Wybory 2020 - II tura

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ

Na kogo oddasz głos?

Czas głosowania minął 12-07-2020, 21:31

Andrzej Duda
40
19%
Rafał Trzaskowski
121
57%
Nie wezmę udziału / oddam głos nieważny
52
24%

Liczba głosów: 213
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Wybory 2020 - II tura

08-07-2020, 10:24

Fajny tekst. Uśmiałem się. Oddala nas jednak od próby zrozumienia dlaczego głosujesz na Pis? Naprawdę chciałbym się dowiedzieć w czym Pis jest lepszy od PO, lub co ci PO zrobiła, że wybierasz partię o strukturze mafijnej.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Ascetic

08-07-2020, 10:28

nicram pisze:
Fajny tekst. Uśmiałem się. Oddala nas jednak od próby zrozumienia dlaczego głosujesz na Pis? Naprawdę chciałbym się dowiedzieć w czym Pis jest lepszy od PO, lub co ci PO zrobiła, że wybierasz partię o strukturze mafijnej.
ja też o to poprosiłem a dostałem pustą i tanią ironie i sugerowanie, że jesteśmy pedałami. te lizanie po ... do tego przypisywania, że jestem z antify już się nawet przyzwyczaiłem. do tego, że wolę od tyłu muszę jeszcze się dotrzeć.

tak. ale plastek ma umiejętność pisania bez kija w wiadomym miejscu i bez zaciśniętej pięści jak nasz forumowy faszysta.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
nicram

08-07-2020, 10:35

No właśnie, może kolega Rumburak po prostu doszedł do ściany i boi się przyznać, że nie ma racjonalnych powodów, tylko targają nim niezdrowe emocje i niczym nieuzasadniona nienawiść.
all the monsters will break your heart
535

08-07-2020, 10:36

Rumburak pisze:
08-07-2020, 10:07
Dobrze chłopcy. Oszczędzę wam dalszych gdybań i analiz. Mam na imię Waldek, rozwodnik, lat 45,zamieszkały w woj. Podkarpackim, wykształcenie średnie bez matury.Katolik, patriota, żołnierz WOT. Na co dzień pracuję w urzędzie gminy. Jak doradca wójta do spraw rozwiązywania problemów alkoholowych. Wprawdzie żadnego nigdy nie rozwiązałem, nawet swojego ale czasami podpowiem wójtowi jak pozbyć się kaca. Wójt to mój wujek, jest z PiS. Zanim wujek objął urząd, często byłem bezrobotny albo pracowałem we Warszawie przy wylewkach. Na czarno. Kasa była ale dużo piłem a robić się nie chciało. Żona odeszła bo stwierdziła, że brak mi ambicji i za dużo piję. Tłumaczyłem jej, że to wszystko przez PO, gejów i Niemców ale nie chciała słuchać. Odkąd wuja jest wójtem, jestem Panem życia i wszyscy kłaniają mi się w pas. Nawet baba chciała wrócić ale pogoniłem ją w diabły. Dlatego właśnie zawsze będę głosował na Pis. Aha, zapomniałbym,trzeba jeszcze rozliczyć wszystkich złodziejskich bękartów co dorobiły się na cudzej krwawicy i teraz chcą 500 zł dzieciom zabierać.

