formie niż maskując to milionem dźwięków, sampli i parapetow na 5 reverbach. jeśli ten nowy track wyznacza ich jakikolwiek dalszy kierunek no to jest to totalny brak kierunku. ot taki typowy band który pewnie czasem puszcze jak mnie najdzie, w zasadzie dowolny kawałek bo wszystko brzmi tak samo. może jeszcze czymś zaskoczą, poki co to hajp zgasl zanim zdążył się porządnie rozpalić
Obrazek
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-03-2026, 13:27

Soundterror pisze:
19-03-2026, 10:15
Z Katowic (można m.in posłuchać nowego utworu "Ze wstrętem uciekamy słońcu", który pojawi się na nadchodzącej płycie):

Dobry ten nowy kawałek. Jeśli czas na duży, pełny materiał, to ja się bardzo cieszę.
Trucizna pięknie na żywo brzmi. Czasem aż się prosi o to żeby były bas albo druga gitara, co by dodało mocy, ale i tak to elegancko jest wykoncypowane. Ta surowość i szorstkość tego brzmienia bardzo mi robi. W tym zespole Wszystko tu się kupy trzyma. Muzyka, oprawa wizualna, swoiste teksty (sięganie po nieoczywiste inspiracje).
Fajnie, że mają ogień i jadą!
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

20-03-2026, 13:33

Jak dla mnie ten kapel ma sens tylko jako zespół koncertowy. Z tego prostego powodu, że na żywo raczej nie da się zobaczyć kapel, do których TRUCIZNA nawiązuje, a nawet jeśli, to śmierdzą moczem i starymi ludźmi. Nie żeby mnie ich koncert powalił, bo nie, ale było okej. Takie do potupania nóżka. Jakbym nie był absytnentem, to byłbym pewnie zachwycony, bo to takie granie że bez czteropaka nie podchodź, ale w domu to nie wiem po co miałbym tego słuchać. Więc nie słucham. Niech sobie grają - fajnie, że im się chce.
Przygody Batona na czarnym lądzie
Awatar użytkownika
Nerwowy
mistrz forumowej ceremonii

20-03-2026, 17:05

O co chodzi z tym rzekomym "hajpem" - była płyta miesiąca w Mystic Art czy co? :hehehe:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 17:15

w metal hammerze
Obrazek
Awatar użytkownika
Nerwowy
mistrz forumowej ceremonii

20-03-2026, 17:23

No to chyba dobrze że w zagramniczej prasie rodaczkę doceniają :hehehe: :hehehe: :hehehe:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 17:50

Tutaj jest chyba problem z wysokością oczekiwań. Czy zespół jest dobry? Wg mnie tak. Czy jest szczery w tym co robi? Wygląda na to, że tak. Czy używa spójnej i przekonującej estetyki? Tak. Czy jest to transgresja i pchanie gatunku naprzód? Nie. Czy jest to coś na miarę Cultes des Ghoules? Też nie.
Wielkich zachwytów nie kumam, ale też nie kumam jebania tego jakby to było jakieś gówno, bo nie jest.
W metalu ostatnio ogólnie jest tyle wtórnych rzeczy, że głowa puchnie od tych jednakowych kapel. Ta pomimo wtórności odstaje jakoś na plus.
Awatar użytkownika
Rumburak
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 18:41

Dokładnie tak. Nawet posłuchałem dziś trochę, żeby przekonać się na własne uszy o co tyle krzyku. Do zachwytów nad tym co usłyszałem nie jestem nawet w połowie drogi, ale żeby cisnąć beke i pisać że gówno droga jeszcze dłuższa.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 18:47

ze tak zacytuje sam siebie "ot taki typowy band który pewnie czasem puszcze jak mnie najdzie, w zasadzie dowolny kawałek bo wszystko brzmi tak samo. może jeszcze czymś zaskoczą, poki co to hajp zgasl zanim zdążył się porządnie rozpalić"

no literalnie okreslenie tego totalnym gownem i cisniecie beki (co jest kurwa zlego w cisnieciu beki, swoja droga xd).
Obrazek
Awatar użytkownika
Rumburak
rasowy masterfulowicz

20-03-2026, 18:54

Generalnie nic, ale jeżeli o mnie chodzi to ja nawet nie odnosiłem się do tego co ty se tam pisałeś bo nie czytałem.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Elhaz_77
w mackach Zła

20-03-2026, 19:46

DST pisze:
20-03-2026, 17:50
Tutaj jest chyba problem z wysokością oczekiwań. Czy zespół jest dobry? Wg mnie tak. Czy jest szczery w tym co robi? Wygląda na to, że tak. Czy używa spójnej i przekonującej estetyki? Tak. Czy jest to transgresja i pchanie gatunku naprzód? Nie. Czy jest to coś na miarę Cultes des Ghoules? Też nie.
Wielkich zachwytów nie kumam, ale też nie kumam jebania tego jakby to było jakieś gówno, bo nie jest.
W metalu ostatnio ogólnie jest tyle wtórnych rzeczy, że głowa puchnie od tych jednakowych kapel. Ta pomimo wtórności odstaje jakoś na plus.
W punkt. Dokładnie tak to widzę.
C//A
w mackach Zła

20-03-2026, 22:37

zekke pisze:
20-03-2026, 18:47
ze tak zacytuje sam siebie "ot taki typowy band który pewnie czasem puszcze jak mnie najdzie, w zasadzie dowolny kawałek bo wszystko brzmi tak samo. może jeszcze czymś zaskoczą, poki co to hajp zgasl zanim zdążył się porządnie rozpalić"

no literalnie okreslenie tego totalnym gownem i cisniecie beki (co jest kurwa zlego w cisnieciu beki, swoja droga xd).
O jakim hajpie mowa? Pytam bez podtekstów. Nie czytam mediów muzycznych, nie mam mediów społeczosiowych, także coś mnie może omijać. Jest jakiś większy hajp na Truciznę?
ODPOWIEDZ