Nie zdziwiłoby mnie jakoś bardzo, gdyby powiedzmy za 100 lat KRK - gdyby tyle przetrwał - nauczał, że zmartwychwstanie Jezusa należy rozumieć symbolicznie i że zawsze o to chodziło.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Chyba już ustaliliśmy w różnych dysputach, że Hołownia nie jest żadnym głosem katolicyzmu, co najwyżej tvnowym chrześcijaninem z własną interpretacją religii, ma prawo, ale jego marzeniem jest prowadzić program w telewizji, kto zabroni, ale lepiej wyjdzie, gdy będzie grzecznie słuchać żony pilotki z mińska maz.WaszJudasz pisze: ↑11-09-2020, 13:53Warto przy okazji zauważyć, jak sprawnie marginalizowani są katolicy-osoby publiczne, apelujący o trochę rozsądku i przyzwoitości, w tym w kwestii traktowania zwierząt, jak choćby Hołownia.
A szkoda. Reprezentuje z pewnością dalece wyższy poziom moralny i intelektualny niż przeciętny polski biskup. Jest przykładem katolika, który gdzieś był, coś widział, a że interesuje się też żywo samym Kościołem w jego różnych kolorytach - rozumie, że ten nieszczęsny polski wzorzec nie jest jedynym i że stanowi w dużej mierze kłębowisko bylejakości i patologii.
Nie podzielam takiej opinii o nim, dla mnie to łatwo sterowalna marionetka, może się wydawać nowoczesny w porównaniu do katolskiego betonu,WaszJudasz pisze: ↑11-09-2020, 15:09A szkoda. Reprezentuje z pewnością dalece wyższy poziom moralny i intelektualny niż przeciętny polski biskup. Jest przykładem katolika, który gdzieś był, coś widział, a że interesuje się też żywo samym Kościołem w jego różnych kolorytach - rozumie, że ten nieszczęsny polski wzorzec nie jest jedynym i że stanowi w dużej mierze kłębowisko bylejakości i patologii.
Dla jasności - czytałeś którąś z jego książek albo w ogóle jakiś jego większy tekst?
WaszJudasz pisze: ↑11-09-2020, 16:48Dla jasności - czytałeś którąś z jego książek albo w ogóle jakiś jego większy tekst?
W sensie, że są niegroźni, to tak.WaszJudasz pisze: ↑11-09-2020, 18:01No ja akurat czytałem parę jego książek poświęconych stricte kościołowi/katolicyzmowi i dla mnie to jest mentalność, którą chciałbym widzieć wśród katolików, skoro już muszą się wszędzie wokół kręcić.
Nie tylko nie nadaje się do służby zdrowia, ale, co ważniejsze, nie umie grać w szachy.uglak pisze: ↑25-09-2020, 14:13
https://lewica2019.pl/okreg-wyborczy-nr ... anna-palus
Sporo tej "równości" jak na osobę zapowiadającą umyślne zadawanie bólu osobom o innym światopoglądzieZa komuny tacy medycy pewnie szli do UB/SB.
Ale co by nie mówić cała ta alt-prawica (czyli tak naprawdę pseudo-prawcie) generuje więcej idotyzmów niż całe to legendarne lewactwo razem wzięte no ale kolega jest widzę słynnym symetrystą.