To Motorhead? Czy Venom? Czy Bathory?Maria Konopnicka pisze: oczywiste, rytmiczne, selektywne, skoczne.
SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
jesterSS
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
oczywiste jest wejście trąb i rogów po riffie w stylu debiutu Sarcofago? oczywiste są absolutnie łamiące black metalowy kanon aranże Frosta? czy może oczywiste jest black metalowej surowości z rockową motoryką? jakoś nie znam 2321 płyt, które brzmią jak Now, Diabolical...Maria Konopnicka pisze: Z ostatnim albumem było zupełnie inaczej - od pierwszego przesłuchania wszystko było oczywiste, rytmiczne, selektywne, skoczne.
rytmiczne powiadasz? a to niby na Nemesis Divina nie ma perkusji? PUK PUK, metal to jest muzyka oparta na rytmie, niezależnie czy weźmiesz AC/DC czy ostatnią Deathspell Omegę - wszędzie podstawą jest rytm. nie inaczej na ostatnim Satyricon, który jest dla mnie najlepszą perkusyjnie płytą metalową od lat. Frost już od Rebel Extravaganza zaczął łamać schematy, ale dopiero na Now, Diabolical pokazał klasę. Jeżeli jakikolwiek ze współczesnych perkusistów wyciągnął lekcję z najlepszej metalowej płyty perkusyjnej, czyli South Of Heaven, to właśnie on. Generalnie to nikt nie zbliżył się tak jak on do Lombardo - i nie chodzi tu o szybkość, o technikę, a o wyczucie i umiejętność podkreślenie riffu, nadania mu ogromnej mocy przy pomocy kilku uderzeń w jebany bęben.
selektywne? no i co z tego? jest selektywnie, ale przy tym szlachetnie i AKUSTYCZNIE, czego o Nemesis Divina powiedzieć nie można.
skoczne? no ROTFL! znajdź mi jeden tak skoczny numer na nowej płycie, jak Mother North...
-
jesterSS
- COFFIN
- rob
- w mackach Zła
http://pl.youtube.com/watch?v=dJh7Oik-Js0twoja_stara_trotzky pisze:
(...). nie inaczej na ostatnim Satyricon, który jest dla mnie najlepszą perkusyjnie płytą metalową od lat. Frost już od Rebel Extravaganza zaczął łamać schematy, ale dopiero na Now, Diabolical pokazał klasę. Jeżeli jakikolwiek ze współczesnych perkusistów wyciągnął lekcję z najlepszej metalowej płyty perkusyjnej, czyli South Of Heaven, to właśnie on. Generalnie to nikt nie zbliżył się tak jak on do Lombardo - i nie chodzi tu o szybkość, o technikę, a o wyczucie i umiejętność podkreślenie riffu, nadania mu ogromnej mocy przy pomocy kilku uderzeń w jebany bęben.
dobrze że napisałeś : ` jest dla mnie ` , inaczej padłbym i się nie podniósł
Ostatnio zmieniony 29-04-2008, 09:20 przez rob, łącznie zmieniany 1 raz.
jebać frajerów
- Morph
- Kontakt:
Przecież Odinist to kloc, i to gęstyDrone pisze:Trotzky słusznie prawi, ale analizą szczegółów głuchych nie przekonaNie chcę tu wykładać kolejnej teorii na 15 stron (choć mam taką), więc powiem tylko, że "N, D" należy do charakterystycznej grupy płyt, które pojawiły się ostatnimi czasy. Oprócz "N, D" ważniejsze z nich to:
- CELTIC FROST "Monotheist",
- MAYHEM "Ordo Ad Chao",
- DsO "Fas" i "Kenose",
- BLUT AUS NORD "Odinist".
Cechy wspólne: szlachetne "mosiężne" brzmienie, asceza środków, częste użycie dysonansów, oszczędne i subtelne ozdobniki, wykorzystanie rytmu do konstrukcji muzyki, a nie jako środka napędowego, na który nałożone są melodie. To jest muzyka o estetyce, która po prostu stała się za trudna dla niektórych.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
-
vomit
A ja bym powiedział, że ostatnie zdanie jest jak najbardziej prawdziwe; patrz: refren "The Pentagram Burns".rob pisze:http://pl.youtube.com/watch?v=NQQdsKH3Qt8twoja_stara_trotzky pisze:
(...). nie inaczej na ostatnim Satyricon, który jest dla mnie najlepszą perkusyjnie płytą metalową od lat. Frost już od Rebel Extravaganza zaczął łamać schematy, ale dopiero na Now, Diabolical pokazał klasę. Jeżeli jakikolwiek ze współczesnych perkusistów wyciągnął lekcję z najlepszej metalowej płyty perkusyjnej, czyli South Of Heaven, to właśnie on. Generalnie to nikt nie zbliżył się tak jak on do Lombardo - i nie chodzi tu o szybkość, o technikę, a o wyczucie i umiejętność podkreślenie riffu, nadania mu ogromnej mocy przy pomocy kilku uderzeń w jebany bęben.
dobrze że napisałeś : ` jest dla mnie ` , inaczej padłbym i się nie podniósł
- Morph
- Kontakt:
- Only_True_Believers
- zahartowany metalizator
Drone pisze: . To jest muzyka o estetyce, która po prostu stała się za trudna dla niektórych.
Taaa, ty i te 17 letnie blondynki jesteście , elitą ...
Odrazu widać ten sam poziom
Mega rotfl z tego człowieka...
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Adrian696
Odinist to kał - a stawianie tego obok Monotheist, Fas czy Ordo to jakies nieporozumienie...Drone pisze:To jest muzyka o estetyce, która po prostu stała się za trudna dla niektórych.Morph pisze: Przecież Odinist to kloc, i to gęsty
od jakiegos czasu wmawiasz nam ze płyty i zespoły które zwyczajnie w swiecie sa chujowe (patrz Striborg lub Cryptopsy) poruszaja sie w jakiejs estetyce do ktorej tylko Ty dorosłes muzycznie... jesli uwazasz sie za mesjasza sceny BM jedynego ktory jest w stanie dojsc prawdy to raczej cie rozczaruje - ktos tu Ci celnie wytknal ze poza kilkoma sztandarowymi płytami nie masz pojecia o muzyce...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- COFFIN
Wystarczy spojrzeć na listę tematów, jest sporo o kapelach stricte BM, ale dlaczego tam nie ma Drone'a ? Twierdzę, że koleś przed usłyszeniem ostatniego DSO nie miał raczej zbyt wiele wspólnego ze sceną BM.Adrian696 pisze: od jakiegos czasu wmawiasz nam ze płyty i zespoły które zwyczajnie w swiecie sa chujowe (patrz Striborg lub Cryptopsy) poruszaja sie w jakiejs estetyce do ktorej tylko Ty dorosłes muzycznie... jesli uwazasz sie za mesjasza sceny BM jedynego ktory jest w stanie dojsc prawdy to raczej cie rozczaruje - ktos tu Ci celnie wytknal ze poza kilkoma sztandarowymi płytami nie masz pojecia o muzyce...
'Come the Blessed Madness'
-
jesterSS
- Only_True_Believers
-
jesterSS
- Only_True_Believers