CURRENT 93

Dungeon synth, dark ambient, drone, harsh noise i inne mroki

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: CURRENT 93

01-06-2010, 12:58

4m pisze:Sam jestem swoim panem, Trocki, ale jak już poruszyłeś ten temat to czy Twój pan wie co porabiasz w godzinach, na które mu się wynajmujesz? ;) Uprzejmości wymieniliśmy, więc napisz proszę jakich to (poza Joy Division) wielu zespołów podobnych do Tindersticks czy The National słuchałeś 20 lat temu, bo to może być interesujące ;)
myślę, że powinieneś donieść mojemu pracodawcy, że nie pracuję podczas urlopu :lol:
Crime and the City Solution, Nick Cave and the Bad Seeds, Bauhaus, The Birthday Party... złe typy?
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

01-06-2010, 13:16

Dobre typy, na pewno lepsze niż Joy Division. Tylko, że jeden Mick Harvey to trochę mało jak na wielość, a i tak za wiele pod niego podciągnąłeś ;) A Bauhaus to niby bardziej do Tindersticks ma być podobny czy do The National, bo nie wiem? :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 13:29

no Bauhaus to zżyna bezczelna z The National.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

01-06-2010, 13:38

z kazdym kolejnym przesluchaniem BAALSTORM rosnie. jestem mocno zaskoczony. spodziewalem (obawialem) sie bezposredniej kontynuacji drogi obranej na Aleph, tymczasem wiele wskazuje na to, ze mamy tu powrot do wczesniejszych rzeczy - i oczywiscie nie w sensie atmosfery, bo ta jest zupelnie inna niz dotychczas (co sie tyczy niemal kazdej kolejnej plyty Tibeta), ale generalnego podejscia do kompozycji - Baalstorm jest bardziej wyciszony, wysublimowany, na pewno znacznie dojrzalszy i lepiej przemyslany. zamiast efekciarskich patentow i pompy jest tu masa delikatnych akcentow, ktore, jak juz sie je zalapie, daja znacznie mocniejszy efekt koncowy niz zajebiscie przesterowana gitara elektryczna (ktora na Aleph byla swietna, choc uzyta zupelnie bez umiaru).

ciezko powiedziec ktore numery sa najlepsze, album jest cholernie spojny i strasznie szybko plynie - z kazdym odsluchem mam wrazenie, ze mija 25 minut , tymczasem trwa dokladnie 50:00.000 (przynajmniej w ripie, ktory na razie mam). na prowadzenie wysuwaja sie I Dreamt I was Aeon -- tak pieknego fortepianu nie mieli od czasu Soft Black Stars (nie liczac pierwszego utworu na Birth Canal Blues), With Flowers in the Garden (brzmienie!!), Baalstorm! Baalstorm! -- takiego JARRETTA nie mieli od czasu Hypnagogue, Tanks of Flies orazThe Nudes Lift Shields for War - tu pierwsze skojarzenie: Koniki (ogniskowe akordy, dzwoneczki, fortepian)

zobaczymy co bedzie dalej, na razie rokowania sa znacznie lepsze niz po pierwszym zetknieciu z Aleph, ktory przez swoja efektownosc zrobil ogromne wrazenie na poczatku, ale pozbawiony byl tego, co stanowilo o wielkosci takich plyt jak Black Ships, Sleep has his house czy Of Ruine.

osoby zainteresowane nowym albumem Current 93 proszone sa o wpisywanie sie w tym temacie i dyskusje z moja krotka recenzja, bo na razie kolejna strona mija na offotpie trocki vs triceps
Ostatnio zmieniony 01-06-2010, 13:41 przez Riven, łącznie zmieniany 2 razy.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

01-06-2010, 13:38

twoja_stara_trotzky pisze:no Bauhaus to zżyna bezczelna z The National.
A ja myślałem, że The National to zżyna bezczelna z Tindersticks :lol:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Triceratops

01-06-2010, 13:43

4m pisze:Dobre typy, na pewno lepsze niż Joy Division. Tylko, że jeden Mick Harvey to trochę mało jak na wielość, a i tak za wiele pod niego podciągnąłeś ;) A Bauhaus to niby bardziej do Tindersticks ma być podobny czy do The National, bo nie wiem? :)
No wlasnie, tez mnie to ciekawi :lol: :lol:

Pomiajac, ze 4 (slownie CZTERY) to nie jest zbyt wiele, to w ogole nie jest WIELE. Crime & City Solution to wiem, ze pieter wiedzial bo czesto wspominalem, ze Tindersticks byl nazywanie kontynuatorami ich muzycznych idei, przeciez odmiennych od muzyki Cave'a. Wiec dlatego ten Cave tutaj, bo sila rzeczy wspolni muzycy z Solution, podobne glosy niby etc ale muzycznie to juz nie czaje zbytnio o co biega. Pioter pewnie popelnil naduzycie semantyczne jak to w tym kawale z rowarami na placu czerownym,, pewnie nie chcial powiedziec WIELU a KILKA, nie PODOBNYCH a WYDAWALO mu sie i nie 20 LAT a GODZIN
woodpecker from space
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

01-06-2010, 13:52

Mnie najbardziej zaskoczył z The Birthday Party, ale to po nazwiskach podobieństwo niż muzyczne. No i coś obyło się bez protestu, że właśnie takie The Birthday Party bardziej niby podobne niż Joy Division :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 13:56

idźcie się całować do innego tematu ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

