Wykopki i Benjamin Button

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Wykopki i Benjamin Button

17-05-2025, 23:42

Temat zbiorczo-kontemplacyjny, bo chcialem napisac garsc wynurzen o Talking Heads ale niestety nie uswiadczylem tematu. Jak i o paru innych byc moze mniej istotnych ale zespolach typu np The Smiths, Tindersticks, Spiritualized, The Sound czy Crime And City Solution, ktore sie wydaja kluczowe w normalym, muzycznym rozwoju kazego czlowieka. Wiem, ze to metaluchowe forum i pamietam jak przepychalem butem u Leszka i Ozza, owczesnych adminow najpopularniejszego owczesnie forum Metalheart (rip) dzialu z muzyka alternatywna. Tak, ze tutaj tez to powstawalo w bolach i nie oparla sie temu trendu nawet Gejdolina choc Powermetal forum sie oparlo.

Kopie ostatnio w starych dyskografiach, latam dziury, wypycham i pare razy reka mi drgnela jak przy Roxy Music.....ktore po paromiesiecznym walkowaniu calkowicie przemeblowalo mi sie w glowie. Tak samo bylo troche z Killing Joke, kopie w Bauhaus....

Zatem temat jest o tym, ze jednak wiek w zupelnie innym stopniu determinuje odbior plyt - z wiekiem tez pewnie i sprzet i jakosc sluchu. To co kiedys bylo oczywiste, dzis oczywiste nie jest a czesto wrecz wymaga wewnetrznej dyskusji. Latami uwielbialem Avalon, byc moze, bo tak mi Beksinski powiedzial I wdrukowal w swiadomosc ale dzis nie jest to tak oczywiste.
Nawinelo sie pytanie jak poznawac Talking Heads i wydaje sie oczywiste, ze najbardziej spojna, logiczna i sensowna odpowiedzia jest to, ze najlepsza kolejnost to ta chronologiczna. Kiedys bym bez wahania wypalil Fear of Music, Remain Of Light a reszte obczaj jak bedziesz obieral ziemniaki

Czuje sie troche jak ten wlasnie Benjamin, czas uplywa a mi sie coraz mniej chce dzielic wlos na czworo w muzyce, bo im czlowiek starszy tym bardziej takim filmowym dzieckiem sie staje. ktory coraz mniej rzeczy ogarnia i rzeczy kiedys oczywiste takimi dzisiaj sie nie wydaja.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

Re: Wykopki i Benjamin Button

17-05-2025, 23:50

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze co przyszło do głowy. Nie jestem trzeźwy :D
Awatar użytkownika
Triceratops

17-05-2025, 23:58

Gdy wyszlo Spirit Of Eden I Laughing Stock to mialem olbrzymie problemy ze zrozumieniem tych plyt. Nie byly melodyjne ani syntetyczne. Colour Of Spring w miare idealnie wstrzelil sie w moje granice owczesnej percjepcji muzycznej. Ale dzis z najwiejszym upodobaniem wlasnie sobie zalaczam Spirit Of Eden I Laughing Stock (i ostatnia Flowers Of The Moon) , i delektuje sie ta wspaniala cisza, nurzam sie w tym braku dzwiekow, To wlasnie o tym.

Temat oczywiscie zalozylem w trakcie spozywania whiskah, bo na trzezwo to juz tylko politycznie mozna sie napierdalac po lbach
woodpecker from space
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

18-05-2025, 14:46

Triceratops pisze:
17-05-2025, 23:58
Gdy wyszlo Spirit Of Eden I Laughing Stock to mialem olbrzymie problemy ze zrozumieniem tych plyt. Nie byly melodyjne ani syntetyczne. Colour Of Spring w miare idealnie wstrzelil sie w moje granice owczesnej percjepcji muzycznej. Ale dzis z najwiejszym upodobaniem wlasnie sobie zalaczam Spirit Of Eden I Laughing Stock (i ostatnia Flowers Of The Moon) , i delektuje sie ta wspaniala cisza, nurzam sie w tym braku dzwiekow, To wlasnie o tym.

Temat oczywiscie zalozylem w trakcie spozywania whiskah, bo na trzezwo to juz tylko politycznie mozna sie napierdalac po lbach

Na "Laughing Stock" jest taki piękny numer "After the Flood" - kakofoniczna, hałaśliwa solówka, która tam jest łamie mi serce. Brzmi jak cierpiące zwierzę, jakby w idylliczną melodię wdzierał się koszmar. Oba albumy znakomite, choć muszę mieć moment żeby tego posłuchać. Podoba mi się jeszcze ich pierwsza płyta, jest w niej jakaś taka tragiczna nostalgia, podobne uczucia do słuchania Tears for Fears np.
Spiritualized znakomite chociaż znam tylko "Lazer Guided Melodies" i "Ladies and Gentlemen...".
Awatar użytkownika
Triceratops

18-05-2025, 22:21

Laughing Stock to w ogole jest piekna plyta. Lee Harris w wywiadzie wspominal, ze Hollis na Laughing Stock niemal w nieskonczonosc dogrywal kazdy element tej plyty i w koncu wybieral ten ktory zabrzmial tak jak chcial, i to solo w tym przepieknym numerze jest wlasnie takie jak mialo byc.

Na skladaku Missing Pieces, skladajacym sie z singlowych wersji tego albumu, jest inna nieco krotsza wersja tego kawalka. O solowej plycie Hollisa, ktora miala byc ostatnim albumem Talk Talk pt "Flowers Of The Moon" nie bede juz pisal, bo juz pisalem wele razy.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

25-07-2025, 22:22

Kochany doktorze Sybirze, morzna ten temate przeniesc do muzyki roznej itp? Nie wiem czemu tu go zalonglem, pewnie brak alkoholu mi doskwieral
Thanx from the mountain
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

25-07-2025, 22:36

Podejmę się tego wyzwania, aczkolwiek pora roku nie sprzyja. ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Triceratops

25-07-2025, 22:38

Tez sie boje, tego co moze sie stac....zmuwie trzy zdrovaski prewencyjnie
woodpecker from space
ODPOWIEDZ