Wybory parlamentarne 2019

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ

Wybory parlamentarne 2019

Czas głosowania minął 13-10-2019, 22:42

PiS
19
12%
PO
20
13%
Lewica
52
33%
PSL
4
3%
Konfederacja
36
23%
Nie głosuję
25
16%

Liczba głosów: 156
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: Wybory parlamentarne 2019

11-10-2019, 20:51

Kol. Pacjencie, chcecie powiedzieć, że np. strach robić interesy z firmami z Czech albo z Holandii, gdyż ich kręgosłup moralny nie ma wystarczającego oparcia w tradycyjnej aksjologii?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-10-2019, 20:58

Drone pisze:Kol. Pacjencie, chcecie powiedzieć, że np. strach robić interesy z firmami z Czech albo z Holandii, gdyż ich kręgosłup moralny nie ma wystarczającego oparcia w tradycyjnej aksjologii?
Interesy można robić z każdym. Problem w tym, że ingerencja lewicy w gospodarkę kończy się zwykle trudnościami w robieniu interesów.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
535

11-10-2019, 21:01

Drone pisze:Kol. Pacjencie, chcecie powiedzieć, że np. strach robić interesy z firmami z Czech albo z Holandii, gdyż ich kręgosłup moralny nie ma wystarczającego oparcia w tradycyjnej aksjologii?
A propos Holandii, czy jak się tam teraz ta kurwa nazywa. Czy myślisz, żeby jechać, ryzykując pewną infekcję? Czy jednak betonować pełne ogrodzenie i kopać wilcze doły przed lewacką tęczową zarazą?
Awatar użytkownika
Drone

11-10-2019, 21:08

535 pisze:
A propos Holandii, czy jak się tam teraz ta kurwa nazywa. Czy myślisz, żeby jechać, ryzykując pewną infekcję? Czy jednak betonować pełne ogrodzenie i kopać wilcze doły przed lewacką tęczową zarazą?
Niezbędny jest kordon sanitarny i obecność egzorcysty na posesji.
Awatar użytkownika
Drone

11-10-2019, 21:12

Pacjent pisze:
Interesy można robić z każdym. Problem w tym, że ingerencja lewicy w gospodarkę kończy się zwykle trudnościami w robieniu interesów.
Mówmy konkretnie. Czy w tej chwili są jakieś kłopoty z prowadzeniem interesów w Europie Zachodniej?
535

11-10-2019, 21:18

Tak. Pan Janusz wspominał coś o kordonie sanitarnym. Wracając jednak do spraw krajowych. Zadziwiające, że żadna z oburzonych partii nie zadeklarowała natychmiastowego wyjścia ze złodziejskiego projektu 500 plus. Bezczelnego i największego skoku na kasę w historii tego biednego bantustanu.
Awatar użytkownika
Drone

11-10-2019, 21:22

Zagłosowałbym na takich od razu pod warunkiem radykalnego antyklerykalizmu.
Awatar użytkownika
uglak

11-10-2019, 21:23

535 pisze:Tak. Pan Janusz wspominał coś o kordonie sanitarnym. Wracając jednak do spraw krajowych. Zadziwiające, że żadna z oburzonych partii nie zadeklarowała natychmiastowego wyjścia ze złodziejskiego projektu 500 plus. Bezczelnego i największego skoku na kasę w historii tego biednego bantustanu.
powiem wiecej wszystkie oprocz Konfederacji zapowiedzialy kontynuacje, a czesto nawet rozwoj 500+ ;-)
Guilty of being right
535

11-10-2019, 21:25

uglak pisze:
535 pisze:Tak. Pan Janusz wspominał coś o kordonie sanitarnym. Wracając jednak do spraw krajowych. Zadziwiające, że żadna z oburzonych partii nie zadeklarowała natychmiastowego wyjścia ze złodziejskiego projektu 500 plus. Bezczelnego i największego skoku na kasę w historii tego biednego bantustanu.
powiem wiecej wszystkie oprocz Konfederacji zapowiedzialy kontynuacje, a czesto nawet rozwoj 500+ ;-)
Brak rezygnacji jest kontynuacją, także bez tanich chwytów. Żaden komitet nie zapowiedział rezygnacji, więc tym samym wszyscy złodzieje zapowiedzieli kontynuację. Bardzo proste.
Awatar użytkownika
Triceratops

