PRL - najlepsze co spotkało ten kraj
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: PRL - najlepsze co spotkało ten kraj
Ok. Ale wg mnie najskuteczniejsza i najbardziej naturalna (tj. niewymuszona z gory) wspolnotowosc istnieje w krajach, ktore zbudowane sa na pryncypiach zakladajacych prymat jednostki. Natomiast w krajach, ktorych historie zdeterminowal mniej lub bardziej realny socjalizm dominuje egoizm, podejrzliwosc i ogolne wyjebanie na los blizniego. To zaden przypadek ani nawet efekt polityki, tylko elementarny problem kolektywizmu. Sa na to empiryczne dowody :D.
Slowem: chcesz realnej wspolnotowosci - szanuj jednostke. Przeciez to jest oczywiste.
Slowem: chcesz realnej wspolnotowosci - szanuj jednostke. Przeciez to jest oczywiste.
this is a land of wolves now
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
No, ale nikt temu nie przeczy. Mam wrażenie, że podejrzewasz, że chodzi mi o Koreę Płn., podczas gdy ja mam na myśli raczej rózne modele społeczno-gospodarcze rodem z XX wiecznej Europy zachodniej. Ten sam egoizm i alienacja miały miejsce dajmy, na to w Chile Pinochetowskim, pomimo, że nie było tam, żadnego socjalizmu. Tym niemniej nie podejrzewam, że o to ci chodzi.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Riven
- Kontakt:
Nie, Korea to skrajny przyklad, zreszta tak naprawde ciezko nazwac ten kraj socjalistycznym - to jakas chora wersja patologicznego nacjonalizmu zbudowana na kanwie komunizmu (zdaje sie, ze od tego komunizmu sie juz nawet w oficjalnej wykladni ostatnio odcinaja). Mam na mysli kraje bylego bloku sowieckiego, w tym Polske. Slady homo sovieticus sa przeciez widoczne tu na kazdym kroku. Np. wg mnie przejawem tego rodzaju myslenia jest proceder zasmiecania lasow i ogolnie przestrzeni publicznej. Co nie moje to moge osrac. Rzygac sie czasem chce.
A najpiekniejszy kraj w historii swiata to, oczywiscie, Stany Zjednoczone :).
P.S. Tu dochodza tez kwestie zupelnie innych uwarunkowan spoleczno-kulturowych, do ktorych ciezko sie odniesc tak naprawde, dlatego zawezilbym te dyskusje do szeroko rozumianego swiata europejskiego. O Chile nic nie wiem.
A najpiekniejszy kraj w historii swiata to, oczywiscie, Stany Zjednoczone :).
P.S. Tu dochodza tez kwestie zupelnie innych uwarunkowan spoleczno-kulturowych, do ktorych ciezko sie odniesc tak naprawde, dlatego zawezilbym te dyskusje do szeroko rozumianego swiata europejskiego. O Chile nic nie wiem.
- Hatefire
No to specyficzna mieszanka. Europejski komunizm, azjatycki feudalizm, konfucjanizm i rasizm.Riven pisze:Nie, Korea to skrajny przyklad, zreszta tak naprawde ciezko nazwac ten kraj socjalistycznym - to jakas chora wersja patologicznego nacjonalizmu zbudowana na kanwie komunizmu (zdaje sie, ze od tego komunizmu sie juz nawet w oficjalnej wykladni ostatnio odcinaja).
No, tylko, że bynajmniej ja się, do doświadczeń tych krajów, nigdzie nie odwoływałem.Riven pisze:Mam na mysli kraje bylego bloku sowieckiego, w tym Polske. Slady homo sovieticus sa przeciez widoczne tu na kazdym kroku.
Kanada :) Dobry miks tego, co w USA i Europie.Riven pisze:A najpiekniejszy kraj w historii swiata to, oczywiscie, Stany Zjednoczone :).
.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Riven
- Kontakt:
Kanada jest przepiekna i zajebista, ale to Stany Zjednoczone sa wspolczesnym Imperium, i to mi imponuje :).
- manieczki
A jak tam Krul i Wipler?Riven pisze:no oczywiscie. ale przeciez skrajna "prawica" to najczesciej socjalizm. politics is a flat circle :).
