III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

Re: III Wojna Światowa

27-04-2022, 22:43

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
27-04-2022, 22:30
ozob pisze:
A ty co się wpierdalsz między wódkę a zakąskę?
Gram na oblanie złota papierowego. Irytuje mnie twoja gigantyczna potrzeba wypowiadania się na tematy o których nie masz pojęcia.
Czy naprawdę musze tłumaczyć, że Ruscy kupujący złoto grają na niwelowanie kryzysu gospodarczego? Ale nie złoto w postaci papierow wartościowych tylko prawdziwe sztabki.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

27-04-2022, 22:46

ozob pisze:
27-04-2022, 22:25
Anglia do bitwy z armada wystawiała 100 okrętów!
In May 1588, after several years of preparation, the Spanish Armada set sail from Lisbon under the command of the Duke of Medina-Sidonia. When the 130-ship fleet was sighted off the English coast later that July, Howard and Drake raced to confront it with a force of 100 English vessels.
Masz trochę racji, ale pewnie dane, które najpierw znalazłem były o flocie królewskiej.
Nie wiem, jak pewne są te informacje, ale

Anglicy, dostrzegając zagrożenie, zjednoczyli się. Podobnie jak w roku 1940 r. tak w 1588 r. wszyscy stanęli przy królowej, zrobili to nawet prześladowani katolicy.

Tylko 20% angielskich okrętów należało do floty królewskiej, pozostałe stanowiły statki kupieckie wynajęte na potrzeby wojny. Wiele z nich miało znaczącą liczbę dział, stanowiąc istotną siłę militarną.

https://historia.org.pl/2019/12/28/mors ... rytyjskie/

Zresztą Hiszpanie przeżarli złoto z kolonii, a Anglicy nauczeni ich błędami umieli je zainwestować i rozwinęli przemysł.
Ale w czasach wojny z Hiszpanią, Anglia nie była jeszcze imperium.
Ostatnio zmieniony 27-04-2022, 22:49 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-04-2022, 22:47

ozob pisze:
27-04-2022, 22:43
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
ozob pisze:
A ty co się wpierdalsz między wódkę a zakąskę?
Gram na oblanie złota papierowego. Irytuje mnie twoja gigantyczna potrzeba wypowiadania się na tematy o których nie masz pojęcia.
Czy naprawdę musze tłumaczyć, że Ruscy kupujący złoto grają na niwelowanie kryzysu gospodarczego? Ale nie złoto w postaci papierow wartościowych tylko prawdziwe sztabki.
W jaki sposób kupowanie dużych ilości złota miałoby zniwelować kryzys gospodarczy skoro Rosja nie prowadzi gospodarki na bazie parytetu złota?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

27-04-2022, 22:57

Mają około 2300 tom złota o wartości około 140mld dolarów. I ty się pytasz jak mogą za pomocą tych zasobów zniwelować kryzys? XD

Mogą np. sprzedać Chińczykom, którzy też ostatnimi laty sporko kupują.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

27-04-2022, 23:28

ozob pisze:
27-04-2022, 22:57
Mają około 2300 tom złota o wartości około 140mld dolarów. I ty się pytasz jak mogą za pomocą tych zasobów zniwelować kryzys? XD

Mogą np. sprzedać Chińczykom, którzy też ostatnimi laty sporko kupują.
Czyli kupują je po to, by sprzedawać Chińczykom? Genialny plan na zniwelowanie kryzysu, bardzo imponujące. Jeśli w rządzie mają takich mózgów, to wojnę już wygrali. Jak jeszcze Chińczycy sprzedadzą im z powrotem to złoto, to już będzie perpetuum debile.
Awatar użytkownika
uglak

27-04-2022, 23:40

^Ozob to człowiek renesansu, wybitny strateg, ekonomista i mistrz frytkownicy!
Guilty of being right
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

27-04-2022, 23:46

uglak pisze:
Nie znam się na strategii i wojskowości więc na co dzień mnie to nie irytuje, ale dzisiaj trafił się jackpot bo akurat o giełdzie i Wielkiej Armadzie trochę wiem i się zirytowałem ostatecznie widząc te bzdury. Całe szczęście moje że nie znam się na wojskowości bo by mnie z tym syndromem irytacji kurwica tu trafiła;)
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

