SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Zablokowany
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

Re: SARS-CoV-2

04-04-2020, 16:21

Nie przepadam za Kraśką, ale ma lekkie pióro, fajny tekst o USA mimo lekko histerycznego tonu ;)
https://tvn24.pl/magazyn-tvn24/to-moze- ... a,264,4607" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

04-04-2020, 16:28

Był u nas kiedyś taki stary mieszkaniec. Nazywał się Grzegorz Fendrykowski. Wszyscy nazywali go po prostu Grzesiek. Miał taką starą chałupkę drewnianą, mieszkał samotnie. Był bardzo spokojnym człowiekiem. Nikomu nie wadził, tylko siedział na małej ławce i patrzył się w jeden punkt z laską w ręku. I mlaskał tak gębą bez przerwy. Pamiętam jak babka mi kiedyś powiedziała jak koło niego przechodziliśmy że gdy był młody to miał ciężką Odrę
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

04-04-2020, 16:48

535 pisze: Za późno. Poza tym w naszej cywilizacji życie jest najważniejsze. Ja wiem, że to brzmi szokująco, szczególnie w miejscu w którym od lat panuje ciche przyzwolenie na eutanazję, ale taka jest oficjalna wersja. Nikt w Polsce nie zaryzykuje takiej decyzji.
Jest to dbanie o życie w myśl sentymentalizmu i estetyzmu. Brzydko wyglądają setki trumien zmarłych na koronawirusa (albo z powodu chorób towarzyszących), brzydko wygląda również chaos i panika, szczególnie gdy oba te zjawiska kumulują się szybko w krótkim odstępie czasu. Natomiast liczba zgonów z powodu kryzysu gospodarczego będzie większa, ale sprawa odbędzie się po cichu i bardziej rozłoży się w czasie. Tyle zostało z troski o życie - tani sentymentalizm oraz fałszywe poczucie estetyki - bo coś brzydko pachnie i wygląda.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-04-2020, 17:00

widzę, że coraz więcej głosów, że trzeba było jednak dać się ponieść selekcji. naturalnej selekcji.

ten twist podoba mi się.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

04-04-2020, 17:09

https://viva.pl/ludzie/wywiady-vivy/kor ... FzmRd3mBx0" onclick="window.open(this.href);return false;

@Ascetic

Nie chodzi mi o selekcję, ale o ZMNIEJSZENIE liczby zgonów i tragedii. Zmniejszenie w dłuższym odstępie czasu, czego nasza sentymentalna władza nie rozumie.
Awatar użytkownika
Ascetic

04-04-2020, 17:12

moonfire pisze:https://viva.pl/ludzie/wywiady-vivy/kor ... FzmRd3mBx0

@Ascetic

Nie chodzi mi o selekcję, ale o ZMNIEJSZENIE liczby zgonów i tragedii. Zmniejszenie w dłuższym odstępie czasu, czego nasza sentymentalna władza nie rozumie.
szkoda.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

04-04-2020, 18:09

Mariusz Wędliniarz pisze:Był u nas kiedyś taki stary mieszkaniec. Nazywał się Grzegorz Fendrykowski. Wszyscy nazywali go po prostu Grzesiek. Miał taką starą chałupkę drewnianą, mieszkał samotnie. Był bardzo spokojnym człowiekiem. Nikomu nie wadził, tylko siedział na małej ławce i patrzył się w jeden punkt z laską w ręku. I mlaskał tak gębą bez przerwy. Pamiętam jak babka mi kiedyś powiedziała jak koło niego przechodziliśmy że gdy był młody to miał ciężką Odrę
Mądry był ten Grzesiu, skoro miał Odrę, model 1013 był faktycznie ciężki, bo ważył 450 kg.

Obrazek
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-04-2020, 18:56

Akurat Odra może wywołać ciężkie powikłania skutkujące zapalaniem mózgu stopniowo zamieniającym człowieka w warzywo. Dlatego między innymi uważam, że antyszczepionkowe madki powinny być leczone ścieżką zdrowia na komisariacie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

04-04-2020, 19:16

Hatefire pisze:Akurat Odra może wywołać ciężkie powikłania skutkujące zapalaniem mózgu stopniowo zamieniającym człowieka w warzywo. Dlatego między innymi uważam, że antyszczepionkowe madki powinny być leczone ścieżką zdrowia na komisariacie.
Zgadza się, nie neguję.

Ale obecnie problemem jest długie czekanie w kolejkach do sklepów i brak dobrych mięs. Mariuszu, czy będziesz miastowym wysyłał mięso w słoikach?

Przyzwyczaiłem się, że smaruję pieczywko mielonką, a teraz będę czekać dwa tygodnie na najbliższą dostawę od lokalnego rolnika (to nazwa takiego systemu w stolicy do zamawiania od małych wytwórców). Lubię też szarpaną wieprzowinę i pasztety, jeżeli macie u siebie.

Mogę odebrać na paczkomat, płacę z góry.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-04-2020, 19:28

Medard pisze:Przyzwyczaiłem się, że smaruję pieczywko mielonką, a teraz będę czekać dwa tygodnie na najbliższą dostawę od lokalnego rolnika (to nazwa takiego systemu w stolicy do zamawiania od małych wytwórców). Lubię też szarpaną wieprzowinę i pasztety, jeżeli macie u siebie.