Tak lepiej? Bardziej pasuje do waszego zero/jedynkowego świata? To wracajcie do lizania się po jajcach.
Ty Rumburak dalej nie rozumiesz, że przez taką politykę większość z nas dostanie po dupie? Jakieś dziewięćdziesiąt parę procent tego tępego narodu, łącznie z tobą ze mną, z Wackiem, z Ascetikiem (Tomek dostanie dwa razy) i nicramem? Popatrz co się dzieje ze stopami procentowymi, spójrz na inflację. Myślisz, że co z tego będzie? Dobrobyt? Przypomnij sobie co było w 1989, a jak nie możesz to zapytaj kolegów. Jest tak jak napisał Drone. Najsłabsi zostali perfidnie wykorzystani, by banda politykierów mogła się elegancko ustawić. Przecież już teraz mówi się o tym, że Jarkowi byłoby nawet na rękę oddać władzę. Jak myślisz, dlaczego? Po to by uniknąć odpowiedzialności za burdel, który zrobili i za wały, które cały czas lecą, a przy okazji sprytnie zrzucić odpowiedzialność na tego kto przejmie władzę. Tym bardziej, że tutaj nikt nikogo nigdy nie rozliczył i nie rozliczy. Tu nie chodzi o zero jedynkowy świat, tylko o twarde fakty. Rząd to co "dał" z nawiązką sobie odbierze, a w dupsko wezmą najbardziej ci, których nadzieje zostały kuriozalnie rozbudzone. Ludzie, którzy wierzą w sprawczą moc kogoś z zewnątrz, ludzie, którzy nie są kompletnie przygotowani do zarządzania swoimi finansami o życiu nie wspominając, bo nikt ich tego nie nauczył, gdyż zamiast lekcji matematyki, czy podstaw ekonomii, mieli "darmowe" lekcje religii i te były najważniejsze. Nawiasem mówiąc szkoda, że na katechezie nie uczą liczenia. Efekty byłyby natychmiastowe. Nikt tak dobrze nie pilnuje swojego interesu jak kościół w bantustanie. Wracając jednak do meritum, Socjalizm, a już szczególnie w wykonaniu dobrej zmiany, musi skończyć się katastrofą. I nie chodzi o to, że jestem chujem bez litości, lecz widzę ile mi ubyło przez ostatnie pięć lat przez gównianą politykę tego towarzystwa i bardzo mi się to nie podoba. Nikt nie lubi, gdy mu podbierają z ogródka, a przy okazji plują w twarz, a tak się właśnie dzieje. Także nie dziw się mojej postawie. Zresztą jestem pewien, że większość powie ci to samo.
Awatar użytkownika
Triceratops

