Ojczyzna

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Ojczyzna

01-08-2012, 10:18

A czy nie jest wystarczającym motywatorem fakt, że jak się trochę przysiądzie przez pierwszy rok-dwa to potem się dostaje 3.8-4.5k netto NA POCZĄTEK (ci średnio-lepsi) albo ma się praktycznie zagwarantowaną przyzwoitą pracę (ci co chociaż trochę wiedzą co robią).
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
maciek z klanu

01-08-2012, 10:21

Morph pisze:A czy nie jest wystarczającym motywatorem fakt, że jak się trochę przysiądzie przez pierwszy rok-dwa to potem się dostaje 3.8-4.5k netto NA POCZĄTEK (ci średnio-lepsi) albo ma się praktycznie zagwarantowaną przyzwoitą pracę (ci co chociaż trochę wiedzą co robią).

no no takie widełki sie dostaje po programowaniu/informatyce przy nienormowanym czasie pracy tzn "ciągła dyspozycyjność" + robota w domu po godzinach.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

01-08-2012, 10:22

To jest znaczący motywator, ale ludzie w liceum nie myślą racjonalnie (kiełbie we łbie jeszcze, ktoś mądry kiedyś powiedział, że trzeba decydować o swoich losach, kiedy się nie ma jeszcze rozumu) i zdają matematykę podstawową (ledwo ledwo, byle przejść), nie uczą się fizyki, a informatyka służy im do grania w Sapera.

Poza tym chyba myślą, że po stosunkach europejskich dostaną pracę w urzędzie albo w centrum informacji jakimś i będą zarabiać kokosy za kilka godzin pracy. I że praca leży na ulicy.
You've got nothing to lose but your lives.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:22

maciek z klanu pisze:
Morph pisze:A czy nie jest wystarczającym motywatorem fakt, że jak się trochę przysiądzie przez pierwszy rok-dwa to potem się dostaje 3.8-4.5k netto NA POCZĄTEK (ci średnio-lepsi) albo ma się praktycznie zagwarantowaną przyzwoitą pracę (ci co chociaż trochę wiedzą co robią).

no no takie widełki sie dostaje po programowaniu/informatyce przy nienormowanym czasie pracy tzn "ciągła dyspozycyjność" + robota w domu po godzinach.
Pragnę zaprzeczyć (nie z autopsji, ale nadal z pierwszej ręki) ;).
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-08-2012, 10:24

Random Apex pisze:To jest znaczący motywator, ale ludzie w liceum nie myślą racjonalnie (kiełbie we łbie jeszcze, ktoś mądry kiedyś powiedział, że trzeba decydować o swoich losach, kiedy się nie ma jeszcze rozumu) i zdają matematykę podstawową (ledwo ledwo, byle przejść), nie uczą się fizyki, a informatyka służy im do grania w Sapera.

Poza tym chyba myślą, że po stosunkach europejskich dostaną pracę w urzędzie albo w centrum informacji jakimś i będą zarabiać kokosy za kilka godzin pracy. I że praca leży na ulicy.
Wszystko prawda i ładnie pięknie, ale wystarczy sie tym poprostu najnormalniej w świecie NIE INTERESOWAĆ.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:24

Random Apex pisze:To jest znaczący motywator, ale ludzie w liceum nie myślą racjonalnie (kiełbie we łbie jeszcze, ktoś mądry kiedyś powiedział, że trzeba decydować o swoich losach, kiedy się nie ma jeszcze rozumu) i zdają matematykę podstawową (ledwo ledwo, byle przejść), nie uczą się fizyki, a informatyka służy im do grania w Sapera.
E tam, ja w gimnazjum wiedziałem co będę robić po studiach, nie myślałem tylko że będzie aż tak zajebiście :D.
Random Apex pisze:Poza tym chyba myślą, że po stosunkach europejskich dostaną pracę w urzędzie albo w centrum informacji jakimś i będą zarabiać kokosy za kilka godzin pracy. I że praca leży na ulicy.
A to akurat prawda, mamy nieziemski deficyt ludzi sprzątających chodniki i ulice.
Ostatnio zmieniony 01-08-2012, 10:26 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

01-08-2012, 10:25

no to Twoj znajomy ma farta :) ja moge podac kilka przykladow znajomych co fakt zarabiaja tyle po kilku latach pracy, ale tak jak mówiłem "muszą być zdalni" wiec jakbym zapierdalal jako ksiegowy po 12 godzin tez bym tyle mial :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:25

Alsvartr pisze: Wszystko prawda i ładnie pięknie, ale wystarczy sie tym poprostu najnormalniej w świecie NIE INTERESOWAĆ.
Mnie informatyka i pokrewne interesują w stopniu średnim/znikomym, to po prostu PRACA. Jakbym miał pracować w branży, która mnie interesuje to bym musiał siedzieć za ladą w muzycznym albo w Galerii Alkoholi. Ewentualnie zostać operatorem w Podrywacze.pl.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

