Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

Re: Kącik Kulinarny v.2

06-12-2018, 20:30

Obrazek

Coś jak Tabasco z porządnym pierdolnieciem. Nie jest taki straszny, a jest na prawde pyszny.
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

07-12-2018, 20:00

Obrazek

O CO ZA KURWA WSTRĘTNA!!!!!
Nie zrozumcie źle, sos jest pyszny ale zdradziecki jak Związek Radziecki. Na początku niby nic, ot zwykły sos trochę octowaty, trochę pikantny, spokojnie do przeżycia... Po 30 sekundach od spożycia zaczyna coraz mocniej palić w ryj. PO dwóch minutach zaczyna jechać po przełyku aż w końcu czujesz jak wypala Ci flaki od ryja po sam dół. Chyba zafundowałem sobie poranek życia jutro...
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-12-2018, 20:09

vicek pisze:
nicram pisze:
vicek pisze:Dobrze gotuję , ale nigdy nie wyszedł mi dobry stek wołowy ...
Wyciągasz stek z lodówki przynajmniej na 1 h przed smażeniem. Rozgrzewasz tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia - najlepiej olej rzepakowy, smażenie na oliwie to zbrodnia na ludzkości. Rozgrzewasz na maksa. Patrzysz ile centymetrów grubości ma Twój stek. Ważne, bo od tego zależy jak długo się go smaży. Jak ma grubość 2 cm to smażysz go 2 minuty na jednej stronie, jak 3, to 3 minuty itd. Kładziesz go na rozgrzany tłuszcz i ze stoperem w ręku smażysz. Następnie przewracasz i smażysz tyle samo po drugiej stronie. Wyrzucasz na talerz i rzecz najważniejsza - nie dotykasz (nie kroisz, nie wbijasz w niego widelca) przez przynajmniej 5 minut. Wtedy będziesz miał stek soczysty i smaczny.
Wyszedł konkret. Krwisty i soczysty .. :)
+666 cieszę, że mogłem pomóc. :-)
Oferma pisze:Obrazek

Nie zrozumcie źle, sos jest pyszny ale zdradziecki jak Związek Radziecki. Na początku niby nic, ot zwykły sos trochę octowaty, trochę pikantny, spokojnie do przeżycia... Po 30 sekundach od spożycia zaczyna coraz mocniej palić w ryj. PO dwóch minutach zaczyna jechać po przełyku aż w końcu czujesz jak wypala Ci flaki od ryja po sam dół. Chyba zafundowałem sobie poranek życia jutro...
Z czym to jesz? Chyba nie samo, tylko z jakimś mięsem na przykład?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

07-12-2018, 20:13

Poszło jako dodatek do piątkowego kebsa. Wczorajszy Ass Reaper posłużył za przyprawę do mięcha na obiad. Plusem tych sosów jest to, że sa bardzo uniwersalne.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-12-2018, 20:19

Good. Muszę kiedyś spróbować, ale pewnie coś z niższej półki, żeby mi nie wypaliło jelit.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

07-12-2018, 20:20

spożywanie ostrych tematów, jest dość zgubne-skomplikowane. Temat przerabiałem kilka lat. Dążyłem do
ekstremów w tej "branży". Zawsze lubiłem ostro przyprawić, już jako nastolatek (ale bardziej 12 niż 19).
Rodzinne. Zwykły pieprz, czy cajene wrzucałem łyżeczkami, nie czując efektów. Później pojawiły się sklepy
internetowe, zakupy eksperymentów typu Reaper i te z najwyższej półki palenia przełyku i odbytu zaś.
Nie ma sensu generalnie. O ostrych potrawach i ich skutkach w necie jest sporo. Jak we wszystkim jest umiar
wskazany, a tylko wyskoki sporadyczne mają pozytywny wpływ. Na nasz układ trawienny , wydalniczy, zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Nie wyspecjalizowanej, do tego typu ekstremuf. uf. w piramidzie spożycia.
Generalnie, inaczej wpierdalasz-wydalasz mając 20 lat, trochę gorzej 40+, a upodobania pozostają.
Ostatnio zmieniony 07-12-2018, 20:25 przez SODOMOUSE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

07-12-2018, 20:23

Na początek bardzo spoko jest Rokita z bedziepieklo.pl albo seria Dziki Bill. Są nie tylko przyjemnie ostre, ale i bardzo smaczne.
Ja teraz nosze się z zamiarem popróbowania Cauterizera z Heartbreaking Dawn. Sos na habanero i trinidad scorpionach ale reszta składu brmi po prostu pysznie: konfitura morelowa, jagody, miód, imbir, sos sojowy, czosnek, cebula i szczypta białego pieprzu.
Awatar użytkownika
uglak

07-12-2018, 20:35

Dziki Bill jest bardzo spoko. na dodatek do niedawna byl dostepny za chyba 18zl w warzywniaku kolo Radia Krakow - niestety juz przestal sie pojawiac ;(

takich ekstremow jak Chupacabra to nie zamierzam tykac. wystarczy mi jak kilka lat temu nie znajac mocy habanero wkroilem sobie jedna do jakiegos jedzenia. mialem ugotowane chyba ze 4 porcje, a dalem rade zjesc pol talerza. reszta wyladowala w koszu.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

08-12-2018, 17:06

Oferma pisze:Obrazek

Kiedyś się bawiłem w taka "kulinarną ekstremę"...uwielbiam ostre żarcie,jednak w celach leczniczych musiałem odstawić bo rozpierdalało mi bebechy.....dla polepszenia sytuacji wale "czystą " :):):)
Awatar użytkownika
SadoGoat666
postuje jak opętany!

