III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

10-09-2023, 21:56

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
07-09-2023, 20:34
Medard pisze:
05-09-2023, 20:06
Po Hunach na terenie obecnych Węgier mieli swoje siedziby Awarowie, również wojownicy konni
W sumie uciekło mi to, a można dodać ciekawostkę z dupy, że generalnie dzisiejsze konie wywodzą się z terenów obecnej Ukrainy (skąd zresztą mniej więcej byli też Hunowie (pi razy drzwi), miałem nie mówić, ale chuj, wypiłem sobie i powiem to głośno).
zapewne chodziło Tobie, że armia Scytów była chyba pierwszą w historii armią w pełni, albo w większości konną, bo armie z basenu Morza Śródziemnego, czy Persji miały zwykle piechotę, a konnica była dodatkiem, złożonym z ówczesnych elit plus jakaś lekka konnica, ze względu na koszty utrzymania zwierząt w górzystych regionach,

dodatkowo armie plemion barbarzyńców, którzy dotarli z terenów obecnej Mongolii, Chin, Turkmenistanu itp. jak Hunowie, czy Awarowie były właśnie konne, na bliskim wschodzie armią konną była dopiero armia Arabska, Bizancjum tylko w pewnym okresie też miało głównie armię konną
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-09-2023, 22:14

Medard pisze:

zapewne chodziło Tobie, że armia Scytów była chyba pierwszą w historii armią w pełni, albo w większości konną, bo armie z basenu Morza Śródziemnego, czy Persji miały zwykle piechotę, a konnica była dodatkiem, złożonym z ówczesnych elit plus jakaś lekka konnica, ze względu na koszty utrzymania zwierząt w górzystych regionach,

dodatkowo armie plemion barbarzyńców, którzy dotarli z terenów obecnej Mongolii, Chin, Turkmenistanu itp. jak Hunowie, czy Awarowie były właśnie konne, na bliskim wschodzie armią konną była dopiero armia Arabska, Bizancjum tylko w pewnym okresie też miało głównie armię konną
To co piszesz jest ciekawe, ale nie, chodziło mi o to, że konie pochodzą z terenów dzisiejszej Ukrainy i tam zostały po raz pierwszy udomowione, a stamtąd bardzo szybko się rozniosły po Eurazji. Chociaż wikipedia twierdzi, że to były okolice Wołgi i Donu, ja się powołuję na "Guns, germs and steel".
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Medard

10-09-2023, 22:21

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-09-2023, 22:14
Medard pisze:

To co piszesz jest ciekawe, ale nie, chodziło mi o to, że konie pochodzą z terenów dzisiejszej Ukrainy i tam zostały po raz pierwszy udomowione, a stamtąd bardzo szybko się rozniosły po Eurazji. Chociaż wikipedia twierdzi, że to były okolice Wołgi i Donu, ja się powołuję na "Guns, germs and steel".
a to też ciekawa informacja, wyjaśniała by tak dużą dostępność koni wśród Scytów, potem Sarmatów, Pieczyngów oraz innych ludów, które zamieszkiwały regiony południa dzisiejszej Rosji oraz Ukrainy
bartwa

11-09-2023, 10:53

ozob pisze:
10-09-2023, 21:22
Znaczy trzeba było wpuścić tych migrantów czy co?
wymienić na naszych :wink:
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-09-2023, 11:18

bartwa pisze:
11-09-2023, 10:53
ozob pisze:
wymienić na naszych :wink:
Co lepsiejsi wroclili już dawno. Minimalna, socjal, 500+, a wkrótce 800+. Kredycik na 2%. Życko w Polsce teraz jest lepsze niż w UK. Języka nie trza, a pieniążki sypią się z nieba. Jeszcze przez Brexitem było krajanów na wyspie z 1.3m, a teraz ledwo 700k. Tej fali już nic nie zatrzyma. (:

Na samych Wyspach jest źle. Tutejsza konfederacja, tak, Torysi, tak mocno spierdolila sprawy, że już wszyscy nie mogą się doczekać kolejnych wyborów. Kruszejacy beton jest symbolem 13 lat ich rządów.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
bartwa

11-09-2023, 12:33

ozob pisze:
11-09-2023, 11:18

Co lepsiejsi wroclili już dawno. Minimalna, socjal, 500+, a wkrótce 800+. Kredycik na 2%. Życko w Polsce teraz jest lepsze niż w UK. Języka nie trza, a pieniążki sypią się z nieba. Jeszcze przez Brexitem było krajanów na wyspie z 1.3m, a teraz ledwo 700k. Tej fali już nic nie zatrzyma. (:

Na samych Wyspach jest źle. Tutejsza konfederacja, tak, Torysi, tak mocno spierdolila sprawy, że już wszyscy nie mogą się doczekać kolejnych wyborów. Kruszejacy beton jest symbolem 13 lat ich rządów.
A gdzie teraz jest dobrze?

