SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Zablokowany
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: SARS-CoV-2

24-05-2020, 14:48

Medard pisze:
24-05-2020, 14:36
Przecież testów na grypę się nie wykonuje, tylko sprzedaje się szczepionki, więc skąd mogą wiedzieć ile osób zmarło?
Podają jakieś mętne wyliczenia za koncernami farmacetycznymi.
Znajomi twierdzą, że robili sobie badanie przy okazji tegorocznej infekcji i wyszła im grypa typu A.
Medard pisze:
24-05-2020, 14:40
Pacjent pisze:
24-05-2020, 14:38
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
24-05-2020, 14:24
Zabawne, ale w sumie pokazuje jak animusz policji drastycznie spada w ostatnich dniach.
Zobaczymy jak im animusz spadnie po badaniach okresowych, po kilku miesiącach łażenia w tych maseczkach.
Przecież medycy chodzą niemal codziennie.
Nie słyszałem nigdy, by chirurg powiedział, że pierdoli te operacje, bo dostanie grzybicy płuc.

A milicja wcale chętnie nie chodzi w kagańcach, dobiegają narzekania z wielu miejsc.
Jeśli chirurg łazi w masce cały dzień to też zmieni zdanie.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

24-05-2020, 14:52

Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie chodzi w masce cały dzień.
Teraz patrzę z okna i znajoma rodzina, ojciec z dziećmi grają w maseczkach w piłkę, nie wiem po co im te maski, skoro w mieszkaniu nie zarazili to teraz się zarażą?

Ok, sprawdziłem teraz , że są w aptekach niedrogie testy na grypę ok 30 zł sztuka, ale trzeba samemu wykupić.
Ostatnio zmieniony 24-05-2020, 15:10 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-05-2020, 14:52

Policjant za łapówki pomagał w zwolnieniu z kwarantanny osobom przyjeżdżającym do Polski z zagranicy. Powoływał się na układy w sanepidzie i straży granicznej. Od jednego z „klientów” wziął 200 euro, od innego zażądał 1500 złotych.
https://gazetawroclawska.pl/policjant-z ... 1-14986416
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

24-05-2020, 16:49

Nie ma się co przypierdalać. Gość chce po prostu zarabiać pieniądze. Trzeba chwalić przedsiębiorczość.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
nicram

24-05-2020, 19:39

Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Zabawne, ale w sumie pokazuje jak animusz policji drastycznie spada w ostatnich dniach.
Zobaczymy jak im animusz spadnie po badaniach okresowych, po kilku miesiącach łażenia w tych maseczkach.
Pacjent ile musisz chodzić w maseczce dziennie? Do godziny? To taki problem założyć maseczkę idąc do sklepu? Powiem w tajemnicy, że takie pielęgniarki, lekarze w pierwszej linii muszą chodzić w całym ekwipunku przez przynajmniej 6 h. A zdarzają się przypadki, że i 8 i 12 h. Kombinezon, maski, google itd. I to nie jedna warstwa. Byłem w takim ekwipunku parę razy. Bardzo nieprzyjemna rzecz. Co więcej, dziewczyny, które robią testy także wchodzą w czymś takim do strefy brudnej na 6h. Nie mogą wyjść nawet na siku. :-) Zatem czy dziewczyny są bardziej dzielne niż chłopy po czterdziestce?

