POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

17-11-2023, 17:35

ozob pisze:
17-11-2023, 15:48
No bo się żyje. Wszystkie wskaźniki ekonomiczne potwierdzają, że w Polsce żyje się teraz lepiej niż 10 lat temu. Nowe dworce, nowe drogi, lepsze skomunikowanie, to stało się za PiS. Kiedyś jazda autem z Kłodzka do Stalowej Woli to był jakoś koszmar. Dziś ekspresówka, autostrada i ekspresówka. 5h zlatuje miło, szybko i można hod doga na Orlenie strzelic. Cywilizacja, a był trzeci swiat.
Ale żyje się lepiej dzięki Niemcom, którzy budują hale magazynowe, czy te lidle gdzie Polacy pracują, a nie dzięki decyzjom rządu,

jest jeszcze pytanie, czy te inwestycje na dłuższą metę nam wzmocnią gospodarkę, czy stadion piłkarski w każdym mieście powiatowym to jest to, co najbardziej potrzeba, czy to nie jest głownie koszt dla samorządów, co innego, że to suweren widzi i robi na nim wrażenie, bo np. nie widać, żeby Tuskowe orliki spowodowały jakiś wzrost jakości polskiej piłki nożnej, tak samo nie widać, by polska liga była lepsza mimo tych stadionów
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

17-11-2023, 17:57

Tu generalnie zgodzę się z ozobem. U mnie za Tuska było życie od 1 do 1 a ostatnie 8 lat to jednostajny wzrost poziomu życia.
Tera zobaczymy jak będzie za 4 lata
Obrazek
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

17-11-2023, 18:37

immortal69 pisze:
Tu generalnie zgodzę się z ozobem. U mnie za Tuska było życie od 1 do 1 a ostatnie 8 lat to jednostajny wzrost poziomu życia.
Jakbyś miał pojęcie, chociaż najmniejsze o ekonomii, w życiu byś nie pochwalił PiSu. Brzmisz jak ziomek, który dostał pożyczkę w providencie i myśli że zrobił interes życia
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-11-2023, 18:56

Bo tu są sami doktorzy ekonomi. XD

Jak ktoś lubi tabelki i wykresy.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

17-11-2023, 19:05

Panowie, wzrost poziomu życia zawdzięczamy sami sobie a nie politykom. To my zaslugujemy na brawa za ciężka pracę i wytrwałość i pomysłowość. Politycy to ludzie, którzy na nas żerują. Żerują bo my na to pozwalamy, ale mam nadzieję dożyć czasów, że to się zmieni. Mam dość sytuacji, że ktoś wypina pierś po medal za nie swoje zasługi.
Celem życia nie jest przeżycie.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

17-11-2023, 19:20

mistrzsardu pisze:
17-11-2023, 19:05
Panowie, wzrost poziomu życia zawdzięczamy sami sobie a nie politykom. To my zaslugujemy na brawa za ciężka pracę i wytrwałość i pomysłowość. Politycy to ludzie, którzy na nas żerują. Żerują bo my na to pozwalamy, ale mam nadzieję dożyć czasów, że to się zmieni. Mam dość sytuacji, że ktoś wypina pierś po medal za nie swoje zasługi.
Dokładnie tak jest.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-11-2023, 19:21

Korwinizm bazujący na półprawdach jednak się przyjął na forume. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

17-11-2023, 19:23

To nie korwinizm, to rzeczywistość.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-11-2023, 19:46

Ciekawe, co być zwojowal jakbys nie miał warunków do wykonywania tej swojej ciężkiej pracy albo gdyby ona napotykała co chwila na trudności. A że każdy kij ma dwa końce, to po dupie dostawalby twój pracodawca lub twoi potencjalni klienci.

Wytrwałości i ciężka praca popłaca tylko wtedy gdy funkcjonujsz w warunkach na rynku pracy, które pozwalają na rozwój. Jeżeli jest stagnacja lub rzucanie kłód pod nogi, to na samozaparciu daleko nie pojedziesz. Niech czas pandemii będzie przykładem i sytuacja, gdzie brak warunków mocno ograniczył pewne sektory na rynku pracy i pracę jako taką.

Wszystko sprowadza się do tego, że funkcjonujesz w pewnym systemie gospodarczym, który przynajmniej jakoś szczególnie nie utrudnia życia ludziom ciężko pracującymi. System ten równocześnie umożliwia dostęp do wielu ścieżek rozwoju, a jeżeli komuś się tylko chce, to może z tego wycisnąć jak najwięcej. Proste jak budowa cepa. Haczyk jest jednak taki, że stabilnośc systemu jest podatna na wszelkie parturnacje pochodzące ze świata czy polityki wewnętrznej.

Stąd moje zwrócenie uwagi, że piszesz półprawde. Sukces czy godne życie osiągasz nie tylko dzięki ciężkiej pracy, ale również możliwości funkcjonania w sprzyjających warunkach gospodarczych. Po jeżeli Polska nie byłaby atrakcyjna dla inwestorów, na co pozwolily działania kolejnych rządów, to gdzie by te polskie korposzczury parzyły kawę i robiły ksero? Gdzie byłby ten awans społeczny? A no nie byłoby go, i byłoby bezrobocie. O tym już ci Korwin nie powie. (:
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-11-2023, 20:06

W zasadzie pytanie czy Polska się rozwinęła ostatnimi laty czy nie to ciekawe pytanie, dzielenie go na okresy PO i PiSu to raczej dziecinada, liczą się konkretne działania. Jak pada twierdzenie, że teraz za PiSu jest lepiej, bo Polacy lepiej zarabiają, to rodzi to automatyczne pytanie, co dokładnie PiS zrobił, żeby tak się stało - korelacja to nie przyczynowość.