Z moich znajomych nie wrócił nikt.
Awatar użytkownika
hcpig

11-09-2023, 18:16

Pozostaje pytanie czy kol. ozob powrócił do ojczyzny?
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-09-2023, 18:33

Nie. Siedzi w ukochanej Anglii.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-09-2023, 20:59

ozob pisze:
ależ skąd:
Czy Polska zalała Europę imigrantami?

Czy ktoś zadał sobie pytanie ile tak naprawdę Polska wydała wiz w 2022 roku? Myślę, że odpowiedź na to pytanie jest szokująca. Zapraszam do lektury.

Eurostat
Z danych Eurostat za wynika, że Polska jest liderem UE w przyznawaniu zezwoleń na tak zwany pierwszy pobyt, czyli "first residence permit". Pisały o tym media kilka dni temu. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Poniżej dane za 2020 oraz 2021r.

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
bartwa

12-09-2023, 13:52

Tego jeszcze od putinga nie słyszałem:

Russian President Vladimir Putin has said the Soviet invasions of Hungary and Czechoslovakia were wrong.

https://www.bbc.com/news/world-europe-66784638
Awatar użytkownika
Hatefire

12-09-2023, 14:31

bartwa pisze:
12-09-2023, 13:52
Tego jeszcze od putinga nie słyszałem:

Russian President Vladimir Putin has said the Soviet invasions of Hungary and Czechoslovakia were wrong.

https://www.bbc.com/news/world-europe-66784638
Na marginesie, to nie było do końca tak, że Sowieci byli w 100% zdecydowani na interwencję w Czechosłowacji. Generalnie najbardziej naciskali na nią towarzysze z Enerdówka i Polski. Jeśli chodzi o NRD, to sprawa była dla nich istotna, bo obawiali się że to będzie początek odprężenia i w efekcie np Sojuz może się zgodzić na zjednoczenie Niemiec. Nie był to zupełnie niemożliwy scenariusz, bo takie głosy w ZSRR już pojawiały. Na przykład po śmierci Stalina realnie nad tym myślał Beria. Gomułka zaś zwyczajnie się bał "rozszerzenia kontrrewolucji". Za byli też Węgrzy, których przywódcy liczyli na możliwość uzyskania jakiś zdobyczy terytorialnych na terenach dzisiejszej Słowacji.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
bartwa

15-09-2023, 20:36

Ranking najbardziej wpływowych Żydów. Rok temu listę otwierał Zełenski, teraz zamyka ją Prigożyn.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... 78bc&ei=24

W rodzinie nic nie zginie :wink:
Awatar użytkownika
Medard

15-09-2023, 21:11

Nie mam dostępu do głośnego ostatnio tekstu Edwarda Luttwaka w Wall Street Journal, wrzucam jakieś streszczenie w każdym razie.

https://www.wsj.com/articles/luttwak-po ... y-4e1a69cc

Zdaniem stratega z USA, Edwarda Luttwaka, przebazowanie 25 tys. amerykańskich żołnierzy z Niemiec do Polski tylko „uprawomocniłoby i utrwaliło nieodpowiedzialną polską politykę”, która m.in. „marnuje pieniądze na fikuśne śmigłowce” i F-35 „na pokaz”. Uważa, że Waszyngton powinien zagrozić Polsce, że wycofa żołnierzy, jeśli polska młodzież nie zacznie być masowo powoływana na szkolenia wojskowe.

W poniedziałek „The Wall Street Journal” opublikował list amerykańskiego stratega, Edwarda Luttwaka, polemizującego z wcześniejszymi artykułem politologa polskiego pochodzenia, prof. Andrew Michty. Ten ostatni postuluje m.in., by Stany Zjednoczone przemieściły swoje siły z Niemiec do Polski. Zdaniem Luttwaka, taka koncepcja nie bierze pod uwagę faktu, że siły USA stacjonują w Niemczech po by, by łatwiej było je stamtąd przerzucić w jakiekolwiek części Europy. Krytycznie ocenia też rozmieszczenie amerykańskich żołnierzy w Polsce.

„Zamiast wysyłać więcej amerykańskich żołnierzy do Polski, powinien zostać wyznaczony termin ostateczny [oryg. deadline-red.] ich wycofania, jeśli Polska nie powoła do wojska swojej młodzieży, jak to robią Finowie i Szwedzi” – oświadczył Luttwak. Dodał na koniec, że „członkostwo w NATO nie miałoby być usprawiedliwieniem dla nieodpowiedzialności”.