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Kontakt:
nie wiem, nie sledze co tam w trawie piszczy :) pewnie dalej sa sila ktorej nie powstrzymaja czyli trzy(3) %?
- manieczki
Chce mi sie smiac, bardzo motzno
ograniczenia w dostepie do energii elektrycznej, polowa marketow w polmroku xD piekne panstwo teoretyczne :D
http://www.tvp.info/21164233/przez-upal ... m-blackout" onclick="window.open(this.href);return false;
b-e-k-o-w-o xD
wystarczy z miesiac upalow i ten kraj bedzie unicestwiony :D
ograniczenia w dostepie do energii elektrycznej, polowa marketow w polmroku xD piekne panstwo teoretyczne :D
http://www.tvp.info/21164233/przez-upal ... m-blackout" onclick="window.open(this.href);return false;
b-e-k-o-w-o xD
wystarczy z miesiac upalow i ten kraj bedzie unicestwiony :D
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
Ja pierdole ale amatorka, toć to ledwo kilka dni "upałów" :X
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
-
Na wszelki wypadek kupiłem ładowarkę do samochodu żeby móc czytać masterfula jak wyłączą prąd ;)
- Hatefire
Bez przesady. Cywilizowany kraj, ktory najczęściej zalicza blackouty , to chyba USA, a bywają spektakularne. Poza tym generalnie zasada jest taka, że infrastrukturę buduje się, nie uwzględniając ekstremalnych warunków na danym obszarze, po prostu nie opłaca się i takie rzeczy się zdarzają. Dlatego przy mrozach siada np kolej.Silent_Sea pisze:Ja pierdole ale amatorka, toć to ledwo kilka dni "upałów" :X
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- manieczki
kolej siada przy mrozach/cieplocie przez tory. Miales fizyke w szkole? Mowi Ci to cos?
- Hatefire
No ja wiem dlaczego siada kolej przy ciepłocie/mrozach, ale też dałoby się uniknąć, tego stosując dużo, droższe rozwiązania, stopy mają różne parametry. To po prostu przykład, że infrastrukturę wszelaką buduje się na średnie warunki, nie odnosiło sie to od sieci elektrycznej. Dla sieci trakcyjnej zabójcza, jest natomiast temperatura, trochę poniżej zera i duża wilgotność.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- manieczki
lel, jakie srednie warunki? za prl-u bywaly podobne cieploty no i tzo z tego? prunt byl. W Lolsce w ostatnich latach tez byly okresy, ze w lato bywalo >30stopni i jakos reglamentacji pruntu nie bylo...Hatefire pisze:No ja wiem dlaczego siada kolej przy ciepłocie/mrozach, ale też dałoby się uniknąć, tego stosując dużo, droższe rozwiązania, stopy mają różne parametry. To po prostu przykład, że infrastrukturę wszelaką buduje się na średnie warunki, nie odnosiło sie to od sieci elektrycznej. Dla sieci trakcyjnej zabójcza, jest natomiast temperatura, trochę poniżej zera i duża wilgotność.
- Hatefire
No właśnie nie było, czy nie pamiętasz? Bo generalnie póki, co reglamentacja nie dotyka lodówek, zmywarek, czy eksrpesów do kawy, czyli łatwo ją przegapić. Zresztą może się, to wiązać , z upowszecnieniem klimy, która żre energię jak ja krupnioki :)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- manieczki
Przepraszam jesli cos pokrece - ale dobrze pamietam, ze mieszkasz na Slasku? To by wszystko wyjasnialo :DHatefire pisze:No właśnie nie było, czy nie pamiętasz? Bo generalnie póki, co reglamentacja nie dotyka lodówek, zmywarek, czy eksrpesów do kawy, czyli łatwo ją przegapić. Zresztą może się, to wiązać , z upowszecnieniem klimy, która żre energię jak ja krupnioki :)
- Hatefire
Nie rozumiem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- manieczki
Ja tez nie rozumiem, nvm
za pare lat bedzie tak (tym razem nie ja jestem autorem):
Wyobraźmy sobie szaloną Kasię. Ma 20 lat, w szkole sfrustrowany nauczyciel historii wpoił jej i całej klasie tzw. "Wartości prawicy polskiej". Rodzice Kasi nie interesują się jej edukacją, zresztą nie mają żadnych poglądów. Gdy Kasia pewnego razu stwierdziła, że "Polska jest w ruinie" ucieszyli się jednak, bo lubią narzekać i nienawidzą władzy. Nienawidzą władzy w Polsce, w swoich firmach, nienawidzą ordynatorów szpitali i szefów policji, nienawidzą tyranii maszynisty w pociągu i pilota w samolocie...