01-06-2010, 13:59

4m pisze:Mnie najbardziej zaskoczył z The Birthday Party, ale to po nazwiskach podobieństwo niż muzyczne. No i coś obyło się bez protestu, że właśnie takie The Birthday Party bardziej niby podobne niż Joy Division :)
No mnie tez ciekawi gdzie to sie pioter doszukal (doslyszal) w Tindersticks i The National zgrzytliwej kakofonii i punkowania ale pewnie za chwile on to wyjasni. Moze ma jakies plyty z bonusami bo ja tylko pierwsze wydania zbieram. To moze byc dlatego.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-06-2010, 14:00

twoja_stara_trotzky pisze:idźcie się całować do innego tematu ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

01-06-2010, 14:03

Riven pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:idźcie się całować do innego tematu ;)
hehe no w sumie mozna juz zakonczyc te batalie, armie piotra zdziesiatkowane, uciekaja w poplochu, okazalo sie ze strzelby byly nabite kapiszonami a strzaly zamiast grotow mialy przyssawki , ponadto dowodca popatrzyl nie ta strona lornetki, myslal ze to karaluch a to byl dinozaur :lol:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-06-2010, 14:06

dobrze, a teraz wypierdalaj juz stad :lol:
albo posluchaj tej nowej plyty, na chwile postaraj sie wyzbyc uprzedzen do Tibeta i powiedz jak ci sie widzi (tylko nie przez pryzmat trockiego - BLAGAM). jak wokalu nie mozesz zdzierzyc to skup sie na muzyce, imo jest naprawde doskonala

zacytuje tu fragment recenzji jednego madrego goscia:

Widać opłaciło się tym razem dłużej przysiedzieć cicho bez inwestowania twórczej energii w duża kampanię okołopłytoworeklamową, ajką T zafundował przy Alephie.

100% racji.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 14:20

Triceratops pisze:
4m pisze:Mnie najbardziej zaskoczył z The Birthday Party, ale to po nazwiskach podobieństwo niż muzyczne. No i coś obyło się bez protestu, że właśnie takie The Birthday Party bardziej niby podobne niż Joy Division :)
No mnie tez ciekawi gdzie to sie pioter doszukal (doslyszal) w Tindersticks i The National zgrzytliwej kakofonii i punkowania ale pewnie za chwile on to wyjasni. Moze ma jakies plyty z bonusami bo ja tylko pierwsze wydania zbieram. To moze byc dlatego.
ja pierdolę... czytać nie potrafisz ze zrozumieniem. zarzuciłeś mi, że 20 lat temu samego metalu słuchałem, a ja ci mówię, że słuchałem masę MUZYKI NIEZALEŻNEJ. nie mówię, że słuchałem masy rzeczy identycznych jak Tindersticks, bo, do kurwy nędzy, nie podoba mi się styl Tindersticks. łapiesz? na siłę ci znajduję "podobne" rzeczy, ale wiadomo, że inne, bo mam inny gust. i koniec dyskusji.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 14:27

riven się poznał na nowej płycie, reszta, póki co, nie ;)
Awatar użytkownika
Bloodcult

01-06-2010, 14:42

wypraszam sobie, ja się też poznałem i napisałem o tym pierwszy ze wszystkich na tym forum :D
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-06-2010, 14:43

bo oszukales i kupiles sobie oryginal zanim wszyscy zdazyli sciagnac ripa z sieci :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Triceratops

01-06-2010, 14:43

Riven pisze:albo posluchaj tej nowej plyty, na chwile postaraj sie wyzbyc uprzedzen do Tibeta i powiedz jak ci sie widzi (tylko nie przez pryzmat trockiego - BLAGAM). jak wokalu nie mozesz zdzierzyc to skup sie na muzyce, imo jest naprawde doskonala
sprobuje :D

twoja_stara_trotzky pisze:ja pierdolę... czytać nie potrafisz ze zrozumieniem. zarzuciłeś mi, że 20 lat temu samego metalu słuchałem
:shock: dzie kurwa? :lol:
twoja_stara_trotzky pisze: a ja ci mówię, że słuchałem masę MUZYKI NIEZALEŻNEJ. nie mówię, że słuchałem masy rzeczy identycznych jak Tindersticks, bo, do kurwy nędzy, nie podoba mi się styl Tindersticks. łapiesz? na siłę ci znajduję "podobne" rzeczy, ale wiadomo, że inne, bo mam inny gust. i koniec dyskusji.
No juz sie tak nie podniecaj pioter, bo ci zylka peknie :lol: , po prostu uwazaj co piszesz, napisales "wiele podobnych" a wyszlo "wcale niepodobnych" wiec bierz odpowiedzialnosc za slowa i tyle, no juz zluzuj poslady, spal blancika i zapij whiskaczem :lol:

I wsluchaj sie wkoncu w te Tindersticks bo glupi zdechniesz :lol:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 14:45

rozwiązuj test a nie pierdol.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-06-2010, 14:46

Riven pisze:bo oszukales i kupiles sobie oryginal zanim wszyscy zdazyli sciagnac ripa z sieci :lol: :lol:
dokładnie! z oryginału się nie liczy :lol:
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

01-06-2010, 14:46

Bloodcult pisze:wypraszam sobie, ja się też poznałem i napisałem o tym pierwszy ze wszystkich na tym forum :D
Ale nie gadamy o wersji CD.

:lol:
ODPOWIEDZ