01-08-2012, 10:29

Swoją drogą trzeba mieć pomysł na siebie, nie bardzo się teraz orientuję w cenach, ale np. zamiast iść na studia mogłem zrobić kurs na Tivoli IBM, Morph ile to teraz stoi 30-40k? Czyli w cenie studiów, a praca po tym pewniejsza niż po samych studiach :-)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:32

maciej pisze:Swoją drogą trzeba mieć pomysł na siebie, nie bardzo się teraz orientuję w cenach, ale np. zamiast iść na studia mogłem zrobić kurs na Tivoli IBM, Morph ile to teraz stoi 30-40k? Czyli w cenie studiów, a praca po tym pewniejsza niż po samych studiach :-)
Nie mam pojęcia, nie zrobiłem żadnego "brandowanego" kursu. Co więcej, nie mam nawet takowego w najbliższych planach, przynajmniej jeśli chodzi o informatykę. Za parę lat najwyżej MBA.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-08-2012, 10:33

Morph pisze:
Alsvartr pisze: Wszystko prawda i ładnie pięknie, ale wystarczy sie tym poprostu najnormalniej w świecie NIE INTERESOWAĆ.
Mnie informatyka i pokrewne interesują w stopniu średnim/znikomym, to po prostu PRACA. Jakbym miał pracować w branży, która mnie interesuje to bym musiał siedzieć za ladą w muzycznym albo w Galerii Alkoholi. Ewentualnie zostać operatorem w Podrywacze.pl.
Ale coś Cie musiało popchnąc w strone takiego a nie innego kierunku/branży. Jesli nie zainteresowania to predyspozycje albo lekkośc z jaką przychodziła Ci nauka pewnych rzeczy (np. przedmiotów ścisłych). No chyba że kompletnie nie jest to powiązane i jesteś poprostu pojebany :)
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

01-08-2012, 10:33

Morph pisze:
Random Apex pisze:Poza tym chyba myślą, że po stosunkach europejskich dostaną pracę w urzędzie albo w centrum informacji jakimś i będą zarabiać kokosy za kilka godzin pracy. I że praca leży na ulicy.
A to akurat prawda, mamy nieziemski deficyt ludzi sprzątających chodniki i ulice.
Ostatnio do nas do biura niechcący przyszła jedna dziewczyna zagubiona na jakąś rozmowę kwalifikacyjną. Wyglądała na jakieś 20 - 23 lata, widać, że jakaś studiująca. Wyobraź sobie, że ona nie wiedziała, do kogo idzie, co ma robić, z kim rozmawiała, zaczęła po kilku pytaniach na nas wręcz krzyczeć, że ona przyszła na rozmowę, że "praca siedząca, przy biurku, spokojna, odbieranie telefonów" i czego my w ogóle od niej chcemy. W końcu udało nam się zlokalizować firmę, do której przyszła, ale podejście panny było naprawdę profesjonalne.

Tacy ludzie codziennie szukają pracy - mnóstwo ich w mojej branży już spotkałam, ludzie nieprzygotowani, niepotrafiący się wysilić, którzy nawet do tego sprzątania ulic się nie nadają, bo miotły nie potrafią utrzymać w ręku. Jak to zwą? Pokolenie Y, tak? Jak ktoś w CV wkleja zdjęcie "z łokcia" albo z dziubkiem, a pisze, że skończył "liceum ogólnokształconce", i on potrafi przyjść do nas na rozmowę i żądać na wstępie minimum 2,5 tys na rękę, to człowiek może się załamać :)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:35

Alsvartr pisze: Ale coś Cie musiało popchnąc w strone takiego a nie innego kierunku/branży. Jesli nie zainteresowania to predyspozycje albo lekkośc z jaką przychodziła Ci nauka pewnych rzeczy (np. przedmiotów ścisłych). No chyba że kompletnie nie jest to powiązane i jesteś poprostu pojebany :)
Predyspozycje tak i zainteresowania "za młodu" też, ale przede wszystkim perspektywa PEWNYCH i relatywnie niezłych pieniędzy. W pracy spędza się +/- 25% czasu, naprawdę nie należy z tego robić priorytetu życiowego :D.