Aby więc uczcić krytyczne myślenie córki, zabrali ją swoim nowym Mercedesem na zakupy w Rzeszowie, bo jest ładny, odnowiony i blisko.
Kasia ma zamiar głosować na jedyną możliwą opcje, czyli na PiS. Kasia wie, że życie poczęte należy chronić, że Okrągły Stół był zdradą, że feminizm to obciach i włosy pod pachami, że Tusk wysadził samolot z Lechem Kaczyńskim, że Polską rządzą nadal Żydzi i komuniści.
Kasia będzie szczęśliwa, jak Pani Szydło zostanie premierem. TVP stanie się wreszcie, zdaniem Kasi, obiektywna. Największym świętem będą audycje Ojca Rydzyka dla TVP 1.
Niestety, po roku rządów ulubieńców Kasi okaże się, że ze wszystkim jest gorzej. Rzeszów, dawniej barwny i wesoły, zszarzeje. Politycy UE będą śmiać się z obraźliwych i bezsensownych działań Andrzeja Dudy. Politycy PiS skłociwszy się z Unią będą szli w ramiona Putina, który zresztą obieca im dowody na udział liderów PO w Zamachu Smoleńskim. Swoim bezmyślnym wyborcom pisowcy łatwo wyjaśnią, że Rosję należy kochać, zaś to USA jest złe.
Na jednej ze zbrojnych manifestacji ku czci Żołnierzy Wyklętych Kasia zostanie niestety zgwałcona przez jednego z patriotów. Rodzice namówią ją na wycieczkę do Niemiec w celu usunięcia ciąży. Niestety, policja obyczajowa złapie ją na granicy i Kasia będzie musiała donosić ciążę w areszcie. Jako osoba karana za próbę aborcji, Kasia nie będzie już miała szans na dobrą pracę. Na szczęście, podobnie jak w Indiach, gwałciciel zaoferuje jej małżeństwo, aby zaopiekować się Kasią i dzieckiem… Kasia bez żalu zatem zadenuncjuje współwieźniarkę feministkę, chcącą jej wcisnąć nielegalne broszury.
Jadąc na ślub z gwałcicielem Kasia zobaczy swojego dawnego nauczyciela historii grzebiącego w kubłach. Po krótkiej rozmowie zdziwi się zmianie poglądów swojego mentora, zapewniającego ją, iż stał się komunistą. To dziwne, bo przecież pracę straci on tylko dlatego, że rodzić się będzie coraz mniej dzieci, coraz więcej młodych będzie szukać pracy w Rumunii i na Słowacji, zaś część nauczania historii zostanie powierzona księżom. Powierzanie lekcji księżom będzie taktowną odpowiedzią na powierzanie Andrzejowi Dudzie kazań w archikatedrze warszawskiej.
Jadąc do parafii gwałciciela Kasia zobaczy też kominy fabryki, gdzie będzie pracował jej przyszły mąż. Tak, to będzie jedna z tych fabryk wzniesionych w ramach pisowskiego programu industrializacji. Będzie współpracować z drugą, robiącą szyny. Ta będzie przetapiać je z powrotem w sztaby żelaza. W takich fabrykach nie będą płacić zbyt wiele, ale jednak zawsze coś. Kasia będzie szczęściarą, bedzie miała co jeść.
Kasia otrzyma za urodzenie dziecka 500 zł. Z uwagi na lekki spadek złotego, związanego teraz z forintem i rublem, za owe 500 zł. mąż Kasi kupi sobie tylko jedną setkę wódki „Chazan”, nazwanej tak na cześć ministra zdrowia.
za pare lat bedzie tak (tym razem nie ja jestem autorem):
Wyobraźmy sobie szaloną Kasię. Ma 20 lat, w szkole sfrustrowany nauczyciel historii wpoił jej i całej klasie tzw. "Wartości prawicy polskiej". Rodzice Kasi nie interesują się jej edukacją, zresztą nie mają żadnych poglądów. Gdy Kasia pewnego razu stwierdziła, że "Polska jest w ruinie" ucieszyli się jednak, bo lubią narzekać i nienawidzą władzy. Nienawidzą władzy w Polsce, w swoich firmach, nienawidzą ordynatorów szpitali i szefów policji, nienawidzą tyranii maszynisty w pociągu i pilota w samolocie...
