ULVER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: ULVER

27-05-2012, 11:50

nicram pisze:@Morph Mnie jednak trudno zestawiać autorską płytę z nagraniami coverów, które może być objawem niemocy twórczej
Przeciez Ulver od dluzszego czasu klecili covery, do tego wychodzilo im to ponadprzecietnie, a dobry cover sam z siebie tez nie powstanie, wiec nie popadalbym tutaj ze skrajnosci w skrajnosc
nicram pisze:
0ms pisze:
nicram pisze:To nie ONI skomponowali tę muzykę
Patrzac na ostatnia plyte nasuwa mi sie jeden wniosek: cale szczescie, ze nie sa to autorskie kompozycje
Dlatego nie rozumiem nad czym się tutaj pałować - nad tym, że są dobrymi odtwórcami cudzych piosenek?
Nikt nie twierdzi, ze tak nie jest, wiec w czym problem?
[V]
mistrz forumowej ceremonii

27-05-2012, 11:52

zekke pisze:te quasi jakies hipsterskie pierdolenie lato lato flanele anorektyczne dupy dupy bez cycek kapelusze wszyscy wyluzowani.. myslalem ze to juz przystalo byc kontrastowo trendi w stosunku do metalu i dobrej muzyki ogolnie. ulver nie jest dobry - face it - ulver skonczyl sie na blood inside co juz prorokowalem po pierwszych przesluchaniach shadows of the sun w ktorych byl jeszcze pierwiastek ich dawnego 'ja' - czasow gdy garm nie nakladal zimowej czapki pod tshirt i 25C na zewnatrz. nostalgicznie czekam z utesknieniem na powrot tekstow 'ta plyta wypierdala skurwiale serca slabych ludzi prosto z ich nedznych katolickich ciał i depcze je ujebana w smole racica szatanskiego kozła' - moda na pedalstawo zaszla juz tak daleko wiec kryzys i zwrot 180% stopni jest nieunikniony.

ale poki co wciaz 'slomkowe kapelusze' > ja.
zdecyodowanie za duzo czasu spedzasz na silowni popijajac bialko serwatki i ogladajac w lustach swoje nabrzmiale bicepsy i puchnace czworoglowe;D

od wczoraj ta nowa plyta poleciala u mnie jakies 20 razy i jest to w mojej opinii naprawde zajebisty krazek.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

27-05-2012, 11:52

zekke pisze:... czasow gdy garm nie nakladal zimowej czapki pod tshirt ...
Kurwa, próbuję, próbuję i nic - jak założyć zimową czapkę pod tshirt???
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

27-05-2012, 11:54

To proste:
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

27-05-2012, 11:54

:D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-05-2012, 12:00

[V] pisze:
nicram pisze:Troszkę nie rozumiem tych zachwytów. Nie zapominajmy, że to nie płyta autorska Ulver. To nie ONI skomponowali tę muzykę, nie ONI napisali teksty...
no i? to znaczy,ze mam sie nie zachwycac bo to covery?:D
Tylko czym się zachwycasz, bo nie rozumiem? Ulverem, że są dobrym cover bandem, czy muzyką i tekstami? Czy zachwycałbyś się tym gdyby te piosenki nagrał inny zespół? Czy zachwycasz się również oryginałami?
A i jeszcze jedno - twierdzisz, że ta płyta to jedna z mocniejszych pozycji tego roku. Czy piosenki skomponowane i nagrane przez inne zespoły kilkanaście i kilkadziesiąt lat temu mogą konkurować z autorskim materiałem innych grup? No kurwa przecież to jest bez sensu.
all the monsters will break your heart
[V]

27-05-2012, 12:12

Nie ogarniasz tego i robisz sie nerwowy. ;)
Sprawdzilem 80% oryginalów i moge stwierdzic, ze ekipa z Oslo nadala tym utworom nowego sznytu, podkoloryzowala je nie zabierajac im zbyt wiele z ich charakteru. Oryginaly zostaly nagrane lata temu, byly bardzo pierwotne, surowe, teraz zostaly wystrojone w nowe brzmienia i zostaly zinterpretowane ponownie w bardzo ciekawy sposób. Ujmuje mnie ten caly koncept, bo to nie jest zwykla plyta z coverami, to jest krazek który zawiera w przytlaczajacej wiekszosci utwory wykonawców dawno juz zapomnianych, którzy leza szesc stóp pod ziemia i tylko maniacy wiedza ze cos takiego nagrano. To ciekawe i twórcze podejscie. Poza tym taka plyta musiala sie pojawic, bo wplywy muzyki z tamtych lat odbijaly sie w muzyce tego zespolu juz na wysokosci "Blood Inside" jesli nie wczesniej, wiec jest to kolejny logiczny krok w karierze tego zespolu.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
nicram

