VOIVOD

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
535

Re: VOIVOD

09-07-2013, 08:59

Ja tu nie widzę żadnego niebezpieczeństwa. Przedział 1987-1991, który określiłem mianem "złotych lat" - nie podlega dyskusji. Po prostu tak jest. Większość płyt VOIVOD, można postawić na szczycie ich dyskografii, ale zawsze należy pamiętać, że te trzy (dla mnie cztery) mają pierwszeństwo, więc zdanie budujemy w następujący sposób. Przykładowo: The Outer Limits to najlepsza płyta VOIVOD, zaraz po Nothingface, Killing Technology, Dimension Hatross oraz Angel Rat. Tylko wtedy jest ono prawdziwe i ma sens.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-07-2013, 09:12

Moim zdaniem TOL jest jednak o wlos lepsza od Angel Rat. W zasadzie to jest przeciez kulminacja zalozen z poprzedniczki - spokojniejsze, bardziej rockowe granie z jeszcze wieksza doza nawiazan do rocka progresywnego niz kiedys. Obie sa dla mnie rownie wartosciowe (zwlaszcza, ze oferuja jednak totalnie inny klimat), natomiast obiektywnie patrzac TOL wydaje mi sie mocniejszym albumem. Ale znow, tak jak w przypadku Autopsy, rozchodzi sie tu o drugie miejsce po przecinku.
this is a land of wolves now
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 20:53

3 numery z koncertu 7.07.2013 w Quebecu:
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

09-07-2013, 22:26

Riven pisze:Moim zdaniem TOL jest jednak o wlos lepsza od Angel Rat. W zasadzie to jest przeciez kulminacja zalozen z poprzedniczki - spokojniejsze, bardziej rockowe granie z jeszcze wieksza doza nawiazan do rocka progresywnego niz kiedys. Obie sa dla mnie rownie wartosciowe (zwlaszcza, ze oferuja jednak totalnie inny klimat), natomiast obiektywnie patrzac TOL wydaje mi sie mocniejszym albumem. Ale znow, tak jak w przypadku Autopsy, rozchodzi sie tu o drugie miejsce po przecinku.
Riven, nie ma co dać się zepchnąć do narożnika. "The Outer Limits" nie jest lepszą płytą o włos, lecz zdecydowanie lepszą od "Angel Rat", która miała swoje słabości (idea zrobienia drugiego RUSH z VOIVOD, przez to kulejące nieco brzmienie itd.) Gdyby "Angel Rat" nagrać bardziej ponuro, potężniej, to wyszedłby z tego majstersztyk. "THe Outer Limits" jest totalnie kompletne i totalnie w innym wymiarze, podobnie jak później "Phobos". Zastanawiam się, czy trzecią taką płytą nie jest tak naprawdę "Infini". Oczywiście, pierwszy klasyczny skład jest ok, ale tak to przewrotnie w życiu bywa, że czasem trzeba odjąć jakieś ogniwo, aby przekroczyć próg doskonałości.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-07-2013, 22:30

Powiem tyle : dawno nie słuchałes nothingface. Wlacz sobie, przypomnij sobie jak ta płyta jest wyprodukowana, jakie ma teksty (np. Into my hypercube). W żadnym wypadku nie ustępuje ona TOL.
535

09-07-2013, 22:35

Drone pisze: Oczywiście, pierwszy klasyczny skład jest ok, ale tak to przewrotnie w życiu bywa, że czasem trzeba odjąć jakieś ogniwo, aby przekroczyć próg doskonałości.
Ciekawe. Skład, który nagrał Killing Technology. Płytę, którą można spokojnie postawić w gronie najlepszych dla tego okresu i metalu w ogóle, był w takim razie za dobry, czy za słaby?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-07-2013, 22:37

Drone lubi poprzesadzac, ale intencje ma dobre. To że płyty wydane pod koniec lat 80 są genialne wie każdy, wiec takie promowanie późniejszych ostatecznie jest czymś pozytywnym.
535

09-07-2013, 22:40

Promowanie, tak. Mieszanie w głowach, nie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-07-2013, 01:16

Kto jest bogiem?
Kto jest psem?

Obrazek
535

10-07-2013, 07:50

535 pisze:
Drone pisze: Oczywiście, pierwszy klasyczny skład jest ok, ale tak to przewrotnie w życiu bywa, że czasem trzeba odjąć jakieś ogniwo, aby przekroczyć próg doskonałości.
Ciekawe. Skład, który nagrał Killing Technology. Płytę, którą można spokojnie postawić w gronie najlepszych dla tego okresu i metalu w ogóle, był w takim razie za dobry, czy za słaby?
Kolejna, bardzo dziwna sprawa, to Nothingface. Płyta, która na szeroko pojętej scenie metalowej, w owych latach nie ma swojego odpowiednika. Oczywiście fani NoMeansNo uśmiechną się pod nosem.
Awatar użytkownika
Harlequin

