FASZYZM

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: FASZYZM

22-07-2025, 12:45

W co? W punkt zaczepienia?

Jak mówimy o moim powiedzmy punkcie zaczepienia, jestem tak dobrze zaczepiony, że wszystkie punkty u innych toleruję. Zresztą co tu dużo mówić. Nie ma co mówić. Każdy widzi jak jest. Nawet dzisiaj padły znamienite, budujące słowa u oponenta. Komplement wręcz.

Dobra. Teraz poważnie. Mam jedną zasadę, z wielu. Teraz pozwolę ją sobie zastosować. Zresztą stosuje ją konsekwentnie tutaj od pewnego czasu.
Ostatnio zmieniony 22-07-2025, 12:50 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

22-07-2025, 12:48

Destro pisze:
22-07-2025, 12:01
Słychać wycie, zankomicie 😂🤣
no i ja się pytam lewaku dumny ty jesteś z siebie zdajesz sobie sprawę z tego co robisz?masz ty wogóle rozum i godnośc człowieka?ja nie wiem ale żałosny typek z ciebie ,chyba nie pomyślałes nawet co robisz i kogo obrażasz ,możesz sobie obrażac tych co na to zasłużyli sobie ale nie naszego papieża polaka naszego rodaka wielką osobę ,i tak wyjątkowa i ważną bo to nie jest ktoś tam taki sobie że możesz go sobie wyśmiać bo tak ci się podoba nie wiem w jakiej ty się wychowałes rodzinie ale chyba ty nie wiem nie rozumiesz co to jest wiara .jeśli myslisz że jestes wspaniały to jestes zwykłym czubkiem którego ktoś nie odizolował jeszcze od społeczeństwa ,nie wiem co w tym jest takie śmieszne ale czepcie się stalina albo hitlera albo innych zwyrodnialców a nie czepiacie się takiej świętej osoby jak papież jan paweł 2 .jak można wogóle publicznie zamieszczac takie zdięcia na forach internetowych?ja się pytam kto powinien za to odpowiedziec bo chyba widac że do koscioła nie chodzi jak jestes nie wiem ateistą albo wierzysz w jakies sekty czy wogóle jestes może ty sługą szatana a nie będziesz z papieża robił takiego ,to ty chyba jestes jakis nie wiem co sie jarasz pomiotami szatana .wez pomyśl sobie ile papież zrobił ,on był kimś a ty kim jestes żeby z niego sobie robić kpiny co? kto dał ci prawo obrażac wogóle papieża naszego ?pomyślałes wogóle nad tym że to nie jest osoba taka sobie że ją wyśmieje i mnie będa wszyscy chwalic? wez dziecko naprawdę jestes jakis psycholek bo w przeciwieństwie do ciebie to papież jest autorytetem dla mnie a ty to nie wiem czyim możesz być autorytetem chyba takich samych jakiś głupków jak ty którzy nie wiedza co to kosciół i religia ,widac że się nie modlisz i nie chodzisz na religie do szkoły ,widac nie szanujesz religii to nie wiem jak chcesz to sobie wez swoje zdięcie wstaw ciekawe czy byś sie odważył .naprawdę wezta się dzieci zastanówcie co wy roicie bo nie macie widac pojęcia o tym kim był papież jan paweł2 jak nie jestescie w pełni rozwinięte umysłowo to się nie zabierajcie za taką osobę jak ojciec swięty bo to świadczy o tym że nie macie chyba w domu krzyża ani jednego obraza świętego nie chodzi tutaj o kosciół mnie ale wogóle ogólnie o zasady wiary żeby mieć jakąs godnosc bo papież nikogo nie obrażał a ty za co go obrażasz co? no powiedz za co obrażasz taką osobę jak ojciec święty ?brak mnie słów ale jakbyś miał pojęcie chociaz i sięgnął po pismo święte i poczytał sobie to może byś się odmienił .nie wiem idz do kościoła bo widac już dawno szatan jest w tobie człowieku ,nie lubisz kościoła to chociaż siedz cicho i nie obrażaj innych ludzi
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Destro pisze:
22-07-2025, 11:54
" Drogi lewaku, czy wiesz, kim jest Benito Mussolini, twórca słowa „faszyzm”, którego tak bezmyślnie dziś używasz. Systemu opartego na kulcie wodza, totalnej cenzurze, przemocy uznawanej jako narzędzie legitymizacji władzy i brutalnym podporządkowaniu jednostki machinie państwowej.