08-12-2018, 17:29

Też uwielbiam ostre sosy. W moim mieście jest hurtownia meksykańska https://sklep-arriba.com.pl/pl/ prowadzona przez kobitę z Meksyku i często biorę tam sosy i salsy głównie na bazie habanero i chipotle. Kiedyś dużo używałem też sambal olek ale teraz przerzuciłem się na taki konkretny przecier z Auchana za 7zł https://www.auchandirect.pl/auchan-wars ... uct-desc-1. Do tej pory natomiast nie próbowałem tych sosów typu ultra death itp. Może ktoś mi powie czy ogień jest dużo większy niż takie habanero?
Awatar użytkownika
uglak

08-12-2018, 17:50

nie wiem czy probowalem te Encone, ale te ktore jadlem nie byly specjalnie ostre. te ekstremalne sosy typu Ultra Death czy ofermowa Chupacabra to zupelnie inny poziom niz sprzedawane u nas sambale czy Encony. nie ma nawet porownania.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

08-12-2018, 21:19

Takie coś w Ruchanie dziś wyczaiłem:

Obrazek

Mordy pewnie nie wypali. Byle smakowo było dobrze.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

08-12-2018, 21:30

ciekawi mnie ogólnie sens spożywania takich mega ostrych sosów, gdzie przecież taki dodatek powoduje całkowitą utratę walorów smakowych na rzecz wypalenia mordy... sam lubię dodać trochę pikanterii potrawom ale zawsze w tych wszystkich sosach tabasco i tabasco podobnych razi mnie to, że wszystkie zajeżdżają ostro octem, coś bez "taniego wina" się znajdzie?
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

08-12-2018, 22:00

Dobrą alternatywą są sproszkowane papryki. Można dodawać bezpośrednio do potraw albo przyrządzać z ich udziałem własne sosy.
Są bardzo wydajne.

Rzeźniki:
https://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/Caroli ... Shaker/346
https://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/Trinid ... Shaker/345

Coś lżejszego, ale robotę zrobi:
https://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/Red-Savina-Shaker/353
https://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/Scotch ... Shaker/344
PENIS METAL
Awatar użytkownika
uglak

08-12-2018, 23:03

Biały pisze:ciekawi mnie ogólnie sens spożywania takich mega ostrych sosów, gdzie przecież taki dodatek powoduje całkowitą utratę walorów smakowych na rzecz wypalenia mordy... sam lubię dodać trochę pikanterii potrawom ale zawsze w tych wszystkich sosach tabasco i tabasco podobnych razi mnie to, że wszystkie zajeżdżają ostro octem, coś bez "taniego wina" się znajdzie?
o megaostrych sie nie wypowiem, ale z zwyklych ostrych smakowo moge polecic wspomniany wczesniej Dziki Bill (zwlaszcza wersja Habanero X). poziom ostrosci troche ponizej Tabasco Habenero, ale z duzo fajniejszym smakiem.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
TheDude

08-12-2018, 23:13

Panowie ( i nieliczne panie), dawajcie swoje przepisy na tatara !!
abstract
postuje jak opętany!

09-12-2018, 13:01

Ok. Siekasz wołowinę, niekoniecznie poledwice, na drobno. Solisz, pieprzysz i jesz. Dosyć prosty przepis. Lubię skropić cytryna
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

09-12-2018, 13:07

O to to. Podstawy to 1) dobra, chuda wołowina albo cielęcina, 2) nie mielić a siekać
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

09-12-2018, 13:53

przez przynajmniej 5 minut
Bzdura.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Wuja
postuje jak opętany!

09-12-2018, 13:54

Żadna bzdura. Sprawdzone i w teorii i w praktyce. :)
If you were to cut into a steak straight from the grill, you'd see a huge pool of juices come spilling out all over your plate. But if you wait five minutes or so before cutting into it, you won't see that. The juices will be in the steak, not on the plate. Here's why.

Think of a steak as a bunch of little cells, each one filled with juice. When you cook it, the heat causes those little cells to contract, which in turn squeezes the juices toward the center of the steak where it's cooler. Imagine a water balloon. When you squeeze it at one end, the water shifts to the other end. So your hand squeezing the balloon is like the heat of the grill.

Fortunately, the way those little cells get squeezed is only temporary, provided you've cooked the steak properly. Given a few minutes to cool down, those cells will revert to their former shape and the juices will migrate back from the center to be redistributed throughout the steak.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
ODPOWIEDZ