27-05-2012, 12:22

[V] pisze: nie ogarniasz tego i robisz sie nerwowy ;)
LOL
[V] pisze: sprawdzilem 80% oryginalów i moge stwierdzic,ze ekipa z Oslo nadala tym utworom nowego sznytu,podkoloryzowala je nie zabierajac im zbyt wiele z ich charakteru.Oryginaly zostaly nagrane lata temu,byly bardzo pierwotne,surowe,teraz zostaly wystrojone w nowe brzmienia i zostaly zinterpretowane ponownie w bardzo ciekawy sposób.
czyli zachwycasz się jednak Ulverem...troszkę nowych fatałaszków a Ty lecisz jak mucha do...:-D i ten bardzo ciekawy sposób to właściwie jaki? :-) Ciekawie by było gdyby akurat wiele zabrano z charakteru tych utworów i przedstawiono je w zupełnie nowym, zaskakującym świetle.
[V] pisze:Ujmuje mnie ten caly koncept,bo to nie jest zwykla plyta z coverami,to jest krazek który zawiera w przytlaczajacej wiekszosci utwory wykonawców dawno juz zapomnianych,którzy leza szesc stóp pod ziemia i tylko maniacy wiedza ze cos takiego nagrano.To ciekawe i twórcze podejscie.
Wywołałeś uśmiech na mojej twarzy. Czy ciekawym i twórczym podejściem jest to, że wybrali piosenki zespołów, które już nie istnieją i są nieco zapomniane????? Bo to jest mniej więcej co wynika z Twojej wypowiedzi...
[V]

27-05-2012, 12:26

widze,ze przecenilem twoje mozliwosci i nie jestes sobie w stanie tego przyswoic tych informacji.
Awatar użytkownika
nicram

27-05-2012, 12:30

Próbowałem zrozumieć Twoje zachwyty, przeanalizowałem Twój wpis, pokazałem, że zawiera on tylko puste frazesy, a Ty piszesz:
[V] pisze:widze,ze przecenilem twoje mozliwosci i nie jestes sobie w stanie tego przyswoic tych informacji.
:-D
[V]

27-05-2012, 12:36

Puste frazesy to twoje bezsensownie szczekanie i jazda pod prad jak baran, który chce za wszelka cene pokazac ze ma swoje zdanie. Nie mam czasu ani ochoty na wdawanie sie w takie dywagacje. Czytaj uwaznie posty, sluchaj dlugo i uwaznie muzyki i wtedy sie wypowiadaj, w innym wypadku mozesz isc na ulice i rysowac sobie kreda wykresy i nierownosci Kill''em All>>>>Slayer.

who cares...
Awatar użytkownika
nicram

27-05-2012, 14:15

[V] pisze:Puste frazesy to twoje bezsensownie szczekanie i jazda pod prad jak baran, który chce za wszelka cene pokazac ze ma swoje zdanie. Nie mam czasu ani ochoty na wdawanie sie w takie dywagacje.
Uważaj, bo okazuje się, że
[V] pisze:nie ogarniasz tego i robisz sie nerwowy
.
Nie wiem gdzie widzisz jakieś moje szczekanie. Grzecznie zapytałem co takiego wyjątkowego widzisz w albumie z coverami, który nagrał Ulver. W zamian dostałem odpowiedź, która jest delikatnie rzecz ujmując, stekiem bzdur m.in. o twórczym i ciekawym podejściu - czyli o nagraniu utworów zapomnianych i nieistniejących zespołów. Spoko, mogę z tym żyć. Tylko wychodzi na to, że gówno masz do przekazania, za wyjątkiem tego, że to "jedna z najjaśniejszych pozycji tego roku". Problem pojawia się gdy trzeba to jakoś uzasadnić...a jak ktoś postawi Cię twarzą w twarz z tym co piszesz, to się okazuje, że jest baranem, nie ogrania, albo inne bzdety.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 14:22

myślałem że nikomu nie trzeba będzie tego tłumaczyć, ale:
dobre covery > przeciętny własny materiał
Nie chodzi o punkt wyjścia w postaci już istniejących pomysłów, ale o to, gdzie zawędrowali na tej płycie.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
[V]

