Trzaski, zgrzyty i skowyty.

Dungeon synth, dark ambient, drone, harsh noise i inne mroki

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Trzaski, zgrzyty i skowyty.

05-07-2009, 11:21

PrzemoC pisze: Z polski polecam: Vilgoć - nowa płyta i split wyszły na początku roku, power electronics gdzieś pomiędzy Slogun i Whitehouse, wokal po polsku,

no nie przesadzajmy... :roll:
Nie zmienia to faktu że to dobry projekt.
Brandkommando - power e. / death industrial,
UWIELBIAM, nowa płyta ryje aż miło.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-07-2009, 11:57

tytuly tych projektow sa czesto zabawne. Vilgoć :D
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

05-07-2009, 13:56

no nie przesadzajmy... Nie zmienia to faktu że to dobry projekt.
Akurat tutaj nie przesadzam, najnowsza płyta Vilgoć "Ubytki" i jego split z Sektor X to jak narazie jedne z najlepszych wydawnictw w tym gatunku z Polski. Totalnie psychopatyczny klimat z wyraźnym polskim wokalem. Psychoza, maniakalność, alienacja. Szczerze polecam.

Ano zabawna nazwa, nie do końca oddaje klimat tego co on teraz robi.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-07-2009, 15:36

PrzemoC pisze:Akurat tutaj nie przesadzam, najnowsza płyta Vilgoć "Ubytki" i jego split z Sektor X to jak narazie jedne z najlepszych wydawnictw w tym gatunku z Polski. Totalnie psychopatyczny klimat z wyraźnym polskim wokalem. Psychoza, maniakalność, alienacja. Szczerze polecam.
Ale porównywanie tego do takich gigantów jak Whitehouse czy Slogun ociera się o ignorancję. I mówię to z pozycji osoby, która "Wypełnienie" wprost uwielbia.
Jaghut
zaczyna szaleć

05-07-2009, 15:52

Panowie pora zmoczyć swoje cipeczki bo oto:
piątek, lipca 03, 2009

Two new Genocide Organ releases on Tesco
TWO NEW GENOCIDE ORGAN RELEASES WILL SOON BE AVAILABLE ON TESCO AT

http://www.tesco-germany.com or http://www.tesco-distro.com

GENOCIDE ORGAN - LIVE in JAPAN 2003/2007 DVD/CD set

and a special lim.ed.

GENOCIDE ORGAN - LIVE IN JAPAN 2007 LP

more info soon, so far we have uploaded a medley of some tracks that
will be out on the audio CD with the DVD and which will also be featured
on the LP version.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-07-2009, 15:58

ee tam, mogliby powydawać wreszcie longi na normalnych CD, bo w Leichenlinie 20th Anniversary Edition już nie wierzę.
Jaghut
zaczyna szaleć

05-07-2009, 16:05

Mogliby ale to, że ich DVD jest już bliżej niż dalej to bardzo pozytywna wiadomość. Jako że nie palą się do zagrania w Polandzie ani okolicach (mam nadzieje, że może na którejś następnej edycji Wrocław Industrial Fest) to taki substytut to fajna sprawa.
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

05-07-2009, 16:41

Morph pisze:Ale porównywanie tego do takich gigantów jak Whitehouse czy Slogun ociera się o ignorancję. I mówię to z pozycji osoby, która "Wypełnienie" wprost uwielbia.
Takie porównanie jest jak najbardziej na miejscu - rzecz jasna opisując brzmienie tej płyty i to też miałem w zamiarze. Nie wiem jakim cudem wymyśliłeś, że chodzi o jakieś porównywanie do całości dorobku tych projektów. Chodzi o rozeznanie i proste opisanie brzmienia.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-07-2009, 17:09

PrzemoC pisze:Takie porównanie jest jak najbardziej na miejscu - rzecz jasna opisując brzmienie tej płyty i to też miałem w zamiarze. Nie wiem jakim cudem wymyśliłeś, że chodzi o jakieś porównywanie do całości dorobku tych projektów. Chodzi o rozeznanie i proste opisanie brzmienia.
Też nie, to zupełnie inna muzyka niż Whitehouse. Ze Slogun już trochę lepiej, ale jakby rzucać nazwy do których najbliżej to raczej rzuciłbym bardziej noise'owe nazwy. Dużo więcej w tym np. Sickness czy Prurient niż Slogun czy Whitehouse.
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

05-07-2009, 17:31

Sam Slogun to taki harsh noise z wokalem, podobnie Priurient. Natomiast ciężko nie odnaleźć podobieństwa nagrań Vilgoć do Whitehouse, nie wiem skąd taki pomysł, jeszcze nie spotkałem nikogo kto by temu zaprzeczał - porównuję głównie z opiniami ludzi z polskiej sceny noise/PE, a także opinią samego autora:
FASCYNACJE [dla mnie NAWIĄZYWANIE - nie wtórne kopiowoanie] do twórczości Whitehouse, zwłaszcza ponadczasowej dla mnie "Quality Time" - są rzeczywiście zauważalne i oczywiste
;)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-07-2009, 17:33

PrzemoC pisze:Sam Slogun to taki harsh noise z wokalem.
:shock:
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

05-07-2009, 18:01

Coś nie tak? ;)

Wyjaśnię po krótce co miałem na myśli.

