Namalowałbym okładkę śmierćmetalową
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Namalowałbym okładkę śmierćmetalową
Witajcie. Jestem tu nowy, ale zaglądam do forum od lat, głównie w poszukiwaniu nowych doznań muzycznych.
Nie o tym jednak chciałem. Od dawna chodzi za mną taka myśl - marzenie, można powiedzieć, choć może trochę górnolotnie zabrzmi, ale niech będzie - żeby zająć się malowaniem okładek dla kapel śmierćmetalowych. Nie wiem, czy to w ogóle dobre miejsce, żeby rozeznać się w temacie, ale zakładam, że są na tym forum obecni także muzycy.
W związku z tym chciałem zapytać - z czym to się je? Jak to wygląda? Kto się tym zajmuje? Zespół? Wydawca? Jak to się wycenia? Są jakieś standardowe widły ogólnie przyjęte, czy to sprawa indywidualna? Nie o kasę chodzi w pierwszym rzędzie, ale wiadomo, że człowiek żreć coś musi, chce czy nie. Lata temu, a będzie ich pewnie z dziesięć, uderzałem do managementów rozmaitych zespołów, znanych i nieznanych, i kontakt urywał się zawsze po pytaniu i wycenę. Stąd pytanie, bo nie chciałbym przyjebać jak łysy grzywą o kant kuli.
Grafiką i ilustracją zajmuję się zawodowo od kilkunastu lat. Od dwóch lat prowadzę studio i nie muszę już wszystkiego ogarniać w 100% samemu, więc teraz szukam przestrzeni na trochę inną aktywność. Portfolio mam stricte pod gamedev i domyślam się, że to może być problemem. Leży tutaj, jakby co: http://cvltstudio.art/
Jeśli szanowne adminostwo uzna, że post jest z dupy i zechce usunąć, nie obrażę się. Jeśli ktokolwiek ma coś sensownego do powiedzenia w temacie, ucieszę się.
Nie o tym jednak chciałem. Od dawna chodzi za mną taka myśl - marzenie, można powiedzieć, choć może trochę górnolotnie zabrzmi, ale niech będzie - żeby zająć się malowaniem okładek dla kapel śmierćmetalowych. Nie wiem, czy to w ogóle dobre miejsce, żeby rozeznać się w temacie, ale zakładam, że są na tym forum obecni także muzycy.
W związku z tym chciałem zapytać - z czym to się je? Jak to wygląda? Kto się tym zajmuje? Zespół? Wydawca? Jak to się wycenia? Są jakieś standardowe widły ogólnie przyjęte, czy to sprawa indywidualna? Nie o kasę chodzi w pierwszym rzędzie, ale wiadomo, że człowiek żreć coś musi, chce czy nie. Lata temu, a będzie ich pewnie z dziesięć, uderzałem do managementów rozmaitych zespołów, znanych i nieznanych, i kontakt urywał się zawsze po pytaniu i wycenę. Stąd pytanie, bo nie chciałbym przyjebać jak łysy grzywą o kant kuli.
Grafiką i ilustracją zajmuję się zawodowo od kilkunastu lat. Od dwóch lat prowadzę studio i nie muszę już wszystkiego ogarniać w 100% samemu, więc teraz szukam przestrzeni na trochę inną aktywność. Portfolio mam stricte pod gamedev i domyślam się, że to może być problemem. Leży tutaj, jakby co: http://cvltstudio.art/
Jeśli szanowne adminostwo uzna, że post jest z dupy i zechce usunąć, nie obrażę się. Jeśli ktokolwiek ma coś sensownego do powiedzenia w temacie, ucieszę się.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Namalowałbym okładkę śmierćmetalową
Sprawdze w archiwach, czy rzeczywiscie taki nowy
woodpecker from space
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Masz spore szanse - widzę to po warsztacie. I na tym polu jest wciąż duży popyt na dobrych grafików. Może moje rady zabrzmią jak porady dla raczkującego, brudnopisowego bazgrołmistrza, ale na dobry początek stworzyłbym kilka (2-3) okładek dla jakichś zespołów na zasadzie "nie ma ciśnienia z kasą, dogadamy się jakoś" - za jakąś minimalną stawkę. Tylko w celu zaznaczenia swojej obecności w temacie. Uderzałbym już nawet z jakimiś gotowymi, stworzonymi tematami.
Są pewne treści graficzne, które można uznać za uniwersalne i, mówiąc brzydko 'łatwo sprzedawalne' - lovecraftowskie monstrum na skraju mrocznej otchłani; potężny władca-dyktator-potwór niosący zagładę jakiejś miejskiej aglomeracji u swoich stóp; maniakalny morderca w ekstazie rozczłonkowujący kolejne kobiece zwłoki w swojej piwnicy; wielka, mroczna, monumentalna budowla na wzgórzu, do której pełzają różne oślizłe straszydła; oślizłe straszydła wylatujące z mrocznej cmentarnej krypty; hordy zombies na tle mrocznej cmentarnej krypty; regiment mrocznych zombies w nazistowskich hełmach, w natarciu, przy wsparciu jakichś absurdalnie naszpikowanych lufami i działami maszyn śmierci; nieziemskie pejzaże z makabrycznymi treściami, zwłokami ponabijanymi na pale, czaszkami na patykach, żerującym ptactwem i insektami; czy też po prostu plątanina zwłok, zombies, ciał nagich kobiet - wszystko wzajemnie pożerające się, kopulujące, wydłubujące sobie oczy i odgryzające genitalia; albo w ogóle plątanina oślizłych wnętrzności, śluzu, kości, z wielkim okiem pośrodku, z którego wyłażą robale - może być w kształcie piramidy, żeby robiło bardziej mistyczne wrażenie.
itp itd
Wjeżdżasz z takim kramem do kilku wydawców i za chwilę masz tyle propozycji, że musisz sobie wybierać zespoły bo wszystkich nie obrobisz.
Są pewne treści graficzne, które można uznać za uniwersalne i, mówiąc brzydko 'łatwo sprzedawalne' - lovecraftowskie monstrum na skraju mrocznej otchłani; potężny władca-dyktator-potwór niosący zagładę jakiejś miejskiej aglomeracji u swoich stóp; maniakalny morderca w ekstazie rozczłonkowujący kolejne kobiece zwłoki w swojej piwnicy; wielka, mroczna, monumentalna budowla na wzgórzu, do której pełzają różne oślizłe straszydła; oślizłe straszydła wylatujące z mrocznej cmentarnej krypty; hordy zombies na tle mrocznej cmentarnej krypty; regiment mrocznych zombies w nazistowskich hełmach, w natarciu, przy wsparciu jakichś absurdalnie naszpikowanych lufami i działami maszyn śmierci; nieziemskie pejzaże z makabrycznymi treściami, zwłokami ponabijanymi na pale, czaszkami na patykach, żerującym ptactwem i insektami; czy też po prostu plątanina zwłok, zombies, ciał nagich kobiet - wszystko wzajemnie pożerające się, kopulujące, wydłubujące sobie oczy i odgryzające genitalia; albo w ogóle plątanina oślizłych wnętrzności, śluzu, kości, z wielkim okiem pośrodku, z którego wyłażą robale - może być w kształcie piramidy, żeby robiło bardziej mistyczne wrażenie.
itp itd
Wjeżdżasz z takim kramem do kilku wydawców i za chwilę masz tyle propozycji, że musisz sobie wybierać zespoły bo wszystkich nie obrobisz.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Po zainteresowaniach widze ze moglbys zakrecic sie w dungeon synthcie, tam temat RPG i fantasy jest popularny. Moze akurat?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Bdb te grafiki na stronie
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Ubzdur
- w mackach Zła
To oni mają jakiś budżet?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-01-2022, 11:03Po zainteresowaniach widze ze moglbys zakrecic sie w dungeon synthcie, tam temat RPG i fantasy jest popularny. Moze akurat?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Zdarza sie. Moze nie taki zeby wydawac 3000 zl za okladke, ale male kwoty typu 100-250€ zdarzaja sie relatywnie czesto. Jeden gosc zawolal ode mnie 230€ za logo.Ubzdur pisze: ↑10-01-2022, 11:59To oni mają jakiś budżet?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-01-2022, 11:03Po zainteresowaniach widze ze moglbys zakrecic sie w dungeon synthcie, tam temat RPG i fantasy jest popularny. Moze akurat?
- nagrobek
- zahartowany metalizator
i zapłaciłeś?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Nie, ale juz za obrazek davida thierree dalem 250€.
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Dzięki za feedback. Tak, myślałem zarówno o podejściu "nie ma ciśnienia z kasą, dogadamy się jakoś", jak też o zrobieniu czegoś stricte do portfolio w klimacie. Nie wiem jednak, jakie to ma znaczenie, czy to autentyczna praca na zlecenie, czy dyrdymały z dupy, w sensie fejkowy album fejkowego zespołu. Na logikę nie powinno mieć żadnego, ale różne branże mają różnie.
Uniwersalne treści graficzne - myślę, że to dobry trop, dzięki
. Bardziej pewnie szedłbym w zmutowaną plątaninę gnijących ciał noworodków wychylających się na rachitycznych pająkowatych odnóżach z wiekowej, zmurszałej trumny, ale wiadomo, kwestia gustu.
Dungeon synth trochę nie do końca moje klimaty, ale jakby temat podszedł, w sumie czemu nie? Kwestia indywidualna. Jestem już jednak trochę przesycony tematami fantasy, bo te robię na codzień od prawie dziesięciu lat, i chciałoby się coś innego.
David Thiérrée, z czego przejrzałem, momentami daje radę naprawdę mocno. Spodziewałbym się, że gość weźmie więcej niż 250€ za grafikę takiej jakości, jak widziałem u niego na stronie. Nie ma jednak tragedii, jeśli człowiek jest w stanie ogarnąć taką pracę w ciągu jednego dnia.
Uniwersalne treści graficzne - myślę, że to dobry trop, dzięki