08-07-2020, 10:36

Drone pisze:
08-07-2020, 00:00
@Rumburak

Odpowiem po kolei, jak ja to widzę.
Rumburak pisze: Cobym nie napisał i jakich argumentów nie użył, to zaraz przyleci jeden z drugim i jak to mawiał wolff, będzie toczył bekę. Przecież na pis i Dude nie wypada głosować wielkomiejskiemu i inteligenckiemu wyborcy, ludziom sukcesu i światłym Europejczykom. Tutaj sami tacy. Przynajmniej w swoim mniemaniu.
Tak, autentycznie uważam, że człowiekowi, który żyje w określony sposób i świadomie dokonał pewnych wyborów w życiu, zwyczajnie na PiS i Dudę nie wypada głosować. Uważam, że w miarę swoich ograniczonych możliwości należy trzymać klasę do końca. Głosować na nich można tylko strategicznie, gdy jest to podstęp i wallenrodyzm, ale trzeba mieć do tego wewnętrzne przekonanie. Sposób zachowywania się, przemawiania, postępowania i procedowania przez funkcjonariuszy PiS jest dla mnie nie do przyjęcia. Nie chcę z takimi ludźmi mieć nic wspólnego, nie chcę im podawać ręki.
Rumburak pisze: Pisałem o polityce społecznej. Przy całej świadomości jej ułomności i po części braku systemowych rozwiązań-mam tu na myśli programy socjalne. Nazywane przez niektórych “socjalnymi pierdołami”. Te pierdoły, realnie wpłynęły na poprawę sytuacji wielu ludzi w tym kraju. Co w zamian oferowały poprzednie rządy? Robienie ze współobywateli taniej siły roboczej, skok na kasę z ofe i pogadanki o zielonej wyspie.
Chciałbym zauważyć, że poprzednie rządy wcale nie pomagały mitycznym kapitalistycznym krwiopijcom. Nie ułatwiało im się życia na żadnym etapie. Panuje jakieś błędne przekonanie, że wcześniej to tylko dbano o pracodawców, a szary pracownik nie miał żadnych praw. Raczej wszyscy jechali na tym samym wózku, ale sytuacja ulegała stopniowej poprawie na przestrzeni ostatnich 20 lat. Wiązało się to i z przemianami społecznymi, i z technologicznymi. Niemożliwe było wprowadzenie modelu szwedzkiego w roku 1995, gdy dopiero wychodziliśmy z kryzysu komunizmu. Podejmowano reformy, często nie do końca udane, często dziurawe i sprzyjające określonym grupom interesu, ale mimo wszystko gdzieś tam było miejsce na poprawę losu obywatela. Przyjęto model oszczędnościowy wynikający z liberalnego podejścia do gospodarki i z braku środków budżetowych na rozbuchane wydatki socjalne. W zasadzie nikt tego nie kwestionował, propozycje rozdawania pieniędzy ot tak były uważane za przejaw braku racjonalności. Trzeba pamiętać, że cały czas dobrze pamiętano czasy gierkowskiej prosperity, ówczesne wydatki, i katastrofalny krach systemu w latach 80. I dopiero wejście do UE oraz związany z tym przepływ funduszy na dotacje, inwestycje i wdrożenia spowodował, że zaczęto przychylniej patrzeć na takie formy pomocy pieniężnej. Od tego niedaleko było do 500+. Przecież pod koniec swoich rządów PO i Komorowski zaproponowali ulgę podatkową, tyle że miała być ona dla pracujących. PiS czując zabezpieczenie finansowe w postaci koniunktury, łatwego wyjścia z kryzysu i ciągłego strumienia dopłat z Brukseli, postanowił to wykorzystać. Tylko jakim kosztem. Wszystko ma swoje konsekwencje, lecz odroczone w czasie. Coś jest bardzo nie tak, jeżeli Polska jest obecnie krajem, który ma najwyższy na świecie wskaźnik wydatków socjalnych w stosunku do PKB. Dlatego uważam wprowadzenie programu 500+ za zwykłą nieuczciwość, która odbije się i finansowo, i mentalnie - prawdopodobnie te drugie skutki będą jeszcze gorsze, bo przyzwyczają ludność do roszczeniowości. Niektórzy uważają, że to całkiem ok, ja mam na ten temat inne zdanie.
Rumburak pisze: Duda to długopis.Tak się modnie heheszkuje. Chyba nikt rozsądny, głosujący na Dudę nie myślał, że będzie inaczej. Nikt nie wybiera prezydenta z obozu partii rządzącej, żeby ten blokował ustawy tejże partii. Tak gwoli ścisłości, to Duda zawetował więcej ustaw swojego obozu politycznego niż Komorowski.
Z tym długopisem to bardziej chodzi o styl, w jakim to robi, niż o to, że faktycznie te ustawy podpisuje. Przecież bez mrugnięcia okiem podpisał ustawy dewastujące system prawny w Polsce, nie słuchając żadnych zewnętrznych i niezależnych autorytetów. Co do Komorowskiego, to nie przypominam sobie, żeby ustawy podejmowane ówcześnie przez PO demolowały system prawny w Polsce. Fakt, że niektóre były kontrowersyjne, np. szkoła dla 6 latków (byłem przeciw ze względu nie na sam pomysł, ale na tryb wprowadzania zmian i brak przygotowania szkół i nauczycieli) czy podniesienie wieku emerytalnego (byłem za, z pewnymi technicznymi wyjątkami wynikającymi ze stanu zdrowia itp. czy uwarunkowań lokalnych).
Rumburak pisze: Jeśli w niedzielę wygra Trzaskowski, to jedynym celem jego prezydentury będzie doprowadzenie do wcześniejszych wyborów. Jeśli komuś na tym zależy to wybór jest oczywisty. Choć szanse na powrót PO do władzy raczej marne. Oni chyba już nawet sami nie wiedzą po co im ta władza.
Aha, trzaskowski otwarcie przyznaje, że będzie robił za długopis Brukseli. Więc co kto lubi, do wyboru, do koloru.
Tak, uważam, że celem powinny być wcześniejsze wybory i przejęcie władzy przez inną partię, nieważne w sumie jaką. Chodzi o odsunięcie PiS. Tak, uważam, że współpraca z Unią Europejską to konieczność i nie ma z tym dyskusji. Nikt i nic mnie nie przekona, że jest jakaś inna alternatywa, trzecia droga itd. Żyję ze współpracy z firmami z Unii i z firmami zagranicznymi, które chcą z nami działać, ponieważ jesteśmy krajem unijnym, a jurysdykcja, normy i standardy UE są świadectwem określonego poziomu i jakości.
Rumburak pisze: Nie było szczujni powiadasz. Moherowe berety, Polska B, wykresy z lubością prezentowane przez spierdolonych, liberalnych publicystów jakoby na Pis głosowali tylko bezrobotni i dziadki z podstawowym wykształceniem. Czasami można odnieść wrażenie, że głównym zarzutem liberalnego salonu w stosunku do Pisu, jest fakt, że ten stał się partią ludzi wykluczonych. To dopiero gorszy sort, nie? Mój głos jest lepszy niż twój. To wszystko również przynosi efekty.
PiS nie stał się partią ludzi wykluczonych, tylko cynicznie tych ludzi wykorzystał do swoich celów. Ci sami ludzie srogo zapłacą za to. Nie ci bogaci z wielkich miast, bo oni poradzą sobie nawet w dużym kryzysie. Co do tego, kto na PiS głosuje, to moim zdaniem wyróżnikiem podstawowym jest jednak poczucie urazy i potrzeba odwetu za to, że w życiu się nie układa (obiektywnie bądź subiektywnie), a nie wykształcenie. Inna sprawa, że człowiek lepiej wykształcony o wiele lepiej potrafi poradzić sobie z niepowodzeniami, nie przypisuje innym win za swój aktualny czy przeszły stan. Polska B i moherowe berety są faktem, na pewno drażniło niektórych, gdy tego języka używali dżentelmeni w limuzynach, ale chciałem zauważyć, że ta retoryka wydaje się naprawdę łagodna w zestawieniu z językiem pisowców, którzy zakładają oklapnięty kapelusz, smarują ręce błotem i udają trybuna ludowego.
Bdb, taki zestaw kwestii i odpowiedzi do nich, to juz rzeczywiscie pomaga jakos tam sie ustosunkowac po konkretnej stronie. Poprosze wiecej takiego kontentu Tow.Drone
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