Nazywając faszystami ludzi, którzy korzystają z konstytucyjnego prawa do protestu, pokojowo wyrażają sprzeciw wobec masowej migracji, którzy kierują się autentycznym lękiem o bezpieczeństwo i ośmielają się mieć odmienną opinię - pokazujecie, że nie rozumiecie słów, których używacie. Narzucając jedyną słuszną narrację i atakując każdego, kto się z nią nie zgadza, to wy stosujecie metody, które mają więcej wspólnego z faszyzmem niż działania tych, których próbujecie uciszyć.

Wiecie, kogo naprawdę można nazwać współczesnymi faszystami?
Urzędników i policję w Wielkiej Brytanii, którzy latami ukrywali masowe gwałty na dzieciach w obawie przed oskarżeniami o rasizm.
Władze Irlandii, które brutalnie spacyfikowały demonstracje przeciw niekontrolowanej migracji.
Rząd Kanady, który zamrażał konta bankowe obywatelom za to, że ośmielili się protestować.

Zanim znów nazwiesz kogoś faszystą - spójsz w lustro. Nie pozdrawiam " I wszystko wyjaśnione.
Drogi prawaku, skoro już sięgamy po definicje historyczne i oskarżenia o nadużywanie pojęć, to zróbmy to porządnie.

Tak, Benito Mussolini stworzył faszyzm — system oparty na kulcie wodza, przemocy jako narzędziu rządzenia, cenzurze i deptaniu praw jednostki. Tyle że faszyzm to nie tylko konkretna włoska ideologia z lat 20. XX wieku, ale też szerszy zestaw praktyk politycznych: tłumienie sprzeciwu, propaganda, militaryzacja społeczeństwa, odhumanizowanie przeciwników. I właśnie dlatego pojęcie to bywa używane w odniesieniu do nowoczesnych ruchów autorytarnych czy skrajnie prawicowych. Nie z „bezmyślności”, ale dlatego, że te ruchy nierzadko stosują podobne mechanizmy.

Protestowanie – owszem – jest prawem konstytucyjnym. Ale kiedy „protesty” polegają na biciu migrantów, podpalaniu ośrodków dla uchodźców, szerzeniu rasistowskich haseł i nawoływaniu do przemocy, to już nie jest spokojna demonstracja. To przemoc i nienawiść – a więc metody, które mają więcej wspólnego z faszyzmem, niż pokojowe działania rządów liberalnych.

Podawanie przykładów jak z Twittera – „Kanada zamroziła konta protestującym” (nie: ludziom łamiącym prawo, ignorującym decyzje sądów i blokującym szpitale) albo „Wielka Brytania ukrywała gwałty” – to manipulacje, a nie argumenty. To nie „faszyzm”, tylko patologie systemowe, które należy krytykować, ale nie mylić z totalitarnym reżimem.

Faszyzmem nie jest to, że ktoś się z tobą nie zgadza. Faszyzmem jest dążenie do tego, by tylko jedna narracja – twoja – miała prawo istnieć. Więc jeśli mówisz: „spójrz w lustro” – to warto zacząć od siebie.
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

22-07-2025, 12:55

Ascetic pisze:

Jak mówimy o moim powiedzmy punkcie zaczepienia, jestem tak dobrze zaczepiony, że wszystkie punkty u innych toleruję. Zresztą co tu dużo mówić. Nie ma co mówić. Każdy widzi jak jest. Nawet dzisiaj padły znamienite, budujące słowa u oponenta. Komplement wręcz.

Dobra. Teraz poważnie. Mam jedną zasadę, z wielu. Teraz pozwolę ją sobie zastosować. Zresztą stosuje ją konsekwentnie tutaj od pewnego czasu.

Czyli nie lubisz czyjeś odmienności zdania jak coś Ci nie leży?

Wiesz ze ja mam generalnie totalnie wyjebane na tee wszystkie polityczne imby. Pisząc o Ukraińcach pisze tylko i wyłącznie z własnych doświadczeń.