27-05-2012, 14:30

oczywiscie ze ciekawa reinterpretacja zapomnianych utworów z przed lat to twórcze i ciekawe podejscie.Dlaczego?Wiekszosc bierze na tapete najwieksze nazwy z tamtego okresu i ich najwieksze,najbardziej rozpoznawalne utwory i nic z tego nie wynika.
Ot,kolejny rockowy/metalowy wykonawca odegral cos The Doors czy Jefferson Airplane.

W przypadku Ulver wyglada to inaczej,gdybys sluchal uwaznie plyty dostrzeglbys jak wiele zyskal Where is Yesterday? albo jak teraz brzmi I had to much to dream last night w porownaniu do oryginalu. Ówczesne technika i sposoby realizacji materialu nie pozwalaly odkryc wszystkich walorów tych nomen omen bardzo dobrych kompozycji.Dzisiaj,po kosmetycznych zabiegach i w asyscie doskonalych muzyków, z tak utalentowanym wokalista jak Rygg utwory te zyskaly drugie zycie.

Rozumiesz to czy dalej bedziesz szukal problemu tam gdzie go nie ma?
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 14:50

Nie rzygasz juz wokalem garma na wiecznym reverb/echo identycznym od 3 plyt? Podziwiam.
Awatar użytkownika
nicram

27-05-2012, 14:51

Teraz mogę z tym jakoś polemizować, bo wreszcie jest z czym. Po pierwsze, chciałem poznać Twój punkt widzenia. Niekoniecznie miał to być atak z mojej strony. Ok?

Jeżeli chodzi o wybór piosenek i samych wykonawców - tak zgodzę się, że tak stawiając sprawę - mało znane utwory, mało znanych wykonawców to dobry pomysł. Czy specjalnie odkrywczy na terenie rock/metalu, co do tego mam pewne wątpliwości, bo ciężko jest mi dzisiaj zaliczyć do tego nurtu Ulver, który spokojnie jest bliższy temu, co prezentowały kapele, które wziął na tapetę niż metalu sensu stricto. Sam zresztą (słusznie) zauważyłeś, że wersje Ulver zachowały charakter oryginałów. Zwróciłeś uwagę również na technikę i sposoby realizacji, które uwypukliły to co najlepsze w tych utworach. Ale przecież nie mogło być inaczej, bo w końcu mamy XXI wiek! Bardziej bym się cieszył i uważał za odkrywcze gdyby np. Ulver zajął się utworami z kompletnie innej bajki - jak jazz, muzyka klasyczna i nadał im swojego wilczo-elektronicznego sznytu. Pod tym względem dużo bardziej odkrywcze było dla mnie to co zrobił np. TONY NAIMA & THE BITTERS nagrywając folkowo-rockowe wersje piosenek Dismember. Ba, pomyśl czy nie byłoby jeszcze bardziej wstrząsające, gdyby Ulver nagrał w swoim obecnym stylu covery np. Darkthrone. :-)

Z mojej strony to wszystko. Peace. 666. :-D
535

27-05-2012, 14:56

Mnie się ta płyta podoba. Ładne piosenki. Kupię ją sobie.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 18:18

Z podkreśleniem, że to są piosenki. Ta płyta rzeczywiście jest ładna, lekko rock'n'rollowa, z nowoczesnym, charakterystycznym ulverowskim brzmieniem, całkiem prawdopodobne, że będzie się świetnie spisywać jako muzyka drogi. :) Ja jestem na tak.
You've got nothing to lose but your lives.
535

27-05-2012, 19:06

To właśnie chciałem napisać. To będzie znakomita płyta do spokojnej i beztroskiej podróży samochodem. Tak bym sobie to mniej więcej wyobrażał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 19:15

Dokładnie taka droga :)
You've got nothing to lose but your lives.
ODPOWIEDZ