08-07-2020, 10:37

nicram pisze:
Fajny tekst. Uśmiałem się. Oddala nas jednak od próby zrozumienia dlaczego głosujesz na Pis. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć w czym Pis jest lepszy od PO, lub co ci PO zrobiła, że wybierasz partię o strukturze mafijnej.
Uczciwie mówiąc, to wyjaśnił już jakiś czas temu. Przekonały go transfery socjalne i trochę propracowniczych ustaw. Ja to to w sumie, jako lewak (swoją drogą trochę ludzi robi mi ostatnio konkurencję, wolałem być jedyny na forume) rozumiem. Dla mnie PO i PiS są nieakceptowalne z różnych względów. Niestety druga tura nie umożliwia wybrania trzeciej drogi, tylko trzeba powiedzieć czy jesteś za Nordlingami czy Nilfgaardem. Ja zagłosuję na Czosnkowskiego, bo mimo pewnych plusów uważam, że ta niby lewicowa orientacja PiSu jest wg mnie złudna. Ten "kindergeld" niestety idzie w parze z kryzysem infrastruktury społecznej, służby zdrowia/edukacji/transportu publicznego itp. itd. Z drugiej strony idą w tym parze odrażające dla mnie praktyki i zapowiedzi w sferze społecznej/obyczajowej/ustrojowej. Dlatego wyrzygam na kartę głos na Trzaskowskiego, przynajmniej najbardziej szaleńcze pomysły mają szanse być zablokowane.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

08-07-2020, 10:41

nicram pisze:
08-07-2020, 10:35
No właśnie, może kolega Rumburak po prostu doszedł do ściany i boi się przyznać, że nie ma racjonalnych powodów, tylko targają nim niezdrowe emocje i niczym nieuzasadniona nienawiść.
ale to też by były jakieś argumenty :D

niech napisze, że nienawidzi tych niemieckich agentów i będziemy już coś tam wiedzieć. a tak kluczy, że za peło to tylko freeganizm i looting w polsce był.

co i tak nie zmienia postaci, że rumburak ładnego nam posta zamieścił. doceniam.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Bloodcult

08-07-2020, 10:42

Gdzie wy widzicie ten kryzys w służbie zdrowia czy edukacji ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Ascetic

Hatefire pisze:
08-07-2020, 10:37
nicram pisze:
Fajny tekst. Uśmiałem się. Oddala nas jednak od próby zrozumienia dlaczego głosujesz na Pis. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć w czym Pis jest lepszy od PO, lub co ci PO zrobiła, że wybierasz partię o strukturze mafijnej.
Uczciwie mówiąc, to wyjaśnił już jakiś czas temu. Przekonały go transfery socjalne i trochę propracowniczych ustaw. Ja to to w sumie, jako lewak (swoją drogą trochę ludzi robi mi ostatnio konkurencję, wolałem być jedyny na forume) rozumiem. Dla mnie PO i PiS są nieakceptowalne z różnych względów. Niestety druga tura nie umożliwia wybrania trzeciej drogi, tylko trzeba powiedzieć czy jesteś za Nordlingami czy Nilfgaardem. Ja zagłosuję na Czosnkowskiego, bo mimo pewnych plusów uważam, że ta niby lewicowa orientacja PiSu jest wg mnie złudna. Ten "kindergeld" niestety idzie w parze z kryzysem infrastruktury społecznej, służby zdrowia/edukacji/transportu publicznego itp. itd. Z drugiej strony idą w tym parze odrażające dla mnie praktyki i zapowiedzi w sferze społecznej/obyczajowej/ustrojowej. Dlatego wyrzygam na kartę głos na Trzaskowskiego, przynajmniej najbardziej szaleńcze pomysły mają szanse być zablokowane.
nie denerwuj się. teraz dla merkantylnych celów podpięliśmy się pod Ciebie. za jakiś czas wszystko wróci do normy. będziesz lewicowym rodzynem w tym katofaszolskim cieście.
lys på slutten av lys
535

