POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

01-03-2019, 15:21

uglak pisze:
Hatefire pisze:Czy przekłamać? Tam też ścierają się dwie silne tendencje, jedna dążąca do zamilczenia, druga do przyznania się do win. Jednym z głównym haseł buntu 1968, było przecież rozliczenie "pokolenia rodziców" z nazistowskiej przeszłości. Nieprzypadkowo RAF odstrzeliła łby kilku luminarzom tamtejszego biznesu, mających zarazem przeszłość w NDSAP. Było to świadome symboliczne działanie.
scieraja sie? mnie sie wydaje, ze jedna juz zdecydowanie wygrala:
54,4 proc. Niemców zalicza swoją rodzinę do ofiar polityki Hitlera, a tylko 17,7 proc. przyznaje, że wśród ich przodków byli sprawcy nazistowskich zbrodni.
https://www.rp.pl/Spoleczenstwo/1802197 ... tlera.html" onclick="window.open(this.href);return false;
otóż to. Hejtfaja czyta z drugiej strony barykady. niestety jest tak samo zmanipulowany jak jego adversarze prawaki.

moim zdaniem to mit, że siedzi w nich poczucie winy. płaczą po nocach nad zdjęciami spacyfikowanych wsi. to pragmatyczny naród jest. i dość sprawny politycznie. myślę, że mają wręcz poczucie jakiejś tan satysfakcji, że się zupełnie sprawnie wykaraskali z tego burdelu powojennego.
Ostatnio zmieniony 01-03-2019, 15:23 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

01-03-2019, 15:23

No jasne że na forum międzynarodowym się tym nie chwalą. Jasne że tuż po wojnie starali się te sprawy przemilczeć. Niemniej od 1968 temat ten jest obecny w dyskursie w Niemczech. Uczciwie mówiąc Niemcy wykazali się dużo większą otwartością, niż np Francuzi w sprawie Indochin czy Algierii czy Turcy w sprawie Ormian. Opinia publiczna nie jest w Niemczech tak jednorodna jak to opisujesz. Zwłaszcza lewica jest otwarta na dyskusję o odpowiedzialności za II WŚ.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 15:28

No ok kłócić się o to nie zamierzam. Zwłaszcza, że jakąś szczególną sympatią Helmutów nie darzę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 15:33

Hatefire pisze:No jasne że na forum międzynarodowym się tym nie chwalą. Jasne że tuż po wojnie starali się te sprawy przemilczeć. Niemniej od 1968 temat ten jest obecny w dyskursie w Niemczech. Uczciwie mówiąc Niemcy wykazali się dużo większą otwartością, niż np Francuzi w sprawie Indochin czy Algierii czy Turcy w sprawie Ormian. Opinia publiczna nie jest w Niemczech tak jednorodna jak to opisujesz. Zwłaszcza lewica jest otwarta na dyskusję o odpowiedzialności za II WŚ.
dyskutować to se można w panelach dyskusyjnych. długo i namiętnie.
my też dyskutujemy o prawach zwierząt np. i pewnie po ilości spotkań, wypitych herbat i lamentów nad losem tychże, można by wysnuć wnioski, że jesteśmy bardzo humanitarni.

twarda polityka Niemiec pokazuje, że nie ma woli, aby usiąść do stołu i się rozliczyć. choćby za pierwsze z brzegu zagrabione polskie dobra kultury. nawet jakąś część. na zasadzie gestu. na zasadzie ochłapa rzuconego na stół.

podkreślam. pragmatyzm i dbanie o swoje. takie są Niemce. temat Nordstream dobitnie to pokazuje.

te bycie poważnym mnie zmęczyło. idę spać.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Triceratops

