POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

Re: POlitykowanie

23-08-2019, 15:11

Medard pisze:Wacław, tylko w instrumenty ryzykowne zwykle inwestuje się nadwyżki finansowe.
Skoro ktoś straci, to jego problem.

A cywilizowanych krajach sprawy rynku mieszkaniowego są regulowane dosyć szczegółowo, zresztą od dwóch może trzech lat sporo się poprawiło u nas.
I nie można już narzekać.
w cywilizowanych krajach to ludzie rozumieją np. czym jest ryzyko kursowe misiu i to ze jak nie zarabiają w peso to nie bierą kredytu w peso. a jak bankier im daje to pytają z czym to się wiąże. jak im śmierdzi to się wycofują. a jak im nie odpowiada na trudne pytania to zmieniają instytucje Fin. oczywiście mogą tez zamknąć oczy i uznać żr jakoś będzie. i jak to w życiu będzie albo nie będzie.

dodam, że z tymi Frankami uznanie ze kurs będzie na powiedzmy 2 pln to tak jak uznanie, że się zawsze będzie młodym i pięknym. jedni się ładnie starzeją jak ja inny dziadzieją jak ty. rozumiesz
535

23-08-2019, 15:17

Nie opowiadaj. Jak był po dwa, to akurat dużą część spłaciłem. No ale ja byłem przygotowany. Zbierałem wszystkie butelki.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

23-08-2019, 15:27

trup pisze:
Medard pisze:Wacław, tylko w instrumenty ryzykowne zwykle inwestuje się nadwyżki finansowe.

A cywilizowanych krajach sprawy rynku mieszkaniowego są regulowane dosyć szczegółowo, zresztą od dwóch może trzech lat sporo się poprawiło u nas.
I nie można już narzekać
.

ahahahahahahahhahahahaa..... jprdl.
Gdzie? co? Jak? Ile?
Rachunek powierniczy, gwarancje bankowe
Słyszałeś o czymś takim?
Jeszcze kilka lat temu tego nie było.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

23-08-2019, 15:37

535 pisze:Nie opowiadaj. Jak był po dwa, to akurat dużą część spłaciłem. No ale ja byłem przygotowany. Zbierałem wszystkie butelki.
dlatego z Tobą gadam a z medradem sporadycznie
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

23-08-2019, 15:45

Medard pisze:
trup pisze:

I nie można już narzekać
.

ahahahahahahahhahahahaa..... jprdl.
Gdzie? co? Jak? Ile?
Rachunek powierniczy, gwarancje bankowe
Słyszałeś o czymś takim?
Jeszcze kilka lat temu tego nie było.
nie wiem o jakich gwarancjach bankowych mówisz. jeżeli o tych które określa prawo bankowe to są dobre 20 lat. wiem bo ... ale to już inny temat
Awatar użytkownika
Medard

23-08-2019, 16:02

Tzw ustawa deweloperska z chyba 2011,
która weszła w 2012 bodajże.
Oczywiście instrumenty były wcześniej, ale raczej z nich nie korzystano.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-08-2019, 17:24

Rumburak pisze:Te płacze frankowiczów i ich roszczeniowa postawa to już jest kurwa tzw. szczyt szczytów. Jak dorośli ludzie brali kredyty na kilkaset tysięcy w obcej walucie to nie widzieli z czym to się wiąże? Zły pan w okienku w banku nie powiedział, państwo nie zakazało udzielania takich kredytów i co jeszcze?
Czemu reszta społeczeństwa ma dorzucać się na pomoc ludziom którzy nie chcą brać odpowiedzialności za swoje decyzje?
Otuz to, pracowalem z takimi dwoma co wzieli we frankach, oj jak darli lacha z innych na poczatku.....potem przestali drzec i miny im zrzedly. Teraz jeden jest menelem a drugi sprzataczem w szkole hehe
woodpecker from space
Heretyk

24-08-2019, 16:36

Rumburak pisze:Te płacze frankowiczów i ich roszczeniowa postawa to już jest kurwa tzw. szczyt szczytów. Jak dorośli ludzie brali kredyty na kilkaset tysięcy w obcej walucie to nie widzieli z czym to się wiąże? Zły pan w okienku w banku nie powiedział, państwo nie zakazało udzielania takich kredytów i co jeszcze?
Czemu reszta społeczeństwa ma dorzucać się na pomoc ludziom którzy nie chcą brać odpowiedzialności za swoje decyzje?

haha, mój człowiek :) powtarzam to od lat. wydawałoby się , że o takich oczywistościach nawet nie trzeba pisać, a jednak. przejebane :)
Awatar użytkownika
Medard

24-08-2019, 16:51

Heretyk pisze:

haha, mój człowiek :) powtarzam to od lat. wydawałoby się , że o takich oczywistościach nawet nie trzeba pisać, a jednak. przejebane :)
Nie czepiam się, ale czy Ty przypadkiem nie mieszkasz z rodzicami w górach, pewnie w domu wielopokoleniowym?
To zmienia spojrzenie na temat.
Heretyk