Druga sprawa. Deklarujesz się jako wielki patriota. Wiesz, że nosząc maskę chronisz przede wszystkim innych? Zatem czy mam rozumieć, że sprzeciwiając się noszeniu maseczek, wykazujesz postawę analną wobec innych współobywateli?
all the monsters will break your heart
Pacjent

24-05-2020, 20:08

nicram pisze:
Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Pacjent ile musisz chodzić w maseczce dziennie? Do godziny?
Ja w ogóle nie muszę chodzić w maseczce.
nicram pisze:
To taki problem założyć maseczkę idąc do sklepu? Powiem w tajemnicy, że takie pielęgniarki, lekarze w pierwszej linii muszą chodzić w całym ekwipunku przez przynajmniej 6 h. A zdarzają się przypadki, że i 8 i 12 h. Kombinezon, maski, google itd. I to nie jedna warstwa. Byłem w takim ekwipunku parę razy. Bardzo nieprzyjemna rzecz. Co więcej, dziewczyny, które robią testy także wchodzą w czymś takim do strefy brudnej na 6h. Nie mogą wyjść nawet na siku. :-) Zatem czy dziewczyny są bardziej dzielne niż chłopy po czterdziestce?
No oczywiście, że dziewczyny są bardziej dzielne.
nicram pisze:
Druga sprawa. Deklarujesz się jako wielki patriota. Wiesz, że nosząc maskę chronisz przede wszystkim innych? Zatem czy mam rozumieć, że sprzeciwiając się noszeniu maseczek, wykazujesz postawę analną wobec innych współobywateli?
Nie wiem czy zwyczajny zwolennik niepodległego państwa, także od pomysłów WHO itp. to od razu wielki patriota. Chciałbym tylko zauważyć, że zdecydowana większość z noszonych przez współobywateli masek przed niczym nie chroni, a o ich szkodliwości już wiele tutaj napisano. Poza tym ja inaczej martwię się o swoich ziomków od Ciebie. Wirusy były, są i będą. Ten nie jest taki straszny jak go malują, a już na pewno miał gorszych poprzedników i nigdy władza nie założyła nam z tego powodu takiej pętli na szyję, która doprowadzi do jeszcze większych strat społecznych niż sama choroba.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-05-2020, 20:10

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
nicram

24-05-2020, 20:14

Pacjent pisze:
nicram pisze:
Nie wiem czy zwyczajny zwolennik niepodległego państwa, także od pomysłów WHO itp. to od razu wielki patriota. Chciałbym tylko zauważyć, że zdecydowana większość z noszonych przez współobywateli masek przed niczym nie chroni, a o ich szkodliwości już wiele tutaj napisano. Poza tym ja inaczej martwię się o swoich ziomków od Ciebie. Wirusy były, są i będą. Ten nie jest taki straszny jak go malują, a już na pewno miał gorszych poprzedników i nigdy władza nie założyła nam z tego powodu takiej pętli na szyję, która doprowadzi do jeszcze większych strat społecznych niż sama choroba.
Nie chce mi się kolejny raz pisać na temat "straszności" SARS-COV-2, ale mam taką prośbę. Weź maseczkę, podejdź do lustra i spróbuj napluć przez tę maseczkę na to lustro. Następnie powtórz ten mały eksperyment bez maseczki. Porównaj wyniki.
Pacjent

24-05-2020, 20:42

nicram pisze:
24-05-2020, 20:14
Pacjent pisze:
nicram pisze:
Nie chce mi się kolejny raz pisać na temat "straszności" SARS-COV-2, ale mam taką prośbę. Weź maseczkę, podejdź do lustra i spróbuj napluć przez tę maseczkę na to lustro. Następnie powtórz ten mały eksperyment bez maseczki. Porównaj wyniki.
Czytałem, że koronawirus ma od 60 do 140 nanometrów. Widziałeś te maseczki (te u ludzi na ulicach i w sklepach), a przede wszystkim czy widziałeś jak przylegają do twarzy?
Awatar użytkownika
nicram

24-05-2020, 20:49

Zrobiłeś ten eksperyment? Już tłumaczyliśmy (kiedyś) wraz z Hatefire, że wirus sam z siebie nie przechodzi. Potrzebuje nośnika, którym są drobinki śliny. Tak samo wirus HIV nie przejdzie przez pory prezerwatywy, które są większe od wirusa, bez nośnika w postaci nasienia.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-05-2020, 21:22

w tym filmiku, Grzesiowski z aerozolem w ręku, ładnie to ukazuje. Filmik jest trochę niżej w linku.
https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-po ... 1,1,0.html
Pacjent

24-05-2020, 21:30

nicram pisze:
Zrobiłeś ten eksperyment? Już tłumaczyliśmy (kiedyś) wraz z Hatefire, że wirus sam z siebie nie przechodzi. Potrzebuje nośnika, którym są drobinki śliny. Tak samo wirus HIV nie przejdzie przez pory prezerwatywy, które są większe od wirusa, bez nośnika w postaci nasienia.
SODOMOUSE pisze:
w tym filmiku, Grzesiowski z aerozolem w ręku, ładnie to ukazuje. Filmik jest trochę niżej w linku.
Właśnie większość maseczek jest takimi atrapami, a ludzie noszą je tak, że odstają na kilka minimetrów.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

24-05-2020, 22:43

SODOMOUSE pisze:
22-05-2020, 19:10
mistrzsardu pisze:
29-03-2020, 18:19
Pracuje w firmie produkującej materiały budowlane. w budowlance nie jest źle na ten moment. Szału nie ma, ale towar normalnie jeździ, budowy idą. Sprzedaż jest mniejsza niż rok temu, ale wiele branż może pomarzyć o kondycji w jakiej jest budowlanka w tej chwili. Zamkniecie budów byłoby katastrofą, ale na to się nie zanosi.
Cytując posta z końca marca.... Mistrzu, jebło już w cegłach? Jeśli nie teraz, poczekajmy
na jesień. Wstrzymane inwestycje, deweloperka, spadki największe od 1990 roku.
Co raport to spadek. D. N. A. nie widać.
Jeszcze nie jebło, ale spadki już widać. Dla budowlanki druga połowa roku będzie trudna. Tak jak pisałeś wstrzymywanie inwestycji się zaczęło , dodatkowo radykalnie zwiększone wymogi banków odnośnie wkładu własnego zrobią swoje. Na razie idzie to siłą rozpędu, ale w kwietniu spadek był już odczuwalny.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
uglak

24-05-2020, 23:21

Deweloperka była na skraju pęknięcia bańki już dużo wcześniej. COVID-19 tylko to nieznacznie przyspieszył. Nieźle to widać po wyjątkowym nagromadzeniu artykułów z kategorii "nic się nie stało, kupujcie, bo nie będzie tanieć" produkowanych masowo przez agencje i "analityków" powiązanych z firmami z branży budowlanej i od dłuższego czasu publikowanych masowo w różnych mediach.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
nicram

25-05-2020, 04:28

Pacjent pisze:
24-05-2020, 21:30
nicram pisze:
SODOMOUSE pisze:
Właśnie większość maseczek jest takimi atrapami, a ludzie noszą je tak, że odstają na kilka minimetrów.
To, że inni to idioci to masz dołączać do nich? Dobrze widzisz, że maseczki działają. Z różną skutecznością, ale w stosunku do aerozulu z puszki. Czy myślisz, że człowiek przez otwór gębowy wypuszcza aerozol o takim samym stopniu rozdrobnienia? Nie, aeorozol z jamy gębowej człowieka przy kaszlnięciu czy kichnięciu jest znacznie większy. Zatem skuteczność nawet zwykłej szmaty będzie wyższa niż ta pokazana na filmie. Oczywiście nie wszystko zostanie zatrzymane, ale naprawdę spora większość. Dlatego prosiłem abyś w domu wykonał prosty test.
535

