Promocje poniżej pasa!

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: Promocje poniżej pasa!

18-04-2013, 10:58

Adrian696 pisze:czekam az dwóch najwiekszych przedsiebiorców tego forum załozy włąsna wytwórnie płytowa i pokaże wszystkim tym chłystkom jak sie prowadzi biznes na muzyce z uwzglednieniem szacunku do niej
Przecież takich wytwórni jest sporo - Drone zresztą już pisał o nich.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

18-04-2013, 11:08

Rozumiem, ze szefowie tych wytwórni tak jak wy krytykuja polityce cenowa innych wytwórni???
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
black jacket
zaczyna szaleć

18-04-2013, 11:14

Maria Konopnicka pisze:Nie lepiej byłoby wydać płytę w określonym nakładzie, wyprzedawać przez pół roku, a to co zalega w magazynach po prostu zniszczyć?
Maria Konopnicka pisze:większości płyt kupuję kilka miesięcy po premierze jak ich ceny spadną :)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

18-04-2013, 11:15

Własnie - nie mogłem odszukac tego cytatu - ale Drone napisał kiedys cos podobnego.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Agony
postuje jak opętany!

18-04-2013, 11:30

Maria Konopnicka pisze:I sądzisz, że to [niska sprzedaż płyt - przyp. Agony] wynika z tego, że płyty są za drogie? Czy teraz gdy cena ARMAGEDON spadła do 7 zł będzie miał szansę na platynowy album? :)
Już ustaliliśmy, że w rezultacie postępu technicznego płyty przestały być dobrem luksusowym, a stały się produktem łatwo dostępnym. Ludzie zainteresowani muzyką, a więc większość Użytkowników naszego Forum, mogą kupować płyty w wielkich ilościach. I tak jest w istocie - w temacie ''Jaki album ostatnio kupiłeś'' jest już bardzo wiele wpisów zawierających po kilkadziesiąt pozycji. A jeszcze kilka lat temu jedynie Maria mógł sobie pozwolić na kupno tak wielu CDków.

Jednak większość społeczeństwa to ludzie nie zainteresowani muzyką dogłębnie, a jedynie powierzchownie, lub po prostu zainteresowani muzyką niskich lotów. Pisał o tym Drone. Takim niewybrednym słuchaczom nie jest do szczęścia potrzebne kupno płyty. Zatem w ogólnym rozrachunku sprzedaż płyt i tak spada.

Płyty stają się więc dobrem łatwo dostępnym, ale jednak w dalszym ciągu niszowym. To doprawdy rzadkość, że produkty niszowe są tanie i my, koneserzy muzyki, możemy o sobie powiedzieć, że mamy sporo szczęścia. Trafiliśmy na czasy łatwego dostępu do pożądanych przez nas produktów, częściowo dlatego, że tych produktów pożąda tylko niewielka część społeczeństwa.
In God We Trust
Maria Konopnicka

18-04-2013, 12:24

Adrian696 pisze:rozumiem ze szefowie tych wytwórni tak jak wy krytykuja polityce cenowa innych wytwórni???
Myślę, że każdy ma swoją filozofię i wie co robi - mi bardziej racjonalne wydaje się trzymanie ceny, ale widocznie w promocyjnych szaleństwach też jest jakaś metoda. Może rzeczywiście dzięki nim zespoły są promowane - ktoś kupi za grosze płytę jakiejś kapeli i tak mu się ona spodoba, że kolejną kupi za normalne pieniądze, albo wybierze się na koncert. Tyle, że to wydawało mi się możliwe kilkanaście lat temu, a nie dziś gdy prawie każdą płytę można sprawdzić wpisując jej nazwę w youtube taka polityka promocyjna zupełnie mnie nie przekonuje...
Maria Konopnicka

18-04-2013, 12:26

black jacket pisze:
Maria Konopnicka pisze:Nie lepiej byłoby wydać płytę w określonym nakładzie, wyprzedawać przez pół roku, a to co zalega w magazynach po prostu zniszczyć?
Maria Konopnicka pisze:większości płyt kupuję kilka miesięcy po premierze jak ich ceny spadną :)
Otóż to - gdyby robiono tak jak napisałem wyżej, to większość płyt nie kupowałbym kilka miesięcy po premierze, ale od razu - płacąc za nie więcej, dzięki czemu wytwórnia więcej by zarobiła.
Maria Konopnicka

18-04-2013, 12:29

Agony pisze:Płyty stają się więc dobrem łatwo dostępnym, ale jednak w dalszym ciągu niszowym. To doprawdy rzadkość, że produkty niszowe są tanie i my, koneserzy muzyki, możemy o sobie powiedzieć, że mamy sporo szczęścia. Trafiliśmy na czasy łatwego dostępu do pożądanych przez nas produktów, częściowo dlatego, że tych produktów pożąda tylko niewielka część społeczeństwa.
Dla kogo więc te 7 zł promocje? Dla koneserów?
Mort
rasowy masterfulowicz

18-04-2013, 12:42

Maria Konopnicka pisze:Otóż to - gdyby robiono tak jak napisałem wyżej, to większość płyt nie kupowałbym kilka miesięcy po premierze, ale od razu - płacąc za nie więcej, dzięki czemu wytwórnia więcej by zarobiła.
Zarobiłaby więcej na Tobie, w ogólnym rozrachunku pewnie się to opłaca. Nie pamiętam, żeby Mystic robił wcześniej coś podobnego, ich płyty zwykle trzymają cenę. Widocznie musieli zrobić miejsce na następne płyty Totem, Artrosis i Rootwater.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

18-04-2013, 13:10

Robili już takie promocje,kupiłem po 7 zeta dwie płyty Pandemonium.
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

18-04-2013, 13:18

Tak napiszę jeszcze, że dla mnie 30zł za płytę w sklepie to drogo. 20zł to normalna cena - poniżej promocja. Nowości nie kupuję praktycznie wcale. Więcej mogę dać na allegro jeśli interesuje mnie starsze wydanie. No, może metal trochę bardziej sobie cenię.

Pytanie, czy lepiej kisić w magazynie cały nakład Swetrów marki Armageddon, czy puścić w świat i mieć pieniądz na koncie jest dla mnie kosmiczne. Umówmy się, że nikt nie będzie czekał, aż nowa płyta takich Motokotów może kiedyś stanieje do pińćzłoty.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Buła
postuje jak opętany!

18-04-2013, 13:32

Maria czy firmy motoryzacyjne powinny oddawać na przemiał samochody tak dla przykładu z 2010 roku które nie sprzedały się do końca 2010 roku?
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

18-04-2013, 14:00

Jeżeli dajmy na to nowe Mondeo kosztuje 80000 zł, a po pięciokrotnej przecenie kosztowałoby 16000 zł, to powstaje pytanie, czy ktokolwiek by kupił ten samochód w cenie pierwotnej. ARMAGEDON kosztował 35 zł na początku, teraz kosztuje złotych 7. Pięć razy taniej.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Buła
postuje jak opętany!

18-04-2013, 14:03

założę się, że jakby ludzie wiedzieli że po jakimś czasie ten Armagedon będzie zamiast 35zł kosztował 7 zł to z 90% by poczekało na obniżkę
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

18-04-2013, 14:06

Drone pisze:Jeżeli dajmy na to nowe Mondeo kosztuje 80000 zł, a po pięciokrotnej przecenie kosztowałoby 16000 zł, to powstaje pytanie, czy ktokolwiek by kupił ten samochód w cenie pierwotnej.
Czy masz 100% gwarancję że ta pięcio/iluśtamkrotna obniżka rzeczywiście sie pojawi? W większości przypadków chyba nie.
Buła pisze:założę się, że jakby ludzie wiedzieli że po jakimś czasie ten Armagedon będzie zamiast 35zł kosztował 7 zł to z 90% by poczekało na obniżkę
Jakbyś wiedział że się przewrócisz to byś sobie usiadł. ;)
Ostatnio zmieniony 18-04-2013, 14:07 przez Alsvartr, łącznie zmieniany 1 raz.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-04-2013, 14:07

Jeżeli 90% człowieków rozważających zakup Armageddon nie jest w stanie wydać 35zł na płytę lubianego zespołu to wiele mówi o "fanbazie" tego będu. No litości, czekać 2 lata na obniżkę 28zł (+/- statystyczne półtorej godziny w pracy) :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Buła
postuje jak opętany!

18-04-2013, 14:10

ale nie chodzi o to 25zł tylko o 1/5 ceny tak jak Drone napisał
a czy w przypadku płyty Armagedon zamiast 35zł będzie 7 czy tak jak w jego przykładzie Mondeo zamiast 80000 -będzie 16000 jeden chuj.

chodzi o zasadę

skoro płyty zamiast być sprzedawane po niższych cenach mają być niszczone to dlaczego nie mają być niszczone samochody czy inne rzeczy które się nie sprzedały po cenie wyjściowej?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-04-2013, 14:12

Buła pisze:a czy w przypadku płyty Armagedon zamiast 35zł będzie 7 czy tak jak w jego przykładzie Mondeo zamiast 80000 -będzie 16000 jeden chuj
Lol + brak słów :D
Buła pisze:skoro płyty zamiast być sprzedawane po niższych cenach mają być niszczone to dlaczego nie mają być niszczone samochody czy inne rzeczy które się nie sprzedały po cenie wyjściowej?
A to sorry, myślałem, żeś z tej drugiej opcji :D
Maria Konopnicka

18-04-2013, 14:19

Mort pisze:Zarobiłaby więcej na Tobie, w ogólnym rozrachunku pewnie się to opłaca.
Być może właśnie tak jest - m.in. dlatego założyłem ten temat, żeby zorientować się czy kupujecie od razu czy raczej korzystacie z promocji.
Mort pisze:Nie pamiętam, żeby Mystic robił wcześniej coś podobnego, ich płyty zwykle trzymają cenę. Widocznie musieli zrobić miejsce na następne płyty Totem, Artrosis i Rootwater.
Robił robił... pierwszą płytą przecenioną na maxa było MCD Sadness. Była to swego czasu najtańsza płyta na rynku:

http://www.mystic.pl/plyty_cd,sadness-e ... n,3015.htm

o ! widzę, że wciąż jest. Widać mam rację - takie przeceny wcale nie powodują, że ludzie na te płyty się rzucają. Wręcz przeciwnie - myślą, że to jakieś skrajne gówno skoro trzeba przeceniać to aż tak drastycznie. Wcale bym się nie zdziwił jakby więcej egzemplarzy sprzedali po 30 zł niż po 5 zł :) A to MCD jest bardzo fajne. Lubię je.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-04-2013, 14:21

Tak w sumie to 5zł to adekwatna cena do +/- 80% płyt nad którymi spuszczają się tutejsi długowłosi :D
ODPOWIEDZ