SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
vomit

28-12-2006, 18:14

[quote][i]Wysłane przez boroowa[/i]
[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
Według mnie grupy z tzw. "pierwszej fali" od roku '93 nie miały za wiele albo nawet nic do powiedzenia w kwestii rozwoju podgatunku. [/quote]
Naturalna kolej rzeczy. Po "At War With Satan" przyszedł "Reign in Blood" i "Seven Churches", po nich "Altars od Madness" itd itd.. [/quote]

tyle, że Beherit pierwszą swoją płytę wydał w roku 1993, więc wracamy do tego co pisałem wyżej

edit: to znaczy co pisałem wcześniej ;)

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
[quote][i]Wysłane przez boroowa[/i]
(...)sam Varg przyznał się w którymś wywiadzie że był wtedy pod dużym wpływem muzyki Niemców (jako "odtrutki" od coraz bardziej technicznego Death Metalu) [/quote]

Tyle że często sam sobie zaprzeczał, bo pamiętam wywiad, w którym upierał się, że nigdy Destruction nie słuchał. No ale taki już urok tego gościa. [/quote]

tak samo jak Venom (a był ubrany w ti-szert z ich logiem, gdy go zamykali)
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

28-12-2006, 18:22

płyty Bathory po "Twilight of the Idols"[/quote]
radzilbym ci szybciutko sprawdzic na metal-archives czy twoje mp3 sa aby na pewno dobrze podpisane
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
vomit

28-12-2006, 19:34

[quote][i]Wysłane przez pajonk[/i]
płyty Bathory po "Twilight of the Idols"[/quote]
radzilbym ci szybciutko sprawdzic na metal-archives czy twoje mp3 sa aby na pewno dobrze podpisane [/quote]

empetrzy podpisane są dobrze - pojebało mi się bo myślałem o prodidżi :P
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

28-12-2006, 19:45

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]

NWOBHM=Venom>>>>stary Satyricon>>>> inne kapele black metalowe>>>> kapele power metalowe z klawiszami i kobiecymi chórkami >>>>>> drzazga w psim napletku >>>>> ostatnia płyta Satyricon [/quote]

[size=117]Pierdolisz![/size]

Sam przecież pisałeś, że "Now, diabolical" to dobra płyta, więc nie rozumiem stawiania jej niżej od drzazg i gejostwa ;)
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

28-12-2006, 19:56

prodidżi :P [/quote]
nie znam, dobre?
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-12-2006, 20:15

ale beherit i blasphemy w tym okresie, który podajesz grali muzykę już trochę archaiczną, bo wyrastającą z tendencji lat 80-tych, w stosunku do sceny norweskiej. Wystarczy porównać materiał na "Drawing..." do "A blaze..." - ta druga jest dwa lata młodsza, a już zagrana jest inaczej (a co dopiero to samo rocznikowe, co dzieło Beherita, "Pure Holocaust"). Dlatego też Beherit, Blasphemy, Sarcogago to była pierwsza liga black metalu ale w latach osiemdziesiątych, natomiast później pałeczkę przejęły bandy norweskie (z całym szacunkeim dla sceny greckiej) i to one wyznaczały kierunki w rozwoju tego podgatunku. [/quote]
To jak dochodzą nowe zespoły to dawni mistrzowie spadają do drugiej ligi? Cóż za osobliwa teoria.
A przypominam, że "Gods Of War" to 1993 rok a "Fallen..." to 1990....
vomit

28-12-2006, 20:36

[quote][i]Wysłane przez pajonk[/i]
prodidżi :P [/quote]
nie znam, dobre? [/quote]

słodkie
vomit

28-12-2006, 20:52

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
To jak dochodzą nowe zespoły to dawni mistrzowie spadają do drugiej ligi? Cóż za osobliwa teoria.
A przypominam, że "Gods Of War" to 1993 rok a "Fallen..." to 1990.... [/quote]

zalezy co graja

ja w tym przypadku mówię, że ci dawni mistrzowie w latach '90 juz nie byli głównym nurtem (w porównaniu do prężnie rozwijającej się sceny norweskiej), stali natomiast na uboczu nie rzucając się zbytnio w oczy swoją twórczością (no może poza Beheritem, który przestał grać metal i Celtic Frost, któremu skończyły się pomysły na granie, ale to nie o to tu chodzi) wydając płyty co najwyżej średnio-dobre.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