Akurat spędzając chwilę w Maroku miałem fajną okazję zastanowić się nad takimi rzeczami, sprawdzić kilka wskaźników, pooglądać kilka rzeczy, które u nas znikły już itd.

Po pierwsze, dobrze popatrzeć wpierw tutaj:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... erage_wage

Średnie zarobki w Polsce w USD:

2000: 23,770
2010: 28,091
2020: 37,325
2022: 36,897

1. Duży wzrost 2000-2010
2. Jeszcze większy wzrost 2010-2020
3. Spadek z 2020 do 2022 (pomimo wzrostu płacy w PLN!)

Co ciekawe, jest całkiem spora grupa krajów, w których zarobki zastygły (a nawet spadły!) od 20 lat (Portugalia, Hiszpania, Grecja, Japonia), lub też wzrost jest niewielki (Belgia, Austria, Holandia), w UK widzimy zastygnięcie przez ostatnie 12 lat, ale też gigantyczne wzrosty (Litwa, Estonia) i upadki (Meksyk).

Generalnie plasujemy się, jeśli chodzi o wzrosty, w czołówce i obecnie jesteśmy na drugim miejscu za Japonią (kto by w to uwierzył 20 lat temu?).

Powodów oczywiście jest cała masa, wolny handel w UE, stabilność pokoju w tej części świata, ostatnio zainteresowanie Wuja Sama, relatywnie niskie podatki w porównaniu do Zachodu).

Czy PiS ma z tym coś wspólnego? Ja osobiście nie widzę niczego konkretnego, co ekonomicznie zrobili dobrze, natomiast z całością są odpowiedzialni za:

1. Wysoką inflację, którą próbowali zrzucić na wojnę (które nie zdarła z nas ciuchów, a jedynie oświetliła goliznę), wynikającą z długiego utrzymywania zerowych stóp procentowych.
2. Zwiększyli deficyt w sposób nie widziany jeszcze w wolnej Polsce - przez lata 2001-2017 był w miarę stabilny na poziomie 20-40 mld złotych - na następny rok szykuje się 164 (!!!).
3. Spadek wartości złotówki.

Czy ekonomicznie coś w ogóle zrobili dobrze - nie wiem - nie jestem fanatykiem, którego nie dałoby się przekonać twardymi liczbami i wskazaniem konkretnych działań - ale nic mi o nich nie wiadomo.

Więc jak tam wcześniej jeden kolega powiedział - jest dobrze, nawet bardzo dobrze, ale nie dzięki PiSowi, a pomimo niego.

Za PO było bezrobocie - to się zgadza - ale nie da się przeprowadzić trudnych decyzji ekonomicznych mających na celu np. ratowanie waluty, bez efektów takich, jak właśnie zwiększenie bezrobocia. Ten sam scenariusz przerabiano w wielu innych krajach i jeśli ktoś myśli, że jakby wtedy rządził PiS, to było bezrobocia nie było, to przykro mi, ale to naiwność dziecka we mgle.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

17-11-2023, 20:41

Pan_Kimono pisze:
17-11-2023, 18:37
immortal69 pisze:
Jakbyś miał pojęcie, chociaż najmniejsze o ekonomii, w życiu byś nie pochwalił PiSu. Brzmisz jak ziomek, który dostał pożyczkę w providencie i myśli że zrobił interes życia
Faktycznie o ekonomii mam mam małe pojęcie :)
Napisałem z perspektywy mojego poziomu i komfortu życia ostatnich 15lat. Nie wiem na ile wpływ na to miały poszczególne rządy ale skoro twierdzisz że pis kaleczył ekonomię w ostatnich latach to jak do władzy dojdą teraz prymusy to będzie high life
Obrazek
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-11-2023, 17:33

koło historii

Obrazek
Obrazek
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Medard

20-11-2023, 23:15

szanujmy naszych prezydentów, bo można trafić gorzej, tutaj o nowym prezydencie Argentyny anarchokapitaliście,
właściwie trudno określić jego poglądy, może argentyński Korwin, ale można posłuchać o ocenić:

Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

20-11-2023, 23:45

Obrazek

VIVA LA LIBERTAD CARAJO : D

oczywiście debile z konfederacji już się tasują:

rzułf
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

21-11-2023, 07:17

Kolejny "nowy lider" ze stajni Klausa Schwaba typu feminista Trudeau. Jego zadaniem jest obstawić inną flankę niż mapet z Kanady.

Chyba Stalin mówił: Najważniejsze w demokracji jest przygotowanie dla wyborcy odpowiedniej alternatywy. Tak, żeby niezależnie jak ludzie zagłosują władza pozostała w naszych rękach.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

21-11-2023, 08:28

wonsz pisze:
20-11-2023, 23:45
Obrazek

VIVA LA LIBERTAD CARAJO : D

oczywiście debile z konfederacji już się tasują:

Co za debil. To niedowierzanie jak poziom wszystkiego zjechał w przeciągu ostatnich 10-15 lat. Debile wybierają innego debila.
Awatar użytkownika
Hatefire

21-11-2023, 10:13

trup pisze:
19-11-2023, 17:33
Obrazek
Obrazek

:D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

21-11-2023, 13:15

Tyszka widzę wciągnał spida i znowu próbuje zasłużyć na miejsce w ławach.... Śliska atencyjna pani z lasu...
To taki drugi bielan.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

22-11-2023, 23:46

Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
trup

23-11-2023, 12:11

Skruszonych "świadków koronnych" będzie więcej. Dużo więcej.
ODPOWIEDZ