Przypomnijmy, że w listopadzie 2021 roku, w wywiadzie dla „Rzeczpospolitej”, Luttwak twierdził, że Polska nie powinna zbytnio wierzyć, że USA mogą ją uratować przed rosyjską inwazją, bo „kiedy przyjdzie co do czego, Amerykanów nie będzie”. Jego zdaniem, Polacy pod względem obrony kraju powinni wzorować się na Finlandii. Oświadczył, że bez obecności na miejscu 1,5 mln żołnierzy Litwa, Łotwa i Estonia są nie do obrony, zaś „symboliczna liczba wojsk USA w Polsce nie zmieni wyniku wojny o Ukrainę”. Jego zdanie, obecność amerykańskiego kontyngentu w naszym kraju jest dla nas szkodliwa, bo „tworzy złudzenie bezpieczeństwa i odciąga uwagę od tego, co należy robić dla obrony kraju”.
Ostatnio zmieniony 15-09-2023, 21:19 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
bartwa

15-09-2023, 21:18

Czytałem kiedyś artykuł Luttwaka o Finlandii i ich przygotowaniu na rosyjską inwazję. Plan ponoć jest taki, że wpuszczają ruskich do kraju, pozwalają im się rozlokować, a potem milion uzbrojonych Finów wychodzi na ulicę i zaczyna się rzeź.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

16-09-2023, 00:56

Trochę mnie dziwią te tezy Luttwaka. Finlandia i Szwecja miały swoje doktryny, jako państwa spoza NATO. Opracowały je na potrzeby obrony bez wsparcia z zewnątrz, które oczywiście by się sprawdziły na potrzeby walki z jakimiś nachlanymi rezerwistami. Ale obecna sytuacja na wschodzie pokazuje, że jednak takie pospolite ruszenie to trochę za mało, jak już się trzeba mierzyć z umocnionym przeciwnikiem.

Jeśli traktować to poważnie, to NATO nie miałoby żadnego sensu. Przecież cała idea jest taka, że w razie ataku armie innych krajów dołączają do konfliktu. Armie w większości zawodowe, w obecnych czasach. I nawet bez żołnierzy USA wojska krajów europejskich powinny sobie poradzić. Gdyby cała pomoc miała polegać na dokładnie tym samym, co dostaje obecnie Ukraina, to cóż...
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Medard

16-09-2023, 09:00

Lukass pisze:
16-09-2023, 00:56
Trochę mnie dziwią te tezy Luttwaka. Finlandia i Szwecja miały swoje doktryny, jako państwa spoza NATO. Opracowały je na potrzeby obrony bez wsparcia z zewnątrz, które oczywiście by się sprawdziły na potrzeby walki z jakimiś nachlanymi rezerwistami. Ale obecna sytuacja na wschodzie pokazuje, że jednak takie pospolite ruszenie to trochę za mało, jak już się trzeba mierzyć z umocnionym przeciwnikiem.

Jeśli traktować to poważnie, to NATO nie miałoby żadnego sensu. Przecież cała idea jest taka, że w razie ataku armie innych krajów dołączają do konfliktu. Armie w większości zawodowe, w obecnych czasach. I nawet bez żołnierzy USA wojska krajów europejskich powinny sobie poradzić. Gdyby cała pomoc miała polegać na dokładnie tym samym, co dostaje obecnie Ukraina, to cóż...
poza tym przesuwamy nasze siły zbrojne na wschód, nowa dywizja, odnawianie bazy w Siedlcach, bazy ze sprzętem pancernym na Mazurach, typ atakuje, że kupujemy okręty, ale bez nich nie obronimy gazoportu, kto to niby zrobi,
wydaje mi się, że chodzi mu o wątpliwe zakupy typu samoloty szkoleniowe z Korei oraz
brak wyszkolonych rezerwistów, że mamy ich zbyt mało, albo są wyszkoleni na starym RUS sprzęcie, którego już zresztą nie posiadamy,
obecnie zasadnicza służba wojskowa jest tylko zawieszona, a nie zlikwidowana,
ale przed wyborami tego nikt nie ruszy głębiej, zresztą, kto miałby ich szkolić i na czym,
dużo sprzętu jest dopiero zamówione i czekamy na dostawy

btw trzeba się liczyć, że NATO broni swoich członków, ale też są decyzje polityczne, widać te długie dyskusje nad każdym problemem, różnice zdań itp., musimy przynajmniej na kilka miesięcy być samowystarczalni jeśli chodzi o ludzi niestety, bo może to być początkowo głownie pomoc w zaopatrzeniu i lotnictwie
Ostatnio zmieniony 16-09-2023, 09:21 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
bartwa

16-09-2023, 09:19

Jedno wiem, jakby wybuchła wojna, to BARDZO nie chciałbym walczyć w polskim wojsku. Nawet nie chcę sobie wyobrażać burdelu, jaki by wtedy panował.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

17-09-2023, 21:46

Mają tupet, ale im przejdzie jak Stany każą im dogadać się z Rosją.
https://wiadomosci.wp.pl/pomoc-ukrainie ... 043552448a
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-09-2023, 21:47

Tak będzie.
bartwa

17-09-2023, 22:03

Niech się jeszcze ponapierdalają, ewidentnie nie mają jeszcze dosyć.
ODPOWIEDZ