01-03-2019, 15:51

wolff pisze:Nie siedzę w temacie ale wydaje mi się, że to więcej niż pewne, każdy broni swojego.
Na Ukrainie Bandera jest bohaterem, Serbowie kochają Karadzicia. Takich przykładów jest sporo na całym świecie. Tylko u nas Bolek jest patronem lotniska a Ogień i Bury robią za morderców.
O Ogniu dawno temu conajmniej 10 lat, pewnie przy okazji odsloniecia jego pomnika byl film na polonii1 wtedy. Nawet go potem skads zdarlem. I byly relacje ludzi, ktorzy mu zlorzeczyli ale i byly w reportazu wywiady z jego ludzmi, ktorzy przerzyli. Dziadek w mundurze ak obwieszony orderami opowiadal, ze za Ognia to on by sam w ogien skoczyl, i ze polowa tego czarnego pijaru to wymysly owczesnej bezpieki. Slowo przeciwko slowu i tak przez caly reportaz. Chyba nikt nie ma watpliwosci, ze swiat nie jest czarno bialy.

U moich dziadkow w wichurze i sasiednich do dzisiaj sa zasypane studnie pelne kosci, jak przyszli sie osiedlac byly pelne zwlok. Polskich zwlok. Chlopi je pozasypywali zeby nie sciagac klopotow. Jaka byla czesta reakcja ludnosci na takie widoki, ano prosili panow partyzantow o jakis odwet. Zwykle ludzkie uczucia na niskim poziomie, biorac pod uwage czasy w jakich przyszlo im zyci, trudno sie dziwic popijajac kawke i napierdalajac posty na forku.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

01-03-2019, 15:53

535 pisze: koło chuja mi lata dzisiejsze święto i pajacowanie z nim związane.
Mnie też :)
Prawdę powiedziawszy, to dopóki nie wlazłem na forume w ten temate, to nie wiedziałem, że dzisiaj jest jakieś święto.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 16:00

Triceratops pisze:
wolff pisze:Aj waj Ogień i Bury złoczyńcy, napiętnować i wymazać z kart historii. Jedyni słuszni, wsławieni w bojach są komuniści, jedyni poszkodowani zaś nasi bracia Żydzi. To my im kazaliśmy oddawać posłusznie całe mienie okupantowi, zamykać się w gettach i czekać na koniec bez walki. Żydzi wzajemnie się wydawali ale tego również nie można mówić.
Ciekawe kiedy nowe pomniki Świerczewskiego, opiekuna i bohatera narodu tego.
No jakos tak. Poza tym jezeli ktos uwaza partyzantow pokroju Lupaszki czy Burego za aniolow w wojskowych uniformach to ma cos z glowa nie tak. Dziadki mi sporo opowiadali o tzw dzisiaj "wykletych". Chlop mial prawo byc wkurwiony, ze mu wpadli i zajebali zarcie, ale jak dobrowolnie sie nie dalo to trudno. Tez musieli cos wpierdalac a ludzie mysleli tylko o swojej dupie.
Życie w lesie z marnymi perspektywami na przyszłość nie nastawia pozytywnie. Dodatkowo utrata rodziny, pozycji społecznej, skazanie na szykany lub śmierć może dodatkowo zirytować, wkurwić i namieszać w przemęczonym czerepie Mimo wszystko znaleźli się tacy którzy mieli jaja i potrafili olać prywatę stawiając na pierwszym miejscu rzeczy istotne. Teraz chyba nastała moda by ich wyszydzić, nazwać ludobójcami.
Dobrze jest wyciągać jakieś pierdoły które niekoniecznie muszą się zgadzać z prawdą, zwłaszcza, że tamta strona już nie odpowie i nie będzie mogła się bronić.
Ciekawym tylko co ci nasi bohaterowie tak zawzięcie atakujący wyklętych zrobiliby sami w tamtych, ciężkich i niebezpiecznych czasach.
Jebać żuli.
535

01-03-2019, 16:08

Mi wystarczy, że miałem okazję posłuchać co ludzie mówią o bohaterach od Kurasia, beatyfikowanego przez byłego już ministra od Misiewicza. Prawda jest jak dupa. Każdy siedzi na swojej. Zamiast babrać się w chujowej historii, szukając momentów chwały, lepiej pomyśleć o tym co będzie, gdy skończą się zasiłki. Także tym współcześnie wyklętym.