11-10-2019, 21:32

Drone pisze:Zagłosowałbym na takich od razu pod warunkiem radykalnego antyklerykalizmu.
Troche mnie zastanawia taka dziwna postawa, rozumiem, ze moda, ze nowa religia. Swego czasu pare razy rozmawialem z Kotlinskim, wtedy jeszcze poslem Palikota. I kto jak kto ale on, byly ksiadz temperowal antykleryklane zapedy Palikota i zgrai, te sciaganie krzyza itp majac swiadomosc, ze na wsi krzyz to ciagle swietosc. Chcial to stopniowac, mial swiadomosc, ze dla wielu kosciol cos znaczyi, i ze nalezy to wprowadzac stopniowo - tak jak wegetarianina uczyc jedzenia miesa, stopniowo dodajac mu do szamy mieso, dopoki on sie nie zorientuje, ze nie ma juz warzyw a jest samo mieso. Niestety, nie sluchali go i wiadomo jak skonczyli, Kotlinski rowniez. Kazdego wkurwia, ze czarnuch nie placi zusu a potem bierze wypasiona emeryture ale kurwa, zeby tylko z tego powodu glosowac na lewice?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2019, 21:42

Drone pisze:
Medard pisze:Drone popełniasz jeden błąd twierdząc, że tylko nowoczesność obyczajowa może powodować rozwój gospodarczy. To nie jest oczywiste, bo to właśnie konserwa zbudowała Amerykę.

Przykład w Stanach jest oczywisty, z jednej strony najbogatsza nowoczesna światopoglądowo Kalifornia, a z drugiej konserwatywny Teksas, który sobie bardzo dobrze radzi i ludzie tam nie biedują.
Widziałeś na własne oczy jak wygląda amerykańska prowincja, która dosłownie się rozpada? Nie trzeba jechać na pustkowie, wystarczy 100 km od Nowego Jorku, żeby zobaczyć krzywe drogi, dziurawe chodniki, zardzewiałe mosty, puste lokale z dyktami zamiast szyb - nomen omen jak w Polsce C. Przykład USA kompletnie chybiony z różnych względów.
Nowy Jork jest lewacki, a nie konserwatywny. Przecież nie piszę tylko prowincji, bo Teksas też ma miasta.

Dla odmiany lewackie dopieszczone mega bogate San Francisco z największą pewnie liczbą
milionerem, gdzie ludzie piszą się po 5 w małym pokoju.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Drone

11-10-2019, 22:04

Medard, wyrażasz się w sposób tak kategoryczny, a jednocześnie ogólnikowy, że trudno w ogóle podejmować jakąś dyskusję. Sam Nowy Jork jest bardzo zróżnicowany i łatka lewicowego miasta to trochę za mało. Poza tym nie wiem, co ma do tego Nowy Jork, skoro ja pisałem o prowincji.
Awatar użytkownika
Drone

11-10-2019, 22:07

Triceratops pisze:
Drone pisze:Zagłosowałbym na takich od razu pod warunkiem radykalnego antyklerykalizmu.
Troche mnie zastanawia taka dziwna postawa, rozumiem, ze moda, ze nowa religia. Swego czasu pare razy rozmawialem z Kotlinskim, wtedy jeszcze poslem Palikota. I kto jak kto ale on, byly ksiadz temperowal antykleryklane zapedy Palikota i zgrai, te sciaganie krzyza itp majac swiadomosc, ze na wsi krzyz to ciagle swietosc. Chcial to stopniowac, mial swiadomosc, ze dla wielu kosciol cos znaczyi, i ze nalezy to wprowadzac stopniowo - tak jak wegetarianina uczyc jedzenia miesa, stopniowo dodajac mu do szamy mieso, dopoki on sie nie zorientuje, ze nie ma juz warzyw a jest samo mieso. Niestety, nie sluchali go i wiadomo jak skonczyli, Kotlinski rowniez. Kazdego wkurwia, ze czarnuch nie placi zusu a potem bierze wypasiona emeryture ale kurwa, zeby tylko z tego powodu glosowac na lewice?
Radykalny antyklerykalizm rozumiem jako laicyzację państwa, a nie palenie kościołów i zamykanie księży. Chodzi tylko i wyłącznie o zrównanie ich praw z innymi obywatelami / instytucjami.
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2019, 22:17

Drone pisze:Medard, wyrażasz się w sposób tak kategoryczny, a jednocześnie ogólnikowy, że trudno w ogóle podejmować jakąś dyskusję. Sam Nowy Jork jest bardzo zróżnicowany i łatka lewicowego miasta to trochę za mało. Poza tym nie wiem, co ma do tego Nowy Jork, skoro ja pisałem o prowincji.
Ale piszesz o takiej prowincji jaką jest grodzisk mazowiecki dla warszawy, czyli sypialnią i dostarczycielem pracowników.