Nie przepadam za Nimi.
Jak się sytuacja rzeczywiście przedstawia.

https://www.youtube.com/watch?v=GAUey4v-ljU&t=1655s
Awatar użytkownika
Ascetic

22-07-2025, 13:00

tomaszm pisze:
22-07-2025, 12:55
Ascetic pisze:

Czyli nie lubisz czyjeś odmienności zdania jak coś Ci nie leży?
Umówmy się, że sobie o tym pogadamy kiedy indziej. Teraz zastosuję swoją zasadę. Ok?
lys på slutten av lys
tomaszm

22-07-2025, 13:03

Luz. A Ja Ci na żywych przykładach pokaże co odpierdalają ale te rzeczy nie sa po prostu na forum.

I prosiłbym nie robić pewnych uproszcen onuce.Ja Rosjan nie cierpię ale nie każ mi lubić Ukraińców

Awatar użytkownika
Ascetic

22-07-2025, 13:09

Nie ma co zakładać, że przy spotkaniu osobistym byłby zainteresowany słuchaniem o tym jak ktoś widzi np. sytuację w Ukrainie.(zresztą to dotyczy znacznie szerszego spektrum spraw/ tematów) I tu nawet nie chodzi o to kto by w te tematy wbijał. Bez przesady. Ma to charakter swoistego rodzaju postępowania, które według mnie charakteryzują osoby kulturalne. Ok. Może zdawkowo bym coś przyjął, jakbym miał ochotę być w i lubiłbym człowieka, posłuchałbym co ma do powiedzenia. W uwarunkowaniu innym, pewnie szybko rozmowa by się zakończyła.
Ostatnio zmieniony 22-07-2025, 13:16 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
tomaszm

22-07-2025, 13:14

Każdy ma prawo do własnego zdania. Wojna na Ukrainie się nie skończy, chyba tylko naprawdę naiwni wierzą w jej koniec, tam wszyscy slpierslaja z pieniędzmi do nas - trzymają ich ustawy o praniu pieniędzmi. Prędzej czy później znajdą sposób na ominięcie tej ustawy. Będą starali się przejmować wiele wpływów bo Polska pomieszała im się z ojczystym krajem. Będą kolportowac zachowania które które sa obce.

Tu nie chodzi o żaden ksenofibizm. To nie są ludzie zbliżeni cywilizacyjnie do nas.

Awatar użytkownika
Ascetic

22-07-2025, 13:20

No właśnie o tym mówię. Ja jedno, a Ty dalej swoje. Trochę niekulturalnie się robi. A chciałem tego uniknąć, widząc co się dzieje. Tym razem konsekwentie będę kończył rozmowę, zgodnie ze swoją jasno określoną zasadą.

ps. Np. o tym czym jest swoje zdanie a czym kolportowanie propagandy akurat mógłbym pogadać, w kontakcie osobistym. Ale to też wymagałoby pewnych uwarunkowań, które mam wrażenie, że ostatnio sporadycznie są realizowane.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Destro
postuje jak opętany!

22-07-2025, 13:22

empir pisze:
Destro pisze:
22-07-2025, 11:54
" Drogi lewaku, czy wiesz, kim jest Benito Mussolini, twórca słowa „faszyzm”, którego tak bezmyślnie dziś używasz. Systemu opartego na kulcie wodza, totalnej cenzurze, przemocy uznawanej jako narzędzie legitymizacji władzy i brutalnym podporządkowaniu jednostki machinie państwowej.

Nazywając faszystami ludzi, którzy korzystają z konstytucyjnego prawa do protestu, pokojowo wyrażają sprzeciw wobec masowej migracji, którzy kierują się autentycznym lękiem o bezpieczeństwo i ośmielają się mieć odmienną opinię - pokazujecie, że nie rozumiecie słów, których używacie. Narzucając jedyną słuszną narrację i atakując każdego, kto się z nią nie zgadza, to wy stosujecie metody, które mają więcej wspólnego z faszyzmem niż działania tych, których próbujecie uciszyć.

Wiecie, kogo naprawdę można nazwać współczesnymi faszystami?
Urzędników i policję w Wielkiej Brytanii, którzy latami ukrywali masowe gwałty na dzieciach w obawie przed oskarżeniami o rasizm.
Władze Irlandii, które brutalnie spacyfikowały demonstracje przeciw niekontrolowanej migracji.
Rząd Kanady, który zamrażał konta bankowe obywatelom za to, że ośmielili się protestować.

Zanim znów nazwiesz kogoś faszystą - spójsz w lustro. Nie pozdrawiam " I wszystko wyjaśnione.
Drogi prawaku, skoro już sięgamy po definicje historyczne i oskarżenia o nadużywanie pojęć, to zróbmy to porządnie.