08-07-2020, 10:44

Bloodcult pisze:
Nie no nigdzie. Wszystko jest bardzo dobrze. Możesz spokojnie się położyć. Siostra zaraz przyniesie basen.
Awatar użytkownika
Bloodcult

08-07-2020, 10:46

Po co mi basen, ty przecież zeżresz wszystko co wysram :)

535

08-07-2020, 10:50

Bloodcult pisze:
08-07-2020, 10:46
Po co mi basen, ty przecież zeżresz wszystko co wysram :)
O! Pojawił się katolicki głos w twoim domu. Opowiesz mi kiedyś o tym na ucho?
bartwa

Polskie szkoły i polskie wykształcenie robią na świecie furorę.
Awatar użytkownika
Hatefire

08-07-2020, 10:54

Bloodcult pisze:
Ja rozumiem, że biskupich akolitów sprawy przyziemne nie dotykają, niemniej.

Średni wiek pielęgniarki, w Polsce zbliża się do emerytalnego, nawet były już przypadki zamykania oddziałów z powodu braku personelu.

Moja matka jest emerytowaną nauczycielką, ale nadal pracuje. Nie żeby bardzo się o to starała, po prostu w sierpniu grzeje się jej telefon. Tylko w ubiegłym roku miała oferty z 6 szkół, które nie były w stanie załatać etatów.

Teraz w województwie śląskim jest głośno o zamknięciu częstochowskiego PKS. Coś tam PiS chrzanił o rewitalizacji transportu publicznego, ale fakt, że ileś tam miejscowości pozbawi się możliwości dojechania do lekarza/szkoły, to luzik. To tylko taki jednostkowy przypadek, a miejscowości odciętych od świata jest w Polsce na tysiące. Hasło kup samochód nie pomoże,bo co 70 letnia emerytka ma zrobić teraz prawo jazdy i kupić Passata TDI?
Ostatnio zmieniony 08-07-2020, 10:56 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

08-07-2020, 10:55

Za PO i AWS Nobel był co roku a za PiSu produkujemy absolwentów Marketingu i Zarządzania xD

Za PO i AWS siostra przynosiła basen a za PiSu przychodzi 535...

Awatar użytkownika
Ascetic

08-07-2020, 10:57

bartwa pisze:
tu też widzimy co przyniosła a właściwie czego nie przyniosła edukacja. znaki, piece, żydy i pedały. nie dość, że zabrakło dobrych nauczycieli to i rodzice chyba zajmowali sie nie tymi sprawami co powinni.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire

08-07-2020, 10:58

Bloodcult pisze:
Za PO i AWS Nobel był co roku a za PiSu produkujemy absolwentów Marketingu i Zarządzania xD

Nie, tylko PiS dodał do tego czarnosotnickie postulaty.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
535

08-07-2020, 10:59

Bloodcult pisze:

Ty nie bądź taki hop do przodu , bo przed niedzielną zupą i ciastkiem będziesz musiał wypolerować dwie karne gałeczki. Ja wiem, że lubisz, ale bez przesady. Jest to jednak obrzydliwe.
535

08-07-2020, 11:01

Ascetic pisze:
bartwa pisze:
tu też widzimy co przyniosła a właściwie czego nie przyniosła edukacja. znaki, piece, żydy i pedały. nie dość, że zabrakło dobrych nauczycieli to i rodzice chyba zajmowali sie nie tymi sprawami co powinni.
W każdym razie kalendarzyk ich zawiódł.
Awatar użytkownika
Hatefire

08-07-2020, 11:13

Ascetic pisze:
Co fakt to fakt, jeden słyszy głosy od Boga w głowie, drugi wnikliwie studiuje technologię palenia ludzi, trzeci wyleczy każdą chorobę smalcem i śmietaną.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