Ja pierdole. Postuluję wprowadzić dodatkowo stan wyjątkowy, prohibicję, obowiązkową aborcję i tygodniową żałobę.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,2450 ... calej.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 16:08

Rozumiem lepiej nie dyskutować o historii bo się komuś niewygodna teza może przypadkiem nie spodobać. Poza hurr durr BOHATERÓW SZKALUJO!!1?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Prodi
postuje jak opętany!

01-03-2019, 16:10

wolff pisze: Ciekawym tylko co ci nasi bohaterowie tak zawzięcie atakujący wyklętych zrobiliby sami w tamtych, ciężkich i niebezpiecznych czasach.
Jak to co, siedliby w japonkach na ganku z sojowym latte w ręce, zagryzając buraczanego vegan burgera i patrzyliby jak kurki dziobią beztrosko ziarno....
Sorry za ten ubogi intelektualnie sarkazm, ale niepotrzebnie się zacietrzewiasz Wolffie - to że ktoś zadaje pytania, chce nazywać rzeczy po imieniu nie oznacza od razu że "zawzięcie atakuje" i szkaluje prawdziwych bohaterów. Źrodła, dokumenty, wspomnienia świadków - to mnie interesuje a nie santo subito i na cokoły tylko dlatego, że ktoś należał do populacji ludzi, o których się mówi obecnie "żołnierze wyklęci".
...to kawa i herbata zrobiły z ciebie szmatę...
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 16:15

dyskusja podąża w kierunku, dyskutować, czy od razu lać w ryj?

i bardzo dobrze. bo to kluczowa kwestia jest.

głosuje za laniem w ryj. dyskusje to zasadniczo strata czasu.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 16:31

Zacietrzewić się a niby z jakiego powodu?
Przecież to tylko luźna dyskusja o bohaterach i antybohaterach o których pewnie nikt nie będzie pamiętał za klasyczne sto lat.
Wspominasz o źródłach, dokumentach, wspomnieniach. Każdy czas lub raczej ustrój ma swoje tak było, jest i będzie. Z bohaterów robi się morderców i odwrotnie częstokroć dlatego, że ktoś niby coś widział, słyszał czytał. Choć gdzie , kiedy i kto to był, z tym ciężko.

Dyskusja, jak to często bywa, i tak niczego nie zmieni więc lecę zrobić przegląd japonek bo i sezon się zbliża, przy okazji zrobię ostatnie 200 tysięcy porterów które mi zostały w lodówce.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Triceratops

01-03-2019, 16:38

W ostatnim Przegladzie jest okladka i artykul "bandyci a nie swieci". U Lisa, Urbana i w FiM podobnie. U Karnowskich i Sakiewicza sa artykuly w druga strone. Tak posrodku mniej wiecej obiektywnie stara sie to opisac "Do Rzeczy". Wszystko zalezy od tego kto jakie tytuly czyta i na jakiej podstawie buduje swoje zdanie. Artykul z Przegladu to jawny gwalt na dziennikarskim rzemiosle, o Karnowskich szkoda mowic, Sakiewicz jako opcja probanderowska po prostu oszczednie dysponuje prawda i tez pisze tylko co wygodne. Mozna sobie podciagnac pod te tygodniki poszczegolne osoby z dyskusji.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 17:02

Jak sobie to ładnie wytłumaczyłeś. Wszyscy to bezmózgie zombie, bez własnego zdania, zmanipulowani przez środki masowego przekazu. Tylko jeden Triceps krynica mądrości i skarbnica prawdy, umysł wolny i niezależny.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
535

01-03-2019, 17:41

wolff pisze: Ciekawym tylko co ci nasi bohaterowie tak zawzięcie atakujący wyklętych zrobiliby sami w tamtych, ciężkich i niebezpiecznych czasach.
Ja przykładowo schowałbym się w kałuży. Natomiast ty, znany w pewnych kręgach jako wściekły lew z Wielickiej, pogromca żuli i brudasów, niechybnie ruszyłbyś z gryfem od sztangi w jednej ręce na czołgi. Drugą rękę trzymałbyś za plecami, żeby dać zgubionym wrogom niewielki handicap. Myślałem, że to oczywiste.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 17:49

