POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

16-10-2019, 14:08

Triceratops pisze:
Drone pisze:
Triceratops pisze: Nie, poprostu niektorzy jako "wolnosc" rozumieja, ze wszystko wolno co jest tania demagogia w twoim wykonaniu. No bo jezeli "wolnosc" zatem dlaczego by nie wolno np srac na ulicy, chodzic na golasa do pracy, jebac dzieci i umarlych oraz przechodzic na czerwonym swietle?
No bo przeciez "wolnosc"....
Zgadza się. To jest wolność właśnie. Możesz przecież to zrobić, ale liczysz się z sankcją karną. Granice wolności są arbitralne, stawiane najczęściej tam, gdzie zaczyna się krzywda innych.
Wiec po co to beczenie i jeczenie w tym temacie, ze pis wam zabierze wszystko? Jako wolni ludzie macie wyjebane na wszelkie zakazy, nakazy i prikazy i zaden pis wam nie powinien byc straszny. Na dzien dobry spal pare kosciolow, wolnosc na to zezwala. Jako wolny czlowiek mozesz tez nie placic podatkow, z ktorych czesc pisiory oddadza tatku rydzyku do dyspozycji na swoje radyjko milosci
Naturalnie mógłbym to zrobić, ale mając na karku oddech milicjantów, nie czułbym się komfortowo i przeszkodziłoby mi to w innych czynnościach życiowych, na których mi zależy.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 14:08

uglak pisze:a masturbacja na balkonie czy na ulicy? bo w wyrku to wiadomo - ciemnogrod ;-)
Oczywiście, że nie ale ja nie jestem wolnościowcem jak Pan Korwin. Tymczasem Pan Korwin twierdzi, że nim jest, mimo, że arbitralnie podobnie jak np ja uważając pewne rzeczy za dozwolone lub nie, czyli po prostu w przeciwieństwie do mnie hipokryci.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-10-2019, 14:13

Drone pisze:
Triceratops pisze:
Drone pisze: Zgadza się. To jest wolność właśnie. Możesz przecież to zrobić, ale liczysz się z sankcją karną. Granice wolności są arbitralne, stawiane najczęściej tam, gdzie zaczyna się krzywda innych.
Wiec po co to beczenie i jeczenie w tym temacie, ze pis wam zabierze wszystko? Jako wolni ludzie macie wyjebane na wszelkie zakazy, nakazy i prikazy i zaden pis wam nie powinien byc straszny. Na dzien dobry spal pare kosciolow, wolnosc na to zezwala. Jako wolny czlowiek mozesz tez nie placic podatkow, z ktorych czesc pisiory oddadza tatku rydzyku do dyspozycji na swoje radyjko milosci
Naturalnie mógłbym to zrobić, ale mając na karku oddech milicjantów, nie czułbym się komfortowo i przeszkodziłoby mi to w innych czynnościach życiowych, na których mi zależy.
Zatem ciagle jestes wolnym czlowiekiem, tylko po prostu z rozsadku nie chcesz robic roznych glupich rzeczy. Nikt ci nie zabral tej wolnosci, ciagle ja posiadasz i dysponujesz nia zgodnie z wlasnym przekonaniem? I po co to narzekanie w temacie? Tak dziala demokracja, glupi i madry maja 1 glos.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 14:16

No właśnie, cała ta dyskusja toczy się wokół granicy prawnej, co wolno, a czego nie wolno, natomiast niepotrzebnie mówi się o definicji wolności jako takiej. Prawnie istnieje absolutna wolność chodzenia w spodniach (czego kiedyś kobiety nie mogły robić - mandat za obrazę moralności!), natomiast już wolność prowadzenia po alkoholu jest reglamentowana.

Problem pojawia się wtedy, kiedy jakaś grupa przesuwa prawne granice wolności w imię arbitralnych zasad. Dlaczego nie warto tego robić? Bo kiedyś wahadło się przechyli w drugą stronę i jacyś lewicowi szaleńcy pozamykają kościoły powołując się na dokładnie ten sam zestaw "demokratycznych" argumentów.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 14:24

Drone pisze:Nawet KK mówi o wolnej woli w kontekście czynienia zła po czym sam sobie zaprzecza, definiując jakieś śmieszne rozróżnienia między wolnością "od" i wolnością "do".
Masz chyba jakaś obsesję i nie długo będziesz każdą wypowiedź kończył zdaniem "a poza tym sądzę że Kościół Katolicki powinien zostać zniszczony" :)