Dungeon synth trochę nie do końca moje klimaty, ale jakby temat podszedł, w sumie czemu nie? Kwestia indywidualna. Jestem już jednak trochę przesycony tematami fantasy, bo te robię na codzień od prawie dziesięciu lat, i chciałoby się coś innego.
David Thiérrée, z czego przejrzałem, momentami daje radę naprawdę mocno. Spodziewałbym się, że gość weźmie więcej niż 250€ za grafikę takiej jakości, jak widziałem u niego na stronie. Nie ma jednak tragedii, jeśli człowiek jest w stanie ogarnąć taką pracę w ciągu jednego dnia.
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Pokaz prosze
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- postuje jak opętany!
Zrób do portfolio z 5 obrazów by mieć wgląd w styl jaki proponujesz jako okladki, często też kapele kupują już gotowce, bez zlecania, bo ilustracja im pasuje w 100%
Jeśli dobrze kojarzę to min 3 okladki sepy to byly kupione gotowce od Michaela Whelana (arise, chaos i btr) oraz cause of death obituary (ktore pierwotnie mialo zdobic arise)
Jeśli dobrze kojarzę to min 3 okladki sepy to byly kupione gotowce od Michaela Whelana (arise, chaos i btr) oraz cause of death obituary (ktore pierwotnie mialo zdobic arise)
12345
- empir
- zahartowany metalizator
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Okładka Cause of Death pierwotnie była do jakiegoś wznowienia Lovecrafta.
A propos gotowych artów - to może być nienajgłupszy pomysł. Eliminuje czynnik chaosu w postaci marudzenia klienta, co czasem z roboty do zamknięcia teoretycznie w jeden dzień potrafi uczynić kilkutygodniową udrękę.
A propos gotowych artów - to może być nienajgłupszy pomysł. Eliminuje czynnik chaosu w postaci marudzenia klienta, co czasem z roboty do zamknięcia teoretycznie w jeden dzień potrafi uczynić kilkutygodniową udrękę.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
żeby uciąć temat wrzucam zdjęcie rarowego tshirta Sepy z dyskutowanym obrazkiem. Temat był wałkowany w wielu róznych miejscach i nie ma sensu produkować bzdur. Obrazek, który ostatecznie trafił na "Cause of Death" miał być pierwotnie na "Beneath the remains". I tak - oczywiście to był pierwotnie obrazek, którym opatrzony był horror Lovecrafta (w oryginale, na skrzynce z wystającymi rączkami stoi jeszcze insekt).
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
- Triceratops
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
No, myślę że temat do ogrania w dzień roboczy.

