u góry strony tego tematu, była wspominka o DAMONACY. Materiał Amerykanów legenda, to cóż szkodzi (obiecać xd), wspomnieć, o temmu gruppu ponownie. Z małymi przygodami, chyba koniec lipca, doleciały do mnie z Francji CDs, z reedycją demo/EP (wcześniejsze wydanie, to ta z 2014 "Morbidity within" z włoskiej Lord of the Flies Records). Chyba do wszystkich, którzy zamawiali ode mnie, płyty już doleciały. Sprawa się przeciągnęła, ponieważ za pierwszym razem, gość z Francji, wysłał mi pakiet samych bookletów, z drukarni, jakiegoś japońskiego black metal....XD
Była odsyłka, wymiana, na Jego koszt, jakoś poszło....
Tym razem, w roku 2025, kompilacja została nazwana "Grotesque Treasures", po tym remasterze, materiały brzmią dynamiczniej, z zachowaniem trupiej (nie)skończoności....W okresie kształtowania się death metalu, pocz.lat 90tych, wiele zespołów narodziło się na krótko, nagrywając debiutanckie demo, po czym popadło w zapomnienie. Jednak niewiele z tych przelotnych projektów prezentowało poziom ambicji i wybitności, jaki Damonacy osiągnęli w tym krótkim czasie. Ich muzyka zapowiadała inspirowany hardcorem nurt death metalu, który miał pojawić się w późniejszych latach, ale czyniła to z niezwykłą intensywnością i kompozytorskim wyrafinowaniem. Charakteryzujące się hipnotyczną melodyjną frazą, nieortodoksyjnymi rytmami i nieustającą agresją, a brzmienie Damonacy wyróżniało się na tle większości ich współczesnych. Sami wówczas określali swój death m, jako "demonic slam". Poskładałem co miałem o tej grupie, jeszcze mam w pamięci recenzję z Morbid Noizz, chyba z 1992, ale na razie nie znalazłem tego papiera....
wydanie CD 2025 z Hessian Firm
okładka demo 1991 "From within"
reedycja demo z 2021 z Into IT
7"EP 1992 "Therapeutic Morbidity" z Corpse Grinder Records
flyer do tej EP
promo kaseta z materiałem z tej Epy, okładka
plakaty koncertowe z pocz lat 90tych
ja prdlę...ale zestaw: Damonacy, Corpus Rottus, Exterminance, Grotesque Infection, Mortal Decay
Damonacy, przed Entombed und Ripping Corpse....
recenzje Tomka Krajewskiego (z Holocaust zine/Pagan Records).

(albo HOLAcaust Xdd)
recenzja z fińskiego Hammer Of Damnation' zine
z książki TAPE DEALER
z książki Seven Inches Of Death
mój diller Stan Zielinski : ) z korespondencji ówczesnej
Damonacy na scenie
i ciekawostka, znowu się czegoś dowiedziałem...na jednym z foto Damonacy z 1992 roku, a zawsze analizuje logo zespołów z plakatów czy Tshirtów,
nr 1 dostrzegłem nazwę kapeli z New Jersey, której nie znałem, a nagrywała kasety demo w latach 90tych, mowa o dm grupie GRIM Legion. Trzeba obadać i pewnie tutaj wrócę w tym temacie.
Nr 2, koszulka Vital Remians, z 1991 EP "The Black Mass", nigdy nie widziałem takiej koszulki.