10-07-2013, 08:58

Riven pisze:Phobos > outer limits = nothingface = dimension = killing
Outer Limits > Phobos = Nothingface > Killing = Dimension >=Angel rat
HAL_9000
zaczyna szaleć

10-07-2013, 18:54

Nothingface i Phobos, to dzieła największe, a co do reszty, to można się już kłócić.
Nówka podoba mi się nawet, choć miałem opory. Zastanawiające nawet, bo wydaje mi się być lepsza od tych ostatnich, nagranych jeszcze z Denisem. Ha!
Sarenka na mrozie nie może

Czeka na ciepły oddech

Leśniczy ją głaszcze po udzie

Niech się naje do syta
Awatar użytkownika
Żułek

11-07-2013, 19:28

The Outer Limits > Rrröööaaarrr > Killing Technology > debiut > Dimension Hatröss > Phobos > Nothingface > Angel Rat i reszta ;)

nowy album jeszcze nie wiem gdzie wrzucić ;) na dzień dzisiejszy tak między debiutem a DH ale to się jeszcze zobaczy ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
535

12-07-2013, 07:36

Ten zespół jest niesamowity. Wychodzi na to, że szczyt osiągnęli na samym dnie, najlepsze płyty nagrywając w rezerwowym składzie. Ciekawe jest też to, że w "sąsiedztwie" Phobos w żadnej z powyższych wyliczanek nie ma Negatron. Wydawać by się mogło, że jeżeli Phobos, to także Negatron, jeżeli The Outer Limits to Nothingface lub chociaż Angel Rat. Czegoś tutaj nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-07-2013, 10:20

Ale przeciez The Outer LImits to plyta kompletnie inna od Angel Rat. W przypadku Negatron wychodzi ten sam problem, co zawsze w przypadku tego zespolu. To, ze od czolowej pozycji na drabince dzieli ja kilka miejsce tworzy mylne wrazenie, ze jest to album znacznie slabszy. Od Negatron lepszy jest Nothingface, Dimension, TOL, Angel Rat czy debiut (chyba nie zaprzeczysz?). Tylko ze to nic nie zmienia, bo Negatron to nadal BARDZO dobra plyta, momentami wrecz genialna - a na pewno kompletnie wyjatkowa i cholernie niedoceniona. 9/10 luzem. Przeciez miedzy dziewiatka a dzesiatka miesci sie nieskonczonosc :).

To wszystko to sa szczegoly. Te plyty sa tak roznorodne, ze wartosciowanie ich jest sztuka dla sztuki. Poza konkursem umiescilbym jedynie album s/t, ktory wyszedl zdecydowanie slabiej.
535

12-07-2013, 10:33

Niby szczegóły, ale...Spróbujmy inaczej.

Zestaw pierwszy.
1."Killing Technology" - 7:33
2."Overreaction" - 4:45
3."Tornado" - 6:02
4."Too Scared To Scream" - 4:14
5."Forgotten In Space" - 6:10
6."Ravenous Medicine" - 4:33
7."Order of the Blackguards" - 4:28

Zestaw drugi.
1."Experiment" - 6:10
2."Tribal Convictions" - 4:52
3."Chaosmöngers" - 4:39
4."Technocratic Manipulators" - 4:35
5."Macrosolutions to Megaproblems" - 5:33
6."Brain Scan" - 5:08
7."Psychic Vacuum" - 3:49
8."Cosmic Drama" - 4:54

Zestaw trzeci.
1.Unknown Knows (5:01)
2.Nothingface (4:13)
3.Astronomy Domine (5:31)
4.Missing Sequences (5:47)
5.X-Ray (4:29)
6.Inner Combustion (3:47)
7.Pre-Ignition (5:12)
8.Into My Hypercube (5:04)
9.Sub-Effect (4:30)

Nie wydaje mi się, by VOIVOD dysponował lepszym menu, na którejkolwiek z wydanych wcześniej, czy też później, płyt, więc jak to możliwe, że tamte są od powyższych lepsze? Istnieje jakieś (pokrętne) wytłumaczenie?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-07-2013, 10:45

Nie wiem. Wg. mnie Phobos jest o wlos lepszy od tych trzech albumow. Cos z otchlania, skurwysynskim zimnem i ogolna bezwzglednoscia kosmosu, ktore ziona z tej plyty ;).
Heretyk

12-07-2013, 11:04

Żułek pisze:The Outer Limits > Rrröööaaarrr > Killing Technology > debiut > Dimension Hatröss > Phobos > Nothingface > Angel Rat i reszta ;)

nowy album jeszcze nie wiem gdzie wrzucić ;) na dzień dzisiejszy tak między debiutem a DH ale to się jeszcze zobaczy ;)
w życiu nie widziałem większej bzdury
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-07-2013, 11:14

To chyba nie widziałeś co któryś geniusz pisał tu o brzmieniu killing technology :D
ODPOWIEDZ