Kościół jedynie stwierdza czy coś jest grzechem czy nie. Masz wolną wolę i możesz grzeszyć do woli. Reszta to projekcje antyklerykałów.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 14:29

Bloodcult pisze:Kościół jedynie stwierdza czy coś jest grzechem czy nie. Masz wolną wolę i możesz grzeszyć do woli. Reszta to projekcje antyklerykałów.
No, ale ty tu po raz wtóry ustawiasz chochoła. Mam gdzieś co kościół uważa za grzech. Jeśli kościół uzna jedzenie borówek za grzech, to wzruszę ramionami. Problem się zaczyna kiedy używając swych wpływów próbując przekuć własne przekonania na normy prawne. No i może zdarzyć się, że to mi jako obywatelowi się nie spodoba i mam prawo to wyrazić. Podobnie póki biorą kasę od państwa mogę mieć do tego obiekcje.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 14:49

Bloodcult pisze:
Drone pisze:Nawet KK mówi o wolnej woli w kontekście czynienia zła po czym sam sobie zaprzecza, definiując jakieś śmieszne rozróżnienia między wolnością "od" i wolnością "do".
Masz chyba jakaś obsesję i nie długo będziesz każdą wypowiedź kończył zdaniem "a poza tym sądzę że Kościół Katolicki powinien zostać zniszczony" :)

Kościół jedynie stwierdza czy coś jest grzechem czy nie. Masz wolną wolę i możesz grzeszyć do woli. Reszta to projekcje antyklerykałów.
Kol. Hatefire już wyłuszczył, o co chodzi. Nie uważam, że KK powinien zostać zniszczony, natomiast uważam, że jego prawa i wpływy nie powinny być większe niż prawa np. Związku Hodowców Ptaków Egzotycznych.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 14:55

To jest demokracja czy nie ma ?

Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 15:00

Bloodcult pisze:To jest demokracja czy nie ma ?
Oczywiście, że jest. Kościół dzięki swojemu, kurczącemu się, ale jednak wpływowi na owieczki ma chody u władzy. My to uważamy za patologię i wyrażamy po prostu swoją opinię na ten temat. Jak kiedyś wiatr historii zawieje inaczej, to jakiś kolejny rząd, to utnie i katabasy będą musiały utrzymywać się wyłącznie z datków wiernych. Gdzie tu widzisz brak demokracji?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 15:04

Choćby taki ze to nie sam Kościół ma wpływ tylko jego wierni. Np. nawet przy zerowym wpływie Kościoła władza będzie musiała się liczyć z tym że będzie istnieć grupa ludzi dla których prawny zakaz aborcji jest fundamentalny.

Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

16-10-2019, 15:06

Bloodcult pisze:
Weź no mi pokaż gdzie Drone tak napisał.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
uglak

16-10-2019, 15:07

Bloodcult pisze:Choćby taki ze to nie sam Kościół ma wpływ tylko jego wierni. Np. nawet przy zerowym wpływie Kościoła władza będzie musiała się liczyć z tym że będzie istnieć grupa ludzi dla których prawny zakaz aborcji jest fundamentalny.
na szczescie w demokracji (w duzym uproszczeniu) kierujemy sie tym czego chce wiekszosc, a jak pokazuja sondaze obecny kompromis aborcyjny cieszy sie najwiekszym poparciem.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 15:08

Bloodcult pisze:Choćby taki ze to nie sam Kościół ma wpływ tylko jego wierni. Np. nawet przy zerowym wpływie Kościoła władza będzie musiała się liczyć z tym że będzie istnieć grupa ludzi dla których prawny zakaz aborcji jest fundamentalny.
Czy ja komuś zabraniam być przeciwko aborcji? Czy ja zabraniam kościołowi lobbować za zakazem aborcji? Natomiast jak zajmujesz jakieś stanowisko publicznie, to musisz się liczyć z krytyką, a nie odgrywać skrzywdzonej dziewicy jak się okaże, że ktoś uważa twój pogląd za głupi. Uważam po prostu , że Polska będzie lepszym miejscem jak ten wpływ kościoła będzie minimalny. Mam chyba prawo do takiej opinii?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 15:10

Ale ja tylko daje przykład - że to co Drone przypisuje wpływom Kościoła to po prostu poglądy ludzi z których zdaniem - w demokratycznym i praworządnym kraju - trzeba się liczyć.

Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 15:13

Bloodcult pisze:Ale ja tylko daje przykład - że to co Drone przypisuje wpływom Kościoła to po prostu poglądy ludzi z których zdaniem - w demokratycznym i praworządnym kraju - trzeba się liczyć.
Kto ma się liczyć? Ja czy Drone? Przecież to jest właśnie to o czym piszę. Póki co z kościołem rządzący muszą się liczyć, uważam, że lepiej by było jakby nie musieli, wyrażam to głośno i tyle.
Ostatnio zmieniony 16-10-2019, 15:14 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 15:13

dzik pisze:
Bloodcult pisze: Masz chyba jakaś obsesję i nie długo będziesz każdą wypowiedź kończył zdaniem "a poza tym sądzę że Kościół Katolicki powinien zostać zniszczony" :)
Weź no mi pokaż gdzie Drone tak napisał.
Właśnie nigdy tak nie napisałem :) Ale mam pewne doświadczenia z tym związane: funkcjonariusze KK, ale często i świeccy aktywiści, wolą jak ktoś wzywa do zniszczenia Kościoła niż gdy wskazuje się im miejsce w szeregu pośród hodowców roślin doniczkowych i aktywistów ze związku łyżwiarstwa. Traktowanie ich jak każdego innego wyzwala nieskrywaną złość, bo odejmuje im (słusznie) nimb wyjątkowości, którym tak się szczycą.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 15:14

@Hatefire
Masz prawo i prawo sobie możesz mieć. Póki co nie wykazałeś że brak tego wpływu zmieni cokolwiek na lepsze (Drone przynajmniej próbował z tym że ludzie będą uprzejmi jak w Toronto :)).

Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 15:17

Hatefire pisze:
Bloodcult pisze:Ale ja tylko daje przykład - że to co Drone przypisuje wpływom Kościoła to po prostu poglądy ludzi z których zdaniem - w demokratycznym i praworządnym kraju - trzeba się liczyć.
Kto ma się liczyć? Ja czy Drone? Przecież to jest właśnie to o czym piszę. Póki co z kościołem rządzący muszą się liczyć, uważam, że lepiej by było jakby nie musieli, wyrażam to głośno i tyle.
No właśnie. I to nie jest tak, że ludzie tak chcą, tylko ludzie tak chcą, bo im Kościół tak zaleca obiecując życie wieczne i strasząc mękami w piekle (którego przecież nie ma, bo zgodnie z doktryną KK zło nie istnieje! - ta instytucja nie przestaje mnie zdumiewać i śmieszyć, jeśli chodzi o te wszystkie teologiczne paradoksy wiary, w które sami się wkręcili próbując uzasadnić doktrynę Boga jedynego, dobrego i sprawiedliwego).
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 15:19

Bloodcult pisze:@Hatefire
Masz prawo i prawo sobie możesz mieć. Póki co nie wykazałeś że brak tego wpływu zmieni cokolwiek na lepsze (Drone przynajmniej próbował z tym że ludzie będą uprzejmi jak w Toronto :)).
Z mojego punktu widzenia widzenia liberalizacja prawa aborcyjnego, związki partnerskie czy zaoszczędzenie kasy na kapelanach dla skarbówki, to zmiana na lepsze. Oczywiście dla ciebie na gorsze i tyle.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 15:23

Drone pisze:
Hatefire pisze:
No właśnie. I to nie jest tak, że ludzie tak chcą, tylko ludzie tak chcą, bo im Kościół tak zaleca obiecując życie wieczne i strasząc mękami w piekle (którego przecież nie ma, bo zgodnie z doktryną KK zło nie istnieje! - ta instytucja nie przestaje mnie zdumiewać i śmieszyć, jeśli chodzi o te wszystkie teologiczne paradoksy wiary, w które sami się wkręcili próbując uzasadnić doktrynę Boga jedynego, dobrego i sprawiedliwego).
A i jeszcze jedno. Kiedyś uznałbym taki punkt widzenia za zbyt prymitywny, powiedziałbym, że sprawy nie są takie proste i ludzie nie boją się już dziś słów proboszcza. Tymczasem doświadczenia ostatnich lat pokazały mi dobitnie, że w większości przypadków to najprostsze, najbardziej prymitywne wytłumaczenie, dlaczego ludzie tak kurczowo trzymają się tej instytucji, jest jednak prawdziwe.
ODPOWIEDZ