Były podane przykłady konserwatywnych zamożnych miejsc, więc drogi mogą być różne.

Dobra, ale kiedyś sztandarowy przykład Detroit, długo był zachwyt, że czarne miasto, pierwszy czarny burmistrz itp.,
a potem równia pochyla, korupcja, bankructwo, ucieczka przemysłu i wielu mieszkańców.
Awatar użytkownika
Ascetic

11-10-2019, 22:25

Medard pisze:
Drone pisze:Medard, wyrażasz się w sposób tak kategoryczny, a jednocześnie ogólnikowy, że trudno w ogóle podejmować jakąś dyskusję. Sam Nowy Jork jest bardzo zróżnicowany i łatka lewicowego miasta to trochę za mało. Poza tym nie wiem, co ma do tego Nowy Jork, skoro ja pisałem o prowincji.
Ale o takiej prowincji jaką jest grodzisk mazowiecki dla warszawy, czyli sypialnią i dostarczycielem pracowników.
boże miłosierny .... a nie piaseczno, pruszków, czy nieporęt? dlaczego akurat gm? a może legionowo. bo jak się wpisze w internet sypialnia warszawy to się pojawia legionowo .... dobra. a2ką mają 45 minut do roboty. max 1.20 jak po drugiej stronie. tyle, że znam słownie jedną osobę co dyma z grodziska do warszawy. ale medrad wie, że to sypialnia warszawy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2019, 22:28

Znam pełno ludzi, którzy dojeżdżają do pracy z Wyszkowa, Warki, Grodziska, Piaseczna, Ząbek, Legionowa, a nawet Radomia.

Sam kilka lat jeździłem kolejką do Wwy, pełne pociągi i autobusy są człowieku.

Nie znasz tego miasta, a tylko zachwyty
i pienia.

Jeszcze dodać codzienne zabetonowanie korkiem samochodowym.
Ostatnio zmieniony 11-10-2019, 22:39 przez Medard, łącznie zmieniany 3 razy.
535

11-10-2019, 22:32

Z Krakowa też dojeżdżają. Czy mieszkam w sypialni Warszawy?
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2019, 22:36

535 pisze:Z Krakowa też dojeżdżają. Czy mieszkam w sypialni Warszawy?
Zapewne.
2,5 godz. w jedna stronę to niezły wynik, bo pewnie bywa dłużej.
Awatar użytkownika
Ascetic

11-10-2019, 22:39

Medard pisze:Znam pełno ludzi, którzy dojeżdżają do pracy z Wyszkowa, Warki, Grodziska, Piaseczna, Ząbek, Legionowa, a nawet Radomia.

pasjonujące. stopa bezrobocia w grodziskim 2,7% a ci cisną na warszawę. po grójecki najniższa w mazowieckim. tak mi to wyglądało, po tym, że frito nie może znaleźć ludzi do pracy. dane niemalże z dziś. na 27.09.2019

https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty ... 284,6.html" onclick="window.open(this.href);return false;

no dawaj kolejne rewelacje. będziemy weryfikować. może się od razu czegoś człowiek dowie.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

11-10-2019, 22:47

@ medrad

powiem Ci tak na dzisiaj kończąc. piszesz co ci ślina na język przyniesie. tu o bułgari, tam o trawie do piłki nożnej a w innym miejscu o tonerze do hp. bez składu i ładu. same ogólniki. jak zapytasz o szczegóły to jest cisza, albo dopisywanie kolejnych miast żeby się temat rozjechał. ja przyznam się szczerze, że dzisiaj zacząłem się w to wczytywać i pobieżnie analizować i tak się zastanawiam co to ma na celu. dodam, że co chwile zmieniasz optykę. np. co do polityki. liczę, że ktoś jeszcze cie będzie brał na poważnie i czytał co piszesz. ja odpuszczam. dla mnie to zlepek jakichś dziwnych informacji zupełnie nie trzymających się tzw. kupy.
lys på slutten av lys
ODPOWIEDZ