Tak, Benito Mussolini stworzył faszyzm — system oparty na kulcie wodza, przemocy jako narzędziu rządzenia, cenzurze i deptaniu praw jednostki. Tyle że faszyzm to nie tylko konkretna włoska ideologia z lat 20. XX wieku, ale też szerszy zestaw praktyk politycznych: tłumienie sprzeciwu, propaganda, militaryzacja społeczeństwa, odhumanizowanie przeciwników. I właśnie dlatego pojęcie to bywa używane w odniesieniu do nowoczesnych ruchów autorytarnych czy skrajnie prawicowych. Nie z „bezmyślności”, ale dlatego, że te ruchy nierzadko stosują podobne mechanizmy.

Protestowanie – owszem – jest prawem konstytucyjnym. Ale kiedy „protesty” polegają na biciu migrantów, podpalaniu ośrodków dla uchodźców, szerzeniu rasistowskich haseł i nawoływaniu do przemocy, to już nie jest spokojna demonstracja. To przemoc i nienawiść – a więc metody, które mają więcej wspólnego z faszyzmem, niż pokojowe działania rządów liberalnych.

Podawanie przykładów jak z Twittera – „Kanada zamroziła konta protestującym” (nie: ludziom łamiącym prawo, ignorującym decyzje sądów i blokującym szpitale) albo „Wielka Brytania ukrywała gwałty” – to manipulacje, a nie argumenty. To nie „faszyzm”, tylko patologie systemowe, które należy krytykować, ale nie mylić z totalitarnym reżimem.

Faszyzmem nie jest to, że ktoś się z tobą nie zgadza. Faszyzmem jest dążenie do tego, by tylko jedna narracja – twoja – miała prawo istnieć. Więc jeśli mówisz: „spójrz w lustro” – to warto zacząć od siebie.
Grubo popłynąłeś. Ja rozumiem próbę wybielania patologicznego lewactwa ( nie ma to nic wspólnego z tym czym była lewica w założeniu ), ale to już zakrawa na obłęd. Protestujący nie podpalają żadnych ośrodków i tym bardziej nie biją żadnych ciemnoskórych ludzi.
tomaszm

22-07-2025, 13:52

Ascetic pisze:
22-07-2025, 13:20
No właśnie o tym mówię. Ja jedno, a Ty dalej swoje. Trochę niekulturalnie się robi. A chciałem tego uniknąć, widząc co się dzieje. Tym razem konsekwentie będę kończył rozmowę, zgodnie ze swoją jasno określoną zasadą.

ps. Np. o tym czym jest swoje zdanie a czym kolportowanie propagandy akurat mógłbym pogadać, w kontakcie osobistym. Ale to też wymagałoby pewnych uwarunkowań, które mam wrażenie, że ostatnio sporadycznie są realizowane.

To powiedz mi Tomek to czym jest np wykupowanie na siłę terenów inwestycyjnych bez konsultacji z praktycznie nikim na obcym terenie, nie własnego kraju i podporządkowanie
sobie to pod cele militarne. I zmiana miejscowych planów zagospodarowania wg własnych widzimisia.

W którym momencie utracisz kontrolę? W którym momencie zdasz sobie sprawę ze te terytorium sorry ale jest w obcych rękach. A mogło strategicznie i powinno było służyć nie Ukra a Polsce.

Ja nie mam nic przeciwko zbrojeniu ale kurwa niech to zostanie w Polskiej Sile Zbrojnej. A nie ze Ukry przez rozpasanie wykupią strategiczne tereny i za jakiś czas sami zaczną dyktować warunki.

To się już dzieje.

Efekt klepania po plecach i dawania im przyzwolen na to żeby inwestycyjnie weszli w branże militarna. Porzygam się od tego.

Awatar użytkownika
Triceratops

22-07-2025, 14:13

Jasiu "Gandalf" Hokita w jakims swoim podcascie zacytowal kogos, chyba jakiegos francuza, ze "ciekawe sa tylko rozmowy z osobami o odmiennym zdaniu, bo z nich mozna sie czegos dowiedziec", najwyrazniej forumowe lewactwo tak nie uwaza.