28-12-2006, 20:55

no ale CF to pomysły się w 1988 skończyły, a nie w latach 90 ;)
vomit

28-12-2006, 21:09

bawimy się niepotrzebnie w daty - mnie tu chodzi o ogólne zjawiska charakterystyczne dla danego okresu i rozpatrując w ten sposób okresy dzięsięcioletnie ich granice są bardzo płynne - dla mnie Beherit, Sarcofago, Bathory to grupy grające muzykę typową dla ósmej dekady XX wieku
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

28-12-2006, 21:13

ty się bawisz w daty, ja pamiętam daty. subtelna różnica.
każda z wymienionych przez ciebie kapelek to zupełnie inna epoka.
i między debiutem każdej z nich w metalu działo się O TYYYYYYYYYYLE.
te zespoły są jak stopnie w schodach, każdy kolejny to i inny pułap i inne miejsce.
i nie rozumiem zupełnie wrzucania ich do jednego "epokowego" worka.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

29-12-2006, 02:47

Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

29-12-2006, 08:09

ehhh, muszę się wyspać
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

29-12-2006, 13:59

Beherit pierwszą swoją płytę wydał w roku 1993[/quote]ty mnie zadziwiasz, starasz sie dyskutować na jakiś temat a masz niewielkie o nim pojęcie. "The Oath of Black Blood" jednak jest albumem nawet jeżeli zawiera materiały z demo itp. Poza tym "Drawing Down the Moon" został nagrany rok wcześniej

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
ty się bawisz w daty, ja pamiętam daty. subtelna różnica.
każda z wymienionych przez ciebie kapelek to zupełnie inna epoka.
te zespoły są jak stopnie w schodach, każdy kolejny to i inny pułap i inne miejsce.
i nie rozumiem zupełnie wrzucania ich do jednego "epokowego" worka. [/quote]i na tej wypowiedzi mozna zakończyć dyskusję
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

29-12-2006, 15:02

Panowie, mnie już nogi bolą. Rozejdźmy się do domów.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-12-2006, 18:45

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
tsaaa... i co jeszcze? zanim ktokolwiek w tym kraju zaczął moczyć gacie, to Satyricon miał już na koncie dwie płyty. [/quote]

Jeżeli zakładasz, ze nikt w Polsce tych płyt nie słyszał, zanim Morbid Noizz wydał licencje, to tak.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-12-2006, 18:55

nie mówię, że nikt ich nie słyszał, bo sam je wtedy słyszałem, ściągane w ramach tape tradingu z zachodu, natomiast żadnego szczania w majty nie było na ich punkcie przed ND.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-12-2006, 19:03

Powiedzmy, że nie było masowego szczania w majty. Nie jestem teraz pewien, ale dwójka była chyba dostępna na taśmie jeszcze przed ND i wiele osób sie nią jarało. Oczywiście nie można tego porównywac z masowa ekstazą na punkcie "Nemesis...", wywołaną pierwszym numerem Mystic Art, który na pewno bardziej wpłynał na popularność tej płyty niz sama jej zawartość(mimo że bardzo dobra). To są jednak stare dzieje i przyznaję, że w tym temacie mozesz mieć więcej racji niż ja.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-12-2006, 19:07

nie no, oczywistym jest, że pierwsze dwie płyty zrobiły w środowisku sporo zamieszania, ale, w zasadzie, środowisko zbyt wielkie nie było - większość ludzi znała się albo osobiście, albo "ze słyszenia" - i już na ND większość z nich czekała z wywalonym jęzorem... natomiast nie było żadnej ekstazy czy czegoś w tym guście...
stary

29-12-2006, 21:19

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Gorgoroth to była zawsze raczej druga liga [/quote]

...litości... nie wiem skąd jesteś, ale Pekaesy muszą tam rzadko kursować :) [/quote]

niestety ten pajac ultravox mówi chyba prawde akurat w tym poscie , zgadzam się
ODPOWIEDZ