Aby więc uczcić krytyczne myślenie córki, zabrali ją swoim nowym Mercedesem na zakupy w Rzeszowie, bo jest ładny, odnowiony i blisko.
Kasia ma zamiar głosować na jedyną możliwą opcje, czyli na PiS. Kasia wie, że życie poczęte należy chronić, że Okrągły Stół był zdradą, że feminizm to obciach i włosy pod pachami, że Tusk wysadził samolot z Lechem Kaczyńskim, że Polską rządzą nadal Żydzi i komuniści.
Kasia będzie szczęśliwa, jak Pani Szydło zostanie premierem. TVP stanie się wreszcie, zdaniem Kasi, obiektywna. Największym świętem będą audycje Ojca Rydzyka dla TVP 1.
Niestety, po roku rządów ulubieńców Kasi okaże się, że ze wszystkim jest gorzej. Rzeszów, dawniej barwny i wesoły, zszarzeje. Politycy UE będą śmiać się z obraźliwych i bezsensownych działań Andrzeja Dudy. Politycy PiS skłociwszy się z Unią będą szli w ramiona Putina, który zresztą obieca im dowody na udział liderów PO w Zamachu Smoleńskim. Swoim bezmyślnym wyborcom pisowcy łatwo wyjaśnią, że Rosję należy kochać, zaś to USA jest złe.
Na jednej ze zbrojnych manifestacji ku czci Żołnierzy Wyklętych Kasia zostanie niestety zgwałcona przez jednego z patriotów. Rodzice namówią ją na wycieczkę do Niemiec w celu usunięcia ciąży. Niestety, policja obyczajowa złapie ją na granicy i Kasia będzie musiała donosić ciążę w areszcie. Jako osoba karana za próbę aborcji, Kasia nie będzie już miała szans na dobrą pracę. Na szczęście, podobnie jak w Indiach, gwałciciel zaoferuje jej małżeństwo, aby zaopiekować się Kasią i dzieckiem… Kasia bez żalu zatem zadenuncjuje współwieźniarkę feministkę, chcącą jej wcisnąć nielegalne broszury.
Jadąc na ślub z gwałcicielem Kasia zobaczy swojego dawnego nauczyciela historii grzebiącego w kubłach. Po krótkiej rozmowie zdziwi się zmianie poglądów swojego mentora, zapewniającego ją, iż stał się komunistą. To dziwne, bo przecież pracę straci on tylko dlatego, że rodzić się będzie coraz mniej dzieci, coraz więcej młodych będzie szukać pracy w Rumunii i na Słowacji, zaś część nauczania historii zostanie powierzona księżom. Powierzanie lekcji księżom będzie taktowną odpowiedzią na powierzanie Andrzejowi Dudzie kazań w archikatedrze warszawskiej.
Jadąc do parafii gwałciciela Kasia zobaczy też kominy fabryki, gdzie będzie pracował jej przyszły mąż. Tak, to będzie jedna z tych fabryk wzniesionych w ramach pisowskiego programu industrializacji. Będzie współpracować z drugą, robiącą szyny. Ta będzie przetapiać je z powrotem w sztaby żelaza. W takich fabrykach nie będą płacić zbyt wiele, ale jednak zawsze coś. Kasia będzie szczęściarą, bedzie miała co jeść.
Kasia otrzyma za urodzenie dziecka 500 zł. Z uwagi na lekki spadek złotego, związanego teraz z forintem i rublem, za owe 500 zł. mąż Kasi kupi sobie tylko jedną setkę wódki „Chazan”, nazwanej tak na cześć ministra zdrowia.
- Sybir
Nawet zabawne ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- manieczki
widzisz? zacznij powolywac sie na klauzule sumienia czesciej, bo taki scenariusz wydaje sie wysoce prawdopodobny ;)Sybir pisze:Nawet zabawne ;)