24-08-2019, 16:59

no mieszkam :) i co to zmienia? tak mi się życie ułożyło, albo sobie na to zapracowałem? sam nie wiem? staram się myśleć logicznie i podejmować słuszne decyzje. zajebiście zarabiam. a jak uważasz, że mama mi kupuje jedzenie i ubrania, to się mylisz :)
Awatar użytkownika
Medard

24-08-2019, 17:06

Heretyk pisze:no mieszkam :) i co to zmienia? tak mi się życie ułożyło, albo sobie na to zapracowałem? sam nie wiem? staram się myśleć logicznie i podejmować słuszne decyzje. zajebiście zarabiam. a jak uważasz, że mama mi kupuje jedzenie i ubrania, to się mylisz :)
Ale chociaż skarpetki i majtki pierze?

Nie o to chodzi, nawet nie o to, że ludzie nie czytają umów, albo ich nie rozumieją.
Zresztą jak ktoś nie rozumie, to ma nie mieć mieszkania, jeżeli za nie sam płaci? Działamy w obrębie pewnego prawodawstwa.
Tylko, że są instytucje na które płacimy podatki, a potem jest jakiś amber gold,
wszyscy o nim wiedzieli, ale nikt nic zrobił.
Ale to się nie zmieni, bo wszyscy zadowoleni, coraz bardziej mi się wydaje, że u nas ludzie lubią to państwo z kartonu, chociaż krzyczą jakie jest złe.
To jakiś konstrukt psychologiczny.
Ostatnio zmieniony 24-08-2019, 17:10 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

24-08-2019, 17:08

Może te niedojdy, od kredytów we frankach też powinny zostać przy mieszkaniu z rodzicami. Na dobre by wszystkim wyszło.Jak od mamy poszli w pizdu to teraz chcą żeby państwo ich w opiekę wzięło.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Medard

24-08-2019, 17:11

Rumburak pisze:Może te niedojdy, od kredytów we frankach też powinny zostać przy mieszkaniu z rodzicami. Na dobre by wszystkim wyszło.Jak od mamy poszli w pizdu to teraz chcą żeby państwo ich w opiekę wzięło.
Może i powinni, a zamiast nich sprowadzić afrykańców, oni nie potrzebują kredytów na mieszkania.

Przecież nieduża grupa ma problemy że splatą tych kredytów.
Od 2011 roku jest to całkiem dobrze ogarnięte, więc to trochę przyschnięty temat.
Ostatnio zmieniony 24-08-2019, 17:15 przez Medard, łącznie zmieniany 2 razy.
Heretyk

24-08-2019, 17:12

Rumburak pisze:Może te niedojdy, od kredytów we frankach też powinny zostać przy mieszkaniu z rodzicami. Na dobre by wszystkim wyszło.Jak od mamy poszli w pizdu to teraz chcą żeby państwo ich w opiekę wzięło.
kurwa jaki ty jesteś zajebisty i mądry. jakbym sam siebie czytał. a taki medard się urwał chuj wie skąd, pewnie głosuje na PO, wziął kredyt we frankach i jeszcze sie przypierdala do normalnych ludzi :) kabaret
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

24-08-2019, 17:15

Medard, jak ty jebniesz kulą w płot to nima co zbierać.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Heretyk

24-08-2019, 17:17

Rumburak pisze:Medard, jak ty jebniesz kulą w płot to nima co zbierać.

tzn ja go nie ogarniam. jakiś manieczki czy długopis robili sobie jaja i spoko, ale on to wszystko pisze chyba na poważnie, dramat
Awatar użytkownika
Medard

24-08-2019, 17:17

Nie brałem kredytu we frankach,
tylko złotowkowy, wtedy fanki się już konczyły, wchodziło w euro.
Słuchałem wtedy mamy :)
Zresztą po tym jak dziadek rok temu kopnął w kalendarz spłaciłem pozostały kredyt ze spadku.
Ostatnio zmieniony 24-08-2019, 17:18 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Heretyk

24-08-2019, 17:18

Medard pisze:Nie brałem kredytu we frankach, słuchałem wtedy mamy :)
Zresztą po tym jak dziadek rok temu kopnął w kalendarz spłaciłem pozostały kredyt ze spadku.

yhm, super. bardzo zabawne
Awatar użytkownika
Medard

24-08-2019, 17:19

Heretyk pisze:
Medard pisze:Nie brałem kredytu we frankach, słuchałem wtedy mamy :)

yhm, super. bardzo zabawne
Ale co?
Heretyk

24-08-2019, 17:21

no bo coś tu pierdolisz o mamie i to się chyba ma odnosić do mnie? chyba że nie kumam poczucia humoru lemingów to sorry :)
ODPOWIEDZ