27-04-2022, 23:48

mam nadzieję, że chinczycy kupią za ruble.
rzułf
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

27-04-2022, 23:50

wonsz pisze:
27-04-2022, 23:48
mam nadzieję, że chinczycy kupią za ruble.
Potem Rosjanie odkupią je za juany by ustabilizować gospodarkę Chin, i tak oprą się o siebie nawzajem jak dwie płyty OSB.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

27-04-2022, 23:57

Nie będę się już znęcał nad kolegą Ozobem. Z innej beczki. Dlaczego nie warto zbytnio pochylać się nad biednymi Rosjanami tu czy tam. Starsza kobieta, w Szwecji, zwrócono jej uwagę, by nie deptała barw Ukrainy. Przebywa w tej nieistniejącej Szwecji od ponad 30 lat, a nadal Mother Russia w sercu, jak widzę. Ciekawe, dlaczego nie wypierdoli z powrotem do Petersburga? A może i wypierdoli, przymusowo, kto wie. Nie mam cienia sympatii, choć współczuję tym, którzy są przeciwko polityce macierzystego kraju, a będą siłą rzeczy mieli problemy.

Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

28-04-2022, 00:03

Krzysztof Jackowski mówił już w tamtym roku, że po czasie w którym ludzie będą bali się oddychać (czyli teraz wychodzi, że covidzie) nastąpi wielka wojna. Mówi też od dawna, że widzi Polskę wyludnioną w jej południowo-wschodniej części. I, że Polska będzie tak jakby podzielona na trzy. I, że rząd Morawieckiego w tym roku odda władzę.

Wy tu o złocie jakimś, a ja wam mówię, będzie użyta broń masowego rażenia. Gdy Putin zobaczy, że zaczyna przegrywać to zrobi to. Mało kto wierzył, że wywoła konflikt na Ukrainie. Zrobił to. Dziś Morawiecki też do końca chyba nie wierzył, że odetnie Polsce gaz. Zrobił to. I znów nikt teraz nie wierzy, że użyje broni masowego rażenia. To dokończcie sobie sami. No chyba, że Putina zlikwidują, ale to jest mało prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony 28-04-2022, 00:07 przez Mariusz Wędliniarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

28-04-2022, 00:07

Mariusz Wędliniarz pisze:
Krzysztof Jackowski mówił już w tamtym roku, że po czasie w którym ludzie będą bali się oddychać (czyli teraz wychodzi, że covidzie) nastąpi wielka wojna. Mówi też od dawna, że widzi Polskę wyludnioną w jej południowo-wschodniej części. I, że Polska będzie tak jakby podzielona na trzy. I, że rząd Morawieckiego w tym roku odda władzę.

Ja wam mówię, będzie użyta broń masowego rażenia. Gdy Putin zobaczy, że zaczyna przegrywać to zrobi to. Mało kto wierzył, że wywoła konflikt na Ukrainie. Zrobił to. Dziś Morawiecki też do końca chyba nie wierzył, że odetnie Polsce gaz. Zrobił to. I znów nikt teraz nie wierzy, że użyje broni masowego rażenia. To dokończcie sobie sami. No chyba, że Putina zlikwidują, ale to jest mało prawdopodobne.
Słusznie. Oddajmy mu Ukrainę. Mołdawię. Litwę, Łotwę, Estonię. Polskę. Może kiedyś się zatrzyma.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

28-04-2022, 00:09

Wy tu o złocie jakimś, a ja wam mówię, będzie użyta broń masowego rażenia. Gdy Putin zobaczy, że zaczyna przegrywać to zrobi to. Mało kto wierzył, że wywoła konflikt na Ukrainie. Zrobił to. Dziś Morawiecki też do końca chyba nie wierzył, że odetnie Polsce gaz. Zrobił to. I znów nikt teraz nie wierzy, że użyje broni masowego rażenia. To dokończcie sobie sami. No chyba, że Putina zlikwidują, ale to jest mało prawdopodobne.
Zdanie zdaniem, ale niepokojące jest to że powtarzasz to w kółko w okresie tak wrażliwym, jakby to było dla ciebie warte jakiejś większej sprawy, Bono niczym innym nie mówisz.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