25-05-2020, 08:18

uglak pisze:
Deweloperka była na skraju pęknięcia bańki już dużo wcześniej. COVID-19 tylko to nieznacznie przyspieszył. Nieźle to widać po wyjątkowym nagromadzeniu artykułów z kategorii "nic się nie stało, kupujcie, bo nie będzie tanieć" produkowanych masowo przez agencje i "analityków" powiązanych z firmami z branży budowlanej i od dłuższego czasu publikowanych masowo w różnych mediach.
Nie należy zapominać o wszystkich bankowych naganiaczach, tych pięknych zdjęciach młodych ludzi z kluczami do "własnego apartamentu" oraz magikach od pewnych "inwestycji" na zeszyt. Wszystko w miejscu, gdzie za chwilę spłata przeciętnej mini ratki za pierdolnik może być sporym wyzwaniem. Ja wiem, że to "wolny rynek", ale obserwując go od wielu lat bardziej skłaniam się ku tezie, że to wolna amerykanka z elementami najbardziej chamskiego marketingu w którym czynny udział biorą najwyższe władze tego nieszczęsnego kraju. Zniewolenie ludności osiągnęło poziom niespotykany w nowoczesnej historii tego miejsca. Wszystko elegancko bezszelestnie i w białych rękawiczkach. Teraz będzie tarcza 4.0 i morda w kubeł. Nie bulgotać.
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

25-05-2020, 09:55

Nacisk pojebanego husarskiego społeczeństwa spowodował że szumowski już mięknie niczym chuj po stosunku i chce znieść nakaz noszenia masek,Tak więc powodzenia.
Jak już to zniesie to zniesie zgromadzenia itd, przywitamy sie ponownie na jesień z ilością zakażeń 4krotnie większą niż teraz.
Awatar użytkownika
Medard

25-05-2020, 10:08

535 pisze:
uglak pisze:
Nie należy zapominać o wszystkich bankowych naganiaczach, tych pięknych zdjęciach młodych ludzi z kluczami do "własnego apartamentu" oraz magikach od pewnych "inwestycji" na zeszyt. Wszystko w miejscu, gdzie za chwilę spłata przeciętnej mini ratki za pierdolnik może być sporym wyzwaniem. Ja wiem, że to "wolny rynek", ale obserwując go od wielu lat bardziej skłaniam się ku tezie, że to wolna amerykanka z elementami najbardziej chamskiego marketingu w którym czynny udział biorą najwyższe władze tego nieszczęsnego kraju. Zniewolenie ludności osiągnęło poziom niespotykany w nowoczesnej historii tego miejsca. Wszystko elegancko bezszelestnie i w białych rękawiczkach. Teraz będzie tarcza 4.0 i morda w kubeł. Nie bulgotać.

To już niedługo bedzie warto zamieniać mieszkanie na szeregowiec pod miastem z ogrodem 200 m2?
Na razie malutkie te upusty mają.
Ostatnio zmieniony 25-05-2020, 10:11 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Pacjent

25-05-2020, 10:10

mocny2_3 pisze:
25-05-2020, 09:55
Nacisk pojebanego husarskiego społeczeństwa spowodował że szumowski już mięknie niczym chuj po stosunku i chce znieść nakaz noszenia masek,Tak więc powodzenia.
Jak już to zniesie to zniesie zgromadzenia itd, przywitamy sie ponownie na jesień z ilością zakażeń 4krotnie większą niż teraz.
Bardzo dobrze. I tak się z nią przywitamy. Przywitajmy się jak najszybciej, w jak największej ilości to szybciej się z nią pożegnamy, a po pożegnaniu maseczek szybciej pożegnamy się z chorobami, które one powodują lub wzmagają.
535

25-05-2020, 10:20

Medard pisze:
25-05-2020, 10:08
535 pisze:
uglak pisze:

To już niedługo bedzie warto zamieniać mieszkanie na szeregowiec pod miastem z ogrodem 200 m2?
Na razie malutkie te upusty mają.
Nie mam pojęcia,ale nie jest pewne, która patologia jest większa. Pierdolnik z balkonem bliżej centrum, czy kurnik z pseudowybiegiem w ciżbie podobnych sobie kurników. Nie potrafię tego rozstrzygnąć.
Zablokowany