Przeżyjesz. Nie czas żałować róż gdy płoną lasy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

04-04-2020, 19:37

Hatefire pisze:
Medard pisze:Przyzwyczaiłem się, że smaruję pieczywko mielonką, a teraz będę czekać dwa tygodnie na najbliższą dostawę od lokalnego rolnika (to nazwa takiego systemu w stolicy do zamawiania od małych wytwórców). Lubię też szarpaną wieprzowinę i pasztety, jeżeli macie u siebie.

Przeżyjesz. Nie czas żałować róż gdy płoną lasy.
Nie jestem pewien, mój komfort został zaburzony. Mogę siedzieć w domu, ale muszę mieć komputer, muzykę i dobre jedzenie. Liczyłem, że Mariusz Wedliniarz wesprze.
Raf
w mackach Zła

05-04-2020, 11:10

Sybir pisze:Z innej strony, zastanawiam się, na ile wiarygodna jest podawana liczba osób pozostających w stanie ciężkim/krytycznym. Takie informacje można znaleźć na stronie https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries" onclick="window.open(this.href);return false; - w przypadku III RP od kilku dni widnieje ta sama liczba (50).
Prawdopodobnie jest to w Polsce liczba osób z COVID-19 przebywająca na OIOMach, na miejsce zmarłych (albo wypisanych z poprawą stanu) przyjmowani są następni więc te 50 miejsc jest stale zajętych i wykazywane w statystykach.
Awatar użytkownika
Sybir

05-04-2020, 11:51

Spoko, ale zauważ, że mamy 19 szpitali jednoimiennych (plus wojskowe), a w samym stołecznym szpitalu MSWiA jest 30 łóżek w oddziałach intensywnej terapii, więc potencjalna liczba miejsc dla chorych wymagających leczenia w OIT jest większa, niż 50. Oczywiście, pewnie nie wszystkie są obecnie dedykowane dla pacjentów z Covid-19, zważywszy na to, że są rozdzielone na trzy OIT (rezerwa/pacjenci non-Covid-19), ale widocznie sytuacja nie wymaga jeszcze mobilizowania wszystkich sił i zasobów, a poza tym pewnie nie wszystko wiemy ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
uglak

05-04-2020, 12:06

Po prostu Worldometers musi korzystać z danych z różnych źródeł, bo WHO jak zwykle stoi na wysokości zadania i sama nie udostępnia takich danych. Można samemu im podesłać aktualizacje: https://www.worldometers.info/report_us/" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
Awatar użytkownika
swetrwser
postuje jak opętany!

05-04-2020, 13:13

Tymczasem na trasie Białystok - Lublin.
Nie ma żadnego stanu wyjątkowego. Nie widzieliście żadnego wojska na ulicach, bo go tam nie ma.
Obrazek
Nasum

05-04-2020, 14:08

swetrwser pisze:Tymczasem na trasie Białystok - Lublin.
Nie ma żadnego stanu wyjątkowego. Nie widzieliście żadnego wojska na ulicach, bo go tam nie ma.
Obrazek

Nooo... jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak samo jeden żołnierz to nie wojsko, więc teoretycznie się zgadza.

No a tak poważnie - co ten wojak tam robił? Pomagał policji w jej działaniach? I co tam robiła policja, jakąś blokadę, spisywała kto gdzie jedzie? Jakieś wyjaśnienie tej fotki by się przydało.
Nasum

05-04-2020, 14:12

https://www.o2.pl/artykul/koronawirus-l ... 053786241a" onclick="window.open(this.href);return false;

Z serii ciekawostek, bowiem dopiero przeprowadzono testy laboratoryjne na komórkach.
Awatar użytkownika
Sybir

05-04-2020, 14:14

@swetrwser, Nasum:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CihGK92Q4vw[/youtube]
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

05-04-2020, 14:20

Nasum pisze:https://www.o2.pl/artykul/koronawirus-l ... 053786241a

Z serii ciekawostek, bowiem dopiero przeprowadzono testy laboratoryjne na komórkach.
Ale zawsze jest jakieś ALE:
Iwermektyna występuje, jako lek weterynaryjny dla koni. Z opisu wynika, że jest bardzo toksyczny... Okres karencji: Nie stosować u koni przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Specjalne ostrzeżenia: Nie jeść, nie pić, nie palić w trakcie podawania preparatu. Po każdorazowym podaniu preparatu należy dokładnie umyć ręce. Należy unikać kontaktu produktu ze skórą lub błonami śluzowymi. Po przypadkowym kontakcie produktu ze skórą lub błonami śluzowymi należy niezwłocznie przemyć miejsce czystą wodą. Po przypadkowym kontakcie produktu z błonami śluzowymi oka należy niezwłocznie zwrócić się o poradę lekarską. Warunki przechowywania i transportu: Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2°C – 8°C. Chronić od światła. Postać: pasta Opakowanie: 1 tubostrzykawka 6,42g. Pozwolenie: 1514 Dawkowanie: Koń: Preparat należy stosować doustnie w dawce 0,2 mg iwermektyny na 1 kg ciężaru ciała zwierzęcia. Każda strzykawka 6,42 g zawiera 120 mg iwermektyny, co jest wystarczające do leczenia konia o masie ciała 600 kg. Producent: Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Okoniewscy “Vetos-Farma” Sp. z o.o. Podmiot odpowiedzialny: Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Okoniewscy “Vetos-Farma” Sp. z o.o. Wydaje się z przepisu lekarza weterynarii. Iiiichaaachaa wista wio:)
Nasum

05-04-2020, 14:27

Dlatego napisałem " jako ciekawostka " ;-) Przy okazji, dobry wykład farmaceutyczny ;-)
Zablokowany