ED: nawet mniej, w tym roku wychodzi niecałe 21% (przy 26 dniach urlopu).
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-08-2012, 10:42

Morph pisze: Predyspozycje tak i zainteresowania "za młodu" też
No i sedno. Bez tego to chuj a nie sukces. Znam parę takich osób co się porwały z motyka na słońce i poszły na informatykę czy inne programowanie (lub tez ogólnie Polibudę jako taką) bo "pieniądze dobre a i perspektywy na przyszłość niezgrosze". Problem polegał na tym że byli ogarnięci z przedmiotów ścisłych mniej więcej tak jak ja czyli na poziomie przeciętnego kalafiora. Co z tego że wykuli co musieli do matury rozszerzonej z matmy czy innej fizyki skoro i tak zostali odsiani na pierwszej sesji bo nie byli w stanie ogarnąc co się dzieje. Niestety, sny o potędze swoją drogą, ale trzeba znać swoje ograniczenia.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:45

E tam, pitolenie. Rysować też w życiu nie umiałem, a na rysunku technicznym (ODRĘCZNYM) wszystkie prace miałem bezbłędne.

To o czym piszesz to lenistwo a nie żadne ograniczenia. Ograniczenia to może mieć sparaliżowane dziecko na basenie.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

01-08-2012, 10:49

Zauważ, że jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, to jest to ograniczenie - bo tak naprawdę takiego "technicznego" myślenia schematami człowiek uczy się od samego początku, i jak się ma zaległości kilkuletnie w matematyce czy fizyce, to już to staje się bardzo trudne do nadrobienia.

Poza tym takie myślenie schematyczne, jakie jest w przedmiotach ścisłych, jest trudne do wyuczenia - są osoby z bardziej aktywną prawą półkulą mózgową, którzy są bardziej opisowi i twórczy, ale trudno im się skoncentrować na analizie i syntezie zdarzeń. Im matematyka ciężej idzie, tak samo granie w szachy, ale za to rozwalą Cię w myśleniu twórczym, projektach wymagających wyobraźni oraz linii skojarzeniowych, a także w głupich kalamburach :)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-08-2012, 10:50

Morph pisze:E tam, pitolenie. Rysować też w życiu nie umiałem, a na rysunku technicznym (ODRĘCZNYM) wszystkie prace miałem bezbłędne.

To o czym piszesz to lenistwo a nie żadne ograniczenia. Ograniczenia to może mieć sparaliżowane dziecko na basenie.
No proszę Cię, na świecie sa głupsi i mądrzejsi. Jeden ogarnie w mig a drugi choćby nie wiem ile siedział to nie załapie i to już nie jest kwestia lenistwa.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:51

Random Apex pisze:Zauważ, że jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, to jest to ograniczenie - bo tak naprawdę takiego "technicznego" myślenia schematami człowiek uczy się od samego początku, i jak się ma zaległości kilkuletnie w matematyce czy fizyce, to już to staje się bardzo trudne do nadrobienia.
No to przecież mówię, lenistwo - sięgające wczesnej podstawówki.
Random Apex pisze:Poza tym takie myślenie schematyczne, jakie jest w przedmiotach ścisłych, jest trudne do wyuczenia - są osoby z bardziej aktywną prawą półkulą mózgową, którzy są bardziej opisowi i twórczy, ale trudno im się skoncentrować na analizie i syntezie zdarzeń. Im matematyka ciężej idzie, tak samo granie w szachy, ale za to rozwalą Cię w myśleniu twórczym, projektach wymagających wyobraźni oraz linii skojarzeniowych, a także w głupich kalamburach :)
Stąd się biorą project leaders, których nie przekonasz, że "tak się nie da" :D.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

01-08-2012, 10:53

Ale tutaj wiesz, w podstawówce to jeszcze bardziej się rozumu nie ma, i jeśli rodzice nie nakierują na właśnie robienie durnych zadań matematycznych i granie w szachy, tylko na rysowanie szlaczków i ładną kaligrafię, to można mieć później problem :)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-08-2012, 10:54

Alsvartr pisze:No proszę Cię, na świecie sa głupsi i mądrzejsi. Jeden ogarnie w mig a drugi choćby nie wiem ile siedział to nie załapie i to już nie jest kwestia lenistwa.
Ja jednak pozostanę przy opcji, że to wszystko z lenistwa wynika. Jak ktoś wie, że ciężej łapie to powinien wiedzieć, że musi zapierdalać 2x tyle. Czasem to naturalnie wina otoczenia, bo jak się dziecko chowa w buszu 200km od najbliższego miasta to wiadomo, że zamiast czytać lektury będzie strugać najajniki z tykwy.
Random Apex pisze:Ale tutaj wiesz, w podstawówce to jeszcze bardziej się rozumu nie ma, i jeśli rodzice nie nakierują na właśnie robienie durnych zadań matematycznych i granie w szachy, tylko na rysowanie szlaczków i ładną kaligrafię, to można mieć później problem :)
O właśnie, dochodzimy do problemu wychowania, ale na ten temat naprawdę nie chce mi się rozpisywać.
ODPOWIEDZ