Poczytalem sobie wlasnie temat do popoludniowej kawele i musze pogratulowac kol tabaludze, skupil tu jak w soczewce w zasadzie cale forumowe lewarstwo z incydentem kalowym, taki wakacyjny zlot pt "sraka lewaka"
woodpecker from space
tabaluga
w mackach Zła

22-07-2025, 14:18

Ascetic pisze:
22-07-2025, 12:20
Co tu się porobiło xD Normalnie typ robi po raz kolejny zrzuty moich postów i się jeszcze tym chwali 🤣* Nieźle jaja. Robal rozpełzły na pełnej. Dobrze, jak będę potrzebował, to się odezwę do archiwum. Dobre, dobre, kolo robi mi dzień.

Co do cnót wszelakich, miło to usłyszeć, zawsze, wszędzie i od mimo wszystko każdego, ale dzisiaj jak poczytałem o moralizatorstwie jednego takiego, etyce zawodowej, generalnie co tam u kogoś innego nie tak i nie po linii, to mnie się głupio zrobiło. Tam to jest dopiero kryształ jaśnie błyszczący.

*Czyż to nie jest cena złej sławy? Są też poza archiwum inne plusy. Przynajmniej czytając to na kiblu i teraz to pisząc zajebiście sprawnie się sra. To pewnie od tego śmiechu co mną teraz targa LOL

Kurwa leżę ustrzelony jak zwierze
sam jeszcze niedawno podbijałeś mój post z dzejmsem bondem żeby nie zniknął .. i jak tu cie brać na poważnie :lol:
tabaluga
w mackach Zła

22-07-2025, 14:20

Triceratops pisze:

Poczytalem sobie wlasnie temat do popoludniowej kawele i musze pogratulowac kol tabaludze, skupil tu jak w soczewce w zasadzie cale forumowe lewarstwo z incydentem kalowym, taki wakacyjny zlot pt "sraka lewaka"
a dziekuje dziekuje , szkoda tylko że w kulminacyjnym momencie musialem wyjsc z mamełe na bazar i targać siatki , ale przynajmniej dostałem sernika za 35 zl bo jestem dobrym chlopcem 8)
tabaluga
w mackach Zła

22-07-2025, 14:26

empir pisze:
Protestowanie – owszem – jest prawem konstytucyjnym. Ale kiedy „protesty” polegają na...nawoływaniu do przemocy, to już nie jest spokojna demonstracja. To przemoc i nienawiść – a więc metody, które mają więcej wspólnego z faszyzmem, niż pokojowe działania rządów liberalnych.
a jak nazywasz przemoc i nienawiśc wśród migrantów , też faszyzmem czy masz na to jakieś wybielające określenie bądź wytlumaczenie ? ( tylko nie bredz znow o nierownosciach materialnych pls )
Czy hasła popularne wśród lewicy typu " punch a nazi " " be gay do crime " itp to są hasła faszystowskie ? Jak wiadomo lewica znana jest z protestów pełnych przemocy , popatrz sobie chociaż na ostatnie wydarzenia z LA .. zrywanie kostki brukowej i rzucanie nimi w policje ... to faszyzm czy tylko " peaceful protest" wg ciebie ?
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

22-07-2025, 14:32

Triceratops pisze:
Jasiu "Gandalf" Hokita w jakims swoim podcascie zacytowal kogos, chyba jakiegos francuza, ze "ciekawe sa tylko rozmowy z osobami o odmiennym zdaniu, bo z nich mozna sie czegos dowiedziec", najwyrazniej forumowe lewactwo tak nie uwaza.
Nie zesraj się Twitterowy wolnomyślicielu.
Rozmawiać to se można o tym czy gospodarka wolnorynkowa jest okej, czy auto a jest lepsze od auta b, lub czy podobają ci się cycki małe czy duże. Ludzi, którzy mówią że babie trzeba jebnąć od czasu do czasu należy albo ignorować albo napierdalać. Porozmawiajmy sobie jeszcze na temat tego czy gwałt jest okej w pewnych okolicznościach jak chcecie z tego forum zrobić taki kibel jak z X np.
Awatar użytkownika
Triceratops

22-07-2025, 14:46

No ale tylko zjeby siedza na X, madrzy ludzie siedza tylko na Blue Sky, zmusza cie ktos?
woodpecker from space
tomaszm

22-07-2025, 14:48

Ja to jestem kurwa sto lat za murzynami. Co to jest X?

Awatar użytkownika
Triceratops

22-07-2025, 14:49

Twitter. Tam gdzie Giertych i jego oblakana sekta robia polityke.
woodpecker from space
tomaszm

22-07-2025, 14:50

Dzięki.

ODPOWIEDZ