szkoda że piątek ale dobrze chociaz że to wolne ;)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Nie chcę być złośliwy, ale było kiedyś mniejszym?Karkasonne pisze:To Obituary jest teraz większym zespołem niż Exodus?
W sensie artystycznym to równorzędne zespoły. Komercyjnie: EXODUS sprzedał ponad 5 milionów płyt, OBITUARY około pół miliona (szacunkowo).Lukass pisze:Nie chcę być złośliwy, ale było kiedyś mniejszym?Karkasonne pisze:To Obituary jest teraz większym zespołem niż Exodus?
a jakieś źródełko można prosić skąd te liczby ?Drone pisze:Komercyjnie: EXODUS sprzedał ponad 5 milionów płyt, OBITUARY około pół miliona (szacunkowo).
https://en.wikipedia.org/wiki/Obituary_(band" onclick="window.open(this.href);return false;)Żułek pisze:a jakieś źródełko można prosić skąd te liczby ?Drone pisze:Komercyjnie: EXODUS sprzedał ponad 5 milionów płyt, OBITUARY około pół miliona (szacunkowo).
wyniki dla ostatnich plyt podawane sa dla pierwszego tygodnia sprzedazy, wiec nie wiem po co w ogole to dodawac do wikipedii. czekam dalej na zrodlo od Drone, bo zazwyczaj znalezienie w miare prawdziwych wynikow sprzedazy oprocz gwiazd pop/rock nie jest prosteKarkasonne pisze:https://en.wikipedia.org/wiki/Obituary_(band" onclick="window.open(this.href);return false;)Żułek pisze:a jakieś źródełko można prosić skąd te liczby ?Drone pisze:Komercyjnie: EXODUS sprzedał ponad 5 milionów płyt, OBITUARY około pół miliona (szacunkowo).
Tutaj wyglądają raczej słabo...
Źródła:uglak pisze: czekam dalej na zrodlo od Drone, bo zazwyczaj znalezienie w miare prawdziwych wynikow sprzedazy oprocz gwiazd pop/rock nie jest proste
orazneuro pisze:W ostatnich kilku latach Obituary zaliczyło taki powrót jeśli chodzi o aktywność koncertową, że pozycja hedlajnera w takim zestawie dziwić nie powinna. W formie są fenomenalnej, a publika wie że tego można się spodziewać. Ostatnio w Progresji skasowali pozostałe trzy zespoły, co przy takim składzie należy uznać za wyczyn.
Sedno panowie! I zajebiście się cieszę, że chociaż raz to nie zawartość tych "pedalskich tabelek" decyduje o tym, jak wygląda trasa koncertowa. Przy czym fani Exodus raczej nie mają się czego obawiać, pewnie zespół zagra set porównywalny czasowo z Obituary.535 pisze:Liczby, statystyki, pedalskie tabelki. Fakty są takie, że Obituary rozgniata Exodus jak pluskwę.
Panie kolego, fail na całego. Ta druga strona podaje dane za Nielsen SoundScan i absolutnie wszystko wskazuje na to, że liczby cytowane dla Obituary dotyczą USA (i być może Kanady), pomijając całą resztę świata.Drone pisze:Źródła:
Oficjalna strona EXODUS, stan na 2014 rok:
http://exodusattack.com/site/2014/03/25 ... ncy-group/" onclick="window.open(this.href);return false;
Blabbermouth podawało statystyki za rok 2003:
http://www.blabbermouth.net/news/it-s-o ... dscan-era/" onclick="window.open(this.href);return false;
OBITUARY miało wtedy 368 tys. sprzedanych płyt. Biorąc pod uwagę, że minęło kolejnych 12 lat, a sprzedaż fizycznych nośników spadła, to dołożenie 130 tys. nie wydaje się dalekie od prawdy. Ale nawet gdybyśmy policzyli im milion sprzedanych płyt, to dalej jest to 5 razy mniej niż EXODUS.
Pewnie się nie zbliżyli, ale te dane (dość już stare) pewnie należy przemnożyć przez 3 czy 4 (a może i więcej), żeby zbliżyć się do rzeczywistej wartości na świecie. Ale co tam, to bez większego znaczenia.Drone pisze:Tak, to SoundScan. Ale nawet jeśli, to i tak nie zbliżyli się do EXODUS. Biorąc pod uwagę, że CC sprzedało najwięcej albumów, a i tak mniej niż 5 milionów.
No nie, co Ty porównujesz. Przypadek dwóch kapel o statusie kultowym - to naturalnie o obecnym składzie - oraz trasę, gdzie legenda grała z chujową kapelą dla dzieci, tyle że jakimś cudem popularną. Nie, nie czuję dysonansu, chociaż istotnie - Obituary cenię bardziej, a z thrashem było mi zawsze mniej po drodze.Karkasonne pisze:Moje zdziwienie nie ustępuje, wy się tutaj w większości cieszycie tylko dlatego, że lubicie Obituary bardziej od Exodus. Mimo wszystko dziwnie się czuję - jak wtedy, gdy Unleashed supportowało Eluveitie... Widocznie Obituary faktycznie chwilowo jest bardziej popularne. Nie słucham ani jednego ani drugiego, a jednak czuję dysonans.
Lukass pisze:No nie, co Ty porównujesz. Przypadek dwóch kapel o statusie kultowym - to naturalnie o obecnym składzie - oraz trasę, gdzie legenda grała z chujową kapelą dla dzieci, tyle że jakimś cudem popularną. Nie, nie czuję dysonansu, chociaż istotnie - Obituary cenię bardziej, a z thrashem było mi zawsze mniej po drodze.Karkasonne pisze:Moje zdziwienie nie ustępuje, wy się tutaj w większości cieszycie tylko dlatego, że lubicie Obituary bardziej od Exodus. Mimo wszystko dziwnie się czuję - jak wtedy, gdy Unleashed supportowało Eluveitie... Widocznie Obituary faktycznie chwilowo jest bardziej popularne. Nie słucham ani jednego ani drugiego, a jednak czuję dysonans.