Nie wiem czy wiesz ale dolewając spirolu do Harnasia zaczynasz bredzić robiąc z siebie jeszcze większego głupa, a może betoniara wessała i mocno przemieliła a majster przyjebał po szyji batem za opieszałość w robocie stąd to nadąsanie?
Jak zawsze masz gówno do powiedzenia ale musisz o sobie przypomnieć mając nadzieję, że w końcu znajdziesz kolegę.
Odpal więc betonowy winyl i przestań płakać skoro nie chcesz pobiegać wzdłuż Wielickiej bo nie umiesz.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Triceratops

01-03-2019, 18:02

Hatefire pisze:Jak sobie to ładnie wytłumaczyłeś. Wszyscy to bezmózgie zombie, bez własnego zdania, zmanipulowani przez środki masowego przekazu. Tylko jeden Triceps krynica mądrości i skarbnica prawdy, umysł wolny i niezależny.
No przeciez nie napisalem kto jest kim, o co ta spina? Obrazilem jakis kolejny majestat? To chyba zarazliwe albo na tym forum sami ksiazeta.
Zreszta obraz dyskusji jest podobny w mediach, Mieszkowski oszolom blysnal po raz kolejny a kolegom jebiacych w czambul Rajsa Burego
Czy pan zna orzeczenie Wojskowego Sądu Okręgowego dot. Romualda Rajsa „Burego”? Jeżeli pan nie zna, to panu zacytuję, że Romuald Rajs „Bury” walczył o niepodległy byt państwa polskiego
Tego się nie da słuchać. Luki w wiedzy fundamentalne – zaoponował poseł Kukiz’15 Tomasz Rzymkowski. – Jestem przerażony, że poseł w wolnej Polsce mówi coś takiego; przemawia przez pana instrukcja KC PPR z 1945 roku i w taki sposób, jak pan dzisiaj mówi, próbowano zakłamywać rzeczywistość. Uprawia pan propagandę niczym z okresu PRL-u
https://nczas.com/2019/03/01/skandal-w- ... tac-video/" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
535

01-03-2019, 18:08

wolff pisze:Nie wiem czy wiesz ale dolewając spirolu do Harnasia zaczynasz bredzić robiąc z siebie jeszcze większego głupa, a może betoniara wessała i mocno przemieliła a majster przyjebał po szyji batem za opieszałość w robocie stąd to nadąsanie?
Jak zawsze masz gówno do powiedzenia ale musisz o sobie przypomnieć mając nadzieję, że w końcu znajdziesz kolegę.
Odpal więc betonowy winyl i przestań płakać skoro nie chcesz pobiegać wzdłuż Wielickiej bo nie umiesz.
Łooo kolejny pan inteligent, a jaki wygadany. Nudny jesteś pakerku. Wciąż to samo. Teraz betoniara ci się przypomniała, czuję że będziesz kręcił cały tydzień. Co jeszcze o mnie wiesz, prócz tego, że mam z ciebie niezły ubaw i wkurwia cię to do czerwoności. Wyjmij sztangę z tyłka, wtedy będziesz mógł spokojnie rozmawiać, może nawet myśleć. I zdejmij rękawiczki. Krążenie to podstawa.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 18:16

Był już dzisiaj gryf, sztanga, rękawiczki teraz znowu to samo wyświechtane "co o mnie wiesz". Notoryczne mamrotanie i powtarzanie to częsta przypadłość w przypadku żuli choć przecież piwo to nie alkohol może więc łoisz denaturat, kto wie?
Betoniara była śmieszna, betonowy winyl jeszcze bardziej. Ogólnie jesteś dobrym tematem do beki, innym zarzucasz spinę a sam nosisz trzy style od łopaty w dupalu. Cóż, nie potrafisz nawet biegać a może i wtedy czujesz się osaczony?
Jebać żuli.
BOLEK
weteran forumowych bitew

01-03-2019, 18:20

Obrazek
kurwa głosuję na razem twu na teraz
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
ODPOWIEDZ