Zaraz Ci Scaarph powie jak bardzo słabe jest to wydawnictwo ;]grot pisze:niestety słabe to ostatnie wydawnictwo
NACHTMYSTIUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- grot
- weteran forumowych bitew
Re: NACHTMYSTIUM
jak powie słabe wydawnictwo to ja mu przyklasnę, jest słabe :)
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re:
nie powie bo mój pajęczy instynkt nie pozwolił mi posłuchać zarówno assassins II jak i tej nowej :)Skaut pisze:Zaraz Ci Scaarph powie jak bardzo słabe jest to wydawnictwo ;]grot pisze:niestety słabe to ostatnie wydawnictwo
edit: kurcze, czyli jednak wychodzi na to, że i tak to właśnie powiedziałem hehe
Bardzo podoba mi się ten ostatni Nachtymystium. Po drugiej części Addicts: Black Meddle chciałem postawić na nich krzyżyk - sądziłem, że pójdą w stronę jakichś mało zjadliwych eksperymentów, będą chcieli na siłę poszerzać ramy gatunku tworząc pokracznego potworka, pozbawionego proporcji i urągającemu mojemu poczuciu estetyki.
Tymczasem sączy się z głośników jak rozgrzana smoła - płyta dość intensywna i wraz z początkiem pierwszej konfrontacji sprawiająca wrażenie trochę skostniałej, banalnej i do bólu klasycznej. Jednak gdy wejdziemy w tę muzykę nieco głębiej to szybko się okazuje, że pod spokojną, nagrzaną od słońca taflą wody jest cholernie zimo i bezkresnie ciemno. Wodorosty owijają nasze nogi, silny wir wsysa coraz głębiej i głębiej, ale szybko tracimy nadzieję, że osiągniemy dno. Intensywna, lekko hipnotyzująca, bardzo spójna, z unikalnym klimatem - dla mnie to jedna z najlepszych black metalowych płyt tego roku.
Tymczasem sączy się z głośników jak rozgrzana smoła - płyta dość intensywna i wraz z początkiem pierwszej konfrontacji sprawiająca wrażenie trochę skostniałej, banalnej i do bólu klasycznej. Jednak gdy wejdziemy w tę muzykę nieco głębiej to szybko się okazuje, że pod spokojną, nagrzaną od słońca taflą wody jest cholernie zimo i bezkresnie ciemno. Wodorosty owijają nasze nogi, silny wir wsysa coraz głębiej i głębiej, ale szybko tracimy nadzieję, że osiągniemy dno. Intensywna, lekko hipnotyzująca, bardzo spójna, z unikalnym klimatem - dla mnie to jedna z najlepszych black metalowych płyt tego roku.
Dla mniej wyrobionych słuchaczy ta płyta rzeczywiście może sprawiać wrażenie słabej. Proponuję słuchać do skutku. :)grot pisze:jak powie słabe wydawnictwo to ja mu przyklasnę, jest słabe :)
- Nerwowy
Możliwe, ale thx but no thx ;). Są ciekawsze rzeczy.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
A możesz mi coś polecić? Chętnie posłuchałbym tegorocznej, ciekawszej płyty w tym gatunku.
Słuchając tego Nachtmystium dochodzę jednak do wniosku, że to nie jest black metal - estetyka, środki wyrazu i wygląd zewnętrzny sugerowałby, że mamy do czynienia z płytą black metalową, ale biorąc pod uwagę warstwę emocjonalną tego krążka to wcale nie jestem pewny czy mieści się on w tym gatunku. Myślę, że to jest album, który może na swoj sposób docenić także osoba nie rozumiejąca czym jest black metal. Ten teoretyczny atut w procesie przyswajania tej muzyki jest jednocześnie największą wadą, bo w pełni trafi ona tylko do słuchacza otwartego, słuchacza o umyśle czystem i cierpliwym - potrafiącego oderwać emocjonalną substancję od muzycznej formy. Aby należycie pojąć ten krążek trzeba najpierw zrozumieć czym jest black metal, a później potrafić to od siebie odsunąć. Najpierw pojąć jego formę, a później przyjać go zupełnie od niej abstrahując.
Oczywiście można też po prostu cieszyć się fajnymi riffami, melodyką, dobrymi partiami wokalnymi i zróżnicowaniem tej muzyki.
Oczywiście można też po prostu cieszyć się fajnymi riffami, melodyką, dobrymi partiami wokalnymi i zróżnicowaniem tej muzyki.
- Nerwowy
To już Mgła, Revenge i Marduk Ci nie wystarczą ? ;) Zresztą akurat jeśli chodzi o bm to jakoś w tym roku nie mam zbyt dużego ciśnienia na nowości.Maria Konopnicka pisze:możesz mi coś polecić? Chętnie posłuchałbym tegorocznej, ciekawszej płyty w tym gatunku.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Block69
Nie jest zła ta nowa płyta. Jest troche zamulaczy i motywów z dupy wziętych, ale przez większość czasu bardzo dobrze mi sie tego słucha.
PENIS METAL
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
Ja dokładnie na odwrót - w samej Norwegii szykuje się kilka mocnych strzałów:)Nerwowy pisze: jeśli chodzi o bm to jakoś w tym roku nie mam zbyt dużego ciśnienia na nowości.
'Come the Blessed Madness'
- Realista
Ta nowa płyta jest dobra do połowy, potem niestety zamula...
- Block69
- Realista
oto słowa mędrca.Block69 pisze:Kole 20min wyciąć i by było jeszcze lepiej.
- koreaniec
- w mackach Zła
Ciekawe zjawisko. Mimo prób obrzydzenia mi "Silencing Machine" przez użytkowników MM, trwałem do dziś w przeświadczeniu, że to bardzo dobra płyta. Do dziś. Po entuzjastycznych opiniach Marii postanowiłem przysłuchać się jeszcze raz - baczniejszym uchem. Musi być z tą muzyką jednak coś nie tak. :)
Lefthandpathyoga
Piękna ta ostatnia płyta - włączyłem sobie po kilku miesiącach przerwy i mogę się podpisać pod tym co napisałem powyżej, dodając, że to nie tylko jedna z lepszych black metalowych płyt 2012 roku, ale jedna z lepszych black metalowych płyt ostatnich lat.
- koreaniec
- w mackach Zła
Zastanawiam sie po co całkiem dobrą gitarową, organiczną muzykę zesrali tymi elektronicznymi bajerami w tle.
Lefthandpathyoga
-
- mistrz forumowej ceremonii
Sugestia wytwórni?
- koreaniec
- w mackach Zła
Na to wygląda. Leśny BM, który zostałby po okrojeniu z elektroniki mógłby być niestrawny dla nowoczesnej publiczniości.est pisze:Sugestia wytwórni?
Lefthandpathyoga