Pół się zeszło póki co, z przerwą na kawowe pogaduchy o końcu świata, i w mojej opinii nie jest źle. Możnaby jeszcze dodłubać detalu. Może faktycznie i tak zrobię, jak poleży i skruszeje, bo już nadszedł moment, kiedy zaczynam mazać nie wnosząc już nic sensownego.

Pół się zeszło póki co, z przerwą na kawowe pogaduchy o końcu świata, i w mojej opinii nie jest źle. Możnaby jeszcze dodłubać detalu. Może faktycznie i tak zrobię, jak poleży i skruszeje, bo już nadszedł moment, kiedy zaczynam mazać nie wnosząc już nic sensownego.
-
- postuje jak opętany!
Co do Sepy i Obituary - mogłem faktycznie coś pokręcić, ale temat już wyjasniony 

12345
- trup
Olo pisze: ↑11-01-2022, 10:46żeby uciąć temat wrzucam zdjęcie rarowego tshirta Sepy z dyskutowanym obrazkiem. Temat był wałkowany w wielu róznych miejscach i nie ma sensu produkować bzdur. Obrazek, który ostatecznie trafił na "Cause of Death" miał być pierwotnie na "Beneath the remains". I tak - oczywiście to był pierwotnie obrazek, którym opatrzony był horror Lovecrafta (w oryginale, na skrzynce z wystającymi rączkami stoi jeszcze insekt).
![]()

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
- weteran forumowych bitew
A w Polsce drugi tom "Imajica" C. Barkera pt. "Pojednanie"trup pisze: ↑11-01-2022, 16:18Olo pisze: ↑11-01-2022, 10:46żeby uciąć temat wrzucam zdjęcie rarowego tshirta Sepy z dyskutowanym obrazkiem. Temat był wałkowany w wielu róznych miejscach i nie ma sensu produkować bzdur. Obrazek, który ostatecznie trafił na "Cause of Death" miał być pierwotnie na "Beneath the remains". I tak - oczywiście to był pierwotnie obrazek, którym opatrzony był horror Lovecrafta (w oryginale, na skrzynce z wystającymi rączkami stoi jeszcze insekt).
![]()
![]()