28-04-2022, 00:20

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
uglak pisze:
Nie znam się na strategii i wojskowości więc na co dzień mnie to nie irytuje, ale dzisiaj trafił się jackpot bo akurat o giełdzie i Wielkiej Armadzie trochę wiem i się zirytowałem ostatecznie widząc te bzdury. Całe szczęście moje że nie znam się na wojskowości bo by mnie z tym syndromem irytacji kurwica tu trafiła;)
Chcesz powiedzieć, że trochę wiesz o giełdzie, ale nie wiesz po co Ruskie od 2016 skupują masowo złoto. Trochę wiesz o armadzie, ale nie miałeś pojęcia, że Anglia do bitwy przygotowała 100 statków, które mialy lepsze działa, a załogi przeładowywaly jest 3 razy szybciej niż Hiszpanie. XD

Co ciekawe nie zirytowales się na słowa o małej flocie Anglii w bitwie z armada. (:
Awatar użytkownika
Medard

28-04-2022, 01:06

ozob pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
uglak pisze:
Chcesz powiedzieć, że trochę wiesz o giełdzie, ale nie wiesz po co Ruskie od 2016 skupują masowo złoto. Trochę wiesz o armadzie, ale nie miałeś pojęcia, że Anglia do bitwy przygotowała 100 statków, które mialy lepsze działa, a załogi przeładowywaly jest 3 razy szybciej niż Hiszpanie. XD

Co ciekawe nie zirytowales się na słowa o małej flocie Anglii w bitwie z armada. (:
Cały czas rozwadniasz temat, bo sugerujesz, że ilość miała podstawowe znaczenie, a najważniejsze były różnice w technice i taktyce,
które dały przewagę biedniejszemu i mniejszemu państwu o mniejszych zasobach o czym piszę od pierwszego posta, tylko przykłady są różne. Anglicy mieli nawet problem z zaprowiantowaniem swojego wojska. Znacznie więcej Anglików zmarło na choroby, czy z wygłodzenia niż z rąk Hiszpanów.

Sukces Anglików został osiągnięty dzięki bardziej zwrotnym okrętom i szybkostrzelnej artylerii oraz zastosowaniu korzystnej dla siebie taktyki, bo większość okrętów angielskich to były statki handlowe, tylko część zostało zmodernizowanych.

Poza tym, Angole po wojnie z Hiszpanią toczyli jeszcze boje z Holandią i Francją o prymat na morzach i dopiero wtedy powstawało ich imperium.
Ostatnio zmieniony 28-04-2022, 01:14 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

28-04-2022, 01:11

ozob pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
uglak pisze:

Ok zanim pójdziemy dalej spytam ten raz: Serio chcesz w to brnąć?
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

28-04-2022, 01:15

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
28-04-2022, 00:09

Zdanie zdaniem, ale niepokojące jest to że powtarzasz to w kółko w okresie tak wrażliwym, jakby to było dla ciebie warte jakiejś większej sprawy, Bono niczym innym nie mówisz.
Może i się powtarzam, ale to chyba najbardziej istotne się robi w tej fazie konfliktu.. W tej chwili jawnie rządy mówią, że dostarczają broń ciężką na Ukrainę, nie wierząc, że Rosja odpowie atomem. Staram się od jakiegoś czasu wczuć w myślenie zwykłych Rosjan, jak i wojskowych, Putina. U nich potężnieje motywacja z dnia na dzień, że nie mogą się zatrzymać. Wzrasta motywacja. Dla mnie to wszystko jest bardzo fascynujące. Te działania wojenne. Psychologia tej wojny. Ale nie cieszy mnie absolutnie, że giną w niewinni ludzie oczywiście. Żeby była jasność.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

28-04-2022, 01:42

najbardziej rośnie motywacja tych podpalających punkty poboru.
rzułf
Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

28-04-2022, 02:05

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta
Stay clean! 8)
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

28-04-2022, 02:28

Bonecrusher pisze:
28-04-2022, 02:05
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta
Tylko nie wiadomo czy chleb kupisz w te święta, bo będzie po 20 złoty. Bieda będzie.
ODPOWIEDZ