POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
SamborWilk
w mackach Zła

Re: POlitykowanie

31-07-2025, 18:47

Lukass pisze:
31-07-2025, 18:27

Ależ Panie Kolego. Dziennikarz (tia, stażysta po marketingu to nie dziennikarz) nie wie, co pisze. Opłata reprograficzna w Polsce istnieje od lat. Papier nie oberwie, bo już obrywa od wielu lat. I ma to sens akurat w przypadku papieru, a przynajmniej miało, gdy masowo kserowano książki - z tych funduszy wypłacano coś na kształt zadośćuczynienia autorom, których kopiowano najbardziej (ale jak to oceniano, to już nie mam pojęcia). Podobnie, z płyt CD dostawali muzycy, z płyt DVD pewnie branża filmowa, etc. Obecnie jest to pewnie dość nieżyciowe.

Nowością nr 1 jest dodanie smartfonów (a także chyba kopiarek i drukarek, bo raczej ich na liście nie było, choć tego pewien nie jestem i nie chce mi się grzebać). Co ponownie, mogłoby mieć sens, gdyby ktoś się jeszcze bawił w kopiowanie plików i kserowanie, ale to już raczej tak nie działa :sarcasm2: Ot, prawo nienadążające za światem.

Nowością nr 2 jest usunięcie z listy podmiotów uprawnionych stowarzyszenia, które wypłacało zadośćuczynienia dla autorów książek naukowych i technicznych, które były i pewnie nadal są najszerzej kopiowane w taki czy inny sposób. No i to mnie akurat nie cieszy. Nie powiem, że dostałem kokosy, ale odrobinę pieniędzy w ten sposób w życiu zarobiłem.
+1 za wiedzę, sprawdziłem i tak jest. Clickbaitowe artykuły robią swoje.

Nie zmienia to faktu że czy to niby lewa i niby prawa strona przy korycie, zawsze chodzi o jedno.

(Ale i tak skurwysyństwo że za papier trza dodatkowo jakiś podatek odprowadzać)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

31-07-2025, 19:12

SamborWilk pisze:
31-07-2025, 18:47

+1 za wiedzę, sprawdziłem i tak jest. Clickbaitowe artykuły robią swoje.

Nie zmienia to faktu że czy to niby lewa i niby prawa strona przy korycie, zawsze chodzi o jedno.

(Ale i tak skurwysyństwo że za papier trza dodatkowo jakiś podatek odprowadzać)
A dziękuję, dziękuję. Przy czym mam tę wiedzę tylko dlatego, że sam w ten sposób jakieś tam środki dostawałem, to i trzeba wiedzieć, jak to działa.

Technicznie rzecz ujmując nie jest to podatek, w tym sensie, że nie trafia do budżetu państwa. Środki zebrane trafiają do stowarzyszeń, które dalej dystrybuują je do twórców.

Osobiście uważam, że w obecnej formie nie ma to już racji bytu. Może dla tych, którzy piszą takie czy inne teksty - kopiowanie bardzo ogranicza ich przychody, a w trasę nie pojadą, żeby czytać fragmenty :lol: Ale reszta? Dla muzyków są tantiemy, koncerty. Filmów już chyba nikt w ten sposób nie kopiuje, wszystko pożarły streamingi.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

01-08-2025, 15:04

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
ODPOWIEDZ