Istnieje pewne rozmycie w kwiestii tego co jest noise a co PE. Najprostrza definicja na jaką można trafić, to że PE ma wokale a noise nie. Jest to mylące, mnóstro czysto noise'owych projektów używa wokalu jako podstawy swojego brzmienia: Masonna, Tralphaz czy polski Retro. Inny wyróżnik to powtarzalność tekstur - to słychać często wyraźnie w tym co gra np. Grunt (ale nie zawsze, taki materiał jak "Instalation of Blood and Steel" to czysty harsh noise na modłę Sickness, Goat i podobnych). B. często łatwo zakwalifikować coś jako PE ze względu na samą otoczkę, tematykę tekstów (i ich istnienie, heheh) - PE samo w sobie jest przede wszystkim polem eksplorowania różnych patologii i jest to właśnie to co najczęściej uznaje się za decydujące o przynależności do gatunku.

Ciekawie o tym mówi np. kolo z PE/industrialnego Griefer:
Wyłączając politykę, myślę, że prawdziwy, czysty noise widać w klasycznym amerykańskim PE – Slogun czy Deathpile mogą wręcz uchodzić za ściany z wokalem. Istnieje także podział między podejściem do liryków - wewnętrzny dialog kontra europejska oratoryka przez system nagłaśniający.
Cały wywiad tutaj: http://de-wast.blogspot.com/2008/06/griefer.html

(Przy okazji b. polecam DEWAST, świetny blog w tych klimatach.)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-07-2009, 18:06

Nie no, po prostu dla mnie PE to coś, co "jest przede wszystkim polem eksplorowania różnych patologii" i dlatego Slogun rozpatruję tylko w takich kategoriach.

PrzemoC - tak z ciekawości - sam rzeźbisz coś w hałasie?
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

05-07-2009, 18:17

Rzeźbię czasem pod kilkoma nazwami, ale nie często; nie gram na analogowych efektach - używam kompa.

Ot, parę lat temu odkryłem na nowo noise i zgłębiam. Ta scena poszła mocno do przodu od lat 90-tych i jest mnóstwo rzeczy, które dają radę. Ogólnie pisuję recenzje, współtworzę netlab 77industry.com, udzielam się na forum harshnoise.art.pl - tam jest główne, sieciowe zgrupowanie tej sceny.
Jaghut
zaczyna szaleć

05-07-2009, 23:39

Ma ktoś niesławne Pure Sotosa? Jeżeli tak to może się podzielić?
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

06-07-2009, 07:52

Mnóstwo ludzi ma. Widziałem kiedyś topic na ten temat na forum Troniks / Chondritic Sound i były tam linki bezpośrednio do pdf-ów - może być ciężko znaleźć bo to spore forum, prawdopodobnie był to dział PE prowadzony przez M. Aspę. Teraz patrzyłem na google i "sotos pure" daje linki do torrentów z przynajmniej dwoma pierwszymi numerami (np. na Pirate Bay). Szukajcie a znajdziecie.

Przeglądałem jakieś numiery i porypane to (nie-)zdrowo. Takie popłuczyny po Markizie de Wsade - historyjki o gwałceniu dzieci i innych takich. Dla entuzjastów, mnie ta "transgresja" nie bierze ;).
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

06-07-2009, 13:29

ostatnio wylądowałem na koncercie wolfslinge z "mojego" miasta. dziewucha się zajmuje obsługą aparatury, i robi to muszę przyznać klawo. jak mnie często noise nudzi tak bardzo żywo wypadł ten jej soniczny terror na żywo hehe. sporo się działo w jej secie i generalnie jestem zadowolony. szczerze mówiąc nie wiem, czy naprodukowała płyt czy e tam, ale może znacie?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

06-07-2009, 14:10

Nie znam tego, próbowałem zguglować ale nic nie dało. Nazwę właściwie podałeś?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

06-07-2009, 14:13

tak, wychodzi na to, że niewiele raczej materialnego dorobku. łapaj pejsa dziewuchy:
http://www.myspace.com/thewickermammy
przy czym nie wiem co za kawałki tam są umieszczone bo nie słuchałem jeszcze, teraz dopiero włączyłem.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

06-07-2009, 14:30

Obadam jak będę w domu.

Na zeszłorocznym Bez Kontroli grał taki rudy irlandczyk Bipolar Joe i dawał radę. Ona też jest ruda i z Irlandii więc widzę związek ;). Materiał Bipolar Joe można zassać stąd: 77industry.com, "Bipolar Joe likes fat chicks" to się zwie. Fajne, chociaż na koncercie chyba lepiej dał radę:

Hehe.
ODPOWIEDZ