Czy jesteś katolikiem?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Re: Czy jesteś katolikiem?
Ale ankieta dotyczy tego, czy respondent jest katolikiem, a nie tego, co na ten temat roi sobie KRK :)Triceratops pisze:Czyli mamy pat, ankieta jest bezwartosciowa, bezzasadna i bezcelowa
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
to chyba tylko pilotaz ankiety - w finalnej wersji proponuje przeredagowac pytanie na "czy uwazasz sie za katolika?"nicram pisze:Ile razy trzeba Ci Triceps tłumaczyć abyś zrozumiał, że chodzi o to czy sam osobiście uważasz się za katolika czy też nie uważasz się?
Guilty of being right
- WaszJudasz
Przynależność do związków wyznaniowych jest w Polsce dobrowolna, więc nie ma potrzeby. W hipotetycznym sporze ochrzczonego obywatela z KRK o to, czy jest katolikiem w znaczeniu przynależności do tej organizacji, rację ma zawsze obywatel.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
No dobra, raasumujac: co da ankieta? Przeciez temat jestera bardziej odpowiada na pytanie, bo stawia wyrazne "jestem ateuszem" co wyraznie stawia z jednej strony wszystkich niewierzacych i sytuacja jest jasna.
woodpecker from space
- WaszJudasz
Ateizm to pojęcie mętne, posiadające kilka konkurencyjnych definicji. Katolicyzm z kolei to konkret, bo istnieją właściwie tylko dwie definicje (kościelna i normalna), a autor ankiety jasno wskazał, o którą mu chodzi.
- uglak
to akurat bardzo ciekawe twierdzenie. skoro sa tylko dwie to mozesz nam je, dla jasnosci, przytoczyc? ;-)WaszJudasz pisze:Katolicyzm z kolei to konkret, bo istnieją właściwie tylko dwie definicje (kościelna i normalna)
Guilty of being right
- maciek z klanu
SytuAcja prosta w moim wypadku niewierze, Niechorze co niedziele. Ale np córkę chrzcilem, chodzę na pogrzeby, plus jakieś tam rodzinne jubileusze i co powinienem zaznaczyć?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Triceratops
Co jest metnego w anty-teizmie? Proste jak konstrukcja cepaWaszJudasz pisze:Ateizm to pojęcie mętne, posiadające kilka konkurencyjnych definicji.
woodpecker from space
- WaszJudasz
Myślę, że leci to mniej więcej tak:uglak pisze:to akurat bardzo ciekawe twierdzenie. skoro sa tylko dwie to mozesz nam je, dla jasnosci, przytoczyc? ;-)WaszJudasz pisze:Katolicyzm z kolei to konkret, bo istnieją właściwie tylko dwie definicje (kościelna i normalna)
Normalna: Katolik to osoba włączona do wspólnoty KRK wedle jej reguł i pozostająca w niej aktualnie z własnej woli.
Kościelna: Katolik to osoba włączona do wspólnoty KRK wedle jej reguł, niezależnie od swojej aktualnej woli.
Ateizm i anty-teizm to dwie różne rzeczy, choć druga jest zapewne podtypem pierwszej.Triceratops pisze:Co jest metnego w anty-teizmie? Proste jak konstrukcja cepaWaszJudasz pisze:Ateizm to pojęcie mętne, posiadające kilka konkurencyjnych definicji.
Tak przez ciekawość - po co? Bo wiesz, że przekazałeś KRK prawo do właściwie dowolnego dysponowani jej danymi osobowymi bez możliwości wycofania zgody?maciek z klanu pisze:Ale np córkę chrzcilem
- uglak
pytanie o rzymskich katolikow bedzie dopiero w nastepnej ankiecie. na razie mamy wszystkie denominacje uznajace sie za katolickie i na dokladke religie indywidualne.WaszJudasz pisze:Myślę, że leci to mniej więcej tak:uglak pisze:to akurat bardzo ciekawe twierdzenie. skoro sa tylko dwie to mozesz nam je, dla jasnosci, przytoczyc? ;-)WaszJudasz pisze:Katolicyzm z kolei to konkret, bo istnieją właściwie tylko dwie definicje (kościelna i normalna)
Normalna: Katolik to osoba włączona do wspólnoty KRK wedle jej reguł i pozostająca w niej aktualnie z własnej woli.
Kościelna: Katolik to osoba włączona do wspólnoty KRK wedle jej reguł, niezależnie od swojej aktualnej woli.
Guilty of being right
- maciek z klanu
Presja rodzinyWaszJudasz pisze:Tak przez ciekawość - po co? Bo wiesz, że przekazałeś KRK prawo do właściwie dowolnego dysponowani jej danymi osobowymi bez możliwości wycofania zgody?maciek z klanu pisze:Ale np córkę chrzcilem
- Nerwowy
Czyli zostałeś zmuszony do krzywoprzysięstwa przed ich Bogiem - super rodzina, bulwo! ;)maciek z klanu pisze:Presja rodzinyWaszJudasz pisze:Tak przez ciekawość - po co? Bo wiesz, że przekazałeś KRK prawo do właściwie dowolnego dysponowani jej danymi osobowymi bez możliwości wycofania zgody?maciek z klanu pisze:Ale np córkę chrzcilem
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- maciek z klanu
Dokładnie tak. Nie chcę kłótni o takie tematy. Moim zdaniem niewarte to. Z drugiej strony jak młodą będzie większa może chcieć sobie chodzić do kościoła (to działa w dwie strony bo może mnie znienawidzić za chrzest). Jak będzie chciała to proszę, mogę nawet z nią tam chodzić, nie widzę w tym jakiegoś problemu. To są ciężkie tematy, w Polsce kwestia ,,przymusu społecznego,, jest ogromna i jeszcze kilkadziesiąt lat jest potrzebne żeby to zniknęło. Myślę że już się zaczyna to dziać. Moje pokolenie tj 30-40 Latków ma wyjebane na te tematy i się zaczyna to zmiEniac
-
Mam nadzieję, że kol. Nicram nie zrobi sobie krzywdy w związku z wynikami swojej sondy.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- hcpig
Mylisz się, tendencje są odwrotne.maciek z klanu pisze:Moje pokolenie tj 30-40 Latków ma wyjebane na te tematy i się zaczyna to zmiEniac
Yare Yare Daze
- Bloodcult
Ależ skąd, zyska nowych wrogów :) pewnie tylko na to czekał ;)Pacjent pisze:Mam nadzieję, że kol. Nicram nie zrobi sobie krzywdy w związku z wynikami swojej sondy.
- nicram
Sonda ma jedynie cele poznawcze celem dowiedzenia się ilu użytkowników masterfula nadal tkwi w patologii kościoła katolickiego. Nie lękaj się, taka wiedza nie może zabić, ani zrobić mi krzywdy. Jestem silną jednostką. :-) Na razie te wyniki są raczej miłą niespodzianką.Pacjent pisze:Mam nadzieję, że kol. Nicram nie zrobi sobie krzywdy w związku z wynikami swojej sondy.
all the monsters will break your heart
-
- postuje jak opętany!
W moim przypadku odpowiedź jest jednoznaczna. Zostałem wyłączony z kościoła - ekskomunikowany. Ciekawe, czy jest tu więcej takich?
In God We Trust
- Hatefire
Tak z ciekawości za co? I skąd wiesz? List się dostaje?Agony pisze:W moim przypadku odpowiedź jest jednoznaczna. Zostałem wyłączony z kościoła - ekskomunikowany. Ciekawe, czy jest tu więcej takich?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy